Подати оголошення

Підсумки 2021 року від Domik.ua: «Для всієї нашої команди рік був неймовірно насиченим»

Підсумки 2021 року від Domik.ua: «Для всієї нашої команди рік був неймовірно насиченим»
CEO групи компаній Domik.ua Віталій Котенко розповідає, за чим весь 2021 рік «гналася» його команда та які трансформації чекають на ринок нерухомості вже наступного року.

Щороку команда порталу Domik.ua підбиває підсумки року з найбільшими українськими забудовниками.

Але нам теж є чим поділитися з читачами. Щоб не залишатися осторонь своїх традицій, ми розпитали CEO групи компаній Domik.ua (до неї також входять Bild.ua, BildControl.ua, Forum.domik.ua) Віталія Котенка, як рік пройшов для компанії та особисто для нього.

— Яким одним словом, фразою чи цитатою ви можете охарактеризувати 2021 рік?

— Словом «перегони». Для всієї нашої команди рік був неймовірно насиченим, один дедлайн йшов слідом  за іншим, всі ми докладали неймовірних зусиль, щоб якнайшвидше перезапустити Domik. Але це були перегони  у хорошому сенсі слова: нинішні темпи життя такі, що якщо ти не нікуди гнатимеш, то незчуєшся, як  залишишся пасти задніх. Як там було у Льюїса Керрола? «Потрібно бігти з усіх ніг, щоб залишатися на місці. А щоб кудись потрапити, треба бігти щонайменше вдвічі швидше».

— Яке найскладніше рішення вам довелося приймати у році, що минув?

— Як не дивно, але рішення про перезапуск Domik.ua. Ми довго до цього йшли, і в якусь мить я зрозумів, що можемо йти ще довше — завжди є моменти, які хочеться покращувати. І я вирішив перезапустити сайт, а вже після релізу продовжувати його вдосконалювати. Це безперервний процес, ми продовжуємо працювати над покращенням наших сервісів.

— Як, на вашу думку, змінилися цінності інвесторів новобудов у 2021 році?

— Тут варто поділяти інвесторів. Ті, хто купляє нерухомість для перепродажу, прискорилися, щоб встигнути до ухвалення законопроєкту № 5600, який запроваджує додатковий податок. Цінності покупців «для себе» зрушили у бік якості. Люди стали більш вимогливими до якості житла, облаштування прибудинкової території, додаткових сервісів.

— Що ви вважаєте своїм найважливішим здобутком за 2021 рік?

— Перше: «Білд» став сервісом із розряду must have для  інвесторів та багатьох забудовників. Індекс надійності новобудови отримав визнання учасників ринку. Друге: перезапуск Domik та форуму. Це відкрило нам можливості для інтенсивного розвитку.

— Якби вам довелося знімати про 2021 рік фільм, у якому  жанрі  він би був?

— Найімовірніше, бойовик. З каскадерськими трюками, спецефектами та високим бюджетом. Такий, знаєте, класичний голлівудський бойовик, у якому герої ставлять перед собою ціль  і сягають до неї  всупереч усьому. Нашій команді довелося  багато і старанно працювати, щоб досягти поставленої мети. Особисто я і більшість  співробітників часто працювали по 12 годин на день, 6 днів на тиждень.

— Що було вашим головним джерелом натхнення у 2021 році?

— Щоб будувати успішний бізнес, я черпаю натхнення у людях — своїй команді, партнерах, клієнтах та, звичайно, родині.  Мене мотивує результат і те, що потрібно постійно зростати. А сеттінг сфери нерухомості такий, що без зростання ніяк: ринок постійно підвищує вимоги, і ти маєш їм відповідати.

— Яку подію року вам би хотілося запам'ятати назавжди?

— Я завжди намагаюсь запам'ятати тільки добре. А з поганого зробити висновки та йти далі, залишивши його у минулому. Рік, що минає, мені запам'ятається багато чим. Наприклад, як мій 13-річний син ходив зі мною на роботу, коли в його школі ввели карантин. Разом зі мною він вставав о п'ятій ранку і їхав до офісу. Почав цікавитись, що в нас відбувається, доходити до суті  деяких процесів, у чомусь навіть допомагати. Сподіваюся, коли він подорослішає , то буде також захоплюватися  моєю справою, і вона стане нашою спільною, родинною. 

— Якщо повернути час назад, що б ви хотіли змінити у 2021 році?

— Історія не має умовного способу. Нічого не хотів би змінити.

— Яка прочитана книга у році, що минає, справила на вас найбільше враження?

— На читання, щиро кажучи, залишалось обмаль  часу. З останніх прочитаних книг — «Управляючи загальним»  Елінор Остром. Споглядаючи за розвитком  міст, розумієш, що проблема управління загальними ресурсами дуже актуальна.

— Чи справдилися ваші очікування від роботи команди?

— Наша команда — єдиний складнопідрядний організм, і я пишаюся кожним її членом. Відділ клієнт-сервісу щоденно оновлює інформацію щодо новобудов, актуалізує ціни, додає нові проєкти. Команда розробників закриває всі завдання, випереджаючи дедлайн. Експерти аналізують документи, оновлюють Індекси надійності та знають усе про будь-який житловий комплекс. SEO-фахівці завжди в курсі трендів з оптимізації пошукового просування. Редакція пише класну аналітику, огляди та рекламні статті, наповнюючи інформаційний простір якісним та корисним контентом про новобудови. Відділ продажу невпинно розробляє нові запити від забудовників та знаходить максимально вигідні рішення для всіх. Все це працює як єдина злагоджена система, заточена під наші спільні цілі. Разом ми розробили програму вирощування лідів для забудовників, і вже у новому році будемо готові представити на ринку новий унікальний продукт.

Читайте також: Як правильно продавати новобудови в інтернеті

— Які  якості  повинна мати  людина, щоб стати частиною вашої команди?

— Чесність, працьовитість, професіоналізм.

— Ви багато років працюєте на ринку первинної нерухомості та майже все  знаєте про столичні новобудови. Розкажіть, якби ви замислилися  про купівлю  квартири в новобудові, на який проєкт упав би ваш вибір?

— Мені більше імпонує камерність, усамітнення. Не люблю метушню, багато людей, напружений трафік. Отже, я, швидше за все, зупинив би свій вибір на котеджному селищі або малоповерховому ЖК із розвиненою внутрішньою інфраструктурою.

— Які будівельні компанії ви вважаєте найнадійнішими та чому?

— В Україні великий вплив політики на ринок будівництва. Отже, найнадійнішими можна вважати ті компанії, які вміють легко вбудовуватися у владну кон'юнктуру, що змінюється. З великих — це KAN Development, Stolitsa Group, «Київміськбуд», «Інтергал-Буд», РІЕЛ. Це компанії, перевірені часом.

До того ж,  якщо ви плануєте купувати новобудову, то я все ж таки радив би орієнтуватися на надійність не компанії, а кожного конкретного житлового комплексу. Це легко визначити за Індексом надійності, який наші експерти надають кожному проєкту. Він проходить перевірку за 42 параметрами, експерти піднімають кожен документ: дозволи на будівництво, ліцензії підрядників, судові позови, містобудівні умови, перевіряють цільове та функціональне призначення землі, вивчають схеми залучення коштів у обраний ЖК. Загалом роблять такий обсяг робіт , що у забудовника просто немає шансів щось приховати від нас.

— У листопаді 2021 року у другому читанні ухвалено законопроєкт № 5600, який змінює систему оподаткування продажу нерухомості фізособами. Так, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього та наступних — за ставкою 18%. Як, на вашу думку, це вплине на вартість нерухомості в новобудовах?

— Гадаю , що ніяк. Це торкнеться лише інвесторів, які купують нерухомість із метою подальшого перепродажу, і змусить їх знизити оберти. Вони не продаватимуть більше двох об'єктів протягом року.

— У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 5091. За допомогою нових понять «спеціального майнового права» та «гарантійної частки будівництва» він посилює права покупця у сфері інвестування будівництва, при цьому не прописуючи конкретних механізмів. Що ви думаєте про цей законопроєкт, які плюси та мінуси вбачаєте  у ньому?

— Сам по собі  цей проєкт нічого не вирішує. Можливо це перший крок до формування цивілізованого ринку первинної нерухомості. Головне, чи буде другий?

— Змалюйте стисло перспективи, які, на вашу думку, очікують на ринок первинної нерухомості в 2022 році.

— Складно говорити про перспективи в країні з економікою, що стискається, і відпливом населення. Гадаю , що тренд перетікання людей у ​​великі міста продовжиться, що забезпечить первинному ринку попит.

Також я припускаю, що забудовники концептуально змінюватимуть свій підхід до будівництва. У 2022 році стартуватимуть нові цікаві проєкти, і решті доведеться підтягуватися до їхнього рівня. Інвестор уже не готовий задовольнятися малим, а хоче отримати все за прийнятні гроші.

Якщо дивитися всередину ринку, то тут, я гадаю , теж будуть зміни. Забудовники дійдуть  до розуміння того, що важлива не кількість, а якість заявок. У середньому по Києву у році, що минає, було продано приблизно 25-30 тис. квартир. Це близько 2500 угод на місяць. Вже наприкінці цього року через неправильний підхід у залученні та утриманні клієнтів у багатьох забудовників майже зупинився  продаж. Тому я прогнозую, що продавати повітря, не підкріплене структурною інформацією, у 2022 році стане неможливим. 

— Яку мету ви ставите перед собою на 2022 рік?

— У мене є чіткий план подальшого прокачування всіх наших сервісів. Але нехай це поки що залишиться інтригою. Можу лише анонсувати, що з нового ми готуємо ексклюзивну пропозицію для рієлторів вже на весну 2022 року. На даний момент все більше професіоналів змінюють свою тактику роботи, я помічаю тренд на згортання класичних агенцій нерухомості. В умовах сучасного ринку виживуть лише високотехнологічні компанії, які цінують клієнтів та працюють у його інтересах. Мені відомо  про запити, що існують у цій сфері, адже відкрив своє перше агентство нерухомості ще у 1996 році.  Вже на початку 2022 року ми запропонуємо рієлторам нові інструменти, які допоможуть їм заощадити час та збільшити дохід.

— Якби вам гарантували виконання наступного року одного вашого бажання, пов'язаного зі сферою діяльності, що б ви загадали?

— Усі бажання у наших руках. Працюй  — і бажання здійсняться. Отже, моє бажання зосереджено в області, яка від мене не залежить. А якщо загалом, то дуже хотілося б, щоб зовнішні чинники не мали негативного впливу на бізнес в Україні.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше