Подати оголошення

Чіткий план: як створюють планування квартир у сучасних ЖК

ЖК Dibrova Park
ЖК Dibrova Park
Чіткий план: як створюють планування квартир у сучасних ЖК
Вчимося вибирати функціональні планування разом з експертами, які їх створюють.

Зміст

Коли архітектор проєктує квартири в новобудові, він повинен передбачити безліч нюансів — починаючи від рівня інсоляції кожної кімнати й завершуючи кутом відчинення дверей. Щоб дізнатися, як відрізнити хороше планування від поганого, журналісти порталу Domik.ua поспілкувались із засновниками архітектурної майстерні KYB Architects Олександром Білоцьким і Олексієм Куцало. Серед інших проєктів у портфоліо компанії — житловий комплекс Dibrova Park, який IB Alliance зводить на столичному Виноградарі.

Як створюються планування

Замовляючи у архітекторів проєкт житлового комплексу, кожен забудовник формує запит. Він стосується в тому числі планувань квартир: площ, варіацій, додаткових ускладнень. Наприклад, девелопер преміального житлового комплексу може поставити задачу, щоб в кожній квартирі, навіть найменшій, була майстер-спальня і тераса. Але зазвичай вимоги до планувань стандартні та відрізняються незначно.

«Основним запитом компанії IB Alliance було створення в ЖК Dibrova Park функціональних планувань невеликих площ, — розповідає Олександр Білоцький. — Оскільки це проєкт комфорт-класу, тут найбільшим попитом користуються одно- та двокімнатні квартири. На них ми і робили акцент». Невеликі площі намагалися візуально розширити за допомогою панорамних вікон — у деяких кімнатах вони займають практично всю стіну. Економили квадратні метри в основному на нефункціональних приміщеннях — наприклад, коридорах. Житлові кімнати проєктували комфортних площ, уникаючи створення «комірок». «Спальні в Dibrova Park від 12 кв. м, — каже Олександр Білоцький. — Це мінімальна площа, куди увійде повноцінне двоспальне ліжко, дві тумби, і залишаться проходи по обидва боки по 0,7 м».

Погане vs. зручне планування

Недосвідчена людина не завжди з першого погляду здатна відрізнити вдале планування від менш вдалого. Усвідомлення приходить з часом: коли, наприклад, ви розумієте, що під час рекламної паузи на YouTube не встигаєте добігти з вітальні на кухню за попкорном. Засновники KYB Architects радять, як визначити вдале планування: «У грамотного планування значна частина дорогоцінної площі віддана під основні функціональні зони: спальню, вітальню і кухню. Тут все підпорядковане закону ергономіки. Повинні бути передбачені додаткові місця для зберігання — комори чи гардеробні. Іноді це вважають надмірністю, але насправді подібні приміщення значно спрощують життя».

Приклад вдалого планування — квартира 2С4, представлена ​​з 3-го по 23-й поверхи в п'ятому будинку ЖК Dibrova Park. На перший погляд вона здається складною: багатокутна кімната, великий передпокій, відсутність балкона. Насправді ж тут все продумано до дрібниць. Передпокій спроєктований таким чином, щоб по дорозі з кімнат у санвузли мешканці не потрапляли в «брудну зону» — це простір біля вхідних дверей, де ми знімаємо вуличне взуття. Часто вхід у туалет і ванну розташовані поруч із цією зоною, і ми мимоволі розносимо бруд по всій квартирі.

Ще одна перевага даного планування — наявність додаткового приміщення 3,4 кв. м. На план-схемі воно позначене як гардеробна, але тут можна зробити комору або пральну кімнату. Розміщення сушарки або спеціальної машини компенсує відсутність балкона, який, до речі, власники житла часто об'єднують із кухнею, збільшуючи корисну площу. У даному плануванні це вже зроблено: площа кухні-вітальні складає чималі 18,9 кв. м, а два панорамних вікна дозволяють милуватися краєвидами на паркову зону новобудови.

Варіант планування двокімнатної квартири 2С4 в ЖК «Діброва Парк»

Інший приклад — планування однокімнатної квартира 1С1. Незважаючи на невелику площу в 44,5 кв. м тут передбачена простора кухня-вітальня на 16,8 кв. м і окрема кімната 17 кв. м. У ній спроєктована спеціальна ніша шириною 1,9 м — тут можна, наприклад, встановити диван або шафу-купе. Місце для шафи знайдеться і в компактному передпокої, а конфігурація суміщеного санвузла дозволить розмістити тут повноцінну ванну довжиною 1,85 м.

Варіант планування однокімнатної квартири 1С1 в ЖК «Діброва Парк»

Як вибрати планування?

Олексій Куцало з KYB Architects радить під час вибору планування уявити себе в майбутній квартирі. «Потрібно подумати про перспективу цього житла, адже простір не застигає в часі, а трансформується разом із нами. Складіть якийсь сценарій розвитку подій: вам потрібна окрема кухня, тому що ви любите часто готувати? Або більше місця для зберігання, так як ви захоплюєтеся активними видами спорту? Все це, здавалося б, дрібниці, але якщо не подумати про них наперед, то якість вашого життя постраждає від цього, і ви не будете відчувати себе комфортно в своєму ж просторі».

Також експерти радять не прив'язуватися до схеми розміщення меблів, запропонованої «на папері»: забудовники часто манкірують реальними масштабами і можуть намалювати на візуалізації те, що за фактом навіть приблизно не можна розмістити в кімнаті. «Крім того, завжди залишайте для себе можливість «плану Б», — радить Олексій Куцало. — Адже яким би класним не було планування, часто хочеться що-небудь змінити під себе. Саме тому під час створення ЖК Dibrova Park ми мінімізували розміщення монолітних колон всередині квартир. Тому кожен без проблем зможе зробити перепланування свого житла.

Відсутність несучих пілонів дозволяє провести будь-яке перепланування, адже цегляні перегородки без проблем можна знести

Висновки

Між комфортом простору, в якому ми живемо, і нашим емоційно-психологічним станом існує безпосередній зв'язок. Якщо ви любите приймати ванну, але змогли вмістити в свій санвузол лише душову кабіну, це здатне в довгостроковій перспективі зробити вас нещасним. Тому перед вибором житла уважно вивчіть планування: уявіть себе в квартирі, сплануйте розстановку меблів і не погоджуйтесь на компроміси, якщо вони вас не влаштовують.

Більше інформації про житловий комплекс, спроєктований архітектурною майстернею KYB Architects, можна знайти на сайті ЖК «Діброва Парк».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

2 коментаря
Kirill• 

слово "проєкт" пишется через "е"

-1+1
Редактор Domik.ua• 
Kirill,

здравствуйте! Действительно, по-русски правильно писать "проект". Наш "проєкт", очевидно, проник в русскоязычную версию статьи из украинской) Спасибо, что внимательно читаете нас!

0+1
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше