Подати оголошення

«Хрущовки» замінять на «кличковки»: на місці п'ятиповерхівок у Києві з'являться хмарочоси

«Хрущовки» замінять на «кличковки»: на місці п'ятиповерхівок у Києві з'являться хмарочоси
Столиця може прощатися із застарілими п'ятиповерхівками, замість яких незабаром виростуть хмарочоси-конструктори, зібрані з готових блоків.

Зміст

Редакції порталу Domik.ua стало відомо, що в березні 2021 року між Департаментом містобудування та архітектури та китайською  будівельною компанією Poly Developments and Holdings було досягнуто попередніх домовленостей у питанні реконструкції застарілого житлового фонду Києва. Журналісти порталу з'ясували, навіщо взагалі потрібно зносити «хрущовки», як це буде відбуватися і що планують побудувати на їх місці китайці.

Що таке «хрущовки» й звідки вони взялися

«Хрущовками» називають типові будинки, побудовані з 1959-го по 1985 рік. За ці 12 років в Радянському Союзі було зведено 290 млн кв. м подібного житла. У ті часи між «швидко» та «якісно» вибирали перше, оскільки після Другої світової війни житловий фонд міст був практично зруйнований. Людям потрібно було десь жити, а як жити — питання другорядне. Ноу-хау «хрущовок» — суміщені санвузли, низькі стелі й крихітні кухні по 5-7 кв. м. Заощаджували на всьому, тому тут немає ліфтів, дуже тонкі стіни та слабенька шумоізоляція. Пік такого будівництва припав на роки, коли першим секретарем ЦК КПРС був Микита Хрущов. У його честь й назвали ці житлові будинки.

«Хрущовки» бувають декількох серій. Основні з них такі:

  • серія 1-438. Цегляні п'ятиповерхові будинки з міжквартирними перегородками з гіпсокартону. Впізнати їх можна за  облицьованими плиткою фасадами, які виходять на вулицю;
  • серія 1-464. П'яти- або дев'ятиповерхові панельні будинки. Зводились  з панелей із рекордно низькою товщиною — 0,35 м, звідси й нікудишня шумоізоляція квартир. Такі будинки можна зустріти на Відрадному, Нивках і Чоколівці. У дев'ятиповерхових версіях вперше з'явилися ліфти та сміттєпроводи;
  • серія 1-480. Панельні (рідше — з цегляних блоків) п'ятиповерхові будинки з характерними «швами» між бетонними плитами або блоками. До цієї серії належить  більшість «хрущовок» у Києві;
  • серія 1КГ-480-12у. Це вже більш сучасна модифікація «хрущовки», у якій в Києві прижилася назва «чешка». Висота таких будинків становить 9-12 поверхів, вони будувалися з бетонних панелей. Тут збільшені балкони та шість квартир на поверсі, а не чотири. Будинки отримали таку назву тому, що в них заселяли фахівців із Чехії, які будували пивзавод на Оболоні.

Які «хрущовки» вважаються застарілим житлом?

Термін експлуатації «хрущовок» становить 40-50 років. Це означає, що таке житло повинні були знести або реконструювати ще в 2005-2015 роках. Тим часом в 2021 році в Києві налічується 5 395 застарілих будинків, у яких проживають 566 732 киянина. Кожен другий будинок із цього переліку  — «хрущовка». Найбільше їх сконцентровано в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах. Перевірити технічні характеристики та запланований ремонт кожного конкретного будинку можна в системі управління житловим фондом Києва.

На запит редакції Domik.ua Департамент будівництва та житлового забезпечення надав дані про обсяги застарілого житлового фонду в кожному районі столиці.

Адміністративний район Кількість будинків, шт. Кількість квартир, шт. Чисельність населення, чол.
Голосіївський 574 25044 51942
Дарницький 253 12756 26937
Деснянський 75 5289 11011
Дніпровський 549 39534 85795
Оболонський 114 4690 10916
Печерський 539 22691 47673
Подольський 470 17584 38247
Святошинський 285 20619 35424
Солом'янський  872 50483 94037
Шевченківський 1664 82828 164748
Всього по столиці 5395 281518 566732
Найбільше «хрущовок» сконцентровано в Шевченківському, Солом'янському та Голосіївському районах Києва

Що робити з цими «хрущовками»

Про те, що жити в «хрущовках» стає небезпечно й тому їх потрібно реконструювати, міська влада говорить уже 15 років. У Департаменті будівництва журналістам заявили, що «рішення проблеми комплексної реконструкції застарілого житлового фонду — одне з пріоритетних завдань місцевої влади».

У 2006 році був прийнятий закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Згодом його норми втратили актуальність, і чиновники розробили кілька нових редакцій. У минулому році Міністерство розвитку громад і територій оголосило громадські слухання актуального проєкту закону, яке триває досі.

Необхідність реконструкції «хрущовок» закладена й в проєкті Генерального плану Києва. У документі позначена навіть площа території для комплексної реконструкції — 388,5 га. Це приблизно шоста частина найменшого району столиці — Шевченківського. Розпочнеться реконструкція застарілого житлового фонду, як виходить із Генплану, з вулиць Виговського, Щербакова, Мілютенка, Шолом-Алейхема, а також кварталу в межах вулиці Воскресенської, бульвару Перова та проспекту Алішера Навої.

Позбавити Київ від застарілого житла можна двома способами. Перший — це реновація. У цьому випадку «хрущовки» передбачається зносити цілими кварталами й на розчищеній території зводити все заново: житлові будинки, дитячі садки та школи, магазини й сквери. Реновація одним махом вирішить проблему із застарілим житлом, старими комунікаціями і недоліком інфраструктури. Але у цій концепції є істотний мінус — це довго та дорого.

Другий спосіб — реконструкція кожного окремого будинку. В даному випадку експерти проводять технічний аудит будинку та вирішують, що з ним робити: міняти комунікації, добудовувати поверхи, утеплювати, зміцнювати каркас або робити все одночасно. Мінус цього варіанту — в тому, що киянам доведеться багато років жити в стані перманентних ремонтних робіт. Крім того, модернізація будинку може лише ненадовго продовжити його експлуатаційний термін, і рано чи пізно будівлю все одно доведеться зносити.

Читайте також: Зміни в законі про реконструкцію житла: що чекає на застарілий житловий фонд

Куди переїдуть і що отримають мешканці «хрущовок»

Якщо будинок вирішать просто модернізувати, його мешканці нікуди не будуть переїжджати. Якщо ж «хрущовку» вирішать знести, то її мешканців мають відселити. Для цього потрібно виконати дві основні умови: отримати згоду 75% власників нерухомості та створити тимчасовий житловий фонд. Якщо з першим пунктом все більш-менш зрозуміло, то як здійснити другий — неясно. Це завдання, за новим законопроєктом, покладається на плечі компанії-забудовника.

Власники житла в застарілих будинках отримають у власність квартири в нових будинках. В одному з інтерв'ю столичний мер Віталій Кличко заявив, що нерухомість повинна знаходитися в тому ж районі, що й старий будинок. Міняти квартиру будуть або на рівноцінну за площею, або на більшу з коефіцієнтом 1,5.

Читайте також: Київська влада почала реновацію застарілого житлового фонду з вулиці Мілютенка

Хто візьметься за реконструкцію

На початку весни нинішнього року з'явилась інсайдерська інформація про те, що в реновації застарілого житлового фонду Києва зацікавлена ​​китайська компанія Poly Developments and Holdings (PDH). Вона спеціалізується на проєктуванні, будівництві та інвестиціях в житлові комплекси, продажу та лізингу квартир. У Департаменті містобудування Києва журналістам порталу Domik.ua неофіційно підтвердили цю інформацію. «Наприкінці квітня — початку травня буде проведена двостороння зустріч з делегацією з Китаю з питань реконструкції застарілого житлового фонду», — повідомили представники департаменту, що побажали залишитись анонімними.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли китайські компанії зацікавилися в роботі на українському ринку. У 2016 році провідний український виробник літакових і вертолітних двигунів «Мотор Січ» і китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd створили спільне підприємство, яке базується в Китаї. У 2018 році китайська компанія Xinjiang Beiken Energy Engineering виграла оголошений держкомпанією «Укргазвидобування» тендер на буріння 24 газових свердловин у Полтавській і Харківській областях. У 2017 році корпорація China Railway International Group брала участь у тендері на будівництво київського метро.

Що відомо про китайську компанію

Poly Developments and Holdings — один із десяти найбільших операторів нерухомості в Китаї зі штаб-квартирою в Гуанчжоу. Компанія була створена в 1992 році. У нинішньому році вона займає 245-е місце в рейтингу найбільших компаній світу, який щорічно складає Forbes. Ринкова вартість Poly Developments and Holdings — $24,8 млрд. У 2019 року в компанії працювало понад 49 тис. співробітників.

Один із найзнаковіших проєктів будівельної компанії — багатофункціональний комплекс Poly Pazhou в Гуанчжоу. Він складається з п'яти будівель заввишки 19, 22, 40 і 65 поверхів. Комплекс побудований у форматі mixed-use: поруч із житловими квартирами тут розташовані готельні номери та офісні приміщення. У шестиповерховому подіумі відкриті ресторани, магазини та басейн.

Так виглядає багатофункціональний комплекс Poly Pazhou в Гуанчжоу, побудований компанією PDH

Реновація в Києві — як це бачать китайці

Поки не підписана угода про співпрацю, говорити про подробиці виконання програми зарано. Однак журналістам Domik.ua стало відомо, що китайська компанія планує завершити реновацію в рекордно швидкі терміни. Це можливо завдяки використанню технології будівництва з готових конструкцій. Така технологія вже кілька років використовується в Китаї: наприклад, в 2015 році місцевий девелопер поставив рекорд, побудувавши 57-поверховий хмарочос за 19 днів. Будівлю, як конструктор «лего», збирали з готових блоків.

В Україні щось подібне робить забудовник Royal House (ЖК «Нова Англія», «Британський квартал» тощо). В активі компанії — власний завод під Обуховом, на якому виготовляють залізобетонні конструкції завтовшки 16 см. У панелі вже вирізаний віконний отвір, встановлений металопластиковий склопакет, а сама конструкція йде з утепленням і декоративним оздобленням. З таких готових панелей забудовник збирає свої новобудови — в буквальному сенсі як конструктори.

Готовий стіновий модуль від компанії Royal House 

Поки китайці будуватимуть хмарочоси на місці колишніх «хрущовок», їх мешканців  відселятимуть у тимчасові квартири. Як буде створений маневрений житловий фонд, поки невідомо, але існує ймовірність, що в цій якості виступлять столичні недобудови. Всього по Києву офіційно налічується 41 новобудова, внесена КМДА в перелік проблемного будівництва. Якщо за їх зведення візьметься китайська компанія, міська влада вирішить одночасно два питання: добудову проблемних ЖК і створення тимчасового житлового фонду для мешканців «хрущовок».

Кому це вигідно

Взявшись за реновацію застарілого житлового фонду, китайська компанія вийде на новий для себе ринок, а також отримає економічну вигоду. Припустимо, що в звичайній «хрущовці» 480-ї серії на три під'їзди з чотирма квартирами на поверсі розташовано 2 340 кв. м житла. Якщо побудувати на тій же ділянці замість п'ятиповерхового будинку 20-поверховий, то цю кількість метрів слід помножити на три. Отримуємо близько 7 тис. кв. м житла під реалізацію. При середньому розмірі квартири в 50 кв. м — це приблизно 140 квартир в одному будинку. Це житло китайський забудовник зможе продати українцям.

Вигідна така схема й власникам житла в «хрущовках». Замість квартир в старих будинках зі зношеними комунікаціями вони отримають нерухомість в сучасній новобудові — таку ж або більшу за площею з коефіцієнтом 1,5.

Залишиться у виграші й міська влада. За умови створення маневреного житлового фонду з колишніх недобудов вони вб'ють одразу двох зайців: вирішать питання реновації «хрущовок» і закриють проблему столичних недобудов, інвестори яких регулярно мітингують під міськрадою та перекривають дороги.

Підсумки

Якщо столичній владі вдасться домовитися про співпрацю з компанією Poly Developments and Holdings, процес реновації «хрущовок» стартуватиме вже в нинішньому році. Сучасні технології дозволять китайцям швидко побудувати нові житлові комплекси. Це буде дуже своєчасно, адже проживати в деяких з «хрущовок» в буквальному сенсі небезпечно для життя. Так, у минулому році журналісти порталу побували в будинку на Мілютенка, 23а, мешканці  якого чекають на нове житло з 2010 року. Вони дихають токсинами, часто хворіють та ділять сусідство з 39 видами грибків, 7 з яких викликають онкозахворювання, гепатит та туберкульоз.

Щоб запустити процес реновації, чиновники повинні доопрацювати та нарешті прийняти законопроєкт про реновацію застарілого житлового фонду, переглянувши його в частині покладених на забудовників обов'язків.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше