Подати оголошення

Тренди 2022 року у новобудовах Києва

Группа компаний DIM
Группа компаний DIM
Тренди 2022 року у новобудовах Києва
Розповідаємо, які тенденції ринку первинної нерухомості визначатимуть індустрію нинішній рік і не лише.

Зміст

Тренди відображають багато змін, що відбуваються навколо нас. Одні з них приходять та йдуть, а інші стають новими стандартами ведення бізнесу на десятиліття вперед. Журналісти порталу Domik.ua з'ясували, які тенденції 2022 року здатні не лише закріпитись у сфері будівництва житлової нерухомості, а й трансформувати її.

Збірні методи будівництва

Ключовою тенденцією, яка визначить сферу будівництва на найближче десятиліття, експерти вважають збірний метод. Він передбачає промислове виробництво будівельних елементів, які можуть бути скомпоновані на місці та доставлені на майданчик уже у готовому вигляді. Панельне домобудування — один із способів збірного будівництва, але у 2022 році воно значно відрізняється від того, яким ми звикли його бачити. Так, вже зараз деякі підприємства безпосередньо на виробництві оснащують стінові модулі віконним отвором та склопакетом, шаром утеплювача та зовнішньою обробкою. У такому вигляді їх привозять на будмайданчик, де модулі залишається лише зібрати у готовий будинок. На думку експертів, такі альтернативні методи скорочують час будівництва втричі, а також дозволяють девелоперам заощадити.

Системи збірних конструкцій за межами майданчика зменшують витрати на зведення будинків та скорочують час робіт утричі

Зростання робототехніки та автоматизації

У 2017 році консалтингова фірма McKinsey & Company розрахувала відсоток завдань у кожній професії, які можуть виконуватись роботами. В результаті з'ясувалося: 49% всіх процесів у будівництві може виконувати машина. Використовуючи ці дані, у Бюро статистики праці США підрахували, що до 2057 року 2,7 млн американських будівельників можуть бути замінені роботами. З одного боку, це не дуже гарна новина  — люди втратять роботу. З іншого боку, автоматизація процесів буде мотивувати робітників освоювати нові вміння та навички, а забудовникам дозволить заощадити мільярди доларів. Найпоширеніші категорії робототехніки, яка вже 2022-го використовується на будмайданчиках, — це дрони та екзоскелети, масовий випуск яких розпочався у Китаї у 2021 році. Це каркас, створений з легких і зносостійких матеріалів, кріпиться на тілі, повторюючи людську біомеханіку, дозволяє піднімати значні вантажі, виконувати складні фізичні роботи.

Екзоскелети, що використовуються на будівельних майданчиках, знижують ризик травматизму робітників та збільшують продуктивність праці на 60%

Нова квартирографія

Чим вимогливішим стає інвестор новобудов, тим складніша квартирографія проєктів. Ще 5-10 років тому архітекторам досить було «нарізати» якнайбільше однакових планувань, головна відмінність яких була у дзеркальному розташуванні санвузлів та кухонь. 2022 року в авангарді будуть новобудови, що пропонують широку лінійку планувальних рішень. Під кожен запит інвестора має знайтись нерухомість. Функціональні та доступні студії для молодих людей, квартири з просторими вітальнями та ізольованими кімнатами для великих родин, житло з терасами, що трансформуються у кабінет, спортзал чи ігрову — у планування мають закладатися життєві сценарії покупців, і чим їх буде більше, тим краще.

Так, наприклад, у житловому комплексі Lucky Land від групи компаній DIM інвесторам пропонують понад 30 варіантів різних планувань — від компактних студій площею 28 кв. м до просторих чотирикімнатних квартир у 100 кв. м. Відповідаючи на запит покупців, девелопер навіть продумав спеціальний фільтр: на сайті ЖК користувач може вибрати житло для холостяка, родини, під інвестицію й щодо Крім класичних варіантів, у Lucky Land можна знайти нестандартні варіанти житла з п'ятикутними кімнатами, «ламаною» лінією стін та кухнями-вітальнями, що переходять у відкриті тераси, — це стало можливим завдяки незвичайній архітектурній формі деяких будинків.

 

У 2022 році користуватимуться попитом ЖК, що пропонують широку лінійку планувальних рішень

Біофільна архітектура

Концепція біофільного дизайну з'явилася ще в 1980-х роках, коли американський біолог Едвард Вілсон висунув гіпотезу, що люди мають генетичний біологічний зв'язок з природою — отже, і потребу цей зв'язок підтримувати. У результаті такі компанії, як Google, Etsy почали використовувати біофільний дизайн у своїх офісах, щоб зробити співробітників щасливішим та креативнішим. Тренд набрав обертів, і цього року модно не просто робити озеленення приміщень, а будувати біофільні міста. У 2019 році американська компанія Terrapin Bright Green провела дослідження, в результаті якого з'ясувала: люди готові витрачати на 7% більше за будинки з ландшафтним дизайном, на 58% за житло, яке дивиться на воду, та на 127% за нерухомість, розташовану на набережній. Новобудови, побудовані за концепцією біофільного дизайну — з панорамними вікнами, вертикальним озелененням, з виходом до водойми та великою кількістю відкритих терас. Біофільна архітектура допомагає створювати яскраві, наповнені природою міські локації, де першочергового значення набуває психологічний комфорт мешканців.

Вертикальне озеленення новобудов — один із ключових засобів концепції біофільного дизайну

Розвиток пішохідної та велосипедної інфраструктури

За даними німецької компанії Statista, щохвилини у світі продається 159 автівок. Один автомобіль у середньому поглинає щорічно 4 т кисню та викидає приблизно 800 кг оксиду вуглецю. Це не обіцяє нічого хорошого нашої екології, тому багато мегаполісів взяли курс на автомобілізацію — у цьому переліку Мадрид, Париж, Гамбург, Гельсінкі та інші. Але щоб містяни покинули користуватися автомобілями, потрібно створити комфортну вело- та пішохідну інфраструктуру. Саме на це спрямують свої зусилля девелопери у 2022 році. Облаштування вело- та пішохідних доріжок у кожному ЖК та околицях вирішить одразу кілька завдань: підвищить безпеку території, збільшить рекреаційний потенціал, сприятиме зміцненню здоров'я мешканців. А головне — створення такої інфраструктури обійдеться девелоперам набагато дешевше, ніж будівництво автомобільних шляхів та додаткових паркінгів.

Компанія IB Alliance, яка зводить на столичному Виноградарі житловий комплекс Dibrova Park, наголошує на облаштуванні прибудинкової території. Тут є де розгорнутися — 10 будинків розмістяться на ділянці 15 га, і більшу частину займуть зони відпочинку. Двір буде спільним простором, на якому з'явиться 8 дитячих майданчиків, 2 спортивні зони, амфітеатр, 4 паркінги, а також власний парк з ландшафтним дизайном. Уся ця територія буде закрита від автомобілів. Забудовник об'єднає зони між собою пішохідними алеями та велосипедними доріжками — загальна довжина останніх становитиме 1200 м.

У 2022 році інвестори надають перевагу новобудовам, територія яких закрита від автомобілів та комфортна для пішоходів та велосипедистів

Розвиток BIM-технології

BIM (Building Information Modeling) — це інформаційна модель будівлі, яка містить детальну інформацію про всі його конструкції та системи, а також проєктну та робочу документацію. У всьому світі BIM-технології використовуються вже кілька десятиліть, а в Україні лише починають, причому найчастіше на етапі проєктування будівлі. Експерти стверджують: упродовж наступного десятиліття значення BIM зросте у рази. Технологія буде використовуватися не так для створення будівлі, як для її подальшої експлуатації. Завдяки «цифровому двійнику» у новобудові, створеній за допомогою технології, компанії зможуть відстежувати та аналізувати всі процеси, що відбуваються в будівлі, отже, швидко усувати та запобігати можливим проблемам. Вже зараз найбільші будівельні компанії кажуть, що вважають за краще наймати архітекторів та інженерів, які вміють працювати з «цифровими двійниками», а буквально через кілька років ця навичка стане обов'язковою умовою прийняття на роботу.

Провідні українські забудовники вже кілька років використовують BIM-технології у своїй роботі. Так, у групі компаній DIM стверджують: робота з BIM на 42% прискорює загальний термін проєктування, на 44% знижує похибки у проєктній документації та на 33% скорочує витрати на будівництво та експлуатацію новобудови. Для інвестора це означає, що будинок буде зведений швидше, без втрати якості, а на ціні квадратного метра це якщо й позначиться, тоу менший бік. У подальшій експлуатації будівлі BIM-технології також важливі: «цифровий двійник» містить повну інформацію про кожен елемент новобудови та дозволяє запобігти аварійним ситуаціям.

Building Information Modeling дозволяє створювати «цифрові двійники» будівель і в режимі реального часу відстежувати всі процеси, що відбуваються в них

XR-технології

2022 року вже нікого не здивуєш віртуальною реальністю, і на сцену виходить XR. Це розширена реальність (Extended Reality), яка поєднує у собі технології віртуальної (Virtual Reality, VR) та доповненої реальності (Augmented Reality, AR). У сфері нерухомості XR використовуватиметься у двох напрямах. Перший — для навчання співробітників. Наприклад, тренажер-симулятор будівельного крану є кабіною оператора з усіма органами управління, розташованими як на реальній машині. На спеціальному моніторі транслюватиметься все, що бачить учень. Це дозволить скоригувати техніку робітника, не наражаючи нікого й нічого на ризик. Другий напрям — це продаж. За допомогою XR-технологій потенційний покупець зможе побачити, як виглядатиме його майбутній будинок у реальній локації, «зайти» до нього, «визирнути» з вікна. За даними компанії VRTech, більше 80% покупців відзначають, що VR-контент допоміг їм прийняти рішення про купівлю та краще зрозуміти планування квартири на стадії котловану. А проведене в минулому році дослідження центру сертифікації нерухомості Ruward говорить: віртуальні екскурсії допомагають вдвічі швидше прийняти рішення про купівлю нерухомості, ніж проєкти на комп'ютері, фото або брошурі.

За допомогою технологій розширеної реальності покупець може зайти у свою майбутню квартиру, навіть якщо будівництво перебуває на стадії котловану

«Іменний» девелопмент

Гарне не може бути типовим, а якщо краса тиражується, вона втрачає свої властивості. Цю тезу девелопери взяли на озброєння ще років десять тому, коли в міру «дорослішання» ринку зростали запити покупців нерухомості. У 2022 році різниця між авторськими і типовими проєктами очевидна практично всім гравцям сектора, а маркетингові ходи на кшталт «дизайн від...» — це ознака якості житлових комплексів. Найчастіше залучення іменитих дизайнерів та архітекторів цінується на ринку високобюджетної нерухомості. Щоб надати проєктам індивідуальності, девелопери роблять ставку на архітекторів світового рівня — Філіпа Старка, Келлі Хоппена, Роберта Стерна. Також популярні колаборації забудовників та дизайнерів під час оформлення місць загального користування новобудови — лобі, конференц-румів, дитячих ігрових.

Яскравим прикладом подібної колаборації є облаштування вхідних груп житлового комплексу Chalet відомим дизайнером Андре ТАН. «Мене завжди захоплював дизайн інтер'єрів. У гарному інтер'єрі, як і у сукні, важливі пропорції, колір, матеріали», — коментує новий проєкт дизайнер. За словами Андре ТАН, в обробці лобі ЖК Chalet буде використано натуральне дерево, елементи поп-арту, а зустрічатиме резидентів камін із зоною відпочинку. Частиною унікального образу стануть великі ліфтові холи площею близько 50 кв. м. Такий формат використовується в п'ятизіркових готелях — відразу шість ліфтів матимуть один блок керування, тому час їхнього очікування зведеться до мінімуму.

Лобі житлового комплексу Chalet матимуть маркування «designed by Andre TAN»

Диверсифікація інвесторського портфеля

Зміни стосуватимуться не лише забудовників та їхніх проєктів, а й покупців нерухомості. Учасники ринку стверджують: вже кілька років формується тренд на диверсифікацію інвесторського портфеля, і в 2022 році він лише зміцніє. Простіше кажучи, покупці вважають за краще «не класти всі яйця в один кошик». Купівля комерційних об'єктів та приміщень вільного призначення стає дедалі популярнішим інструментом інвестування. Часто покупці вважають за краще купувати комерційне приміщення у складі багатофункціональних житлових комплексів, у яких планується створення розвиненої інфраструктури. Найбільший попит у новобудовах мають комерційні приміщення від 50 до 120 кв. м. Ці площі найчастіше використовуються для відкриття невеликих магазинів формату біля будинку, кав'ярень, манікюрних салонів.

У 2022 році люди вважають за краще диверсифікувати інвестиції, вкладаючи гроші в різні види нерухомості

Висновки

Майбутнє належить інноваціям, і вижити зможе лише той бізнес, який регулярно впроваджуватиме їх у роботу. Для цього важливо знати останні тенденції в індустрії і вміти виділяти серед них ті, які здатні видозмінювати ринок. Якщо щось і можна назвати основним наративом року, то це цифрові технології та автоматизація. Вони допоможуть закрити більшість проблем забудовників — від скорочення витрат на оплату праці до вирішення питань із ланцюжками постачання.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше