Подати оголошення

Підсумки 2021 року від девелоперської компанії «Євротранс»

Евротранс
Евротранс
Підсумки 2021 року від девелоперської компанії «Євротранс»
Директор компанії «Євротранс» Євген Терлецький — про соціальні проекти девелопера, будівництво комплексу Genesis та головну мету на 2022 рік.

Зміст

Серію інтерв'ю порталу Domik.ua про підсумки 2021 продовжує розмова з директором девелоперскої компанії «Євротранс» Євгеном Терлецьким.

Стисло про забудовника

«Євротранс» — девелоперська компанія, що працює на будівельному ринку України з 1999 року. До її структури входить власне проектне та архітектурне бюро, що займається розробкою, створенням та супроводом архітектурних проектів. У 2021 році «Євротранс» займався будівництвом житлового комплексу Genesis на столичній Шулявці та однойменного офісного центру.

Візуалізація ЖК Genesis, що «Євротранс» будує в Індустріальному провулку

Про підсумки 2021 року

— Яким одним словом чи фразою ви можете охарактеризувати 2021 рік?

— Рік — це досить довгий проміжок часу, і він був сповнений різними подіями. У тому числі були як позитивні, і негативні. Але якщо узагальнити, то мені спадає на думку слово «одужання». Світ нарешті навчився справлятися із COVID-19 — не переміг повністю, але певні успіхи є. Сфера нерухомості також вийшла з тривалої рецесії і в 2021 показала зростання: збільшилися як обсяги будівництва, так і вартість квадратного метра. І я сподіваюся, що процес одужання триватиме у 2022 році. Ми всі зміцнімо і забудемо про пандемію та кризи.

— Яке найскладніше рішення вам довелося ухвалювати минулого року?

— Як керівник, я практично щодня стикаюся зі складними рішеннями. Інша справа, чи були вони правильними чи ні? Думаю, на це запитання зможе відповісти лише час. Я ж сподіваюся, що всі мої рішення приведуть до єдиного результату — стабільного процвітання нашої компанії.

— Як, на вашу думку, змінилися цінності інвесторів у 2021 році?

— Цінності інвесторів — не з тих категорій, які змінюються клацанням. Проте протягом року я зробив кілька спостережень. Перше: люди стали обережніше ставитися до купівлі новобудови. Очевидно, на це не в останню чергу вплинув крах найбільших гравців ринку — Укрбуду та Аркади. Тепер покупці уважніше вивчають документи проекту, найчастіше консультуються із юристами.

Другий момент: інвестор став вимогливішим. Якщо раніше він був готовий викласти всі свої заощадження за квартиру в панельному будинку з видом на пустир і зараз його цікавить буквально все. Які марки будуть ліфти? Скільки місць у паркінгу? Яка комерція відкриється? Як виглядатимуть лобі? І я лише вітаю ці зміни. Більш вимогливі покупці — значить класні проекти, здатні передбачити їх очікування.

— Скільки об'єктів ви ввели в експлуатацію 2021 року?

— 2021-го ми добудували та ввели в експлуатацію наш соціальний проект — гуртожиток для студентів Київського політеху. Це перший житловий корпус, збудований на території студентського містечка КПІ за роки незалежної України. Площа нового гуртожитку становить 9000 кв. м, воно розраховане на проживання понад 500 аспірантів та наукових співробітників. Наша компанія не тільки збудувала будівлю за рекордний термін — 12 місяців, але й забезпечила всіма необхідними меблями та побутовою технікою. Також на прохання мешканців студмістечка ми впорядкували занедбаний спортивний майданчик на задньому дворі.

Що стосується житлового комплексу Genesis, то ми готуємося ввести в експлуатацію його першу чергу одночасно три секції висотою 16-18-21 поверхів. Процес запущений, ми розпочали підготовку всіх необхідних документів для подання до ДІАМ та чекаємо на рішення вже найближчим часом.

Новий гуртожиток, збудований «Євротрансом», знаходиться на вул. Олексія Тихого, 2/6

— Як змінилася за минулий рік вартість квадратного метра у вашому ЖК?

— Протягом року ми кілька разів планово підвищували ціну квадратного метра у ЖК Genesis. Загалом за рік вона зросла на 27%. Це було пов'язаноіз подорожчанням будівельних матеріалів на 40% та збільшенням витрат на оплату праці.

— Який проект компанії ви вважаєте окремим приводом для гордості?

— Не оригінальнитиму і скажу, що ми по праву пишаємося кожним проектом у портфелі компанії. У цьому списку: житловий будинок по вул. Анрі Барбюса — один із перших столичних проектів, побудованих з дотриманням високих стандартів бізнес-класу; 26-поверховий житловий будинок із вбудованими офісними приміщеннями на перших поверхах та пентхаусами на останніх на вул. Предславинської; торгово-офісний центр «Палладіум Сіті» з конференц-залом, двома паркінгами, галереєю магазинів, ресторанами та кафе. І, безумовно, проект, будівництвом якого ми займаємося на даний момент – житловий комплекс Genesis та восьмиповерховий однойменний офісний центр.

— У якому вашому житловому комплексі, на вашу думку, є ідеальна прибудинкова територія?

— Продумана до дрібних подробиць прибудинкова територія буде реалізована в житловому комплексі Genesis. Два будинки новобудови розташовані навпроти одного — так, щоб між ними можна було облаштувати візуально закритий простір. Сюди не долітатиме вуличний шум, ми облаштуємо тут зони відпочинку з сухим фонтаном, посадимо дерева та чагарники, встановимо сучасні ігрові та спортивні комплекси. Загалом це стане улюбленим місцем відпочинку мешканців Genesis.

До речі, цього року Genesis отримав декілька важливих апгрейдів. По-перше, змінилася його візуальна естетика: ми зробили фасади більш сучасними, змінивши кольори оздоблення, а також збільшили розмір вікон у четвертій та п'ятій секції. За рахунок великих площ скління навіть висотні 33-поверхові секції виглядають легкими та повітряними. Другий апгрейд – житловий комплекс отримав нові ліфти турецького виробника ÖZBEŞLER ASANSOR. Це всесвітньо відомий бренд, який використовується в багатьох новобудовах бізнес — та преміум-класу.

Візуалізація прибудинкової території житлового комплексу «Генезис»

— Минулого року було ліквідовано ДАБІ, натомість з'явився новий містобудівний орган — ДІАМ. Що ви думаєте з цього приводу та як оцінюєте роботу нової інспекції?

— Від роботи нового органу у нас зараз лише позитивні враження. Першим досвідом нашої співпраці стало введення в експлуатацію гуртожитку КПІ влітку 2021 року. І можу сказати, що ДІАМ та ДАБІ — це як нова іномарка в порівнянні з батьківськими «жигулями». Найбільше тішить відсутність бюрократизму та корупції, якими славилася колишня інспекція.

— У березні 2021 року стартувала урядова програма «Доступна іпотека 7%». Це відбилося на продажі ваших проектів і якщо так, то як саме?

— Ніяк не позначилося — ми не маємо інвесторів, які купили житло за цією програмою. Головна причина: в іпотеку, як відомо, можна взяти лише готове житло. Думаю, чиновникам варто продумати механізм оформлення кредиту майнових прав. Тоді у людей з'явиться ще одна можливість покращити свої житлові умови.

Для тих покупців, які не мають на руках усієї суми, ми пропонуємо вигідну розстрочку. Видаємо її терміном до 35 місяців із першим внеском від 25%. На мою думку, це цілком доступний спосіб стати власником квартири в одному із центральних районів Києва.

— У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5091. За допомогою нових понять «спеціального майнового права» та «гарантійної частки будівництва» він посилює права покупця у сфері інвестування будівництва, при цьому не прописуючи конкретних механізмів. Що ви думаєте про цей законопроект, які плюси та мінуси бачите у ньому?

— Я завжди позитивно ставлюся до будь-яких нововведень, які стосуються захисту прав інвесторів. Вважаю, що кожен забудовник має нести 100% відповідальності за свій проект. Тому однозначно підтримую бажання влади рухатися у цьому напрямі. Проте поки що законопроект №5091 виглядає дещо сирим. Він потребує доопрацювання, виписування конкретних механізмів виключення подвійних перепродажів, створення будівельних пірамід. Крім того, у законопроекті є спірні моменти. Наприклад, норма про неможливість внесення змін до проектної документації без згоди показників. Інженери-конструктори вносять коригування насамперед виходячи з технічних та технологічних аспектів. Вважаю, що вступати в дискусію в цьому випадку з інвесторами, рід занять яких зазвичай не пов'язаний з будівельною інженерією, вкрай небезпечно. Те саме щодо гарантійного утримання коштів. Це гарна ініціатива, але, на жаль, не в українських реаліях. Такий варіант життєздатний на ринку, де фінансові інститути забезпечують отримання додаткової ліквідності, але цей інструмент не працює в нашій країні.

У цьому активізація законодавчої діяльності у цій сфері — позитивний тренд. Попереду ще великий шлях, але перші кроки вже зроблено.

Візуалізація житлового комплексу Genesis

Прогнози на 2022 рік

— Змалюйте коротко перспективи, які, на вашу думку, очікують на ринок первинної нерухомості в 2022 році.

— Думаю, ринок продовжить зростання, яке почалося у році, що минає — можливо, він просто буде не таким стрімким, як 2021-го. Але загалом у нинішніх реаліях складно щось прогнозувати. Ми сподіваємося, що в країні буде мир, стабільність та політична воля, яка сприятиме тому, щоб ринок розвивався та вдосконалювався — особливо з погляду законодавства, яке регулює процес.

— Які нові проекти ви плануєте запустити 2022 року?

— Ми маємо багато планів наступного року. Є кілька ділянок під забудову у прицентральних районах Києва, де ми плануємо зведення нових цікавих проектів. Поки що я не розкриватиму подробиць — створю, так би мовити, інтригу. Як тільки будуть отримані всі дозвільні документи та розпочнеться будівництво, ми відкриєм продажі.

Крім того, вже наступного року почне працювати сервісна компанія Genesis. Вона займатиметься професійним обслуговуванням житлового комплексу та надаватиме різні послуги для мешканців.

— Яку головну мету ви ставите собі на 2022 рік?

— Наша головна мета — успішно ввести в експлуатацію першу чергу ЖК Genesis і вручити власникам ключі, щоб вони могли заходити на ремонт у свої новенькі квартири. І, звичайно, продовжувати активно будувати другу чергу, рухаючись відповідно до запланованих термінів.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше