Подати оголошення

Підсумки від ІБК ОБРІЙ: «Рік, що минає, був унікальним, цікавим і загалом успішним для компанії»

ИСК ОБРИЙ
ИСК ОБРИЙ
Підсумки від ІБК ОБРІЙ: «Рік, що минає, був унікальним, цікавим і загалом  успішним для компанії»
Директор ІБК ОБРІЙ Вікторія Попович розповідає про головні досягнення року, що минає, і плани на 2021-й.

Редакція порталу Domik.ua продовжує серію матеріалів про підсумки 2020 року українських девелоперів. Журналісти поговорили з Вікторією Попович, директором інвестиційно-будівельної компанії ОБРІЙ, і розпитали її про головні уроки року, що минає, традиції компанії та нові проєкти, що стартують у 2021-му.

Інвестиційно-будівельна компанія (ІБК) «Обрій» була заснована у 2014 році. Наймасштабніший проєкт у портфелі забудовника — Парковий квартал «Місто Квітів». У 2020 році був зданий в експлуатацію клубний будинок Concordia. Ще один житловий комплекс — UNO City House — це колишній чужий недобуд, за реновацію якого ІБК ОБРІЙ взявся у 2019 році.

— Назвіть три речі, події або факти, які асоціюються у вас з 2020 роком.

— Рік, що минає, важко абстрагувати від пандемії коронавірусу. Тому перше, на мій погляд, — необхідність адаптації до абсолютно нових умов: запровадження дистанційної роботи в головному офісі компанії та організація будівельних робіт на майданчиках наших об'єктів в умовах жорсткого карантину. Друге — це, звичайно, завершення будівництва нашого флагманського проєкту клубного будинку Concordia. І третє: незважаючи на всі складнощі  року, що минає, він був захоплюючим, цікавим і загалом  успішним для ІБК ОБРІЙ. Його результати підтверджують вірність обраної нами стратегії та прийнятих рішень.

— Які досягнення компанії у 2020 році викликають у вас почуття гордості?

— Ми не провалили роботу в умовах карантину! Жоден будівельний об'єкт ІБК ОБРІЙ не стояв. Жоден із заявлених нами термінів не був зірваний. Не було провалено забезпечення об'єктів. І головне — у складних та непередбачуваних умовах пандемії нам довіряли інвестори. І це викликає почуття гордості. Більше того, на думку споживачів, ІБК ОБРІЙ визнано найкращою компанією 2020 року на будівельному ринку столиці! Ми здобули перемогу у ключовій номінації премії IBUILD 2020 «Вибір споживача», який визначався виключно шляхом онлайн-голосування. Визнання з боку споживача є найвищим досягненням. Ми пишаємося цією нагородою та вдячні за довіру.

— Якщо ви вирішите написати книгу або зняти фільм про події 2020 року, який жанр оберете?

— Безперечно, фентезі! Тому що креативний підхід у роботі 2020 року був абсолютним у всіх напрямах. Наголошую, що у нас у роботі були непрості об'єкти. І те, що ми зуміли зробити в цей період, хтось, можливо, вважатиме досягненням на межі фантастики. Оскільки й організація роботи в умовах пандемії була на межі фантастики та зусилля людей. Кожному довелося максимально задіяти свій потенціал та нестандартно попрацювати.

Парковий квартал «Місто квітів» — спільний проєкт ІБК ОБРІЙ та МЖК «Оболонь»

Дізнатися більше про новобудову можна на форумі ЖК «Місто квітів»

— Вам дали шанс дати пораду собі торішньому. Якою буде ця порада?

— Немає завдань, із якими неможливо впоратися. Треба усвідомити їх, прийняти та налаштуватися на перемогу. А потім, визначивши реперні точки, зробити все для їхнього виконання. 

— Яке найскладніше рішення вам, як керівнику, довелося приймати у році, що минає?

— Переводити людей на дистанційний формат роботи — це було найскладніше рішення у році, що минає. Необхідно було проаналізувати та оцінити, хто зможе працювати у віддаленому режимі, а хто — ні. Як ефективно організувати робочі процеси в усіх напрямах. Ухвалювати рішення доводилося оперативно. Адже на чаші терезів — здоров'я колективу та працездатність компанії.

— Який головний урок дав вашій компанії 2020 рік?

— Потрібно бути готовим до всього. Це той головний урок 2020 року, який мають винести усі будівельні компанії. Тобто правильно планувати залучення коштів та грамотно бюджетувати об'єкти. Щоб за будь-яких можливих та неможливих форс-мажорних обставин не постраждали інвестори, які довіряють компанії. Щоб жоден із об'єктів не перетворився на довгобуд. На мою думку, основна причина появи більшості з них — дисбаланс доходної та видаткової частини фінансування об'єктів, нецільове використання коштів, відсутність планування. До таких питань треба підходити більш фундаментально та скрупульозно. Другий урок — назріла потреба у більш ретельному доборі персоналу. Адже перехід на віддалений формат роботи показав реальну ефективність кожного фахівця компанії. Отже, оголилися й слабкі місця. Отже, наступного року треба приділити особливу увагу і цьому питанню.

— Який момент року, що минає, пов'язаний з роботою компанії, ви із задоволенням пережили б ще раз?

— У нашій компанії кожен прожитий рік цікавий по-своєму. Але я б не сказала, що якийсь із епізодів хотіла б повторити. Життя цікаве тим, що непередбачуване, цікаве і захоплююче. Можна самим створювати реальність, і завжди цікаво, що на нас чекає за обрієм. Прожиті моменти та досягнення не повторюються. Вони залишають слід у історії, у роботі компанії, у серцях. Завдяки досвіду ми шліфуємось як спеціалісти і рухаємось далі, до нового. Цим-то життя й прекрасне.

— Назвіть три унікальні характеристики ІБК ОБРІЙ, які відрізняють компанію від решти вітчизняних забудовників.

— Фундаментальність. Ми все досконально плануємо. Скрупульозно аналізуємо кожен об'єкт, бюджетуємо його та формуємо фінансово-економічну модель. Надійність. За шість років роботи ми не зірвали жодного заявленого терміну будівництва та виконуємо взяті на себе зобов'язання перед інвесторами. Універсальність та високий професіоналізм команди. ІБК ОБРІЙ спеціалізується на зведенні  житлових будинків, проте наші проєкти відрізняються не лише класами  «комфорт» та «бізнес», а й особливостями технологій будівництва. Так ЖК UNO City House — це приклад реновації чужої недобудови, руїни якої  понад 10 років псували зовнішній вигляд однієї з вулиць столиці. Клубний будинок Concordia споруджено на ділянці зі складним рельєфом. ЖК «Місто квітів» — об'єкт комплексної забудови, а в планах — будівництво офісного центру.

Клубний будинок Concordia — проєкт бізнес-класу в портфелі ІБК ОБРІЙ

Дізнатися більше про новобудову можна на форумі ЖК «Конкордія».  

— Розкажіть про цікаві традиції, що склалися у вашій компанії.

— Традицій у ІБК ОБРІЙ за час роботи склалося багато. Зупинюся на двох основних і, на мою думку, найяскравіших. Це проведення Дня відкритих дверей для інвесторів. Захід, як правило, проводиться у вихідний день, на фінальній стадії будівництва об'єктів, коли прибрані крани, завершено внутрішнє та зовнішнє оздоблення будівель, місць загального користування та встановлені ліфти. Це можна назвати офлайновим знайомством інвесторів зі своїми об'єктами фінансування (квартирами/нежитловими приміщеннями). Вони можуть увійти у свої квартири, побачити та відчути майбутнє житло, поставити представникам компанії хвилюючі їх запитання. Зазвичай інвестори приходять сім'ями, фотографуються. На обличчях гостей щасливі посмішки, запал і натхнення. Вони планують розміщення меблів, дизайн, мріють про те, як їм буде тут комфортно і гарно.  Наступного разу інвестори потрапляють на об'єкт вже під час приймання-передачі об'єкта інвестування.

Друга — внутрішня, корпоративна. Це День народження компанії. Так склалося, що День народження ІБК ОБРІЙ співпав із одним із найцікавіших, добрих та чарівних свят — Днем Святого Миколая. Тому і для співробітників ІБК ОБРІЙ цей день асоціюється із чародійством, сюрпризами, яскравими подарунками та солодощами — своєрідне повернення в дитинство, де всі мрії збуваються. Цього року 19 грудня компанія відзначила своє шестиріччя.

— Як ви обираєте локації для своїх житлових комплексів?

— Враховуючи те, що ми спеціалізуємося на житловій нерухомості, насамперед розглядаємо локації, які максимально підходили б під будівництво житлового будинку. Робота над вибором локацій відбувається щоденно. Аналізується величезна кількість майданчиків з погляду економічної доцільності будівництва, технічних можливостей, наявності репутаційних та ризиків, щодо отримання дозвільних документів, особливостей самої ділянки — його форми, розміру, рельєфу. Розглядається досить багато аспектів до того, як зробити висновок, що локація нам підходить. Тож у середньому протягом року вдається придивитися до трохи більше ніж п'ять-шість майданчиків.

Але якщо раптом вдається вибирати, то, безперечно, ми обираємо майданчик як для себе. Таким майданчикам, де було б комфортно жити нам самим, в оточенні парків, у тихих затишних зелених куточках столиці,  і надається перевага.

— Скільки об'єктів ви планували ввести в експлуатацію у 2020 році, а скільки ввели?

— У 2020 році компанія вчасно здала в експлуатацію два об'єкти. Це Парковий квартал «Місто квітів» 3-й пусковий комплекс на вул. Тираспольська, 43 у Подільському районі Києва (345 квартир загальною площею 18 743,4 кв. м). А також клубний будинок Concordia на вул. Кудрявська, 45 у Шевченківському районі столиці. Це 69 квартир загальною площею 4 646,4 кв. м.

— На скільки в середньому подорожчав квадратний метр житла від ІБК ОБРІЙ у 2020 році?

— Середня ціна продажу за період січень-листопад 2020 року змінилася на всіх трьох об'єктах ІБК ОБРІЙ, представлених у продажу. Зокрема, на об'єкти у Парковому кварталі «Місто квітів» вона зросла на 21,7%. У ЖК UNO City House — на 14,7%. У клубному будинку Concordia — на 22,8%. Як бачимо, Concordia показала найбільше зростання. Безумовно, це пов'язано із завершенням будівництва об'єкта. Приємно констатувати, що наші плани виконуються. Якщо говорити про грудень, то цього місяця ми також підняли ціни на всі три об'єкти з першого числа. Відповідно, грудень покаже додатковий приріст у ціні за квадратний метр.

— Скільки квадратних метрів житла ви продали у 2020 році?

— 2020 рік був унікальним і загалом успішним для ринку нерухомості. Кардинально змінилася сезонність щодо продажу. Якщо говорити про наші об'єкти, спостерігаємо збільшення кількості угод. Так, 2020-й  у кількісній зміні продажу показав зростання на 35,7% порівняно з 2019 роком.

— Які прогнози можете дати за вартістю квадратного метра у ваших новобудовах на 2021 рік залежно від класу та ступеня готовності об'єкта?

— Через дев'ять місяців — у третьому кварталі наступного року — ми плануємо ввести в експлуатацію два наші об'єкти: 4-й, останній, пусковий комплекс Паркового кварталу «Місто квітів» та багатофункціональний житловий будинок UNO City House. І якщо говорити про зростання ціни, то на сьогодні  ми орієнтуємось приблизно на половину тих показників, що були протягом 2020 року. Відтак на об'єкти у Парковому кварталі «Місто квітів» планується подорожчання в межах 10%. Якщо говорити про об'єкти UNO City House, то близько 8%. Це пов'язано саме зі стадією готовності об'єктів.

Щодо об'єктів, які стартують у 2021 році, ми їх розглядаємо виходячи із сьогоднішньої цінової ситуації на аналогічні об'єкти у відповідній локації. Далі під час  формування цінової політики братимуться до уваги ситуація та прогноз 2021 року. У той же час, наступного року ми не очікуємо бурхливого зростання вартості квадратного метра.

— Уявіть, що вам потрібно купити квартиру своїй дитині, що підросла, або іншому родичу. На якому комплексі ІБК ОБРІЙ зупините свій вибір?

— Якщо ми говоримо про дитину, то я зупинила свій вибір на ЖК UNO city House на вул. Олени Теліги. Це комплекс для молодих та прогресивних людей, студентів. Він знаходиться безпосередньо біля метро, що значно скорочує час на пересування до будь-якої частини міста. Неподалік розташовані провідні вищі навчальні заклади столиці. А якщо, наприклад, для родичів, людей сімейних, то я обрала б комфортний, тихий, затишний із розвиненою внутрішньою інфраструктурою Парковий квартал «Місто квітів».

— Як вам вдалося впоратися із наслідками карантину, запровадженого навесні 2020 року?

— Із самого початку ми поставили собі завдання — не зупиняти будівництво. Карантин та певні обмеження, зумовлені ним, не повинні стати підставою для зриву термінів. Адже ми відповідаємо перед нашими інвесторами за взяті на себе зобов'язання. Відсутність динаміки будівництва на майданчиках могла призвести до втрати довіри з їхнього боку до компанії та ринку загалом. А далі довелося застосовувати певний перелік заходів та нестандартних рішень, які у результаті дозволили зберегти темпи робіт на всіх будівельних майданчиках ІБК ОБРІЙ.

— Локдаун змусив багатьох містян переглянути своє ставлення до нерухомості та переорієнтуватися на заміські новобудови. У зв'язку із цим ви, можливо, плануєте стартувати із заміським проєктом?

— На даний момент розглядається такий варіант. Не розкриватиму поки що всі секрети. Скажу тільки, що загалом на сьогодні ми розглядаємо варіанти покращеної організації публічного простору: більше зелених насаджень, більше місць для відпочинку для дітей та дорослих. Це можна організувати не лише за містом, а й в умовах будівництва житлового комплексу в межах міста.

— Якщо вашій компанії запропонують забудувати ділянку в будь-якому передмісті столиці, який напрямок/локацію ви оберете?

— Всі напрямки навколо Києва гарні по-своєму. У кожній конкретній ситуації слід аналізувати. І якщо це справді доцільно, тоді можна розглядати. А створити атмосферу затишку, краси, комфорту — завдання цілком реалістичне, хоч би в якому напрямку від Києва планувалося будівництво.

— Вже очевидно, що пандемія коронавірусу — це надовго. На вашу думку, як це вплине на новобудови з технічного боку? Можливо, обов'язковими стануть санітарні кімнати у житлових комплексах, рекуператори повітря, посилені заходи безпеки та ін. 

— Це вже позначилося на уподобаннях самого покупця. Особливим попитом активно користуються об'єкти комплексної забудови, де є можливість більш повноцінного благоустрою. Або об'єкти, що знаходяться біля парків та великих зелених масивів.

Щодо технічної частини, якщо її так можна назвати, можливі зміни, пов'язані з терасами та балконами. Їхні площі зростатимуть і найімовірніше, буде намічено тенденцію до відкритих просторів. Також у споживачів зріс інтерес до великих площ, функціональності простору та можливості його зонування, а саме формування окремих робочих зон для кожного члена сім'ї. Цілком можливо, що це вплине на збільшення середньої площі квартир.

— Навесні 2020 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження ставок по іпотеці до 10%. Деякі банки справді їх знизили, щоправда, не так істотно. Ви помітили збільшення кількості покупців, які купують житло в іпотеку, у зв'язку із цим?

— У нас і раніше були партнерські взаємини з одним із комерційних банків, який трохи переглянув умови кредитування. Але це не дуже позначилося на кількості угод. Кредитні покупки, якщо розглядати загалом обсяг здійснюваного продажу, становлять близько 5%. Банки набагато охочіше фінансують об'єкти із 70% стадією готовності. Але річ у тому, що на цьому етапі обсяг пропозиції — наявність непроданих квартир — невисокий.

— Навесні 2020 року ІБК ОБРІЙ написала листа до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. У ньому ви скаржилися, що активісти перешкоджають будівництву вашого комплексу UNO City House, розповсюджуючи неправдиву інформацію та намагаючись ініціювати розірвання договору оренди землі. Розкажіть, чим допоміг вам прем'єр-міністр, та як закінчилася ситуація з активістами?

— Хоч як не намагалися лжеактивісти, але наш об'єкт не здався. Ця історія почалася ще навесні, мала продовження влітку і, звичайно, восени, у передвиборчий період, який так люблять псевдоактивісти. Прямо сказати, що нам допоміг саме прем'єр-міністр, ми не можемо. Можемо лише констатувати, що одну із важливих ролей у боротьбі з лжеактивістами відіграли інвестори житлового будинку.

Об'єднавшись, вони вийшли на його захист під стіни Київської міської ради, де проходила сесія, з плакатами. Так інвестори позначили свою чітку позицію щодо неправомірних дій депутата Назаренка, які могли спричинити необґрунтовану зупинку законного будівництва. Більше того — готовність боротися проти свавілля, захищаючи свої права та підтримуючи законну діяльність забудовника, який працює виключно у правовому полі. Прислухаючись до вагомих аргументів інвесторів та взявши до уваги висновки Управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради про відсутність підстав для дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки на  вул. Олени Теліги, 25, депутати ухвалили єдине правильне рішення і не підтримали проєкт Назаренка, який той одноосібно ініціював.

За реновацію чужого довгобуду ІБК ОБРІЙ взялася у 2019 році

Дізнатися більше про новобудову можна на форумі ЖК «Уно Сіті Хаус»

— У вас є досвід спільних проєктів із забудовниками «Спецжитлофонд» та МЖК «Оболонь». Ви колись замислювалися про колаборації з іншими українськими компаніями?

— Ми завжди відкриті до діалогу та готові розглядати різні варіанти співпраці в рамках спільної забудови об'єкта. З досвіду скажу, що забудовникам завжди непросто порозумітися у баченні процесу будівництва того чи іншого об'єкта. Це як дві господині на кухні. У кожного свій підхід, свої правила, інструменти, свій порядок організації робіт та будівництва, фінансування та залучення коштів. Тому, безумовно, знайти точку дотику часом буває нелегко. Але якщо будуть пропозиції від забудовників, ми із задоволенням їх розглянемо.

— У вашому портфелі є проєкти комфорт- та бізнес-класів. Ви плануєте у майбутньому вийти на преміумсегмент?

— Об'єктів преміумсегменту, якщо говорити про 2021 та 2022 рр., не передбачається. Преміумсегмент загалом досить специфічний з погляду розвитку і перспектив. Можливо, ми розглянемо цей напрям пізніше.

— Які нові проєкти ІБК ОБРІЙ стартують у 2021 році?

— У планах на 2021 рік — вихід на ринок як мінімум двох нових проєктів ІБК ОБРІЙ. Це будуть новобудови комфорт- та бізнес-класу. Якщо все складеться вдало, до них додасться  будівництво ще одного житлового об'єкта комфорт-класу та офісного центру.

— Яку головну мету ви ставите перед собою та своєю командою на 2021 рік?

— Зробити 2021 рік краще, ніж той, що завершується. Але водночас не гнатися за якимись ефемерними планами, а проаналізувавши результати 2020 року, зрозуміти, як зробити більш ефективною нашу будівельну модель, не за рахунок людського ресурсу, а за рахунок грамотної організації праці.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2020

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

3 коментаря
Petrovna• 
Мсто Квитив красивый комплекс
0+1
Зельма• 
просто молодці, хоть и немного бардак
0+1
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше