Подать объявление

Як живеться в Costa Fontana в Одесі: огляд новобудови та відгуки мешканців

Як живеться в Costa Fontana в Одесі: огляд новобудови та відгуки мешканців
Катерина Голубенко відвідала одеський апарт-комплекс від київського забудовника та неочікувано для себе дізналася, що за комунальні послуги можна платити більше $1000.

Содержание

На травневі свята кияни поспішили вирватись із асфальтових тенет столиці, та я не стала винятком. Відправившись до Одеси, вирішила поєднати приємне з корисним і відвідати в Південній Пальмірі нетиповий проєкт холдингової компанії «Київміськбуд» — апарт-комплекс бізнес-класу, розташований на першій лінії моря. Новобудова називається Costa Fontana, і навколо неї ходить багато чуток: про надмірно дорогу комуналку, невиконані обіцянки забудовника, зсувні схили тощо. Я вирушила на об'єкт особисто, поспілкувалася з місцевими мешканцями й таки маю що розповісти читачам порталу Domik.ua.

Апарт-комплекс «Коста Фонтана» розташований на першій лінії моря, в 30 м від пляжу

Як дістатися до ЖК Costa Fontana

Апарт-комплекс Costa Fontana знаходиться в південній частині Одеси, в приморському районі Великий Фонтан. Раніше тут були джерела питної води, які називали «фонталамі» (від англ. Font — джерело), ​​але час і одеський акцент перетворили їх у «фонтани». А коли тут провели трамвайну гілку, зупинки почали називати станціями — як на залізниці. Звідси й з'явилися станції Фонтану, всього їх 16.

Ну і коротко розкажу про локацію: до середини XIX століття на Великому Фонтані було дачне селище, тому й досі переважна місцева забудова — приватні будинки. Після війни район почали забудовувати дитячими таборами, санаторіями та пансіонатами. На початку нульових на узбережжі Великого Фонтана з'явилися сучасні житлові комплекси. Купівля нерухомості в цьому курортному районі вважається однією з найпрестижніших інвестицій в Одесі.

Costa Fontana розташована на 13-й станції Великого Фонтана. Від центру міста до локації приблизно 10-12 км, тобто близько 20 хвилин на автомобілі. Можна дістатися сюди й на громадському транспорті. Раніше через всі станції Великого Фонтана проїжджав трамвай, але з минулого року ведеться реконструкція маршруту, тому замість трамваю пустили автобус № 18. По Фонтанській дорозі автобус курсує від 11-ї до 16-ї станції. Від центру Одеси — конкретно від Соборної площі — до Costa Fontana можна доїхати на маршрутці № 185. Зупинка так і називається — 13-та станція Великого Фонтана, й від неї близько 150 м до самого апарт-комплексу.

Від зупинки до «Коста Фонтани» та узбережжя ведуть сходи

Перше враження від новобудови

Апарт-комплекс Costa Fontana розташований в низині, тому його видно ще з зупинки. До території ведуть сходи, а за ними починається та сама Одеса, якою не гріх хвалитися перед іноземними туристами — чистий піщаний пляж, бірюзовий прибій, галасливі чайки. Тут вже пахне морем, і легкий вітерець залишає на шкірі солонуватий присмак. Costa Fontana більше схожа на пансіонат, ніж на житловий комплекс: в панорамних вікнах відбивається лазурове небо, на відкритих терасах розставлені ​​меблі з ротангу. Хоча не обходиться й без одеського колориту — ось на мотузці сушаться чиїсь яскраво-червоні плавки та рушник. Отже, не дивлячись на досить прохолодний травень, хтось уже відкрив пляжний сезон.

Вид на «Коста Фонтану» та морську гладь відкривається вже з зупинки

На початку травня, коли пляж ще не окупований сотнями туристів, на узбережжі особливо гарно. Тут тихо й малолюдно — тільки рідкісні бігуни та велосипедисти слідують по Трасі здоров'я, що проходить вздовж усього берега від Ланжерона до 16-ї станції Великого Фонтану. Чистий пісок на порожньому пляжі та прозора вода, що рідкість для Одеси. Існує легенда, що саме тут, на Великому Фонтані, найкрасивіша морська вода та найчистіші в місті пляжі.

Стисло про житловий комплекс Costa Fontana

Будівництво Costa Fontana холдингова компанія «Київміськбуд» почала в 2014 році. На ділянці землі площею 1,35 га, в 30 м від пляжу, планувалося зведення апарт-комплексу готельного типу, що складається з трьох корпусів. Висота будинків — 7-8 поверхів. Стінові прорізи тут викладені піноблоком, поверх утеплені мінеральною ватою та оздоблені за технологією «мокрий фасад». Оскільки головна фішка комплексу — seaview, в кожному приміщенні передбачені панорамні вікна й відкриті тераси. Вікна засклені розжареним багатофункціональним склом завтовшки 8 мм Guardian в алюмінієвому профілі Alutech. Огородження терас виконане зі скляних надміцних плит.

Costa Fontana включає 257 апартаментів, підземний паркінг на 130 місць, ділову зону та комерційні приміщення на перших поверхах. Усе це розташовується на закритій території, що цілодобово охороняється. Опалення в апарт-комплексі забезпечується закритою поверховою системою, ізольовані труби розміщені в підлозі. Для резервного електропостачання забудовник передбачив власні дизель-генератори комплексу. По поверхах мешканців розвозять два безшумних швидкісних ліфти Kone зі скляними кабінами. Фішка комплексу — хол у вигляді атріуму зі скляним куполом. Дизайнерські лобі обставлені шкіряними меблями, на підлозі — мармурова плитка, є безкоштовний Wi-Fi. За стійкою мешканців і гостей зустрічає консьєрж. Коротше кажучи, все за канонами першокласних готелів.

Апарт-комплекс «Коста Фонтана» складається з трьох будинків, розміщених на закритій території

Відділ продажу: ціни, акції, умови розтермінування 

Офіс забудовника працює на території Costa Fontana на першому поверсі першого будинку. Тут можна подивитися планування, обговорити вартість та деталі оформлення документів. На жаль, під час мого візиту він виявився закритий.

Однак всю інформацію можна знайти на сайті забудовника або в центральному відділі продажу в Києві. Так, в травні 2021 року в Costa Fontana можна придбати від забудовника апартаменти, комерційну нерухомість і паркомісця. Ціна квадратного метра апартаментів стартує від 33 000 грн, у разі повної оплати надається знижка 10%. Оскільки комплекс вже побудований та введений в експлуатацію, розтермінування від забудовника немає, але можна оформити іпотеку від партнерських банків.

Вартість нерухомості в Costa Fontana в травні 2021 року

Вид нерухомості 

Площа

Вартість

Апартаменти

Від 58,1 до 105,9 кв. м

Від 2,08 млн до 4,19 млн грн

Нежитлова нерухомість

61,45 кв. м

2,23 млн грн

Паркінг

14 кв. м

532,5 тис. грн

Продаж на вторинному ринку та оренда в Costa Fontana

Придбати апартаменти в Costa Fontana можна й на вторинному ринку. Орієнтовна вартість однокімнатного житла стартує від 4 млн грн, двокімнатного — від 6 млн грн. За словами місцевих мешканців, деякі апартаменти переведені до житлового фонду. Ремонти в Costa Fontana з рубрики «дорого-багато» — дизайнерські меблі, італійські кухонні гарнітури, вбудована техніка, мармурові стільниці та марокканська плитка.

Як і всюди в Одесі, житло в Costa Fontana можна орендувати. Довгострокова оренда двокімнатних апартаментів буде коштувати приблизно $1000-1500 на місяць. Якщо знімати житло подобово, то за добу доведеться віддати 2000-3000 грн. Житло в Costa Fontana користується популярністю в сезон літніх відпусток, про що свідчить рейтинг 9,5 балів на популярному сервісі Booking.com.

Вид із тераси шостого поверху ЖК «Коста Фонтана» на море

Документи Costa Fontana

Costa Fontana побудований на ділянці землі 5110136900:28:001:0026, цільове призначення якої — «для будівництва готелю зі спортивно-оздоровчим комплексом». Це означає, що даний прибережну ділянку відноситься до земель рекреаційного призначення. Саме тому Costa Fontana — це апарт-комплекс, а не житловий будинок. І це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці: апартаменти вважаються комерційною нерухомістю, і прописатися в них не можна. Втім, спритним одеситам це не завадило деякі апартаменти Costa Fontana просто перевести в житловий фонд.

Комплекс вводився в експлуатацію почергово: в IV кварталі 2016 року було здано перший будинок, у ІІ кварталі 2018 року — другий та третій. У відкритому доступі сертифікатів про введення в експлуатацію я не знайшла, але представники «Київміськбуду» стверджують, що всі бажаючі можуть ознайомитися з ними в офісі забудовника.

Територія «Коста Фонтани» закрита і суворо охороняється: без магнітного ключа або домовленості про зустріч потрапити сюди неможливо

Найближча інфраструктура

Огляд того, що знаходиться в радіусі кілометра від апарт-комплексу Costa Fontana, абсолютно точно слід почати з моря. Адже це — головна конкурентна перевага апарт-комплексу і те, заради чого не шкода віддати пару-трійку мільйонів за однокімнатну студію. Costa Fontana знаходиться на першій лінії, і від входу в будинок до води — лише 70 м. У підніжжя новобудови розташовані громадські пляжі та приватні комплекси, в тому числі «Рів'єра», де можна орендувати шезлонг, парасольку та пообідати в місцевому ресторані. Якщо пройтися береговою лінією вище, потрапиш на пляж «Чайка» — популярне місце відпочинку одеситів. Трохи нижче знаходиться «Золотий берег» — кажуть, колись тут розбилося турецьке судно із золотом, тому місцевий пісок такого незвичайного відтінку. Загалом, куди не підеш — скрізь натрапиш на пляж. І це робить Costa Fontana ідеальним місцем для туристів і відпочиваючих.

В травні тут не дуже багато людей, аде влітку пляж поруч із «Коста Фонтаною» оживає 

Поруч з апарт-комплексом проходить відома Траса здоров'я — пішохідно-велосипедний маршрут, що тягнеться від Ланжерона до мису Великий Фонтан. Це улюблене місце тих, хто полюбляє ранкові пробіжки або неспішні прогулянки з дітьми.

У радіусі кілометра від Costa Fontana розташовані школа-інтернат № 87, міська лікарня № 8, ліцей «Фонтанський», приватна школа «Крок», Державний екологічний університет. Поруч із 10-ю станцією працює кілька великих мережевих супермаркетів — «Таврія В», «Сільпо» та інші. Ну і, звичайно ж, вздовж берегової лінії розсипано більше десятка ресторанів, кав'ярень і дискотек. На початку травня сезон ще не стартував, тому більшість із них закриті. Але вже через пару тижнів життя тут почне вирувати.

Найближчі великі торговельно-розважальні центри, де, як кажуть в Одесі, можна зробити базар, — це «Аркадія Сіті» і Kador City Mall, розташовані поруч із площею 10-го Квітня. Сюди можна дістатися на 185-й маршрутці або пройтися пішки близько 3-4 км. І забудьте, що це майже година шляху, адже маршрут пролягає вздовж моря, і від подібної прогулянки можна отримати задоволення більше, ніж від відвідування самого торговельного центру.

Внутрішня інфраструктура

Оскільки Costa Fontana — це апарт-комплекс готельного типу, власна інфраструктура передбачена й на території самого комплексу. Забудовник обіцяє відкрити тут спа-салон, фітнес-центр із басейном та тренажерним залом, ресторан — за словами місцевих, все це з'явиться вже цього літа. Внутрішня інфраструктура комплексу включає також власний консьєрж-сервіс. На ресепшені в лобі можна замовити послуги покоївки, хімчистки, доставки їжі з місцевих ресторанів, замовлення таксі тощо.

На закритій території чисто та доглянуто: висаджені півтораметрові туї, розбиті охайні грядки. Поруч встановлені лавки — напевно, чудово звідси милуватися морським пейзажем, заходами сонця й світанками. Але справедливості заради варто відзначити, що територія Costa Fontana виглядає скромніше за сам комплекс. Він — незвичайний, злегка футуристичний, виблискуючий на сонці склом панорамних вікон та ламаними лініями балконних огорож. А двір — досить скромний для бізнес-класу, начебто забудовник не особливо переймався його облаштуванням, розуміючи, що все одно програє узбережжю боротьбу за інстаграмні світлини.

Охороні комплексу — окремий респект. Мене не пустили на територію навіть при тому, що парочка хитрощів у моєму арсеналі таки є. До речі, не пустили ввічливо, давши зрозуміти, що дуже ратують за безпеку та конфіденційність особистого життя своїх резидентів. 

Вхідні групи в «Коста Фонтані» виконані за аналогією з дорогими готелями

Відгуки мешканців

У досить прохолодний за одеськими мірками травневий ранок безлюдно не тільки на пляжі, але й у дворах Costa Fontana. Зрідка з підземного паркінгу виїжджають автомобілі — всі як є преміумкласу. Стає очевидно, що постійних мешканців у апарт-комплексі не так багато, й здебільшого нерухомість тут купувалась або як літня резиденція, або як інвестиція під оренду.

З першого будинку виходить дівчина і, розмовляючи по телефону, спускається на пляж. Я чекаю, поки вона закінчить розмову, щоб познайомитися. Дізнавшись, що я журналістка, дівчина спочатку відмовляється спілкуватися, але потім змінює свою думку.

— Тільки ім'я моє не називайте, — просить вона. Моя співрозмовниця розповідає, що живе в Costa Fontana з грудня минулого року. У них із чоловіком квартира 100 кв. м і простора тераса. Вікна спальні виходять на море, краєвиди просто приголомшливі. Єдиний мінус подібної розкоші — комунальні рахунки, скаржиться дівчина.

— За минулий місяць, наприклад, платіжка була більше $1000.

— Чому так багато? — дивуюсь я.

— Ну, це ж нежитловий фонд, тому комунальні дорожчі. Плюс будинок не газифікований, всі на електриці: бойлер, котел, теплі підлоги та інше. Обслуговування будинку також дорого обходиться — ми платимо за охорону, консьєрж-сервіс, обслуговування території, садівника.

Моя співрозмовниця завершує бесіду тим, що взагалі жити в Costa Fontana їй дуже подобається, особливо з настанням весни. «Зараз все зеленіє й цвіте, так гарно стає ... Я вранці виходжу бігати на Трасу здоров'я або йогою на пляжі займаюсь. А ще у нас ванна кімната з вікном, я кожен день милуюся морем. Але трохи з острахом уявляю собі натовпи відпочивальників улітку на пляжі ... Це ж напевно дуже галасно буде? Тим більше у нас прямо під вікнами ресторан «Риф».

Дівчина повертається додому, а мені вдається зустріти ще лише одного співрозмовника, й то не дуже багатослівного. Чоловік на ходу коротко розповідає про недоліки апарт-комплексу: часто падає напруга в мережі, підземний паркінг протікає, керуюча компанія не халтурить тільки в частині рахунків за УБПТ. Цю абревіатуру мені довелося загуглити: виявилося, так в Одесі скорочують «утримання будинків і прибудинкових територій». «Але якщо плануєте купувати, то беріть, — резюмує чоловік, — нерухомість на Фонтані, та ще в такому комплексі, завжди буде в ціні. Тільки врахуйте, що це нежитловий фонд, і у разі перепродажу доведеться заплатити 5% податку. Але якщо потрібно, апарт завжди можна перевести в житловий фонд. Цікавить, ні? Тримайте ось мою візитку про всяк випадок». Я не встигаю отямитися, як опиняюся з візиткою в руці, а чоловік зникає за дверима. Одеська діловитість, що тут казати. 

На перших поверхах «Коста Фонтани» заплановані комерційні приміщення, а поки же тут нічого не відкрилось

Ну і наостанок я не змогла відмовити собі в задоволенні прогулятися місцевим пляжем. Там зустріла двох бабусь, які бадьоро крокували узбережжям в яскравих легінсах. Побачивши, що я фотографую новобудову, дами зацікавлено зупинилися.

— Ви знаєте, що ці будинки рано чи пізно сповзуть в море? — поцікавилась у мене одна з бабусь. — У 2019-му тут уже трапився великий зсув, коли сусідній комплекс будували (таке дійсно було під час зведення сусіднього комплексу La Mer від «Інтергал-Буд» — примітка редакції).

— Ой, Валя, весь Фонтан рано чи пізно сповзе в море, — парирує її подружка й показує мені непомітно рукою: мовляв, не звертайте на неї уваги.

— Забудовують весь берег, але ніхто не хоче розбиратися, що тут пухкий ґрунт, і не можна на ньому будувати такі будинки! Але хіба хто про це думає? Нашому меру тільки грошей дай, він дозволить тобі й на Потьомкінських сходах хмарочос забабахати! Що за влада, коли вони вже накрадуться ...

— Валюша, якщо тобі так погано живеться, їдь із Одеси, — хитро підморгує подружка.

— Ох, — вже з посмішкою зітхає перша бабуся. — Ти таки збожеволіла на старості років. Погано живеться найкраще всього в Одесі!

Апарт-комплекс «Коста Фонтана» розташований на схилі, тому з його вікон відкриваються приголомшливі краєвиди

Висновки

Переваги апарт-комплексу Costa Fontana:

  • розташування на першій лінії моря, в двох хвилинах від пляжу;
  • оригінальний архітектурний концепт;
  • просторі відкриті тераси і панорамне скління;
  • закрита територія;
  • дизайнерські лобі, атріум, панорамні безшумні ліфти;
  • наявність консьєрж-сервісу з можливістю прибирання апартаментів, замовлення їжі та інших послуг;
  • проєкт від надійного забудовника.

Недоліки:

  • продаж в комплексі не квартир, а апартаментів, і супутні складнощі;
  • погано розвинена інфраструктура локації: по суті, скрізь потрібно добиратися на машині;
  • висока вартість комунальних послуг;
  • відсутність обіцяної забудовником комерції на території — але це, сподіваюся, тимчасовий недолік.

Катерина Голубенко

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

2 комментария
Оксана• 
Локация, конечно, шикарная
0+3
Сергей• 
Оксана,
А комуналка ще шикарніша)))
0+3
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее