Подать объявление

У Мінцифри відзначили користь роботи Bild.ua

У Мінцифри відзначили користь роботи Bild.ua
Віцепрем’єр схвально відгукнувся про діяльність команди сервісу Bild.ua: «інвестори можуть уникнути вкладень у ризикові об’єкти нерухомості».

Як стало відомо порталу Domik.ua, 3 березня 2021 року Кабінет Міністрів України (Кабмін) прийняв нову редакцію Постанови № 835, яка розширює перелік обов’язкових до оприлюднення наборів даних до понад 100. Про це заявив віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, йдеться на сайті Уряду. За словами посадовця, це сприятиме розвитку сфери відкритих даних у державі. Ключове завдання — публікація фінансової звітності у формі відкритих даних, як того вимагає план виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Серед пріоритетної інформації називають зокрема такі дані:

  • щодо будівельної діяльності та земельного кадастру; 
  • заборгованості щодо ЄСВ;
  • фінансова звітність;
  • про кількісний склад вакцин від COVID-19;
  • про кількість вільних ліжко-місць у лікарнях із запасами кисню тощо.

Наприклад, українці зможуть ознайомитись із реальним фінансовим станом всіх компаній та розмірами сплат податків до бюджету.

«Сьогодні був прийнятий історичний документ. Він відкриває нові набори даних, які мають високий антикорупційний, соціальний та економічний ефект. Це впливатиме на прозорість процесів в Україні. Журналісти та громадськість зможуть використовувати відкриту інформацію, щоб знаходити корупційні ризики й контролювати державні та комунальні органи влади», — зазначив Михайло Федоров.

У Мінцифри обіцяють найближчим часом запустити портал Дія. Відкриті дані. На платформі можна буде пройти навчання як онлайн, так і офлайн. 

Сервісами на основі відкритих даних зараз користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців. Так у грудні 2019 року надали вільний доступ до реєстру ДАБІ, а в червні 2020 року Мінцифри запустила новий Реєстр будівельної галузі. Цю інформацію використовує низка сервісів. Як приклад урядовий портал наводить роботу пошуковика надійних новобудов «Білд»: 

« ...інвестори можуть уникнути вкладень у ризикові об’єкти нерухомості, скориставшись сервісами Bild.ua», — зазначено на сайті Кабміну.

Читайте також: Роботу порталу Bild.ua відзначив віцепрем'єр Михайло Федоров

Сервіс працює із 2019 року. Розробник пошуковика — СEO порталу Domik.ua Віталій Котенко. Щомісяця пошуковик надійних новобудов відвідують близько 180 тис. користувачів. Bild.ua пропонує їм, перед тим, як придбати житло у новобудові, перевірити надійність проєкту. 

Для оцінки ризиків команда «Білд» використовує «Індекс надійності новобудови». Кожен ЖК перевіряють за авторською методикою по 42-х параметрах: інформацію збирають на основі відкритих реєстрів, у тому числі реєєстру ДАБІ, за допомогою власних автоматичних і досліджень власноруч. Зокрема вивчають дозвільні документи на будівництво та землю, ТУ на підключення комунікацій, наявність судових справ, що стосуються забудовника чи проєкта. Визначаючи ризики, експерти досліджують історію та репутацію компаній, а також аналізують інвестиційний договір.

За кожний пункт комплексам виставляють певну кількість балів — максимум 220 — їхня сума і є Індексом надійності. Легше за все орієнтуватися на колір щита, яким помічають кожну новобудову: 

  • від 193 до 220 — високий Індекс надійності та зелений щит;
  • від 149 до 193 — середній Індекс надійності та оранжевий щит; 
  • 148 і нижче — низький Індекс надійності та червоний щит. 

Читайте також: Як Індекс надійності допомагає оцінити ризики під час купівлі квартири в новобудові

За офіційною статистикою Мінрегіону, в Україні налічується більше 100 тис. постраждалих громадян, які проінвестували у будівництво, але не змогли отримати права власності на житло. 17 лютого 2021 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5091 «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Нововведення, якщо законотворці приймуть закон у нинішній редакції, захистить права покупців лише частково. У спірних випадках їм все одно доведеться звертатися до суду. Первинний ринок нерухомості в Україні пов'язаний із високими ризиками. Експерти радять покупцям ретельно вивчати всю документацію проєктів, або звертатися до профільних сервісів. Наприклад, на «Білдконтролі» можна замовити детальний звіт про будь-яку новобудову країни. Обсяги таких досліджень становлять більше 50-ти сторінок (приклад за посиланням). 

В Уряді України наголошують, що відкриті дані допомагають бізнесу цифровізуватись, убезпечувати себе від рейдерських нападів та шахрайства. Сподіваються завдяки IT-інструментам подолати корупцію. Мета Мінцифри — щоб за три роки Україна увійшла в першу чергу країн-лідерів у сфері відкритих даних. Прийнята постанова, запевняють у Кабміні, наближає українців до цілі. 

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Продаж будинку від власника
Енергонезалежний, безпечний, сучасний, комфортний - приватний будинок у передмісті Київа
Подробнее
+380986563402xxxx