Подати оголошення

Підсумки року від «Інтергал-Буд»: «З кожним роком, з кожним новим проєктом ми стаємо кращими»

Компания Интергал-Буд
Компания Интергал-Буд
Підсумки року від «Інтергал-Буд»: «З кожним роком, з кожним новим проєктом ми стаємо кращими»
Комерційна директорка «Інтергал-Буд» Ганна Лаєвська — про повноліття компанії, драйвери успіху та колаборації з fashion-дизайнерами.

Зміст

Серію інтерв'ю з топ-менеджерами найбільших українських забудовників продовжує бесіда з Ганною Лаєвською, комерційною директоркою компанії «Інтергал-Буд». Вона розповіла журналістам порталу Domik.ua про те, на скільки подорожчала вартість житла за 2021 рік і як новітні технології змінюють сучасні новобудови.

Стисло про компанію

Компанія «Інтергал-Буд» працює на ринку первинної нерухомості України з 2003 року. Входить до десятки найбільших забудовників Києва. Географія будівництва не обмежується столицею: «Інтергал-Буд» зводить житлові комплекси у Львові, Рівному, Житомирі, Одесі, Чернівцях та Ужгороді. У проєктному портфелі компанії — близько 4 млн кв. м нерухомості. Флагманський проект елітної нерухомості, який сьогодні розвиває компанія, — багатофункціональний комплекс Intergal City на Печерську.

Візуалізація МФК Intergal City

Про успіхи, нагороди та досягнення

— «Інтергал-Буд» працює на будівельному ринку України 18 років, незмінно входячи до трійки лідерів галузі. Що, на вашу думку, є головним драйвером успіху вашої компанії?

— Завзятість та прагнення розвитку — наші основні драйвери. З кожним роком, з кожним новим проєктом ми стаємо кращими. Ми вже побудували близько 4 млн квадратних метрів. І зараз у нашому портфелі лише у столичному регіоні 12 проєктів на активному етапі будівництва. А наше головне досягнення — понад 18 тис. щасливих сімей, які мешкають у комплексах «Інтергал-Буд».

Що дуже важливо, компанія будує за власний кошт, цей принцип лежить в основі нашої моделі фінансування, тому будівництво комплексів «Інтергал-Буд» не залежить від динаміки продажів. Ми будуємо стільки об'єктів, скільки можемо продати. Для нас ключовими показниками є динаміка будівництва та своєчасна передача квартир інвесторам.

— У грудні 2021 року ваші житлові комплекси «Голосіївський» та «Паркові озера» стали лауреатами європейської премії у сфері нерухомості European Property Awards. Розкажіть, які переваги цих проектів дозволили їм бути поміченими міжнародним журі?

— Експертне журі European Property Awards насамперед звертає увагу на дизайн фасадів та інтер'єрів, якість проєктування та актуальність архітектурних рішень, що були застосовані у кожному окремому комплексі. Той факт, що проєкти «Інтергал-Буд» вже не перший рік отримують нагороди від європейської експертної спільноти, свідчить про те, що ми рухаємось у правильному напрямку, пропонуючи українському ринку справді якісні та сучасні будівельні рішення.

Візуалізація ЖК «Голосіївський» від забудовника «Інтергал-Буд»

— Якими ще нагородами, отриманими у 2021 році, ви можете похвалитися?

— Зовсім недавно, у грудні, «Інтергал-Буд» була відзначена головною будівельною нагородою України — iBuild 2021. Ми виграли одразу у трьох номінаціях: «Забудовник року», «Репутація та довіра» та «Кращий житловий комплекс преміум-класу» (МФК Intergal City). Безперечно, дуже приємно, що роботу компанії відзначають галузеві експерти. Але ще важливіше те, що ми регулярно займаємо лідируючі позиції у різних рейтингах, які складають на основі думки споживачів. Так, «Інтергал-Буд» є одним із найвідоміших брендів серед компаній-забудовників. Нинішнього року ми кілька разів підтверджували цей статус. Нас знають і нам довіряють.

2021 року компанія «Інтергал-Буд» виграла у трьох номінаціях будівельної премії iBuild

Про те, чим запам'ятався 2021-й

— Яким одним словом чи фразою ви можете охарактеризувати 2021 рік?

— Напевно, найкращим словом, яке найбільш змістовно відобразить рік, є «зрілість». У 2021 році ми відсвяткували 18-річчя «Інтергал-Буд». Дуже знакова дата. Всі ці роки ми зростали та розвивалися, демонстрували стабільність та надійність. Сьогодні компанія, яка прийшла на динамічний столичний ринок нерухомості з регіонів, є безумовним лідером із багатьох ключових показників.

— Яку найкращу новину ви отримали у році, що минає?

— Складно відповісти, оскільки ми практично щодня отримуємо гарні новини: введення в експлуатацію квадратних метрів, старти нових проєктів, перемоги у галузевих рейтингах та конкурсах.

— Як, на вашу думку, змінилися цінності інвесторів у 2021 році?

— Інвестори стали більш вимогливими. У глобальному сенсі це величезний плюс для ринку, оскільки високі запити та очікування стимулюють девелоперів проєктувати якісніші, сучасніші та цікавіші комплекси, які змінюють архітектурний вигляд Києва, перетворюючи його.

Сучасний інвестор готовий платити більше, але за якість. Поступово зникає таке поняття, як економклас. Такий формат житла більше не має попиту.

— Скільки об'єктів ви ввели в експлуатацію 2021 року?

— Минулого року ми ввели в експлуатацію будинки відразу в декількох проєктах:

  • «Озерний гай Гатне»: будинки 6, 9, 42, 43 та дитячий освітній заклад;
  • «Нивки-Парк»: будинки 5, 6, 7, 8 та дитячий освітній заклад;
  • «Сирецькі сади»: будинок 8;
  • «Теремки»: будинки 2, 2а;
  • «Причал 8»: будинок 1, секції 1-5.

— Як змінилася за минулий рік вартість квадратного метра у вашому ЖК?

— Загалом вартість квадратного метра у проектах компанії зростала відповідно до загальної динаміки цін на ринку, а вона в середньому склала +40%.

Візуалізація ЖК «Причал 8», який «Інтергал-Буд» будує на березі озера Королек

Про технології, «фішки» та приводи для гордості

— Чи ви впроваджуєте в роботу своєї компанії нові digital-технології і якщо так, то розкажіть, які саме?

— Для зручності покупців на своїх сайтах ми запровадили інтерактивні «шахівниці» з розумним вибором квартир. Зараз готується нове прогресивне рішення щодо онлайн каталогу об'єктів нерухомості компанії.

Одна з «фішок», яку ми запровадили, — VR-технології. Це можливість, одягнувши спеціальні окуляри, здійснити віртуальну прогулянку комплексом Intergal City, подивитися планування квартир, місця загального користування тощо.

Ще одним із досить цікавих рішень було підключення чат-ботів для наших ЖК. Дані чат-боти використовують кілька питань, щоб зрозуміти інтерес клієнта та запропонувати оптимальне рішення за допомогою менеджера.

— Який проєкт компанії ви вважаєте окремим приводом для гордості?

МФК Intergal City — наш флагманський проєкт, місто майбутнього, яке втілює всі найсучасніші тенденції в архітектурі. Цього року проект був удостоєний звання «Найкращий житловий комплекс преміумкласу». І він справді найкращий за багатьма параметрами: унікальні фасадні рішення, преміальні матеріали та технології, найкраще співвідношення паркомісць до кількості квартир та апартаментів, одна з найкращих локацій у місті з унікальними видовими характеристиками.

— Говорячи про проєкт Intergal City, ваша компанія використовує слоган «Майбутнє вже тут». Розкажіть про найцікавіші інновації, які будуть використані у цьому комплексі.

— Оскільки комплекс преміальний, ми приділили особливу увагу матеріалам, які використовуються під час будівництва. В Intergal City вперше в Україні будуть встановлені міжквартирні шумопоглинаючі перегородки на основі металевого каркасу та акустичної мінеральної вати. Ці конструкції мають унікальні характеристики, у тому числі за своєю міцністю та надійністю.

 У комплексі буде встановлена ​​система вентиляції з автоматичним керуванням, кондиціюванням та рекуперацією тепла, а це означає — жодних зовнішніх та внутрішніх блоків кондиціонерів для формування та підтримки оптимальної температури повітря в приміщенні. У Києві такі рішення застосовують лише у кількох комплексах. Це найсучасніші технології, що дозволяють зберегти цілісність фасадів та оптимізувати енерговитрати.

Ми зробили акцент на безпеці та цифровізації. У комплексі будуть суперсучасні системи контролю доступу, відеонагляду (камери Face ID). Буде встановлена ​​інноваційна система управління парковками. І навіть вхідні двері до квартир розроблені за індивідуальним ескізом, спеціально для цього проєкту.

У ЖК Intergal City буде встановлена ​​інноваційна система управління парковками

— Активісти громадської ініціативи «Парк на Жмаченка» стверджують, що ваша компанія має намір забудувати зелену зону на вул. Жмаченка, 20, представляючи це як реконструкцію церкви. Розкажіть, як насправді йдуть справи з цією ділянкою землі.

— Церква «Християнська надія» з 2004 року орендує земельну ділянку на вул. Жмаченка, 20 та офіційно заплатила вже понад 10 млн грн за його користування. Організація «Парк на Жмаченка» подавала до суду з метою припинення договору оренди цієї земельної ділянки церквою. Внаслідок цього судові органи у двох інстанціях своїми рішеннями встановили відсутність будь-яких порушень. Відповідно, церква має всі законні підстави для будівництва багатофункціонального комплексу (МФК).

У листопаді цього року церква вирішила піти назустріч місцевим мешканцям. Вона ініціювала зміну проєктної документації з метою облагородити частину території із зеленими насадженнями та передати її на баланс КМДА. З грудня на засіданнях робочої групи Київради представники місцевої влади, церкви та громадськості почали розглядати варіанти врегулювання питання, аби зберегти парк. Щойно всі сторони дійдуть згоди, «Інтергал-Буд» внесе відповідні коригування до проєктної документації. Наразі важко сказати, які будівлі у рамках МФК будуть на ділянці, бо проєкт змінять. Але те, що у мешканців Дніпровського масиву з'явиться парк із облаштованою територією, вже можна сміливо констатувати.

— Навесні року ви представили нову опцію у своїх ЖК — можливість купити квартиру не тільки з ремонтом, але й меблями, технікою, а також предметами інтер'єру. Скажіть, ця пропозиція має попит серед ваших інвесторів?

— Ми були першими, хто запропонував на ринку опцію «ремонт від забудовника», і сьогодні вона настільки популярна, що близько 50% квартир у ЖК «Інтергал-Буд» продаються одразу з оздобленням. Опція меблювання ще не настільки затребувана, ми поки що формуємо попит, але однозначно бачимо в даній пропозиції величезну перспективу, оскільки вона дійсно зручна та вигідна для інвесторів.

Компанія «Інтергал-Буд» стала першою на українському ринку, яка запропонувала послугу ремонту від забудовника

Про нові законопроєкти та ювілейну іпотечну угоду

— Нинішнього року було ліквідовано ДАБІ, натомість з'явився новий містобудівний орган — ДІАМ. Що ви думаєте з цього приводу та як оцінюєте роботу нової інспекції?

— Однозначно, наша оцінка роботи нового органу позитивна. По-перше, завдяки диджиталізації спростилося багато процесів. По-друге, ДІАМ видає дозвільну документацію значно оперативніше. По-третє, нівельований корупційний фактор, який був основним «каменем спотикання» у роботі з ліквідованою ДАБІ.

У листопаді 2021 року представники «Інтергал-Буд» брали участь у зустрічі, на якій обговорювалася робота ДІАМ

— 1 березня 2021 року стартувала урядова програма «Доступна іпотека 7%». Чи це позначилось на продажу ваших проєктів?

— На жаль, більшість операцій за програмою стосувалися покупок квартир на вторинному ринку. Станом на кінець листопада поточного року придбання житла у новобудові становило лише близько 24% від загальної кількості договорів (1135) іпотеки у рамках держпрограми. Якщо порівнювати цю кількість із загальним числом угод на первинному ринку, воно зовсім незначне.
 

 — У листопаді минулого року 1000 учасниками програми «Доступної іпотеки» стали подружжя з Києва, яке купило квартиру в ЖК «Інтергал-Буда». Розкажіть докладніше, що це була за ЖК та чим запам'яталася ювілейна угода?

— Це було придбання квартири у комплексі «Сирецькі Сади». Спочатку, звернувшись до відділу продажу, подружжя навіть не знало про можливість купівлі житла в рамках програми. Ми раді, що спільно з партнерами причетні до реалізації мрії однієї з українських сімей. Сподіваємось, у майбутньому таких щасливих історій буде значно більше.

Купівля квартири в ЖК «Сирецькі Сади» стала 1000-ою іпотечною угодою

— 30 ​​листопада 2021 року у другому читанні ухвалено законопроект № 5600, який змінює систему оподаткування продажу нерухомості фізособами. Так, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього та наступних об'єктів нерухомості — за ставкою 18%. Як, на вашу думку, це вплине на вартість нерухомості у ваших новобудовах?

— На ціноутворення від забудовника підвищений податок не вплине, однак є ймовірність, що демпінг при переуступках на високих етапах готовності проектів припиниться, оскільки професійні інвестори будуть зацікавлені максимізувати свій прибуток на тлі зростання податкового тиску.

— У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5091. За допомогою нових понять «спеціального майнового права» та «гарантійної частки будівництва» він посилює права покупця у сфері інвестування будівництва, при цьому не прописуючи конкретних механізмів. Що ви думаєте про цей законопроект, які плюси та мінуси бачите у ньому?

— Законопроект №5091 знову повертає нас до теми ПДВ на первинну нерухомість, адже перша реєстрація прав на майбутній об'єкт нерухомості оподатковуватиметься. Ми не підтримуємо таку ініціативу, оскільки вона знижує інвестиційну привабливість квадратних метрів та позбавляє українців одного з найприбутковіших та прогнозованих інвестиційних інструментів.

Про плани, перспективи та мрії

— Змалюйте коротко перспективи, які, на вашу думку, очікують на ринок первинної нерухомості в 2022 році.

— Продовжиться зростання вартості квадратних метрів, хоч і не таке стрімке, як в цьому році. Відновиться обсяг угод, який дещо просів до кінця року. Загалом рік обіцяє бути цікавим та насиченим на нові проєкти.

— Яку головну мету ви ставите перед собою наступного року?

— Не зменшувати високих темпів роботи. Наступного року ми плануємо завершити не зовсім звичайний для нас проєкт — готельний комплекс. Це реконструкція пам'ятника архітектури на бульварі Шевченка, який роками стояв у занепаді. Нам вдалося вдихнути в нього нове життя, зберігши історичну спадщину.

— У жовтні року, що минає, в рамках Kyiv Art & Fashion Days пройшла презентація колекції бренду Bobkova, і ви виступили партнером заходу. Скажіть, чи можна очікувати від вас майбутніх колаборацій із людьми зі світу мистецтва, моди чи, можливо, музики?

— Ми відкриті до подібних пропозицій та готові підтримувати формати та проєкти, що поєднують різні види мистецтва з архітектурою.

На презентації весняно-літньої колекції Bobkova «Інтергал-Буд»  розмістив у приміщенні зелену фотозону

— Якби вам гарантували виконання наступного року одного вашого бажання, пов'язаного зі сферою діяльності, що б ви загадали?

— Однозначно, це був би повноцінний запуск іпотечного кредитування як драйвера ринку та довгоочікуваної можливості для більшості українців покращити свої житлові умови.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше