Подати оголошення

Пити чи не пити: що тече з наших кранів і як очищають воду в новобудові бізнес-класу

МФК A136 Highlight Tower
МФК A136 Highlight Tower
Пити чи не пити: що тече з наших кранів і як очищають воду в новобудові бізнес-класу
Розбираємося в якості водопровідної води в Києві, а також плюсах і мінусах побутових систем її очищення.

Зміст

У 2021 році навряд чи когось здивуєш фактом, що воду в наших кранах лише умовно можна назвати питною. Це дозволяє активно розвиватися бізнесу з доставки води: у столиці налічується більше трьох десятків подібних сервісів. Погана якість води — серйозна загроза здоров'ю людей, впевнені у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ). За даними установи, небезпечна якість води є причиною 2 млн випадків смерті на рік. Більшою мірою ця статистика стосується країн із обмеженим доступом до чистої води, але й в Україні ситуація далеко не райдужна.

Звідки береться вода в наших кранах і хто повинен відповідати за її відповідність нормам? Як девелопери новобудов намагаються вирішити цю проблему? Журналісти порталу Domik.ua розбиралися в цих питаннях на прикладі житлового комплексу A136 Highlight Tower від групи компаній DIM.

Звідки береться вода

За даними «Київводоканалу», столиця забезпечується водою з трьох джерел. Так, 60% обсягу забезпечує річка Десна, 30% — Дніпро, та 14% води надходить із артезіанських свердловин. Дніпровська водопровідна станція обслуговує переважно правий берег Києва: Святошино, Борщагівку, Академмістечко, Виноградар та інші мікрорайони. Лівобережжя в основному забезпечує водою Деснянська станція. Житлові масиви Оболонь, Троєщина, Мінський отримують воду з артезіанських свердловин. Але оскільки міська водопровідна мережа закільцьована, більшість киян користуються змішаної водою — деснянсько-дніпровською, дніпровсько-артезіанською, деснянсько-артезіанською.

Дніпровська водопровідна станція була введена в експлуатацію в 1939 році, Деснянська — в 1961-му. За офіційною інформацією «Київводоканалу», середній знос фондів першої станції в 2017 році становив 59,4%, другої — 62,1%. І не лише це є проблемою столичного водопостачання. Так, Дніпровська розташована в 50 м від Вишгородської каналізаційної станції, а також низки автозаправних станцій, нафтобази, залізобетонного заводу та стоянки плавзасобів. Деснянська станція потребує реконструкції: тут дотепер очищають воду з використанням хлору і оксиду алюмінію, хоча в Європі відмовилися від цих коагулянтів, бо вони завдають шкоди здоров'ю людей.

Після очищення вода тече по трубопроводу, який було прокладено в 50-60 роках минулого століття. Чавун схильний до корозії та біологічного обростання, тому вода забруднюється мулом, іржею, біологічними організмами.

Якість водопровідної води в Києві

У «Київводоканалі» стверджують, що питна вода в столиці контролюється щодня за 22, щомісяця за 48 і щорічно за 76 показникам. Якість води повинна відповідати Державним санітарним нормам «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання». Кожного дня співробітники водоканалу:

  • проводять перевірку на артезіанських насосних станціях у свердловинах і на виході з насосних станцій;
  • перевіряють якість у 35 контрольних точках розподільних мереж у різних районах міста;
  • аналізують близько 70 проб в центральній лабораторії «Київводоканалу».

Тим часом екологи стверджують, що українські санітарні норми застаріли й не передбачають перевірку води за десятком важливих показників. У громадській організації WaterNet з 2010 року проводять збір, аналіз і моніторинг якості води по всій Україні. За результатами дослідження видно, що якість води в різних регіонах країни відрізняється, але скрізь істотно відстає від встановлених міжнародних норм. Так, у питній воді спостерігається підвищений вміст марганцю (призводить до алергій, сечокам'яної хвороби, закупорки судин), заліза (порушення системи травлення, ризик онкології), органічних речовин (кон'юнктивіт, шистосоматоз). Крім того, воду в столиці досі очищають рідким хлором — у той час як в розвинених країнах хлорування води визнано забрудненням. Вільний хлор не тільки вбиває мікроорганізми, він також взаємодіє з іншими компонентами, утворюючи отруйні речовини. Наукові дослідження вказують, що пов'язані з хлором токсини можуть викликати ракові пухлини, алергії та викидні. Для порівняння: максимально допустима норма залишкового хлору в питній воді в Україні становить 1,2 мг/куб. дм. У деяких країнах Європи (Австрія, Нідерланди, Франція) такою кількістю вільного хлору дозволено тільки знезаражувати воду в басейнах. У Німеччині, наприклад, цей показник не повинен перевищувати 0,6 мг/куб. дм.

Щодня водопровідна вода в столиці перевіряється «Київводоканалом» за 22 показниками, але все одно не дотягує до європейських стандартів

Способи очищення питної води в побуті

Перед тим як розбиратися, як можна очистити питну воду в домашніх умовах, з'ясуємо, від чого її потрібно очищати. Існує чотири основних типи забруднювачів:

  • механічні. Це частинки ґрунту або породи, які нешкідливі за своєю суттю, але й користі ніякої не несуть;
  • хімічні. Ті самі хлор, марганець, залізо, ртуть та інші сполуки та елементи, які можуть призвести до різних алергічних реакцій і порушень здоров'я;
  • біологічні. Бактерії, віруси і найпростіші, багато з яких можуть бути хвороботворними;
  • радіологічні. Атомно нестійкі хімічні елементи — цезій, плутоній і уран.

Очистити питну воду від усіх чотирьох типів забруднювачів можна лише на промисловому рівні. У побутових умовах городяни найчастіше користуються перевіреними засобами на зразок кип'ятіння, вугільної фільтрації або купують бутильовану воду. У кожного з варіантів є свої плюси та мінуси, докладніше про які можна дізнатися з наведеної нижче таблиці.

Засіб очищення Переваги Недоліки
Кип’ятіння

Доступність методу; очищає воду від бактерій, вірусів і паразитів

 

Потрібно чекати, щоб вода охолола; вода набуває характерного присмаку;

не очищається від хімічних і механічних елементів

Срібло

Бактеріостатичний ефект перешкоджає розмноженню бактерій

 

Срібло нічого не видаляє: все, що було у вихідній воді, залишається в ній після контакту зі сріблом
Фільтр-глечик

Фільтрує механічні домішки, очищає від хлору, сторонніх часточок, важких металів

 

Видаляє тільки частину забруднень; на картриджі зростає мікрофлора; очищає за один раз невелику кількість води
Купівля бутильованої води

Фільтруючі системи здатні очистити воду від усіх чотирьох типів забруднювачів

 

Не всі постачальники бутильованої води гарантують її якість. Висока ціна: споживач платить і за процес фільтрації, і за пакування, і за логістику. Незручності, пов'язані з доставкою та покупкою кулера
Проточний фільтр Швидкість фільтрації; компактність системи; можна по-різному комплектувати з урахуванням хімічного складу води Складність у виборі фільтруючих елементів; неконтрольований ресурс змінних картриджів
Система зворотного осмосу

Видаляє з води 98% шкідливих домішок. Жоден інший побутовий фільтр на таке не здатний

 

Габаритність системи; висока вартість; додаткові витрати за некоректного тиску в водопроводі; вода-дистилят не дуже корисна

 

Якість води в новобудовах Києва

Вода, що надходить в нові житлові комплекси, нічим не відрізняється від тієї, що подається в будинки старого житлового фонду — адже джерело води загальне. Різниця лише в тому, що в новобудовах прокладені нові комунікації, в тому числі трубопровід, і вода по дорозі до споживача збирає менше іржі.

Найчастіше турботу про чистоту питної води забудовники житлових комплексів залишають на розсуд інвесторів. Під час ремонту власники квартир встановлюють проточні фільтри під мийку або системи зворотного осмосу. Перші більш доступні, компактні та здатні очистити воду від шкідливих домішок. Другі коштують дорожче, але завдяки спеціальній мембрані пропускають лише молекули води, а все інше виводять у каналізацію.

У поодиноких випадках забудовники спочатку вирішують питання з очищенням води в своїх новобудовах. Зазвичай це проєкти бізнес- і преміумкласу. За даними Bild.ua, в 12 столичних житлових комплексах запроєктовані системи очищення води. З них дві новобудови належать до комфорт-класу, сім — до сегмента «бізнес», три — до «преміум». У цьому переліку знаходиться житловий комплекс A136 Highlight Tower, який група компаній DIM зводить у центрі Києва.

Система очищення води в А136 Highlight Tower

Використання інноваційних технологій і висококласних сервісів закладено в ціноутворенні A136 Highlight Tower. Квадратний метр у цьому комплексі бізнес-класу стартує від 48 150 грн, а найдоступніша однокімнатна квартира обійдеться інвестору в 4,3 млн грн. За цю суму девелопер пропонує не просто нерухомість у п'яти хвилинах пішки до палацу «Україна», а й безліч додаткових опцій, зокрема системи очищення повітря і води. Детальніше зупинимося на другій.

Так, у приміщенні насосної станції житлового комплексу буде встановлена ​​система додаткового очищення води. Завдяки цьому очищена вода буде надходити в кожну квартиру централізовано. Її можна буде використовувати для приготування їжі, а також прання й душу. Доочищення води дозволить уникнути утворення накипу на нагрівальних електроприладах, а отже поломки чайників, кавоварок і бойлерів. Крім того, майбутні мешканці зможуть істотно заощадити на замовленні артезіанської води, що використовується для приготування їжі.

Фільтри такої системи очищення будут виконувати наступні функції:

  • пом'якшення води;
  • знезалізнення;
  • видалення марганцю;
  • видалення амонію;
  • видалення нітратів і нітритів.

У ЖК A136 Highlight Tower буде встановлено ​​систему 5-ступінчастого очищення води

Підсумки

Фахівці громадської організації WaterNet, яка досліджує якість води в Україні, стверджують: прийняті в країні норми питної води критично відстають від міжнародних стандартів. За даними Українського державного інституту з питань водопостачання і захисту навколишнього середовища, 69% всієї питної водопровідної води не відповідає навіть тим нормам, які встановлені. Це красномовно говорить про якість води в наших кранах.

Установка систем доочищення води в новобудові — задоволення не з дешевих, тому ця опція найчастіше доступна в будинках бізнес- і преміумсегмента. Головні плюси такої системи — в можливості використовувати чисту воду не тільки для приготування їжі, але й в побуті. Це подовжує життя домашньої техніки. Крім того, мешканці новобудови можуть не перейматися про заміну фільтрів, тиск води та інших експлуатаційних моментах: цими питаннями займається керуюча компанія.

Дізнатися більше про новобудову і додаткові опції, що надаються забудовником, можна на форумі ЖК «А136 Хайлайт Тауер».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

1 комментар
e• 
Также DIM обещал очищенную воду в А52. А после достройки дома сказали инвесторам, что скважину не бурили и чистой воды не будет. Сказки отдела продаж
0+1
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше