Подати оголошення

Кабмін змінив умови програми «Доступна іпотека 7%»: вибір житла стане ширшим

Кабмін змінив умови програми «Доступна іпотека 7%»: вибір житла стане ширшим
Уряд переглянув вікові обмеження щодо нерухомості, яку можна взяти у кредит за зниженою ставкою. Учасники програми «Доступна іпотека 7%» зможуть обирати серед більшої кількості об'єктів та заощадити на податках.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 21 жовтня 2021 року уряд прийняв постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 та від 24 січня 2020 р. № 29», розроблену Міністерством фінансів. Інформацію про це оприлюднено на офіційному сайті Кабміну. Нововведення мають залучити більше учасників до державних програмах «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%». 

«Уряд сьогодні прийняв постанову, спрямовану на залучення більшої кількості учасників до державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%». Постановою також запроваджено державну програму фінансового лізингу для суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП). Одними із головних пріоритетів Мінфіну залишається розвиток ринку послуг кредитування підприємців та створення фінансових механізмів для запуску іпотечних інструментів. Ми завжди готові до викликів та удосконалення таких програм», — зазначив заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Нагадаємо, що програма «Доступна іпотека 7%» стартувала 1 березня 2021 року. Реалізується вона Фондом розвитку підприємництва (ФРП) у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» через уповноважені банки на таких умовах:

  • максимальна сума позики — до 2 млн грн;
  • максимальна вартість предмета іпотеки — 2,5 млн грн;
  • максимальний термін — до 20-ти років;
  • мінімальний перший внесок — від 15% вартості нерухомості.

Серед вимог є також обмеження щодо площі та віку житла. Так нормативна площа із розрахунку на одну людину або родину із двох осіб не повинна перевищувати 50 кв. м. На кожного наступного члена сім'ї дозволяється додаткові 20 кв. м. Усе, що вище цієї норми, позичальник має сплачувати за власний кошт відповідно до кредитних програм банку. Раніше загальна площа предмета іпотеки не повинна була перевищувати нормативну більш, ніж на 20%. Взяти позику за зниженою ставкою дозволяли на квартири і будинки на вторинному і первинному ринках. Однак вік нерухомості не повинен був перевищувати 3-х років. Тобто у 2021 році можна було розглядати лише об'єкти, побудовані не пізніше 2018 року. 

Останній пункт викликав найбільше нарікань серед гравців ринку, рієлторів, експертів та покупців. Оскільки у деяких містах відповідних пропозицій майже не було. Наприклад, у Кропивницькому влітку цього року нараховувалося 5 новобудов. Лише дві знаходились на етапі зведення, а з тих 3-х, які здали у місті за останні три роки, у двох всі квартири були продані. 

Якщо ж придбати житло на вторинному ринку, то за квартиру, яка перебуває у власності менше 3-х років потрібно сплатити 8,5% податків: 5% на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору, 1% мита та 1% у Пенсійний фонд. 

Нова урядова постанова вносить зміни до порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими передбачено спрощення вимог до предмета іпотеки:

  • збільшено ліміт можливого перевищення площі з 20% на 40% від нормативної, яка оплачується позичальником самостійно;
  • скасовано вікові обмеження до будинків. Виняток — об’єкти нерухомості в обласних центрах із чисельністю населення понад 1 млн, вони відтепер мають бути прийняті в експлуатацію або реконструйовані не раніше ніж протягом 10-ти років.

Тобто, якщо враховувати дані Державної служби статистики України за 2021 рік, в Києві, Харкові та Одесі у кредит під 7% можна взяти нерухомість, яка експлуатується максимум 10 років. 

Читайте також: За скільки можна купити квартиру у Києві: аналіз цін та прогнози

За даними ФРП, станом на 18 жовтня 2021 року за програмою «Доступна іпотека 7%» підписано 947 кредитних договорів на суму 816 млн грн. З них 24,11% склав первинний ринок і 75,89% — вторинний. Загалом до 19-ти уповноважених банків надійшло 1336 заявок на участь у програмі на загальну суму 1163 млн грн. 

У програмі задіяно 23 регіони, у тому числі столиця. Згідно з поданими громадянами заявками на отримання кредитів, найактивнішими регіонами на минулому тижні були Київ (33,1%) та Київська область (31,1%), Харківщина (6,4%), Львівщина (6,0%), Рівненська область (4%). Решта регіонів всі разом склали 19,4%. 

Інфографіка Мінфіну

Дізнатися більше інформації про іпотечні програми українських фінансових установ можна на форумі Які банки зараз реально кредитують або видають іпотеку.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше