Подать объявление

Як живеться в ЖК /Чайка\: два роки потому

Як живеться в ЖК /Чайка\: два роки потому
Вдруге відвідавши житловий комплекс /Чайка\, я з’ясувала, чи пішов час на користь новобудові, поспілкувалася з місцевими мешканцями та нарешті подихала чистим повітрям.

Содержание

У житловому комплексі /Чайка\, що розташований в однойменному селі, я була два роки тому — в травні 2019-го. За цей час Києво-Святошинський район, до якого раніше належало село Чайки, встигли ліквідувати, а замість нього створити Бучанський. Сам комплекс теж зазнав трансформацій — збільшив кількість мешканців, обзавівся новою інфраструктурою. Я вирішила знову відвідати новобудову та розповісти читачам Domik.ua, що саме змінилося в /Чайці\ та коли забудовник планує ввести в експлуатацію 30-й будинок, який обіцяв здати ще наприкінці 2019 року.

Як і минулого разу, ЖК /Чайка\ зустрів мене гарною погодою та весняною зеленню

Як дістатися до ЖК /Чайка\

В плані транспортної доступності в Чайках майже нічого не змінилося. Від станції метро «Житомирська» сюди, як і раніше, курсує 37-й автобус, і поїздка в ньому так само коштує 8 грн. Без заторів їхати від комплексу до метро близько 7-8 хвилин. З'явився й новий маршрут — від сусіднього з /Чайкою\ житлового комплексу «Сонцтаун» пустили маршрутку № 743, яка доїжджає до метро «Нивки». Оскільки /Чайка\ — масштабний комплекс із територією 39 га, мешканцям останніх черг легше дійти до маршрутки, аніж чимчикувати до автобусної зупинки на Бударіна.

А ще я вирішила перевірити, як добиратися в ЖК /Чайка\ на автівці. Виїхавши о дев’ятій ранку з Оболоні, вже за 20 хвилин я була у Чайках. Але, на жаль, затор таки був — у протилежному напрямі, в бік столиці. Лише близько одинадцятої години ранку траса звільнилася. Тож рекомендую тим, хто планує оселитися у /Чайці\, не дуже розраховувати на вільні дороги.

Зупинка автобуса № 37 знаходиться біля контрольно-пропускного пункту ЖК /Чайка\

Стило про житловий комплекс /Чайка\

Минулого разу я докладно розповідала про цей масштабний житловий проєкт, тому просто побіжно нагадаю його головні характеристики. Будівництво ЖК /Чайка\ девелоперська компанія «Омокс» розпочала у 2005 році. Тут, на ділянці землі 39 га, що межує з величезним хвойним лісом, спочатку планувалося зведення санаторію. Але щось пішло не так — звичайна справа для буремних 90-х — і замість санаторію маємо теперь класний житловий комплекс.

ЖК /Чайка\ складається з 33 будинків висотою від 4 до 16 поверхів. Усі вони побудовані за цегляною технологією з силікатної цегли та газоблоком в санвузлах. Фасади утеплюють пінополістиролом та мінватою, а зверху оздоблюють «мокрим фасадом». Усі комунікації в новобудові централізовані, окрім опалення в деяких будинках, де коштом забудовника встановлені двоконтурні котли. 

Квартири в /Чайці\ передаються власникам із чорновим оздобленням: стяжкою на підлозі, радіаторами опалення, вхідними дверима та лічильниками в місцях загального користування. Вікна склять двокамерними склопакетами в п’ятикамерних профілях WDS.

Зараз, в травні 2021 року, триває будівництво 30-го будинку комплексу. Він складається з п'яти секцій та буде вводитись у експлуатацію поступово: перші секції А, Б, В — вже влітку цього року, а остання Д — наприкінці 2023-го. Але коли я була в /Чайці\ два роки тому, перші секції обіцяли здати ще в 2019 році. То що завадило девелоперу виконати обіцянку? З цим та іншими питаннями прямую у відділ продажу.

Колись на місці ЖК /Чайка\ почали зводити санаторій, і власне ця будівля мала бути першим його корпусом, а стала натомість житловим будинком

Відділ продажу: вартість житла, умови розтермінування та доступна іпотека

Відділ продажу ЖК /Чайка\ знаходиться в тому самому 21-му будинку, що й два роки тому. Тут так само затишно: облаштовано яскраву дитячу зону, по стінах розвішані численні сертифікати та грамоти, окремий куточок відведено під нагороди ЖК /Чайка\. Мене привітно зустрічає менеджер Олександр та пропонує провести екскурсію по /Чайці\. Я, звісно, погоджуюсь.

Відділ продажу ЖК /Чайка\ знаходиться у другому корпусі 21-го будинку

— За два роки комплекс дещо змінився, — розповідає Олександр. — Став зеленішим — бо підросли кущі та молоденькі деревця. Відкрилося більше магазинів, кав'ярень, банківських відділень — тепер у нас на території працюють два банки, а майже в кожному будинку є мінімаркет чи продуктова лавка.

У підтвердження слів мого співбесідника за рогом бачу супермаркет BOX, а трохи далі по головній вулиці — «Лоток». Але інфраструктуру я планую дослідити пізніше, а поки ставлю запитання щодо наявності квартир та термінів введення в експлуатацію нової черги.

— Ми зараз реалізуємо квартири в 30-му будинку. Буквально тиждень тому стартував продаж секцій Г та Д. Є багато варіантів на вибір — від невеликих студій до просторих трикімнатних квартир, — відповідає менеджер. — Цей будинок плануємо здавати поступово — влітку віддамо ключі інвесторам секцій А, Б, В, а через два роки — Г та Д. Так, ми затримали цей будинок, але на це були об'єктивні причини. 

Головною причиною уповільнення темпів став карантин, пояснює Олександр. Постачальники перенесли строки запланованих доставок, багато іногородніх робітників роз'їхалися по домівках. Забудовник змушений був посунути терміни, хоча докладав максимум зусиль і робив усе можливе навіть за непростих часів.

— Якщо подивитися на фотозвіт перебігу будівельних робіт на нашому сайті, то можна побачити, що ми не зупиняли зведення навіть під час першого карантину 2020 року, — каже Олександр. — На жаль, не в запланованих обсягах. До такого форс-мажору, як пандемія та світовий локдаун, ніхто не був готовий. І ми вдячні нашим інвесторам, що мали терпіння чекати на свої квартири.

Розмовляючи, ми дійшли до кінця головної вулиці /Чайки\ та зупиняємося власне перед будинком № 30. У перших секціях ведуться роботи по утепленню фасадів, склінню віконних отворів, прокладаються інженерні комунікації. Цей будинок буде 16-поверховим, на перших рівнях заплановано комерційні приміщення. Мені сподобалися панорамні еркерні вікна, а не сподобалися знову відкриті балкони — адже забудовник вже бачив, на що вони перетворюються з часом, і міг не наступати на ті самі граблі. 

Уже цього літа забудовник ЖК /Чайка\ планує віддати ключі інвесторам перших  трьох секцій 30-го будинку 

Але досить лірики, перейдемо до фактів та цифр. У травні 2021 року квадратний метр у ЖК /Чайка\ коштує від 16 000 до 21 500 грн. Мінімальна сума, за яку можна придбати тут житло, складає 618 тис. грн. За ці гроші можна стати власником однокімнатної квартири площею 34,36 кв. м, що розташована в останніх секціях 30-го будинку. 

Тим, кому не вистачає капіталу, забудовник пропонує житло на виплат. У разі оформлення розтермінування інвестор має внести 50% вартості квартири, а залишок виплачувати рівними частинами щомісяця протягом року. Крім того, житловий комплекс /Чайка\ в березні цього року приєднався до програми доступної іпотеки під 7%. Кожен, хто відповідає вимогам програми, може взяти в кредит житло з мінімальним першим внеском 15% на термін до 20 років. Особливо зручно, що банк «Глобус», який надає пільгові позики, знаходиться на території житлового комплексу — у двох хвилинах від відділу продажу. 

Вартість квартир у ЖК /Чайка\ в травні 2021 року

Тип житла

Площа, кв. м

Вартість квадратного метра, грн

1-кімнатні

Від 34,44 до 53,22

Від 18 000

2-кімнатні

Від 58,43 до 66,88

Від 17 000

3-кімнатні

Від 86,24 до 95,38

Від 16 500

Комерційні приміщення

194,51 

від 16 000

Прибудинкова територія ЖК /Чайка\

Минулого разу я писала, що /Чайка\ справляє враження не звичного житлового комплексу, а заміського пансіонату, куди приїздять на відпочинок. Два роки потому в цьому плані нічого не змінилося. У подвір'ях комплексу гарно співають пташки, квітнуть магнолії, на центральній алеї катаються на самокатах дітлахи. Вражає, як дбайливо садівники доглядають за рослинами: кожний кущик підстрижений, газони рівненькі, на них встановлено системи автополиву. Багато дорослих дерев, які забудовник не став вирубати та зберіг на території комплексу — подекуди їхня висота сягає 15-го поверху. Коротше кажучи, у /Чайку\ можна їхати на екскурсію, як у ботанічний сад, і також сфоткатись на фоні магнолій та ландшафтних інсталяцій. Ну і завдяки такій кількості зеленощів тут просто неймовірно легко дихається. В нашу постковідну епоху це, здається, найкраща терапія та профілактика захворювань.

У ЖК /Чайка\ можна приїжджати замість ботсаду, щоб помилуватися магноліями

На території ЖК /Чайка\ багато зелених зон, й кожна з них ретельно доглянута

Внутрішня інфраструктура

У свій попередній візит я вже описувала все, що знаходиться на території житлового комплексу /Чайка\. У цьому списку: муніципальний дитсадок та початкова школа, приватна школа та кілька центрів розвитку, школа тенісу та футболу, численні магазини дитячого стафу, продуктові лавки, кав'ярні, піцерія та суші, а ще популярна дитяча стоматологія Mamadentist, куди привозять дітлахів навіть із Києва. Докладніше про все це можна прочитати в попередній статті, тому розповім про те, що новенького з'явилося за два роки.

По-перше, відкрилося декілька супермаркетів: «Лоток», «Коло», Box. У торговельному павільйоні навпроти 30-го будинку з'явилася EVA, медична лабораторія «Сінево», магазин м'ясних продуктів Myasnikoff та піцерія «Чайка». Додалося ще один відділок «Нова Пошта» — тепер їх на території комплексу два. З'явилися банківські відділення — «Глобусу» та Bank ¾. 

На території ЖК /Чайка\ відкрилися відділення двох банків: «Глобусу» та Bank ¾

Відкрилася приватна медична клініка загального профілю Helsa. ЇЇ не вистачало: тепер мешканці /Чайки\ можуть підписати декларацію з сімейним лікарем, визвати педіатра додому, зробити щеплення малюкові. Ціни досить прийнятні: консультація педіатра коштує 400 грн, виклик лікаря додому — 700 грн, дитячий масаж — 300 грн.

З неприємних новин — закрився єдиний місцевий ресторан, що знаходився в окремому приміщенні біля сьомого будинку. Але мені сказали, що він зачинився на реставрацію, тому незабаром знову відчинить свої двері вже оновленим та сучасним. 

Майже біля кожного будинку житлового комплексу /Чайка\ працює продуктовий магазин або мінімаркет

Найближча інфраструктура

Оскільки житловий комплекс знаходиться між лісом та приватним сектором села Чайки, з найближчою інфраструктурою справи тут не дуже. Десь за 200-300 м у бік Житомирської траси працює кілька супермаркетів, муніципальний садок «Берізка», центр у справах сім'ї та жінок, косметологічний кабінет та барбершоп. У приватному секторі розміщені приватний садок Magic Wood та школа Think Global.

Але найголовніше серед цього — величезний ліс, розташований через дорогу від /Чайки\. У лісовій гущавині облаштовано дитячий майданчик, є доріжки, ліхтарі та лавки для відпочинку. Після галасливого загазованого Києва це місце здається особливим : дихається легко, у повітрі відчувається запах бузку, співають птахи, й усе навкруги здається приємнішим та все ж таки вартим зусиль. 

У двох хвилинах пішки від /Чайки\ розташований величезний хвойний ліс

Відгуки мешканців

Прогулюючись по комплексу, я помічаю чоловіка, що п’є каву біля дитячого майданчика. Малюки зайняті своїми справами, тож чоловік вочевидь не проти скоротати час за розмовою.

— Ми живемо в /Чайці\ майже два роки, — розповідає мій співрозмовник, відрекомендувавшись Олексієм. — Купили на вторинці «двушку» вже з ремонтом, бо дружина була вагітна й нам не хотілося цим власноруч займатися. Як, мабуть, і в кожному комплексі, тут є свої переваги та недоліки. Перше — це зелена та доглянута територія, ліс через дорогу, багато усіляких активностей для дітлахів. Наша старша ходить на сучасні танці до сусіднього будинку, а малого плануємо віддавати на карате. На території є кілька мінімаркетів — асортимент у них не такий, звичайно, як в «Ашані» чи «Метро», але купити хліба, молока та щось до вечері можна. З недоліків можу назвати затори на Житомирському шосе в години пік, відсутність на території повноцінної державної школи та великого торговельного центру. З паркінгом є деякі складнощі: навіть платне місце вже важко знайти, а як буде, коли здадуть новий будинок, важко й уявити. Ще іноді керуюча компанія займається самоправністю: наприклад, закрили два виходи з комплексу із чотирьох, залишивши лише два — мовляв, через великі борги мешканців за охорону комплексу. 

— А скільки ви платите за охорону? — цікавлюсь я. 

— 200 грн на місяць. Може, комусь це і дорого, але в мене двоє дітей, і я не хочу сивіти кожного разу, якщо хтось із них на хвилину зник із полю зору. 

Почувши, що ми говоримо про охорону, до нашої розмови приєднується жіночка років п’ятдесяти. Тримаючи під пахвою цуценя чіхуахуа, вона грізно заявляє, що є тією самою сусідкою, яка відмовилася платити за охорону.

— Що вони роблять крім того, що відкривають та закривають ворота? — обурено питає жінка. — Я не хочу віддавати 200 грн за такую охорону. В мене й без охорони квитанція майже на 1000 грн приходить. Рахуйте самі: за квартиру 60 кв. м із двома прописаними дорослими я сплачую 500 грн за утримання прибудинкової, 350 грн за електроенергію, 200 грн за воду, 200 грн охорона. Взимку опалення виходить близько 2000 грн, а які тарифи — сам чорт розбере, бо кожного місяця нова ціна за квадратний метр. За кіловат електроенергії ми платимо 1,68 грн, бо немає прямих договорів із постачальником, а керуюча компанія всіляко цьому перешкоджає. 

Серед головних переваг /Чайки\ місцеві мешканці називають багато зелених зон, чисте повітря та ліс через дорогу 

Висловившись, жінка залишає нас, а Олексій із посмішкою знизує плечима.

— Бачите, є й такі сусіди. Але, слава богу, більша частина — це адекватні молоді люди, тому й скандалів не виникає. Мені взагалі подобається місцеве ком’юніті. В нас є класний чат, де можна в будь-яку годину доби попросити допомоги, та хто-небудь обов'язково відгукнеться. Дружина нещодавно шукала костюм на виступ доньки, вже за десять хвилин сусідка запропонувала позичити своєї малої, та категорично відмовилась від подяки. Коли був карантин та не їздив міський транспорт, ми всі кооперувалися та разом на машинах їздили по справах в місто. 

— Тобто, якщо повернутися назад, то ви не змінили би рішення та придбали б квартиру в /Чайці\? — цікавлюсь я.

— Ба більше — я вже зробив це вдруге, — сміється Олексій. — В минулому році ми з дружиною інвестували гроші в студію в першій секцій 30-го будинку. Житло в /Чайці\ користується попитом, будемо здавати в оренду, а коли діти підростуть — їм залишимо. Вже влітку нарешті чекаємо на ключі. Затримка вийшла майже два роки з цим будинком, але головне, що його таки будують, бо ви самі знаєте, які ситуації трапляються.

Головна вулиця в житловому комплексі /Чайка\

Трохи втомившись від прогулянки чималим подвір'ям /Чайки\, я заходжу до кав'ярні «Гамак» та замовляю чай матча. За столиком сидить жінка, очікуючи на своє замовлення, і я вирішую з нею познайомитися.

Диляра с чоловіком та десятирічною донькою мешкають в /Чайці\ с 2015 року. Переїхали вони з Алупки через те, що відкрито не підтримали окупацію Криму та, як більшість кримських татар, зазнали тиску проросійськи налаштованої громадськості. Квартиру в курортному кримському містечку довелось продавати поспіхом, тому віддали майже задарма, а в Києві за такі гроші нічого не знайшли. «Потім хтось зі знайомих порадив чоловікові з'їздити в Чайки: мовляв, дуже гарний комплекс тут будується. Ми приїхали та одразу закохалися. Взяли двокімнатну квартиру у восьмому будинку за 650 тис. грн, десь третину довелося позичити. Але ми жодного разу не пожалкували, що оселилися тут. У /Чайці\ класні сусіди, на території є все необхідне, багато дерев та зелені — краєвид майже кримський, тiльки моря та гір не вистачає», — посміхається жінка.

Дочка Діляри вчиться в Петропавлівсько-Борщагівській школі, за якою закріплена територія села Чайки. Школа потребує ремонту, але знання там дають досить міцні, та й вчительський колектив дуже добре налаштований до дітлахів. «До карантину чоловік возив доньку по дорозі на роботу — звідси приблизно 10 хвилин на автівці, — розповідає Діляра. — Але зараз черговий карантин, та й ми вже звикли навчатися дистанційно».

Після запитання, чи є в /Чайці\ хоч якісь недоліки, жінка замислюється на хвилину. «Мені б хотілося, щоби забудовник зупинився на тій кількості будинків, що вже є, — нарешті каже моя співрозмовниця. — Але ж він будує наступні й наступні, щільність населення росте, машин у комплексі більшає. Зранку затори на трасі, а в автобус у години пік майже не всунешся. Але з іншого боку я розумію, що всім потрібно десь жити, а житло з нормальним співвідношенням ціни та якості зараз дуже важко знайти». 

Більшість дорослих дерев, що були на ділянці, забудовнику ЖК /Чайки\ вдалося зберегти під час зведення комплексу

Підсумки

Що сподобалось:

  • автобус від станції метро «Житомирська», що курсує прямо до входу в комплекс кожні 6-7 хвилин;
  • зелена доглянута територія, ввічлива охорона й паркан по периметру;
  • тиша і спів птахів — відчуття, що гуляєш у лісі, а не у дворах будинків;
  • муніципальний дитячий садок і початкова школа на території, тенісний корт, приватна школа до 12 класу, великий вибір додаткових занять для дітей;
  • згуртованість мешканців комплексу та готовність допомогти один одному;
  • величезний ліс із дитячим майданчиком через дорогу;
  • загальна еволюція комплексу — майже щомісяця тут відкриваються нові магазини, кав'ярні, дитячі центри тощо.

Не сподобалось:

  • маленькі й трохи застарілі дитячі майданчики;
  • існуючі на території освітні заклади не справляються з навантаженням вже зараз, а в міру будівництва нових будинків воно тільки зросте;
  • затримки з введенням в експлуатацію нового будинку.

Обговорити хвилюючі питання щодо рівня комфорту проживання в ЖК /Чайка\ і познайомитися з майбутніми сусідами можна на форумі ЖК «Чайка».

Катерина Голубенко

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

Демонтаж металлических конструкций в Киеве и области

1
Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

Переезд в новую квартиру: самая необходимая мебель и предметы интерьера

1
Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Как продать квартиру без посредников за 48 часов?

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее