Подати оголошення

Підсумки 2020 року від «ОМОКС»: «Ми вистояли, не зупинивши будівництво»

ДК ОМОКС
ДК ОМОКС
Підсумки 2020 року від «ОМОКС»: «Ми вистояли, не зупинивши будівництво»
Керуючий власник компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін відверто відповідає на запитання журналістів і пояснює, чому вважає реформу ДАБІ «однією з найбезглуздіших за 30 років».

Цикл інтерв'ю з українськими забудовниками про підсумки 2020 року і плани на майбутнє продовжує розмова з Олексієм Кулагіним, керуючим власником девелоперської компанії «ОМОКС». Він розповідає журналістам порталу Domik.ua про те, як компанії вдалося розвинути село Чайки в передмісті Києва до міста-трьохсоттисячника.

Девелоперська компанія «ОМОКС» працює на українському ринку первинної нерухомості з 1995 року. За останні роки реалізувала більше 280 тис. квадратних метрів житла. У портфелі забудовника такі масштабні проєкти як уже повністю зданий ЖК «Сонцтаун» і комплекс /Чайка\, що наразі зводиться.

— Назвіть три речі, події або факти, які асоціюються у вас із 2020 роком?

— Відсутність позитивних зрушень у створенні умов розвитку економіки України та неформальне всесвітнє змагання з боротьби зі штучно створеною хворобою Covid — 19.

— Які досягнення компанії 2020 року викликають у вас почуття гордості?

— На тлі триваючого падіння економіки України, компанія «ОМОКС» продовжує працювати і виконувати свої зобов'язання перед інвесторами. У 2020 році ми продовжили будівництво 580-квартирного будинку загальною площею — 42 тис. кв. м житла.

 — Якщо ви вирішите написати книгу або зняти фільм про події минулого року, який жанр оберете? Комедія, мелодрама, трилер, фентезі або щось інше?

— Трагікомедія в стилі — «так смішно, що аж сумно...».

— Уявіть, що в новорічну ніч під бій курантів у вас з'явилася можливість змінити якийсь один закон ринку нерухомості або правило в роботі Державної інспекції містобудування України. Що зміните?

— Із задоволенням посилив би Ст. 206 ККУ «Протидія законній господарській діяльності», віднісши її до особливо тяжких злочинів і прирівнявши до економічних диверсій проти України, що сприяло б неминучості покарання для деяких чиновників ОМСУ, ГПУ, ВРУ, СБУ, КМУ, судів, ЗМІ та інших гілок влади — як об'єднаної бажанням нетрудової наживи злочинної групи.

— Вам надали шанс дати пораду самому собі торішньому. Якою буде ця порада?

— Не дозволяй нікому себе використовувати, але не шкодуй порад для інших. Хто готовий працювати — зрозуміє, іншим (особисто ти) вже не допоможеш.

— Яке найскладніше рішення вам, як керівнику, довелося приймати минулого року?

— Курс на поступове зменшення оборотів підприємства протягом 2020-2021 років, оскільки перспектив для розвитку економіки в Україні раніше 2023 року вже не з'явиться.

— Який головний урок підніс вашій компанії 2020 рік?

— Влада лише імітує державність, позитивних зрушень від неї чекати не варто.

— Який момент минулого року, пов'язаний з роботою компанії, ви із задоволенням пережили б іще раз?

— Компанія стала більш згуртованою в готовності до викликів 2021 року. Відволікати себе переживанням через минуле — остання справа, живи сьогоденням, готуючи перспективи на майбутнє.

— Назвіть три унікальних характеристики, які відрізняють «ОМОКС» від інших вітчизняних забудовників.

 — По-перше, системний підхід до розвитку проєктів: спочатку забезпечуємо забудову об'єктами інженерної інфраструктури, а потім реалізуємо проєкт комерційної забудови. По-друге, діємо виключно в руслі закону. По-третє, відсутність сумнівів професійного плану говорить про кадрову зрілість компанії, її системний підхід і безкомпромісність у виконанні законів.

— Назвіть три будівельних компанії, які ви вважаєте вашими конкурентами на ринку.

— В Україні компанії знаходяться в постійній боротьбі, але не одна із одною, а в боротьбі за збереження реалізованих ними проєктів від захоплення або вторгнення шахрайських груп, організованих окремо взятою, дуже численною групою державних службовців і урядовців. Тобто бізнес конкурує з шахраями, борючись за збереження держави проти державних зловживань — і це парадокс.

— Чи можете ви розповісти про цікаві традиції, які склалися у вашій компанії (можливо, церемонія закладення фундаменту, вручення ключів або щось інше).

— З моменту зародження ЖК /Чайка\ у нас є гарна добра традиція — День висадження дерев. Раз на рік ми разом із мешканцями комплексу збираємося для того, щоб висадити іменні дерева в ЖК /Чайка\. У цей день мешканці саджають своє іменне дерево і, живучи в комплексі, доглядають за ним, спостерігаючи як воно росте і змінюється. 

Також ми щорічно ініціюємо проведення дитячих турнірів із футболу та тенісу.

На території житлового комплексу /Чайка\ 32 га власного парку

Дізнатися більше про новобудову можна на форумі ЖК /Чайка\

— Як ви обираєте локації для своїх житлових комплексів?

— Житлові масиви бажано будувати в сухих, провітрюваних і заліснених місцях, краще з наявністю об'єктів інженерної інфраструктури. Якщо таких об’єктів немає, то будівництво повинно починатися саме з них. 

— Скільки об'єктів ви планували ввести в експлуатацію в 2020 році, а скільки ввели?

— У плані щорічне введення в експлуатацію не менше 15 тис. кв. м.

— На скільки в середньому подорожчав квадратний метр житла від «ОМОКС» в 2020 році?

— Собівартість зросла до 12%, ціна продажу — відповідно. Очікуване зростання ціни в 2021 році залежатиме від попиту, інфляції та зростання цін на енергоресурси.

— Скільки квадратних метрів житла ви продали в 2020 році?

— Масова ізоляція не пройшла безслідно для кожного, в тому числі й для нас. В умовах кризи купівля нерухомості для багатьох не була пріоритетною, що вплинуло і на рівень продажів нерухомості як житлової, так і комерційної. У цілому, в 2020 році від запланованого ми продали менше на 15-20%. І це, як показує практика 2020 року, — відмінний показник.

 — Які прогнози можете дати стосовно вартості квадратного метра у ваших новобудовах на 2021 рік залежно від класу та ступеня готовності об'єкта?

— Динаміка зміни ціни квадратного метра по Україні + 10-20% на рік.

— Як вам вдалося подолати наслідки карантину, введеного навесні 2020 року?

— Нам вдалося адаптуватися до нових умов роботи, ми вистояли не зупинивши будівництво в період весняного карантину, хоча його темпи значно знизили.

Для наших покупців ми ввели сервіс Онлайн консультацій — через мобільні гаджети ми надавали повний огляд пропозицій: планування квартир, фото внутрішнього оздоблення, відео зі споруджуваного будинку і т. ін. Адже часу для прийняття рішень про купівлю було достатньо — просто необхідно було надати повну інформаційну базу, що ми і зробили.

— Локдаун змусив багатьох городян переглянути своє ставлення до нерухомості та переорієнтуватися на приміські новобудови. У зв'язку з цим ви, можливо, помітили зростання зацікавленості інвесторів до вашого ЖК /Чайка\?

— Стосовно попиту нічого не змінилося, місто «завантажило» свої транспортні мережі до межі: де б ти не був, зранку не в'їдеш у місто, а ввечері — не виїдеш. Іноді, у разі блокування окремих вулиць, рух зупиняється по всьому місту. Однак людину не змінити, вона завжди, навіть на шкоду собі, прагне бути в центрі.

— Якщо вашій компанії запропонують забудувати ділянку в будь-якому передмісті столиці, який напрям/локацію ви оберете?

— Наша компанія вже обрала найкраще місце в Києві та області. Ми створили містобудівну основу в селі Чайки, що дає можливість розвивати його до міста з населенням 300 тис. чоловік. Це найпідготовленіший, з точки зору інженерної інфраструктури, майданчик в Україні. Освоєння таких комплексних об'єктів триває не менше 20-ти років.

— Очевидно, що пандемія коронавірусу — це надовго. На вашу думку, як це вплине на новобудови з технічної точки зору?

— Може бути, якщо вплив буде довгостроковим, то обов'язковими стануть санітарні кімнати в житлових комплексах, рекуператори з очищення повітря, обов'язково буде збільшено заходи санітарної безпеки або щось ін. 

— Навесні 2020 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження ставок за іпотекою до 10%. Деякі банки дійсно їх знизили, правда, не так істотно. Ви помітили збільшення числа іпотечників у зв'язку з цим?

— В Україні немає фінансово-банківської системи, немає кредитування — немає розвитку держави. Банки взагалі самоусунулись від питань розвитку, вони тільки імітують діяльність, що є злочином перед майбутніми поколіннями. У серпні 1990 року був прийнятий закон про економічну незалежність України. Ми були 11-ті, а сьогодні ми — 148-мі в світовому економічному рейтингу. Це тривожний показник.

— Як, на вашу думку, позначиться на ринку ліквідація ДАБІ, про яку в березні 2020 року заявили в Кабінеті Міністрів?

— Ця пропозиція — одна з найбезглуздіших за тридцять років державного дурисвітства. На тлі падіння економіки системи управління прагнуть до концентрації під єдиною вертикаллю, а не розривають смислові зв'язки на догоду малій групі державних хабарників. 

— Назвіть еталонний, на вашу думку, мегаполіс (або передмістя) з точки зору міської забудови та урбаністики.

— У нашій країні системність проєктування і будівництва останній раз було продемонстровано в Славутичі. 

— У вашому найбільшому проєкті — житловому комплексі /Чайка\ — в 2020 році були певні затримки зі здачею будинку на Лобановського, 30. Чи можете ви розповісти, з чим це пов'язано і коли перші секції будуть введені в експлуатацію.

— Це пов'язано з поглибленням системної кризи в Україні, де як ми, так і практично кожна компанія прийняла рішення на зменшення оборотів підприємства. Викликано це, в тому числі, і коронавірусом. Але більше — руйнуванням на державному рівні умов довгострокового розвитку бізнесу, та й приватного життя кожного громадянина України.

Перебіг будівництва будинку № 30 ЖК /Чайка\ в грудні 2020 року

— Усі ваші проєкти на даний момент розташовані в передмісті. Чи є в планах забудова столичних локацій?

— Столиця перевантажена житлом. Продовження столичного будівництва можливе тільки після вирішення питань інженерно-транспортної інфраструктури та відселення людей зі старого і аварійного житла. Житлове будівництво в Києві повинно було зупинитися ще в 2010 році та відновитися лише після вирішення питань зі знесення старого житла і реконструкції інженерних систем.

— Які нові проєкти «ОМОКС» стартують в 2021 році?

— Проєкт ТОВ «ОМОКС» — планова забудова 800 тис. кв. м житла в селі Чайки і Білогородка з 2007 по 2027 рр. Для реалізації цього проєкту є вже все необхідне.

— Яку головну мету ви ставите перед собою і своєю командою на 2021 рік?

— Здача найбільшого в ЖК /Чайка\ будинку № 30 в експлуатацію і заселення 580 родин, поряд із подальшою реалізацією проєкту ЖК /Чайка\, де ще не побудовано 350 тис. кв. м.

Читайте також: Підсумки 2021 року від забудовника «ОМОКС»: «Збереження позитивної динаміки незважаючи ні на що»

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

2 коментаря
Дім• 
Правильні думки. Підтримую. Можливо знайду час познайомитись з ЖК на місці. В огляді "Самые трудолюбивые: ТОП-5 застройщиков пригорода" на ГвКЖХ чомусь не відзначили ОМОКС (серед 9 названих остання місце з результатом 500+ квартир за період 1.5-2 роки і підрахунок по квартирам, а не житловим м2, що адекватніше).
0+0
Виталий• 
Да, ситуация в стране и в отрасли описана четко. Даже сложно что-то добавить (
0+2
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше