Подати оголошення

Огляд житла у Херсоні: зростання цін, ризиковані новобудови та поради від рієлторів

Огляд житла у Херсоні: зростання цін, ризиковані новобудови та поради від рієлторів
Херсонські інвестори купують нерухомість вже на стадії введення в експлуатацію. Що таке «гнучка схема» та чому продавці готові скидати до третини від початково заявленої ціни — далі в огляді.

Зміст

Журналісти порталу Domik.ua продовжують серію матеріалів про стан ринку нерухомості в різних куточках України. Цього разу мова піде про адміністративний центр Херсонської області — значний залізничний вузол, морський торговельний та річковий порт. На скільки за останній рік подорожчали квартири у Херсоні, нам розповіли представники місцевих агентств.

«Восени 2020 року ціни на одно- та двокімнатні квартири піднялися на 15-20%, така ціна і тримається. Тому що у продажу дуже мало однокімнатних квартир, а вони користуються найбільшим попитом. Натомість велика кількість пропозицій трикімнатних квартир», — констатує директор АН Allians Ганна Жердєва. 

Керівник філіалу №1 АН «Изумруд» Світлана Романюк пояснює зростання цін на однокімнатні квартири їх затребуваністю серед моряків та аграріїв. 

«Херсон — це місто моряків і кожен, купуючи житло, забезпечує собі «пенсійний фонд». Так само роблять і хлібороби. В однокімнатних квартирах менші платежі за комунальні послуги, тому вони користуються попитом серед орендарів. Є такий бізнес, коли посередники купують нерухомість, роблять гарний ремонт і продають. Якщо у 2019-2020 рр. такі однокімнатні квартири коштували $27-29 тис., на даний момент варіант із якісним ремонтом у затребуваному районі важко знайти за $32 тис., бо ціна буде $35 тис.», — наводить приклад рієлтор.

Брокер АН ARTHOUSE Наталія Чернишова додає ще один чинник подорожчання нерухомості на вторинному ринку — брак пропозицій від забудовників.

«Я буду орієнтуватися на 2019, тому що він був ідентичний за попитом і стабільністю з 2021 роком. У порівнянні з позаминулим роком, ціни на одно- та двокімнатні квартири зросли на 30%. Так як Херсон — не місто новобудов, та й вартість їх кусається, попит зростає на вторинному ринку», — зауважує експерт. 

Серед популярних локацій — центр, масиви Таврійський та ХБК. Останній отримав свою назву через розташування в околиці колись одного із найбільших текстильних підприємств України — Херсонського бавовняного комбінату. 

«Попитом користується мікрорайон Таврійський, тому що це більш новий масив і тут у 9-поверхових будинках проєктувалися повногабаритні квартири, які дуже затребувані. У мікрорайоні ХБК, де розташовані Херсонський бавовняний комбінат та Херсонський національний технічний університет, проживає багато молоді. Популярним є центр, де знаходиться Херсонська державна морська академія. Там квартири дуже добре здаються, інвестори в основному купують в околиці житло під оренду для моряків», — пояснює директор АН Allians Ганна Жердєва. 

Найменший попит на житло у масивах Шуменський, що знаходиться на заході міста у межах Корабельного району, та Острів. Карантинний острів у пониззі Дніпра, входить до складу земель Херсонської міської ради. Нині на його території знаходиться мікрорайон Корабел.

«На Шуменському нерухомість дешевша, бо масив розташований трохи збоку. А у Острова є свої поціновувачі — ті, хто там народився. В основному там сім'ї купують. Людина, яка приїжджає до Херсона, звичайно, житло на Острові не розглядатиме», — додає Світлана Романюк.

Крім площі та місцевості, покупці звертають увагу на розташування житла на поверсі. Меншим попитом користуються нижні та горішні. Плюсом вважається автономне опалення, оскільки дозволяє самостійно регулювати подачу тепла, а отже заощаджувати. 

Панорама Херсона

Читайте також: Огляд житлової нерухомості у Києві: ціни та прогнози

Ціни на квартири у новобудовах Херсона

Херсонські інвестори не поспішають до відділів продажу на початкових етапах будівництва, розповідають у агентствах нерухомості. На першому місці серед запитів клієнтів не вигідна локація та планування, а наявність дозвільних документів. 

«Скрізь є проблеми зі здачею. У нас зараз є новобуд на ХБК, який вже три роки не можуть здати. Проблема в тому, що ти ніколи не знаєш точний термін введення в експлуатацію», — розповідає Світлана Романюк.

«Вторинний ринок більше користується попитом, тому що впевненості у новобудовах немає. Є довіра до таких забудовників, як компанія «Будмеханізація» та МЖК (Молодіжний житловий комплекс). Отам купують. Але не з котловану, а після того, як будинки здаються в експлуатацію, тоді наші покупці впевнені. Однокімнатні квартири у новобудовах найчастіше купують інвестори під здачу в оренду. Якщо це дво-, трикімнатна нерухомість, то цільова група — це сімейні люди», — пояснює Ганна Жердєва.

Ще одна проблема первинного ринку, про яку говорять фахівці, — низька якість будівництва. 

«Що таке стан «від будівельника» в Херсоні забудовники не розуміють. Роблять видимість, що там чисто і охайно, але після них потрібно все рівняти і переробляти. Наприклад, інвестори отримують квартири із потрісканою стяжкою», — скаржиться Наталія Чернишова.

За інформацією пошуковика надійних новобудов Bild.ua, у квітні 2021 року квартири від забудовників у Херсоні можна придбати у 12-ти ЖК, що зводяться у місті:

  • економклас — 1 проєкт;
  • комфорт-клас — 7 ЖК;
  • елітне житло — 2 комплекси.

Серед проєктів, що продовжують будуватися, жодний не позиціонується як бізнес-клас. 

Середня ціна квадратного метра у новобудові, продовжує Ганна Жердєва, — $700-800. Найдорожче житло, додає Наталія Чернишова, пропонують у центрі міста.

«Якщо забудовник із гарною репутацією, в центрі вартість новобудов стартує від $1,1 тис. за квадратний метр. Це теж не завжди підйомна сума для покупців. В основному купують нерухомість кілька категорій: це моряки і під орендний бізнес», — розповідає брокер. 

Найвищі ціни на первинному ринку зазначені у ЖК «На Гоголя» — 30 900 грн/кв. м. Цей п'ятиповерховий комплекс преміумкласу у форматі клубного будинку зводять у центрі міста. Найдоступніший прайс-лист встановили у житловому комплексі «Карат» — 12 550 грн/кв. м. За задумом будівельної компанії, цей об'єкт у мікрорайоні Житлоселище складатиметься із одного дев’ятиповерхового тринадцятисекційного будинку комфорт-класу із оригінальними різнобарвними фасадами. 

Один із найочікуваніших проєктів міста — ЖК Club City на шосе В'ячеслава Чорновола (Кіндійське шосе), 12.

«Його побудують, як обіцяє забудовник, у відповідності до усіх нових трендів, зі своєю концепцією. Всередині буде доглянута прибудинкова територія, своя інфраструктура: басейн, зона відпочинку. Це просто «Вау!» для Херсона. Тому що такого у нас ще не було», — говорить Наталія Чернишова.

Візуалізація ЖК Club City. Це містечко закритого типу, де запроєктовано 7 багатоквартирних будинків, 48 таунхаусів та власний дитячий садок

Ще один популярний у Херсоні вид нерухомості на первинному ринку — реконструйовані будівлі. 

«У Херсоні реконструкцій дуже багато. У місті чимало гуртожитків навчальних закладів, або таких, які виділялися для проживання працівників підприємств. Це переважно 4-поверхові будинки. Вони стояли у занедбаному стані. На поточний момент забудовники роблять їх реконструкцію. Це не новобудови. Там можна взяти житло за $500-600 за кв. м», — додає Ганна Жердєва.

Проте є приклади і невдалих таких проєктів. Оператори ринку згадують про ЖК «Преображенський» — реконструкцію будівлі колишньої фабрика з пошиття одягу «Більшовичка».

«Там все було класно зовні, гарне планування та розташування. Але не змогли здати в експлуатацію будинок. Все стало на момент зміни призначення земельної ділянки. Потім трагічно загинув забудовник. У результаті вийшла ситуація: була можливість зареєструвати в електронному реєстрі право власності, але як апартаменти, тобто нежитловий фонд. Це інша ставка за оподаткуванням під час перепродажу, не можна прописатися, інша вартість на електроенергію. Половина інвесторів оформила право власності в електронному реєстрі на нерухоме майно. А решта володіє нерухомістю за внутрішніми угодами забудовника. Частина мешканців самостійно підводили комунікації та живуть у цьому будинку. А інші до цих пір ходять і оббивають пороги різних інстанцій із проханням допомогти», — розповідає Наталія Чернишова.

Тому перш, ніж придбати нерухомість на первинному ринку, експерти радять ретельно вивчати репутацію забудовника та дозвільну документацію на зведення обєкта. Дізнатися максимально повну інформацію про будь-який проєкт Херсона можна, замовивши детальний звіт на «Білдконтролі». Команда сервісу «Білд» оцінює кожен ЖК по 42-х параметрах і присвоює Індекс надійності. Перевіряють зокрема документи на землю, цільове призначення ділянки, ТУ, наявність судових рішень, а також історію девелопера. Аналіз включає роз'яснення проблемних моментів і консультацію юриста за інвестиційним договором (приклад за посиланням).

Дізнатися більше про первинний ринок міста та обговорити останні новини галузі можуть на форумі Новобудови Херсона.

Читайте також: Огляд цін і пропозицій на квартири в Чернівцях

Вартість житла у старому житловому фонді

Ціни на житло на вторинному ринку залежать від локації, розташування на поверсі, наявності автономного опалення та типу. Будинки в місті мають свої особливості. Окрім поширених по всій території України споруд, панельок, сталінок, гостинок тощо, тут вирізняють такі типи будівель:

  • херсонські хрущовки — це 4- та 5-поверхові будинки побудовані в 1950-1960 рр., без ліфтів та сміттєпроводів. На перших поверхах немає балконів. Зводили їх із цегли або інкерманського каменю (мшанковий вапняк) — це природний будівельний матеріал, що видобувається в південно-західній частині Криму, в родовищі неподалік від Інкерману;
  • 5-поверхові будинки болгарського проєкту зводили у 1980-1985 рр. Це одні з найякісніших будинків колишньої радянської архітектури у Херсоні. У них вже запроєктовані сміттєпроводи;
  • покращене планування — це споруди 1980-1990 рр., зведені із панелі чи цегли. Передбачені ліфти та сміттєпроводи;
  • обкомівські будинки будувалися для партійних працівників. Тому розташовані вони у вигідних локаціях, мають гарні краєвиди із вікон. Квартири дуже просторі;
  • будинки «гнучкої» конструктивної схеми — експериментальний типовий проєкт, що розробили спеціально для Херсона у 60-х роках. Велика частина ґрунтів міста — це лес і лесоподібні суглинки, які характеризуються підвищеною деформованістю під час потряпляння вологи. Проєкт передбачав конструктивну схему, гнучку в 2-х напрямах, що дозволяло будівлям переміщатися за просіданням основи, без небезпечних для її експлуатації деформацій. Їх зводили як тимчасове житло. У зв'язку з підняттям рівня ґрунтових вод і просіданням лесових ґрунтів, почалася деформація будинків «гнучкої схеми» і їхніх інженерних комунікацій. Було розроблено кілька програм по відселенню мешканців двох десятків аварійних будинків, проте вони не реалізовані через брак фінансування.

«Трикімнатна хрущовка в стані «під ремонт» коштує в межах $30 тис., квартира такої ж площі в будинку болгарського проєкту буде дорожчою на $10 тис. І таку з другого показу продали. Їх просто мало в популярних районах (у центрі і на ХБК), а вони користуються попитом. Хрущовку можна продавати довго. На Таврійському надійшла у продаж трикімнатна квартира в будинку з поліпшеним плануванням за $33 тис., але я не впевнена, що ми її за такою ціною продамо навіть протягом місяця», — розповідає Світлана Романюк. 

Одні із найдорожчих будинків — це обкомівські, що знаходяться переважно у центрі міста. 

«Обкомівські будинки розташовані так, що з верхніх поверхів відкривається вид на Дніпро. Це оселі із великою площею — 65-120 кв. м. Якщо це чотири- чи п'ятикімнатна квартира, то цінник на неї в залежності від стану може бути щонайменше $75 тис. Вартість може перевищувати $100 тис.», — констатує Наталія Чернишова.

Найдешевше обійдеться нерухомість у будинках «гнучкої» конструктивної схеми.

«Це будинки без фундаменту. Там якийсь напівпідвал, де прокладені комунікації. Побудовані з панелей. На поточний момент всі ці «гнучкі схеми» в переліку аварійних будинків. Це найдешевші варіанти житла. Трикімнатна квартира в будівлі, де поки нічого не тріскається, коштує $15-16 тис. За рахунок цього багато хто купує там нерухомість», — додає Наталія Чернишова.

З огляду на локацію, найзатребуваніше житло розташоване у центрі. Однокімнатну в стані «під ремонт» там можна знайти мінімум від $23 тис. 

«Найдорожча локація — це Площа Свободи, там нерухомість купується для дорогої оренди, тому коштує дорого. Це початок вул. Небесної Сотні ( вул. 40-років Жовтня), район Апеляційного суду. Там навіть на 5-му поверсі в стані «під ремонт» не знайдете однокімнатну за $22 тис.», — наводить приклад Світлана Романюк. 

«Однокімнатна квартира у 9-поверховому будинку в центрі коштує $30-34 тис. Це ціна за житло в гарному стані і, як у нас полюбляють купувати інвестори, квартира має бути укомплектована меблями та технікою. У 5-поверховій хрущовці однокімнатна квартира обійдеться у $26-28 тис., за двокімнатні просять $35-40 тис. Двокімнатна сталінка у центрі коштує $45 тис. За трикімнатні просять стільки ж, скільки і за двокімнатні», — констатує Ганна Жердєва. 

У таких популярних житлових масивах, як Таврійський та ХБК ціни відрізняються не на багато, але трохи нижчі. 

«Стоїть черга з бажаючих купити однокімнатну квартиру, що потребує капітального ремонту, на ХБК за $20 тис. Але я нічого не можу запропонувати. На Таврійському якщо за $21 тис. з'являється квартира, то протягом півдня вона продається. І це в стані, коли житло потребує капітального ремонту», — продовжує Світлана Романюк.

Найдоступніше житло рієлтори радять пошукати у мікрорайонах Шуменський та Острів. 

«Ці масиви не користуються таким попитом, тому що до центра звідти маршруткою їхати 40-50 хв. Там розміщені 9-поверхові будинки малосімейного типу, де можна взяти окрему однокімнатну квартиру за $15-16 тис. Вони маленькі, площею 24 кв. м», — пояснює Ганна Жердєва.

Нижче наведений зріз стартової вартості квартир у будинках старого житлового фонду Херсона. Зауважимо, що фактичні пропозиції можуть відрізнятися в залежності від локації, типу споруди, розташування на поверсі, а також якості ремонту.

Локація Однокімнатна квартира, $ США Двокімнатна квартира, $ США Трикімнатна квартира, $ США
Центр міста Від 23 000 Від 25 000 Від 26 000
Прицентральні/популярні райони Від 21 000 Від 23 000 Від 24 000
Околиця міста/ непопулярні райони Від 15 000 Від 16 000 Від 17 000

Для порівняння, у сусідньому адміністративному центрі Запорізької області у листопаді 2020 року також відзначали зростання вартості нерухомості. Ціни на хрущовки у центрі Запоріжжя стартували від $15 тис. За однокімнатне житло без оздоблення у масиві Південний (Піски) просили $20 тис. Найдоступніші варіанти пропонували на Павло-Кічкасі. Однокімнатні хрущовки в мікрорайоні продавали в середньому за $10-12 тис. У 9-поверховому панельному будинку — за $12-13 тис.

Фото із Інтернета. Будинок «гнучкої» конструктивної схеми

Читайте також: Огляд житла в місті Суми: первинний і вторинний ринок

Продаж квартир у сучасних будинках 

Найдорожчі варіанти у будинках, побудованих після 2000-х, розташовані у найзатребуваніших масивах Херсона — ХБК та центрі. 

«У центрі продається однокімнатна квартира з ремонтом за $47 тис., до $50 тис. На ХБК ціни тотожні, адже вартість квадратного метра від забудовників плюс-мінус однакова, і ремонт виходить в одну й ту ж суму», — розповідає Світлана Романюк. 

У Херсоні поширені багатоквартирні будинки малої поверховості, зокрема таких багато у центрі міста. 

«В основному всі забудовники хочуть будуватися в центрі. Тут важко знайти якусь порожню пляму під забудову. Є момент, що влада міста не дуже сприяє забудовникам у плані вирішення ось цих запитів. Зводять капсульні однопід’їздні будинки. В основному вони чотириповерхові: перший — комерційний поверх, потім йдуть одно- та двокімнатні квартири. Якщо людина хоче велику площу, купує 1+2 і об'єднує їх. У таких будинках розташовані від 15-ти до 20-ти квартир», — додає Наталія Чернишова.

Фото із оголошення на Domik.ua. Квартиру у будинку 2005 року побудови на вул. Ярослава Мудрого (Радянська), 12 площею 126 кв. м продають за $130 тис. 

Сучасні будинки можна також пошукати на Таврійському — це найбільший житловий масив міста, який є частиною Суворовського району. 

«На Таврійському зводили житло кілька популярних у місті забудовників, наприклад, МЖК. Ці будинки гарні і не так бояться наші покупці купувати у цих компаній нерухомість. За дво- та трикімнатну квартиру загальною площею 70-80 кв. м із ремонтом просять $65-70 тис. Тобто $1 тис. за кв. м. А без ремонту, ціна така ж, як і у новобудовах — $700 за кв. м», — підраховує Ганна Жердєва.

Таврійський складається із чотирьох мікрорайонів: I, II, III, IV (А) Таврійські. Заплановано будівництво нового п'ятого мікрорайону — Таврійський IV(Б), де міська влада обіцяє окрім житлових будинків, звести дитячі садки, школу, гіпермаркети, ТРЦ та паркінги. Найбільша проблема Таврійського — мостоперехід. Побудувати його між двома масивами — ХБК та Таврійським — планувалося на початку 1970-х. Реалізацію проєкту розпочато ще у 2012 році. Проте будівництво і досі триває. Першу чергу обіцяють відкрити до Дня Незалежності України у 2021 році. 

«Якщо мостоперехід побудують, то ціни на Таврійському виростуть. Тому що там в основному будинки з поліпшеним плануванням і більш нові. Але туди важко дістатися з іншого району. Там одна дорога через залізничний переїзд, а інша проходить під мостами, де йде розгалуження на кілька районів: Житлоселище, Таврійський, Шуменський. Якщо туди потрапити в годину пік, можна застрягнути», — пояснює Світлана Романюк.

Таврійський житловий масив. Фото з Інтернета

Серед бюджетних варіантів сучасних будинків — реконструйовані старі споруди. 

«Найдешевша новобудова, яка мені зустрічалася за останній час, — це перебудований гуртожиток на Житлоселищі. Здавали його як новобудову. Ось там зараз однокімнатну з ремонтом можна знайти за $26 тис., житло це без балконів. Але з огляду на те, що там спочатку було і як його перебудовували, я своїм клієнтам його не рекомендую», — резюмує Світлана Романюк.

Інформаційно-аналітичний відділ порталу, зібравши дані агентств нерухомості міста, склав таблицю актуальних цін на квартири в сучасних будинках. Наголосимо, що це орієнтовна вартість житла. Реальні пропозиції можуть відрізнятися в залежності від локації, класу проєкту, наявності оздоблення, а також якості ремонту, меблів і техніки.

Локація Однокімнатна квартира, $ США, 45 кв. м Двокімнатна квартира, $ США, 60 кв. м Трикімнатна квартира, $ США, 90 кв. м
Центр міста Від 47 000 Від 60 000 Від 80 000
Прицентральні/популярні райони Від 31 500 Від 42 000 Від 63 000
Околиця міста/непопулярні райони Від 27 000 Від 33 000 Від 45 000

Читайте також: Огляд житлової нерухомості Львова: новобудови, сучасні будинки та старий фонд

Яку комісію просять рієлтори

За свої послуги агентства нерухомості у Херсоні беруть в середньому 4% від ціни нерухомості, що продається, каже Світлана Романюк.

«Мінімальна комісія береться $1 тис. А якщо житло коштує $25-26 тис. і вище, тоді просять рієлтори 4% від вартості квартири», — пояснює Ганна Жердєва. 

«У випадку підписання ексклюзивного договору щодо продажу квартири, агентство візьме за свої послуги від 4 до 6%. Коли звертається клієнт з питанням пошуку нерухомості, це обійдеться в межах 3-4% від вартості об'єкта. Існує також залежність від ціни. У разі заявленої вартості житла $100 тис. агентство змушене робити знижку», — додає Наталія Чернишова. 

Хто сплачує за послуги агентства

У Херсоні винагороду рієлторам зазвичай оплачує покупець. 

«Дуже рідко сплачує продавець, лише у тому випадку, коли агентство підписує з ними ексклюзивний договір. Але такі угоди можна перерахувати на пальцях», — запевняє Ганна Жердєва.

Інші витрати на оформлення угоди із нерухомістю можуть бути розділені між сторонами. 

«Коли відбувся дуже вигідний торг по об'єкту, в такому випадку покупець оплачує всі витрати і сума обговорюється та, яку чистими отримає на руки продавець. Якщо ж торг був чисто символічний, витрати діляться навпіл. Покупець оплачує договір купівлі-продажу і обирає нотаріуса. Продавець розраховується переважно за оцінку», — пояснює Наталія Чернишова.

Проте зрештою, додають агенти, за все сплачує той, хто купує житло, адже продавці намагаються усі свої витрати закласти у ціну товару. 

«Коли говорять, що ось за ці послуги повинен платити продавець, за ці — покупець, це маркетинговий хід. Все одно гроші дістаються з кишені покупця, за все платить він», — резюмує Світлана Романюк. 

Читайте також: Огляд ринку житлової нерухомості у Дніпрі

Як впливає іпотека на ринок нерухомості

У Херсоні з'явився попит на банківські іпотечні продукти, зокрема на державну програму «Доступна іпотека 7%». Та на практиці, відзначають рієлтори, отримати кредит за зниженими ставками непросто.

«В минулому році незважаючи на те, що були високі відсотки, наше агентство оформило 4 квартири, які купували в іпотеку. До цього взагалі такого не було. Починаючи з березня 2021 року було дуже багато дзвінків, люди цікавляться. Проблема знайти квартиру, яка б відповідала тим вимогам, які необхідні банку», — констатує Ганна Жердєва. 

Нагадаємо, що з 1 березня 2021 року перші українські банки почали видавати кредити за програмою «Доступна іпотека 7%». Серед умов, які викликають найбільше нарікань у рієлторів, параметри об'єктів нерухомості, які можна взяти у кредит. Нормативна площа предмета іпотеки із розрахунку на одну людину або сімейну пару не повинна перевищувати 50 кв. м. На кожного наступного члена родини додається 20 кв. м. Житло може бути на 20% просторішим, але за додаткові метри доведеться платити на загальних умовах банку. На момент видачі кредиту позичальник і члени його сім'ї не можуть бути власниками житла або інвесторами новобудови, розмір яких перевищує нормативну площу предмета іпотеки. Програма поширюється на квартири в багатоповерхових та індивідуальні будинки первинного ринку і вторинного, але здані не більше 3-х років тому.

«У Херсоні жодна новобудова не уклала договору із банком. «Доступне житло» недоступне. Якщо ж будинок зданий в експлуатацію, то за умовами програми, він повинен бути побудований після 2018 року. Виходить, що квартира у продавця знаходиться у власності менше трьох років, тому оподаткування становить 6,5% вартості квартири. (Ред. — 5% на доходи фізичних осіб та 1,5% військовий збір). Власник не хоче платити такий податок. Людина могла б зробити оцінку і знизити вартість, але за умовами банківської операції в будь-якому випадку вказується повна вартість», — зауважує Світлана Романюк.

Наталія Чернишова також каже, що покупці охочіше підуть на розтермінування від власника або позичать гроші у родичів чи знайомих. 

«Через день приходять з різних банків із пропозиціями про співпрацю. Програма «Доступна іпотека 7%» складно працює, тому що у Херсоні будинків, побудованих після 2018 року, не так вже й багато. А людей, які під цю програму підпадають, тим паче. Більш поширений варіант, коли люди між собою за участі агентства нерухомості обирають варіант розтермінування від продавця. Є види нотаріальних договорів, як це можна все оформити, щоб перестрахувати обидві сторони в разі форс-мажорів. Це у своєму роді та ж іпотека. Але вона безвідсоткова, власність твоя, хоча і є обтяження до закінчення розрахунку. Немає тих додаткових витрат, які з'являються у разі оформлення кредиту у банку. Плюс у тебе зафіксована сума, прив'язана до еквівалента у доларах», — пояснює брокер. 

Читайте також: Валерій Майборода: ексклюзивне інтерв'ю про доступну іпотеку під 7%

Прогнози та поради

Директор АН Allians Ганна Жердєва відмічає зростання попиту на вторинний ринок та заміську нерухомість. 

«Не можу сказати, що локдаун якось вплинув на ринок, він активніший став навесні. Після закінчення опалювального сезону більше з'явилося квартир на продаж. Селища міського типу, як Антонівка та Кіндійка, підлеглі Дніпровській райраді Херсона, після початку пандемії почали користуватися попитом. Там піднялися ціни. Будинок, в який можна одразу заїхати та проживати, обійдеться від $50 тис. Якщо придбати ділянку зі старим будинком, то це коштуватиме $30-35 тис. Попит на новобудови неактивний. На комерційному ринку у порівнянні із минулим роком, ще гірша картина. Дуже багато об'єктів, які не продаються — офіси, склади», — продовжує Ганна Жердєва.

Керівник філіалу №1 АН «Изумруд» Світлана Романюк каже, що цього року давати прогнози складно через зовнішньополітичну ситуацію, стягування російських військ до кордонів з Україною. 

«До кризи це було прогнозовано завжди: навесні-восени активізовувалися фермери, які здавали урожай. У минулому році люди через карантин сиділи вдома і боялися. У цьому році кому треба продати, ті показують, кому потрібно купити, ходять і дивляться. Більше впливає політична ситуація. На поточний момент, коли ввели військову техніку, люди стали менше питати рієлторів, кожен береже гроші та чекає, а раптом доведеться кудись тікати. На ціни це не впливає, однокімнатні як в ціні росли, так і ростуть», — ділиться спостереженнями Світлана Романюк.

Брокер АН ARTHOUSE Наталія Чернишова погоджується із колегою, стверджує, що у 2021 році сезон для агентств нерухомості розпочався на багато раніше, ніж у попередні. 

«У 2021 році буквально з 10 січня особисто у мене розривався телефон, всі хотіли дивитися, торгуватися, купувати», — згадує фахівець.

Ще один момент, про що розповідають оператори ринку, — необґрунтоване завищення цін на старті продажу. В результаті у разі заключення угоди кінцева сума для покупця може знизитися ледь не на третину. Тому фахівці радять покупцям активно торгуватися. 

«Раніше можна було за $25 тис. вибрати собі гідний варіант однокімнатної квартири в нормальному стані на середньому поверсі в престижному мікрорайоні. На поточний момент цінник на таку квартиру починається від $30 тис. Мій висновок, що ця ціна обґрунтована тим, що люди стали жити гірше, тому кожен продавець завищенням стартової ціни хоче вирішити всі свої проблеми і родичів. Потім ця нерухомість застрягає у довгих продажах, або та суму, яку він вже у нотаріуса отримує на руки, відрізняється на ті ж $8 тис. Торг на місці відбувається і дуже значний. Якщо покупцеві має неважливо, яку суму у готівці, то сміливо можна йти дивитися об'єкт, не боячись, що ціна завищена і робити свою пропозицію. В основному закінчується тим, що клієнт і об'єкт знаходять один одного», — дає пораду Наталія Чернишова.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше