Подати оголошення

Керуюча компанія в новобудові: що входить в її обов'язки

Компания Интергал-Буд
Компания Интергал-Буд
Керуюча компанія в новобудові: що входить в її обов'язки
Чому забудовники передають будинки на баланс керуючим компаніям і що, крім основного пакета послуг, вони можуть запропонувати мешканцям.

Зміст

Купуючи житло в багатоквартирному будинку, інвестор стає не тільки власником квартири, але й співвласником спільного майна новобудови. Сюди відносяться горища, підвали, ліфтові та вентиляційні шахти, а також земельна ділянка, на якій зведено будинок. Будь-яке майно накладає додаткові зобов'язання — так, всім цим потрібно не просто володіти, а й розумно керувати. Раніше ці обов'язки були покладені на житлово-експлуатаційні контори — звичні ЖЕКи, але в 2016 році Верховна Рада скасувала їх монополію.

Так, мешканцям надали право самостійно обирати, хто буде керувати їхньою домівкою: державна контора, організація співвласників багатоповерхового будинку (ОСББ) або керуюча компанія (КК). Для цього потрібен був кворум — 50% голосів. Але часто відбувається так, що будинок не встигає повністю заселитися, мешканців набирається менше кворуму, а кому-то все ж таки потрібно вивозити сміття, прибирати під'їзди та підмітати тротуари. Тому девелопер і створює власну керуючу компанію. Що це за структура, які її основні функції та в чому полягають переваги і недоліки — розбирався портал Domik.ua за допомогою забудовників «Інтергал-Буд» і DIM group.

Що таке керуюча компанія

По суті, це комерційна організація, створена для експлуатації та професійного обслуговування одного або кількох багатоквартирних будинків. Як розповів представник експлуатаційної організації забудовника «Інтергал-Буд», до переліку основних завдань керуючої компанії входить:

  • забезпечення комфортних та безпечних умов проживання мешканців;
  • постійний контроль над технічним станом житла, його своєчасний ремонт (дах, двері, освітлення, вентиляція тощо);
  • надання кваліфікованого сервісу для мешканців (оформлення квитанцій, збір платежів, проведення переговорів з постачальниками послуг, розрахунок з підрядними організаціями);
  • санітарно-технічне обслуговування прибудинкової території;
  • швидке реагування на аварійні ситуації та усунення проблем в максимально стислі терміни.

Безперечний плюс: в керуючій компанії працюють люди зі спеціальною освітою та відповідним досвідом, що вигідно відрізняє їх від представників ОСББ, які часто йдуть на цю роботу, керуючись корисливими цілями.

Структура керуючої компанії зазвичай така: центральний офіс, в якому розташована приймальня, головна бухгалтерія та керівництво, а також кілька районних філій (якщо КК обслуговує кілька комплексів). Для термінової ліквідації аварій, що виникають в будинках, створена аварійно-диспетчерська служба, яка працює цілодобово і забезпечена власним транспортом. КК співпрацює з перевіреними підрядниками, серед яких компанії, що займаються обслуговуванням ліфтів, установкою домофонних систем і так далі.

З постанови Кабінету міністрів №631 «Про порядок проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг» виходить, що у кожної КК повинні бути присутніми:

  • матеріально-технічна база;
  • працівники відповідної кваліфікації;
  • досвід з надання певних послуг;
  • відповідні дозволи та ліцензії на виконання певних робіт і послуг.

Навіщо потрібна керуюча компанія

Спочатку керуючі компанії створювалися забудовниками житлових комплексів класу «бізнес» і «преміум». Їх головною функцією було якісно обслуговувати будинки і нести відповідальність за їх грамотну експлуатацію. «Уявіть собі девелопера, який інвестував в дорогі інженерні системи, обладнання, а потім віддав це все в управління некомпетентним або недобросовісним людям, — коментує прес-служба компанії DIM group. — Тому забудовник або створює власну КК, або проводить тендер серед існуючих».

Згодом практика передачі новобудов на баланс КК прижилася, і все більше забудовників стали створювати власні керуючі компанії. Мешканцям подобалося, що представники КК більш відповідально підходять до виконання своєї роботи, у них краще матеріально-технічна база, й не потрібно возитися зі створенням ОСББ. Крім того, в разі чого керуючу компанію завжди можна поміняти.

Чим займається керуюча компанія

Діяльність КК регламентується постановою №631, внутрішнім статутом компанії, а також ДБН В.1.2-14-2009, в яких передбачено, що «надійність об'єкта повинна бути забезпечена на всіх етапах його життєвого циклу». Так що головне завдання КК за законом — підтримання надійності будинків на всіх етапах експлуатації аж до їх ліквідації.

Мета зрозуміла, а ось як вона досягається? Обов'язки КК можуть трохи відрізнятися в залежності від організації, але більшість компаній надають такі стандартні послуги:

  • утримання будинків і прибудинкових територій в належному стані (прибирання території, вивіз сміття, догляд за клумбами і деревами, чистка дитячих пісочниць і заміна зламаних ігрових комплексів);
  • управління енергетичними ресурсами житлових будинків (заміна проводки, перегорілих лампочок в під'їздах);
  • експлуатація внутрішньобудинкових інженерних мереж (усунення проривів труб, засмічень сміттєпроводів і водостоків, ремонт ліфтів);
  • експлуатація котелень;
  • проведення заходів з енергозбереження (наприклад, утеплення будинків, використання енергозберігаючих лампочок тощо);
  • ведення технічної документації (зберігання документації, а також надання довідок і виписок за запитом жителів);
  • організація розрахунків і збір платежів за комунальні послуги;
  • стягнення боргів за комунальні послуги;
  • збір свідчень загальнобудинкових лічильників, їх перевірка і пред'явлення даних постачальникам комунальних послуг.

Також керуючі компанії можуть пропонувати мешканцям новобудов додаткові пакети послуг. «У нашому житловому комплексі «Автограф» інвесторам надаються базові та додаткові опціони від керуючої компанії DIM Expert, — розповідає Тетяна Сердюк, керівник DIM Expert, керуючої компанії в складі DIM group. — У базові послуги входить управління будинком, обслуговування інженерних систем і прибудинкової території, відеоспостереження, контроль доступу, охорона комплексу, догляд за зеленими насадженнями на прибудинковій території і все те, чим зазвичай займаються КК. А ось додаткові — це наша пріоритетна перевага. Наприклад, послуга консьєрж-сервісу передбачає, що ми можемо організувати доставку вечері з ресторану, продуктів з супермаркету, викличемо таксі, вчасно розбудимо або купимо квитки на літак. Для утримання панорамного скління в чистоті ми підберемо перевірених фахівців і організуємо роботи з миття фасадів. Також у нас є клінінг після ремонту — мешканцям не потрібно шукати фахівців на різних ресурсах, наші робочі прийдуть і за допомогою професійного обладнання виведуть залишки лакофарбових матеріалів, скотча, цементу, видалять будівельний пил і бруд. Крім того, з червня у мешканців першої черги «Автографа» є особистий кабінет, в якому вони можуть відслідковувати показання лічильників, отримувати інформацію про тарифи та послуги, новини, електронні квитанції, задавати питання і залишати заявки».

Переваги та недоліки керуючих компаній

До плюсів обслуговування багатоквартирного будинку КК можна віднести наступне:

  • низький ризик неефективності: професійна керуюча компанія працює на ринку послуг, тому боротиметься за лояльність клієнта;
  • всі поточні витрати — планові. Немає додаткових зборів «на ремонт даху» або «на фарбу»;
  • прибирання території, вивіз сміття і ремонт здійснюють перевірені підрядники;
  • в договорі з КК чітко прописані всі надані послуги, і мешканці знають, за що вони платять. Якщо ж якась послуга не надається, то це підстава для пред'явлення претензій і притягнення до відповідальності;
  • компанія покриває існуючі борги за рахунок резервних коштів;
  • представники КК більш компетентні в питаннях вирішення конфліктних ситуацій з постачальниками комунальних послуг;
  • у КК є можливість оплачувати послуги підрядників оптом і тим самим економити на них.

Мінуси теж присутні, й серед них такі:

  • в прийнятті важливих рішень можуть не враховуватися думки всіх інвесторів, оскільки КК керує персонал компанії, а не мешканці новобудови;
  • економія коштів співвласників не визначена метою роботи КК, це перш за все бізнес, створений для заробітку. У той же час всі тарифи повинні бути обґрунтованими, інакше мешканці просто змінювати керуючого;
  • достроково розірвати договір з КК або поміняти керуючого — досить клопітка справа;
  • складно контролювати тарифоутворення й тим паче впливати на нього.

На думку представника експлуатуючої організації забудовника «Інтергал-Буд», при всіх своїх недоліках керуюча компанія в новобудовах — оптимальний варіант. ОСББ в новобудовах — велика відповідальність і серйозні ризики для жителів. Дуже часто ініціативні групи створюють ОСББ, а потім не можуть самостійно нічого зробити й  звертаються за допомогою до компанії-забудовнику. Результат зазвичай один: жителі масово пишуть заяви про вихід з ОСББ, оскільки розуміють, що краще, коли обслуговуванням будинку займається професійна експлуатуюча організація.

У «Інтергал-Буд» радять уважно придивлятися до складу ініціативної групи по створенню ОСББ та особам, яких вибирають у керівні органи. Адже серед співвласників можуть бути активісти-пенсіонери, безробітні або ті, хто просто хоче уваги до своєї персони. Такі люди часто бачать в ОСББ місце заробітку і не мають при цьому потрібною освітою і кваліфікацією.

Захопити владу в ОСББ можуть недобросовісні люди, які будуть заробляти на діяльності об'єднання і отримувати дохід за рахунок «відкатів» на завищених розцінках підрядників. Керівництво ОСББ може використовувати приміщення будинку (вестибюлі та холи, наприклад) у власних цілях: починаючи від проведення днів народження і закінчуючи нелегальної орендою.

Висновки

Відповідальному забудовнику важливо не тільки побудувати житловий комплекс і вчасно ввести його в експлуатацію, а й передати в управління надійній компанії. Оскільки заселення новобудови не відбувається одноразово, і в перший рік заїжджає близько 20-30% мешканців, а обслуговувати будинок в цей період комусь потрібно, девелопери створюють керуючі компанії. Згодом мешканці можуть змінити її, створивши ОСББ або вибравши іншу КК.

Розвиток ринку призводить до зростання конкуренції, тому керуючі компанії пропонують все більше додаткових послуг. Серед них — консьєрж-сервіс, патрулювання території комплексу, клінінг, вигул домашніх вихованців тощо.

Обговорити комунальне тарифоутворення в Києві та поділитися своєю думкою про якість послуг з обслуговування будинків можна на форумі Тарифи на обслуговування будинку та прибудинкової території.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2019

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

16 коментарів
Tanya• 
Люди ! если вы вдруг попадете случайно на компанию ЭК Городские усадьбы Бегите ! они очень не качественно делают роботу и вообще не хотят с тобой говорить , и пытаються вас обмануть
0+0
NoName• 
Это идельная картинка, которую рассказывают застройщики. На самом деле с тем, для чего они создают УК, можно познакомиться по судебной практике или по материалам адвокатов (юристов), занимающихся жалобами инвесторов. Или, например, просто погуглив на тему "отвественность застройщиков". Многие застройщики, пользуясь некомпетентностью и неорганизованностью инвесторов, не допускают создания ОСМД после передачи квартир инвесторам и (в т.ч. через основые договора) принуждают их заключать договора с УК, созданными застройщиком. Эти УК непрофессиональны, нелицензированны и порой называются странно, например, "Проджект консалтинг" (видимо, чтобы никто не догадался, для чего они созданы). Они не делают почти ничего для инвесторов (кроме минимального базового набора услуг), при этом выполняют все указания застройщика по исправлению его недоделок и брака, поддержанию красоты возле отдела продаж и по пути следования новых инвесторов на следующие объекты застройщика, предоставлению уже заселившимся инвесторам электроэнергии и др. услуг от застройщика (а не от штатных поставщиков) по промышленным тарифам и т.д. Т.о УК - это подразделение застройщика, выполняющее его задачи за деньги инвесторов. Это происходит, в частности потому, что застройщики обычно не выполняют сразу все свои обязательства. Построив дома, они для сокращения своих расходов спешат передать квартиры в них инвесторам, даже не подключив эти дома к штатным сетям коммуникаций, услуг и т.д., т.к. их еще даже нет, а сданные объекты подключаются просто к продолжающейся стройке со всеми вытекающими из этого последствиями. Прямые договора с штатными поставщиками услуг инвесторы получают значительно позже, иногда, даже через несколько лет (если вообще получают). А все это время платят УК (или ЖЭКу) застройщика столько, сколько он (или застройщик) захочет, причем непонятно за что. Поэтому застройщики поначалу очень не заинтересованны и всячески препятствуют созданию ОСМД, которые могут задать им неудобные вопросы, например, о том, где то, что должно быть по договору. Фактически ОСМД вначале и невозможно создать, т.к. еще нет многого из того, что им должно передаваться. Лишь когда застройщик уходит с объекта (или комплекса), он может допустить создание в нем ОСМД. Но к тому времени многое (разворовывание территории и совместного имущества инвесторов, уродование фасадов домов как попало установленными кондиционерами и т.д.) уже невозможно исправить. Мое мнение, что УК от застройщиков - это временщики, которых не должно быть и это не рыночные образовыания (АМКУ, алё, Вы читаете это?). Порядочные застройщики должны сразу же полностью передавать возведенные ими объекты инвесторам и всячески способствовать созданию ими ОСМД или нанятию приличной профессиональной УК. Это положительно отражалось бы на их имидже и было бы меньше недовольных инвесторов, считающих себя обманутыми. Однако, к сожалению, вакханалия царящая сейчас в строительной индустррии (в т.ч. среди застройщков) вносит свои коррективы. Название моего застройщика не указываю (но его можно выяснить по названию указанной УК). Поздравляю застройщиков и всех строителей с близящимся праздником (Днем строителя) и рекомендую им задуматься над вышесказанным.
0+7
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше