Подати оголошення

Підсумки від GEOS: «Головною цінністю інвестора залишається надійність і репутація забудовника»

СК GEOS
СК GEOS
Підсумки від GEOS: «Головною цінністю інвестора залишається надійність і репутація забудовника»
Голова ради директорів компанії GEOS Максим Барбаш розповідає про європейські проєкти забудовника та прогнозує зростання інтересу до української нерухомості з боку ізраїльтян.

Зміст

Редакція порталу Domik.ua продовжує серію інтерв'ю, в яких журналісти разом із топ-менеджерами найбільших українських забудовників підбивають підсумки 2021 року. Цього разу нашим співрозмовником став Максим Барбаш, голова ради директорів будівельної компанії GEOS.

Стисло про компанію

Будівельна компанія GEOS працює на ринку первинної нерухомості України з 2004 року, реалізуючи проєкти у житловому, комерційному та промисловому будівництві. У портфелі компанії — понад 800 тис. кв. м готового житла, під час будівництва якого використовуються інноваційні технології та якісні матеріали.

У 2021 році компанія займається зведенням кількох масштабних житлових комплексів у Києві, Запоріжжі, Будапешті та Кальпі. Серед них — новобудови Senat, Aria, Central, Family & Friends, Orange City, Raday Residence, Arenal Suites та інші.

«Централь» — житловий комплекс бізнес-класу, будівництво якого GEOS здійснює в Запоріжжі

Про головні підсумки 2021 року

— Як минув рік Металевого Бика для вашої компанії?

— Загалом він пройшов на позитивній ноті. Ми завершуємо черговий рік із плюсом за кількістю угод. І це головний попередній результат розвитку ринку. 2020 року ми навчилися тримати удар, працювати в умовах карантинних обмежень, тому 2021-й прожили без проблем. Продовжували зводити житлові комплекси, вводити їх в експлуатацію, вручати ключі щасливим власникам, а також будувати плани на майбутнє.

— Яку найкращу новину ви отримали у році, що минає?

— Насамперед слід зазначити, що GEOS вже традиційно увійшов до ТОП-10 рейтингу надійних забудовників за версією Мінфіну у 2021 році. Це вкотре доводить, що ми — забудовник із гарною репутацією і кінець року ознаменувався для нашої компанії черговим підтвердженням цього факту. Наш комплекс ERKEL Residence став лауреатом премії Property Awards у Будапешті у номінації «Найкращий житловий проєкт року». А кілька тижнів тому ми стали володарями статуетки «За надійність та якість будівництва» головної будівельної премії року — iBuild. Бути лауреатом iBuild означає отримати визнання власних професійних досягнень на найвищому рівні і тим самим зарекомендувати себе перед покупцями. І це лише невелика частина з багатьох авторитетних нагород GEOS.

— Як, на вашу думку, змінилися цінності інвесторів у 2021 році?

— Я гадаю, що цінності інвесторів — досить стійка категорія, яка навряд чи змінюватиметься рік у рік. Тому можу з упевненістю стверджувати, що головною цінністю, як і раніше, залишається довіра до надійних забудовників. Так було завжди й буде ще довго.

— Скільки об'єктів ви ввели в експлуатацію у 2021 році?

— У II кварталі ми ввели в експлуатацію перший будинок ЖК Orange City — масштабного комплексу, який будуємо у Голосіївському районі столиці. До речі, у цьому проєкті у нас з'явився партнер — компанія LEV Development. Також у 2021-му ми ввели в експлуатацію Raday Residence — сучасну новобудову, розташовану в одному з центральних районів Будапешта, за 200 м від набережної Дунаю. Крім того, успішно побудували та здали Arenal Suites в іспанському місті Кальпі.

— Як змінилася за минулий рік вартість квадратного метра у ваших ЖК?

— По кожному об'єкту ціна змінилася індивідуально, але в середньому можна говорити приблизно про 20-25-процентне зростання вартості.

У 2021 році компанія GEOS успішно побудувала та здала свій іспанський проєкт — комплекс Arenal Suites на узбережжі Середземного моря

Про digital-технології, нові проєкти та іпотеку

— Чи впроваджуєте ви в роботу своєї компанії нові digital-технології, і якщо так, то які саме?

— На даний момент ніяк без digital-технологій, і ми постійно тестуємо та впроваджуємо у свою роботу нові інструменти. Зараз, наприклад, команда GEOS безпосередньо займається удосконаленням нашого сайту. На ньому з'являться нові функції у форматі 3D та технологія VR. Також ми удосконалюємо системи CRM та наскрізної аналітики, знаходимося в постійному пошуку нових джерел якісного трафіку. Все це дозволяє зробити нашу роботу більш чіткою та злагодженою. Окрім того, зараз ми займаємося створенням особистих кабінетів для наших покупців. З їхньою допомогою можна буде, серед іншого, керувати комунальними витратами.

— Який проєкт компанії ви вважаєте окремим приводом для гордості?

— Відповім банально, але чесно: ми пишаємося кожним своїм проєктом. Окремо відзначу житловий комплекс, який ми почали будувати в році, що минає: це Senat, розташований у пішій досяжності від станції метро «Теремки». Це трендовий, концептуальний, статусний проєкт бізнес-класу, яким ми дуже пишаємось. На ділянці площею 4,8 га розмістяться три будинки, два підземні паркінги та один наземний, відкриті тераси для резидентів, альтанки, великий супермаркет на 1100 кв. м, йога-простір та інше. Працюючи над проєктом Senat, ми створюємо камерний та атмосферний комплекс для поціновувачів комфорту в екологічному районі міста.

Будівництво ЖК «Сенат» від компанії GEOS стартувало у 2021 році

— У якому вашому житловому комплексі, на вашу думку, ідеальна прибудинкова територія?

— Мені особисто дуже подобається територія нашого житлового комплексу Alter Ego. Але зазначу, що в кожному нашому комплексі у нас представлена ​​розвинена інфраструктура: сучасні, повністю безпечні ігрові майданчики, де діти можуть спокійно гратися під цілодобовим відеоспостереженням, зони відпочинку, барбекю, унікальний ландшафтний дизайн. Принципи сталого розвитку як основа запровадження дружньо-екологічних рішень — основа формування наших комплексів. На території передбачені зарядки для електротранспорту та паркінг для мотоциклів та велосипедів.

Домашні вихованці — наша любов і турбота, вони дарують нам тепло та щастя. Тому на території наших ЖК завжди передбачена комфортна зона для вигулу тварин і є спеціально відведене місце, де можна вимити їм лапи. Комфорт наших мешканців надзвичайно важливий для нас.

— У березні 2021 року стартувала урядова програма «Доступна іпотека 7%». Це відбилося на продажу ваших проєктів і якщо так, то як саме?

— Так, програма доступної іпотеки активно працює у наших проєктах та сприяє продажу. 

Позичальники іпотеки стали іншими. Після березня 2021 року можливістю придбати квартиру в іпотеку за зниженою ставкою оперативно скористалися насамперед ті громадяни, які мали заощадження (умовний «середній клас»). Це відбилося на структурі угод: покупці віддавали перевагу більш дорогим новобудовам, а також зросла популярність сегмента житла бізнес-класу. Також варто зазначити, що кожен третій покупець новобудови Києва є регіональним інвестором. Серед покупців на ринку новобудов Києва, як і раніше, було багато клієнтів з регіонів.

— У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 5091. За допомогою нових понять «спеціального майнового права» та «гарантійної частки будівництва» він посилює права покупця у сфері інвестування будівництва, при цьому не прописуючи конкретних механізмів. Що ви думаєте про цей законопроєкт, які плюси та мінуси вбачаєте у ньому?

— Наші очікування від законопроєкту є виключно позитивними, адже з'явилася реальна перспектива створення механізму для прозорого та безпечнішого залучення коштів фізичних та юридичних осіб у будівництво (зокрема для запобігання продажу приміщень в об'єкті будівництва, у якого відсутнє право на виконання будівельних робіт). Ми стежитимемо за законопроєктом та рішеннями Верховної Ради щодо нього.

«Альтер Его» — житловий комплекс бізнес-класу від забудовника GEOS, розташований у центрі Києва

Про перспективи та плани

— Змалюйте стисло перспективи, які, на вашу думку, очікують на ринок первинної нерухомості в 2022 році.

— По-перше, можу сказати, що вартість квадратного метра й надалі зростатиме. На ринку новобудов йде продуктова революція. Забудовники прагнуть вдосконалювати товар, щоб залучити більше покупців. Для цього вони активно підвищують якісні характеристики девелоперських проєктів: залучають топових дизайнерів та архітекторів, використовують нестандартні оздоблювальні матеріали. Новобудови стають кращими, їх концепції — складнішими і детальнішими, що допомагає обґрунтувати в очах покупця значне зростання цін останнього року. Аналітикам і покупцям стає все складніше визначити, де, наприклад, комфорт-клас, а де бізнес, бо набір якісних ознак різних класів житла поступово поєднується. Водночас, «продуктова революція» допомагає зберігати комерційну ефективність проєктів. Також забудовники активніше використовують інновації у процесі будівництва. Через дефіцит робочої сили йде дискусія про впровадження технологій, що підвищують ефективність праці на будівництвах, у тому числі за допомогою цифрових рішень.

По-друге, посилиться інтерес до ринку нерухомості України з боку іноземних інвесторів. У листопаді 2021 року наша компанія взяла участь в українсько-ізраїльській конференції на тему інвестицій у нашу нерухомість. Бізнесмени, представники хедж-фондів та приватні особи з Ізраїлю дуже зацікавлені у цьому. Тому, гадаю, ця тенденція зростатиме і набиратиме популярності.

— Які нові проєкти ви плануєте запустити у 2022 році?

— Наступного року ми маємо великі плани. Ми плануємо розпочати зведення двох житлових комплексів комфорт-класу, двох новобудов бізнес-класу та одного котеджного містечка. Поки що не розкриватиму усіх подробиць, але буде дуже цікаво.

— Яку головну мету ви ставите перед собою наступного року?

— Будемо прагнути стати ще кращими, будувати більше, якісніше. Крім того, хочемо освоїти нові ринки та отримати новий досвід.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше