Подати оголошення

Лаунж-зона, пральні та пінг-понг: «Євротранс» побудував новий гуртожиток для КПІ

Лаунж-зона, пральні та пінг-понг: «Євротранс» побудував новий гуртожиток для КПІ
Розповідаємо, як може виглядати звичайне студентське житло, коли за справу береться забудовник, готовий зробити трохи більше, ніж обіцяв.

Зміст

20 серпня 2021 року, напередодні нового навчального року, студентське містечко Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» (НТУУ «КПІ») відзначало власне маленьке свято: офіційне відкриття нового гуртожитку. Це стало б рядовою подією для студмістечка та широкої громадськості, якби не кілька моментів: по-перше, це перший гуртожиток, що з'явився в студмістечку КПІ за роки незалежної України, а по-друге, це єдине студентське житло, побудоване та  мебльоване коштом приватного девелопера. Журналісти порталу Domik.ua відвідали церемонію відкриття і з'ясували подробиці проєкту.

Стисла довідка

Гуртожиток побудувала девелоперська компанія «Євротранс», відома зведенням житлового комплексу та офісного центру Genesis в Солом'янському районі столиці. Історія цієї новобудови непроста: з 2008 року проєктом займалося ТОВ «Тор», але за чотири роки компанія оголосила про банкрутство. У 2018-му за зведення об'єкта взявся «Євротранс», а його партнером стала корпорація «Укрбуд». З 2019 року, після банкрутства «Укрбуду», будівництвом комплексу самостійно займається «Євротранс».

За 13 років житловий комплекс кілька разів змінював  не лише забудовників, а й концепцію та назву. В 2021 році Genesis являє собою два будинки на кілька секцій заввишки 16-33 поверхи. Через дорогу забудовник зводить однойменний діловий центр, де можна буде придбати або орендувати приміщення під офіс. На території житлового комплексу, яку закриють від автівок і сторонніх, відкриється все необхідне: власний дитячий садок, підземний паркінг, магазини і кафе на перших поверхах. І житловий комплекс Genesis, і вся супутня інфраструктура зводяться на землі, яка належить НТУУ «КПІ». Тому будівництво студентського гуртожитку, а також реконструкція учбового корпусу, розташованого поруч із ЖК, стало частиною зобов'язань, які взяв на себе девелопер «Євротранс».

Гуртожиток № 5 — новий житловий корпус на кампусі Київського політеху

Перше враження про гуртожиток

Новий гуртожиток, збудований «Євротрансом», знаходиться на вул. Олекси Тихого, 12. Це територія студмістечка Київського політеху, де вже розташовано 20 житлових корпусів, у яких проживає понад 13 тис. студентів. Дістатися сюди можна за 15 хвилин пішки від станцій метро «Шулявська» або «Політехнічний інститут» — другий маршрут кращий, оскільки пролягає через мальовничий парк. Крім того, в 400 м від гуртожитку знаходиться зупинка швидкісного трамвая. Тут можна сісти на перший або третій маршрути, що прямують від залізничного вокзалу до Борщагівки.

Впізнати новий гуртожиток дуже легко, навіть не дивлячись на табличку з адресою — новенька будівля помітно виділяється на тлі старих житлових корпусів із облущеними фасадами. До церемонії урочистого відкриття вона прикрашена блакитними й білими кульками, а на зеленій галявині встановлена ​​фотозона з логотипом «Євротрансу». На майданчику перед входом споруджено невелику сцену: тут в очікуванні церемонії відкриття встановлені мікрофони.

«Євротранс» не тільки прикрасив територію гуртожитку до відкриття, а й облаштував фотозону біля входу

Церемонія відкриття

Об 11:00 біля гуртожитку почали збиратися шановні гості. Були присутні ректор КПІ Михайло Згуровський, заступник міністра Міносвіти Олексій Шкуратов, перший заступник голови Солом'янської районної адміністрації Олександр Смик, представник компанії «Євротранс» Євген Терлецький, голова  профкому студентів Ігор Степанюк, співробітники та студенти вишу.

Церемонія відкриття починається зі вступної промови ректора. «У наші часи непросто знайти забудовника, який виконує взяті на себе зобов'язання, — каже Михайло Згуровський. — Нам у цьому сенсі пощастило. «Євротранс» взявся за будівництво гуртожитку та в рекордний термін — за 12 місяців — завершив роботи. Ми дуже вдячні забудовнику за якість будівництва та за таку оперативність. З 1 вересня ми зможемо вже заселити аспірантів, наукових співробітників і магістрів у новий гуртожиток».

Першим на церемонії відкриття взяв слово ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський 

Представник Солом'янської районної адміністрації Олександр Смик також подякував «Євротранс» за співпрацю та підкреслив, що це перший випадок в історії незалежної України, коли на території студмістечка з'явився новий гуртожиток, побудований без допомоги держави. «Ми докладаємо всіх зусиль, щоб наше місто в цілому й Солом'янський район зокрема з кожним роком ставали тільки краще. Дуже тішить, коли до дій міської влади з облаштування Києва підключається приватний капітал».

Голова  профкому НТУУ «КПІ» Ігор Степанюк розповів, що коли 11 років тому, бувши першокурсником, заселявся в гуртожиток №10, перед його вікнами був пустир. Всі знали, що колись там з'явиться новий гуртожиток, але насправді ніхто особливо в це не вірив. «І ось це сталося, — з посмішкою на обличчі говорить Ігор Степанюк, — і ми дуже вдячні всій команді «Євротрансу» за це».

На завершення церемонії відкриття представник «Євротранс» вручив символічний ключ від нового будинку майбутній мешканці гуртожитку — аспірантці КПІ Ользі Існюк. А ректор вишу перерізав червону стрічку на вході, запросивши всіх присутніх на екскурсію будівлею.

Перед новим гуртожитком облаштована зона відпочинку

Технічні характеристики новобудови

Одинадцятиповерхову будівлю гуртожитку зведено за монолітно-каркасною технологією та утеплено мінеральною ватою. Поверх зовнішніх стін — декоративне тинькування.  Розвозити майбутніх мешканців по поверхах будуть три ліфти: два пасажирських і один вантажний. Будівля забезпечена автоматизованою системою пожежогасіння, для безперебійної подачі тепла побудований власний теплопункт. Загальна площа гуртожитку — майже 9000 кв. м — розрахована на проживання понад 500 аспірантів, наукових співробітників та студентів-магістрів.

Гуртожиток умовно розділений на студентську та сімейну частини. Кімнати розташовані за блоковою системою: в кожному блоці по чотири кімнати, простора кухня, комора та два санвузли з душовими. У кімнаті буде проживати не більше трьох осіб. Забудовник, до речі, не лише побудував гуртожиток, а забезпечив його необхідними меблями, технікою та предметами інтер'єру.

Місця загального користування в гуртожитку № 5 декоровані живими квітами та — спеціально до відкриття — повітряними кульками 

У кожній кімнаті — ліжка з ортопедичними матрацами, приліжкові тумбочки, комп'ютерні столи, стільці та шафа. Вікна засклені двокамерними склопакетами в металопластикових профілях. На підлозі  — лінолеум, стіни пофарбовані в приємний фісташковий колір.

«Євротранс» не лише побудував гуртожиток, а й обладнав його всіма необхідними меблями та технікою 

Кухні гуртожитку облицьовані світлою керамічною плиткою. Тут вже встановлені електроплити, мийки та робочі поверхні. Також на кожному поверсі передбачено по дві пральні. На десятому поверсі гуртожитку розташована лаунж-зона для дозвілля. На першому поверсі є спортивна зона, де вже встановлено тенісний стіл. Також в будівлі буде власна їдальня, ізолятор із окремим входом і вітальні, де студенти зможуть спілкуватися, відпочивати й займатися самопідготовкою.

Так виглядає кухня в гуртожитку № 5 
У спортивній зоні вже встановлено стіл для пінг-понгу 

Найближча інфраструктура

Забудовник не обмежився самим гуртожитком і його внутрішнім облаштуванням. На затишному задньому подвір'ї, між житловим і навчальними корпусами, раніше був занедбаний спортмайданчик. «Євротранс» реконструював його, створивши сучасний волейбольний майданчик. На відкритті гуртожитку голова  компанії-забудовника вручив представникам студентства мішок новеньких волейбольних м'ячів.

На прохання студентів «Євротранс» реконструював занедбаний спортивний майданчик

Висновки

Соціальне житло для студентів — болюче питання багатьох українських вишів, і Київський політех не є  винятком. За час незалежності України на території кампусу не було побудовано жодного нового гуртожитку, окрім того, що звів «Євротранс». При цьому НТУУ «КПІ» — технічний вуз країни номер один, і в 2021 році він увійшов в перелік найкращих університетів світу за версією QS World University Ranking. Тут здобувають освіту близько 25 тис. студентів, і приблизно 13 тис. з них проживають у студмістечку.

Залучення коштів приватних компаній — один із шляхів вирішення проблеми студентського житла. Сподіваємося, подібних кейсів буде ставати все більше.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше