Подать объявление

Субсидії на сплату комунальних послуг: головні запитання та відповіді

Субсидії на сплату комунальних послуг: головні запитання та відповіді
В Україні не всі споживачі можуть сплатити за комунальні послуги, які з 2015 року подорожчали у декілька разів.

Причиною зростання заборгованості населення за комунальні послуги є низький рівень доходу українців, і тому Кабінет міністрів України з травня 2015 року спростив процедуру оформлення субсидій. За словами чиновників, державну допомогу отримають всі, хто її потребує. Проте, у споживачів виникає безліч питань. Фахівці Міністерствоа соціальної політики України відповіли на головні запитання споживачів.

Запитання:

Які терміни виконання розрахунків для призначення житлової субсидії? Яким чином людині оскаржити бездіяльність органів влади, які затягують з призначенням субсидії?

Відповідь:

Рішення про призначення (непризначення) субсидії повинно прийматися протягом десяти днів після подання заяви та отримання усіх необхідних відомостей на запит від інших державних органів і організацій.

Ви можете звернутися зі скаргою на дії чи бездіяльність місцевого органу соціального захисту до органу влади, якому він підпорядковується. Зокрема, якщо не призначив субсидію районний орган соціального захисту, ви можете звернутися до керівництва районної держадміністрації чи виконавчого комітету міської ради. Далі можна звернутися до обласного управління або департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Також Ви маєте можливість захистити свої права у судовому порядку.

Читайте також: Субсидія по-новому: як Мінфін перевірить пільговиків, і хто втратить знижки

Запитання:

  1. Чи має право на отримання житлової субсидії особа, яка фактично проживає у будинку, але не зареєстрована у ньому? Ця людина 3 роки проживала у незареєстрованому шлюбі з власником будинку; 4 місяці тому власник помер. Є спадкоємець за заповітом, який подав заяву про прийняття спадщини, але даний спадкоємець проживає і зареєстрований за іншою адресою.
  2. Хто у цьому випадку має подавати документи на призначення субсидії - особа, що фактично проживає у будинку, чи спадкоємець?

(Надія Познікіна)

Відповідь:

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.6), субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб.

В окремих випадках, на підставі рішення комісії та акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла.

Читайте також: Оформити субсидію в Україні стало ще простіше: топ-7 важливих нововведень

Запитання:

Мне была назначена субсидия с октября. Документы подавала в ноябре, решение получила 15.12.2015. За октябрь-ноябрь заплатила по обычным тарифам без учета субсидии, соответственно, образовалась переплата.

Вопрос: мне нужно платить ежемесячный обязательный платеж, или начинать платить, когда исчерпается сумма переплаты?

(Антонина Филина)

Відповідь:

Ви можете використовувати суму переплати для оплати послуг, зокрема, не платити обов’язковий платіж або сплачувати обов’язковий платіж частково, доки не вичерпається сума переплати. Потрібно лише стежити, щоб не утворилася заборгованість.

Читайте також: Широкомасштабне субсидіювання: хто не має права отримувати субсидію

Запитання:

Чи можна призначені за субсідією заощаджені кубометри газу в одному місяці використати в другому місяці в межах загального об’єму на опалювальний сезон?

Наприклад, у листопаді 2015 р. людина спалила з призначених за субсідією.Чи може вона в грудні спалити (300 на місяць грудень + 100 заощаджені в жовтні) і платити ту ж суму за субсидією?

Чи може вона в грудні спалити (300 на місяць грудень + 100 заощаджені в листопаді) і платити ту ж суму за субсидією без переплати?

(Валерій Сторчук)

Відповідь:

Сума субсидії, не використана внаслідок економії, може бути використана на оплату житлово-комунальних послуг у наступні розрахункові періоди. Орієнтуватися потрібно на вартість газу (води, електроенергії), яка пов’язана з перевищенням певних обсягів споживання. У наведеному вами прикладі відповідь ствердна: Субсидію було нараховано на оплату газу – 1438,8 грн. Економія становить 718,8 грн. Ці гроші можуть бути використані для оплати понаднормового використання газу у грудні.

Читайте також: Субсидія неефективна? У Мінрегіоні порахували, скільки країна переплачує за газ

Запитання:

Чи законно при оформленні субсидії вимагають довідки (газ, вода, світло). Це Корольовська райрада м. Житомира.

Відповідь:

Відомості від постачальників послуг органи соціального захисту повинні отримувати самостійно. Інформацію постачальники послуг мають надати у п’ятиденний строк з дня отримання запиту від органу соціального захисту. Відповідно, ніяких довідок не мали права вимагати! У переважній більшості випадків, ви маєте подати лише заяву та декларацію про доходи і витрати.

Читайте також: Чи можуть опікуни неповнолітніх дітей оформити субсидію

Запитання:

Прописали новонароджену дитину в квартирі і нам повідомили, що автоматично буде знята субсидія. Підкажіть будь ласка подальші дії, і чи буде субсидія нарахована знову.

(Анатолій Вікторович)

Відповідь:

У разі зміни у складі зареєстрованих у квартирі осіб, ви маєте протягом місяця повідомити про це орган соціального захисту, який призначав субсидію.

Після отримання такого повідомлення управління соціального захисту має сформувати запити з метою отримання уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпеченість комунальними послугами і виконати перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення. При цьому буде враховано збільшення складу сім'ї і відповідно збільшені соціальні норми користування житлово-комунальними послугами для сім'ї.

Також Ви можете подати нову заяву і декларацію. На підставі цих даних орган соціального захисту призначить Вам субсидію на новий термін (12 місяців), з урахуванням збільшення складу сім'ї і на збільшені соціальні норми користування житлово-комунальними послугами. Але при цьому будуть враховані нові дані про доходи членів домогосподарства.

Читайте також: Субсидія чи адресна допомога: що вигідніше українцям

Запитання:

За новим законом нашій сім’ї повинна надаватися субсидія, але місцеві органи прислали відмову. Куди нам можна звернутися зі скаргою?

(Ярослава Калько)

Відповідь:

Ви маєте можливість оскаржити рішення чи дії місцевого органу соціального захисту в органі влади, якому він підпорядковується. Зокрема, якщо відмовив районний орган соціального захисту, - можете звернутися до керівництва районної держадміністрації чи виконавчого комітету міської ради. Далі можна звернутися до обласного управління або департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації. Також Ви маєте можливість захистити свої права у судовому порядку.

Читайте також: Підвищення тарифів на ЖКП: субсидія рятує

Запитання:

Якщо у квитанції, наприклад, на оплату води, зазначено „мінус 45 грн”, - я повинна платити щось чи ні. У мене оформлена субсидія.

(Нататья Барковская).

Відповідь:

Невикористана внаслідок економії сума субсидії зараховується виконавцем/ виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Це питання врегульовано пунктом 15 "Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій" (затверджене Постановою КМУ від 21 жовтня 1995 р. №848).

Вам могли врахувати невикористані кошти субсидії як переплату. Форма квитанції на оплату послуг встановлюються підприємствами – надавачами послуг. Вам необхідно звернутися до служби збуту підприємства і з'ясувати порядок розрахунку вартості послуг до сплати.

Читайте також: Чому до 2017 року субсидія знадобиться 90% українцям

Запитання:

Чому при зверненні за призначенням субсидії фізичної особи-платника єдиного податку Хустський міський відділ субсидій не керується абз.7 п.12 Постанови КМУ за № 848 від 21.10.1995 р.(з змінами та доповненнями), пояснюючи це тим, що Міністерство соціальної політики не надало їм механізм розрахунку середньомісячного сукупного доходу платника єдиного податку.

(Георгій Лебедь)

Відповідь:

Відмова у призначенні субсидії через відсутність механізму розрахунку середньомісячного сукупного доходу платника єдиного податку є безпідставною.

Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п.12 абзац 8) однозначно встановлює порядок врахування доходів для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування. Відмовити у призначенні Вам можуть лише за наявності обставин, передбачених Положенням.

Читайте також: Українці можуть втратити субсидію через придбання валюти

Запитання:

У мене зараз є субсидія. Власний будинок у селі. Газ за лічильником. Є газкотел, газплита. Якщо я вирішу встановити газколонку, то що мені далі робити і як це буде по субсидії?

(Андрій Побігущий)

Відповідь:

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (п. 14, абзац 12), громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати орган соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг на суму понад 50 тис. грн. шляхом подання відповідних документів.

На підставі поданих документів щодо зміни умов отримання послуг з газопостачання Вам буде перерахована субсидія, оскільки соціальний норматив користування послугами газопостачання за відсутності газового водонагрівача становить на особу на місяць, а за наявності газової плити та газового водонагрівача – на особу на місяць.

Читайте також: Нові спрощення від Кабміну: як буде нараховуватися субсидія

Запитання:

Чому немає можливості в інтернеті дізнатися про результат надання субсидій? Дуже незручно тратити час на величезну чергу в душному коридорі в Коломийському районному управл. соц.зах.нас., щоби почути що інформації ще немає.

(Любов Андросенко)

Відповідь:

Форми та способи інформування громадян про призначення/непризначення субсидій визначаються місцевими органами соціального захисту. Але варто зазначити, що зараз Міністерство соціальної політики працює над створенням сучасної інформаційної системи надання субсидій.

Читайте також: Оформлення субсидій затягується на місяці. В уряді «призначили» винних

Запитання:

У будинку зареєстровано 5 осіб, але реально проживають 6. Мова йде про студента, який тимчасово виписаний для навчання у вищому навчальному закладі. Родина сплачує за начання, за проживання у гуртожитку. Студент утримується повністю на забезпеченні родини (стипендії не отримує, бо навчається на котракті). Але під часрозрахування субсидії для родини враховують тільки 5 осіб. Таке не зрозуміло. Яким чином можна розв'язати протиріччя?

(Наталія Бенькович)

Відповідь:

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

У Вашому випадку жодного протиріччя немає, адже субсидія надається на оплату житлово-комунальних послуг. Студент не зареєстрований в житловому приміщенні і не проживає, отже послуги на нього не нараховуються.

Читайте також: Податківці розповіли, кому відмовлять в субсидії

Запитання:

Имеет ли право на получение субсидии иностранец с постоянным видом на жительство?

(Олег Кандалов)

Відповідь:

Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій не встановлює обмежень щодо громадянства при наданні субсидій. Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. В окремих випадках субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла.

Для призначення субсидії необхідно подати заяву та декларацію про доходи і витрати. У Декларації вказуються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні із зазначенням прізвища, ім’я, по-батькові, дати народження, серії і номера паспорта, ідентифікаційного номера таких осіб.

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Подробнее