Подать объявление

За три робочі тижні від початку програми «Доступна іпотека 7%» банки підписали 12 договорів

За три робочі тижні від початку програми «Доступна іпотека 7%» банки підписали 12 договорів
Заявки на отримання іпотечного кредиту на придбання житла за зниженою відсотковою ставкою приймають 8 банків. Три з них вже затвердили перші кредити.

Як стало відомо порталу Domik.ua, станом на 18 березня 2021 року банки за державною програмою «Доступна іпотека 7%» підписали 12 кредитних договорів на загальну суму 9,4 млн грн. Такі дані опублікували на офіційній сторінці Міністерства фінансів України (Мінфін). Ще розглядаються 57 заявок на загальну суму 55,4 млн грн. 

Видавати займи почали з 1 березня. За даними Фонду розвитку підприємництва (ФРП), через який реалізується програма, на поточний момент 8 банків долучилися до програми. У переліку такі державні та комерційні установи:

— АБ «Укргазбанк». Переглянути деталі кредитних програм установи можна на форумі Іпотека від «Укргазбанку»

— АТ «ОТП Банк». Висловити власну думку щодо кредитних програм можна на форумі Іпотека від «ОТП Банк»

— АТ «Банк Альянс». Більше інформації доступно на форумі Іпотека «Банк Альянс»;

— АТ «КБ «Глобус». Умови видачі кредитів на первинне і вторинне житло дивіться на форумі Іпотека від банку «Глобус»;

— АТ «КредоБанк». Дізнатися про інші пропозиції від банку та обговорити їх можна на форумі Іпотека від «КредоБанку»;

— АТ «Мегабанк». Актуальні кредитні пропозиції установи описані на форумі Іпотека від «Мегабанк»;

— АТ «Ощадбанк». Які ще житлові програми доступні у кредитній установі, можна переглянути на форумі Іпотека від «Ощадбанку»

— АТ «КБ «ПриватБанк». Про особливості отримання іпотеки за зниженими ставками у цій установі читайте на форумі Іпотека від «ПриватБанку»

Найбільшу кількість заявок отримав «Укргазбанк» — 29. На другому місці — «ПриватБанк» — 13. На третьому банк «Глобус» — 11. Останній лідирує за кількістю підписання кредитних договорів: затвердив 6 звернень. Також Мінфін повідомляє про одну відхилену заявку.

Інфографіка з офіційної сторінки Міністерства фінансів України

Київська область — на першій сходинці за сумою від поданих заявок серед регіонів, де планують купувати нерухомість. Заявники, які вже звернулися до банків, просять фінансові установи видати кредитів на придбання житла у регіоні на загальну суму 15,8 млн. грн. У столиці цей показник складає 12,8 млн грн. 

Читайте також: Скільки квартир прийнято в експлуатацію за 2020 рік в Україні

Інфографіка з офіційної сторінки Міністерства фінансів України

Нагадаємо, що проєкт реалізується через ФРП у рамках програми «Доступні кредити 5-, 7- та 9%». Позичальник домовляється із банком про отримання займу, потім Фонд виплачує кредитній установі компенсацію, аби клієнт міг отримати іпотеку під 7% на таких умовах: 

  • власний внесок — від 15%;
  • термін кредиту — до 20-ти років;
  • вартість житла — до 2,5 млн грн;
  • сума кредиту — до 2 млн грн.

Нормативна площа квартири із розрахунку на одну людину або родину із двох осіб не повинна перевищувати 50 кв. м. На кожного наступного члена сім'ї дозволяються додаткові 20 кв. м. Усе, що вище цієї норми, позичальник сплачує за власний кошт відповідно до кредитних програм банку. Загальна площа предмета іпотеки не може перевищувати нормативну площу більш як на 20%. Так у ФРП підрахували, що на родину із 4-х осіб, максимальна площа може складати 108 кв. м. Взяти позику за зниженою ставкою можна на квартири і будинки на вторинному і первинному ринках. Однак вік нерухомості не повинен перевищувати трьох років. Тобто у 2021 році можна розглядати об'єкти, побудовані не пізніше 2018 року. 

16 березня 2021 року ФРП опублікував звіт на сторінці у Facebook, згідно з яким 20,71% заявок були на видачу іпотеки на первинному ринку, 79,29% — на вторинному. Тоді як реально підписані договори розподілилися наступним чином: 41,84% — на житло від забудовників, 58,16% стосувалися вторинного ринку. 

79% претендентів на отримання займу, за даними ФРП, склали сім'ї, у тому числі 4% — багатодітні. 

Інфографіка зі сторінки Фонду розвитку підприємництва у соціальній мережі

У 2021 році, за підрахунками міністра фінансів Сергія Марченка, близько 5 тис. сімей зможуть скористатися програмою. Загальний обсяг виданих іпотечних кредитів складе 5 млрд грн. 

Читайте також: Законопроєкт про захист інвестора розширює його права без конкретних механізмів

У Мінфіні зазначають, що у кредитно-фінансових установах триває модифікація під програму власних процедур, навчання персоналу, розробка інформаційних матеріалів для потенційних позичальників тощо. Та нагадують, що виключно банк, використовуючи власну методологію оцінки платоспроможності потенційного позичальника, приймає рішення щодо видачі кредиту. 

У Міністерстві фінансів України пояснюють, що розвиток програми залежить від активності банків та громадян. Сподіваються на запуск добропорядної конкуренції ринку іпотечного кредитування та будівництва житла.

Дізнатися більше про іпотечні програми українських фінансових установ можна на форумі Які банки зараз реально кредитують або видають іпотеку?

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением

Комментарии посетителей

3 комментария
Евгений• 
😂12!Карл!
0+3
Ирина• 
лиха беда начала...
0+1
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее