Подати оголошення

Підсумки 2021 року від забудовника «ОМОКС»: «Збереження позитивної динаміки незважаючи ні на що»

ДК ОМОКС
ДК ОМОКС
Підсумки 2021 року від забудовника «ОМОКС»: «Збереження позитивної динаміки незважаючи ні на що»
Керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін про ринок первинної нерухомості, про те, як девелопери повинні створювати якісні проєкти житлових забудов та подальше реформування галузі.

Зміст

Редакція порталу Domik.ua продовжує серію публікацій про підсумки року, що минає, з українськими забудовниками. Наступне інтерв'ю дав журналістам керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін, який завжди відрізняється сміливістю висловлювань про те, що відбувається на ринку первинної нерухомості. Цього разу він відверто розповів, що «останні законодавчі акти приймаються під егідою приниження честі та гідності забудовників» і не принесуть користі ані будівельній галузі, ані державі.

Стисло про забудовника

Девелоперська компанія «ОМОКС» створена у 1995 році. За цей час вона збудувала 40 інфраструктурних об'єктів та 36 багатоквартирних будинків у селі Чайки Бучанського району Київської області, завдяки чому населений пункт перетворився на комфортне сучасне містечко під Києвом. Перший об'єкт забудовника у регіоні — ЖК /Чайка\, реалізація якого розпочата у 2006 році. Проєктом передбачено зведення 38 багатоповерхівок. На сьогодні комплекс — найбільший кондомініум у Європі.

Другий проєкт — ЖК «Сонцтаун», який є п'ятою чергою будівництва проєкту забудови ЖК /Чайка\, і складається з трьох багатосекційних будинків. 

У портфелі компанії та його керівників більше двох десятків нагород, серед яких перемоги у різних номінаціях від премій «Лідер Року», IBUILD, «Вибір року», орден «Гордість країни» та ін. 

ЖК /Чайка\ в однойменному селі — масштабний проєкт компанії «ОМОКС», побудований за принципом «місто у місті»

Про компанію: «Ми створюємо простір для комфортного життя та ним керуємо»

— Компанія «ОМОКС» працює на ринку нерухомості України 16 років, збудувавши за цей час понад 36 багатоквартирних будинків. Розкажіть, які управлінські рішення та принципи роботи дозволяють вам залишатися на плаву всі ці роки, переживши і кризи, і пандемію?

 — Системний підхід від розробки проєкту забудови до обслуговування, введеної в експлуатацію нерухомості. Якщо описувати, що це означає, не вистачить і ста сторінок. Скажу стисло: ми будуємо та професійно керуємо, а не кидаємо свої об'єкти на управління дилетантів. Тобто ми створюємо простір для комфортного життя, і не просто створюємо. Ми ним керуємо та дотримуємося стандартів якості, закладених забудовником із самого початку. Тільки так можна підтримувати формат забудови ЖК /Чайка\, якому поки що немає аналогів в Україні.

— Девелоперська компанія «ОМОКС» стала переможцем у номінації «За внесок у розвиток соціально-відповідального девелопменту» на церемонії нагородження премією IBUILD 2021. Що ви можете сказати з цього приводу?

 — Ця перемога є показником масштабного підходу нашої компанії до реалізації проєкту забудови ЖК /Чайка\. Наша компанія власним коштом побудувала повний комплекс об'єктів нової інженерної інфраструктури, здатної забезпечити місто з 300-тисячним населенням, забезпечивши багаторічну перспективу розвиткові кількох населених пунктів із обсягом забудови 4 млн кв. м. Також ми створили наймасштабніший проєкт енергетичної інфраструктури, реалізований за роки незалежності України.

Публічне визнання досягнень компанії «ОМОКС» — це заслужена нагорода та показник ефективної діяльності всього колективу.

— Як два роки пандемії вплинули на вашу компанію?

— Терміни щодо введення об'єктів в експлуатацію змістилися на 9 місяців.

— Чи впроваджуєте ви в роботу своєї компанії нові digital-технології і якщо так, то які саме?

— Розвиток цифрових технологій тією чи іншою мірою стосується всіх галузей бізнесу і будівельна — не виняток. При цьому будівництво — одна з найспецифічніших і найважчих для цифровізації галузей, оскільки вона відрізняється підвищеним ступенем деталізації. До всього, що пов'язано з новими правилами в дозвільній системі, ми змушені пристосовуватися.

«ОМОКС» переміг у номінації «За внесок у розвиток соціально-відповідального девелопменту» на IBUILD 2021

Читайте також: Just business: історії підприємців, які ведуть бізнес в ЖК /Чайка\

Про рік, що минає: «Собівартість будівництва переросла ринковий пік 2007 року на 15%»

— Яким одним словом чи фразою ви можете охарактеризувати 2021 рік?

— Стабільність у погіршенні.

— Яку найкращу новину ви отримали у році, що минає?

— «Все минеться і це теж пройде». 

—Яке найскладніше рішення вам довелося приймати у році, що минає?

— Кинув дивитися негативні новини. Будь-яку емоцію можна прийняти чи відмовитися від неї, але йти на поводі у негатива, що поширюється, вже точно не варто. А взагалі, всі рішення, поки ти живий, і складні, і прості, ще попереду.

— Як, на вашу думку, змінилися цінності інвесторів у 2021 році?

— Інвестиції в нерухомість, на сьогодні, найнадійніший вид інвестицій. Саме нерухомість — той актив, який здатний тривалий термін забезпечувати зростання добробуту інвестора. Тому все частіше інвестори купують квартири для подальшої здачі в оренду. При цьому вартість самого активу в середній та довгостроковій перспективах збільшується.

— Скільки об'єктів ви ввели в експлуатацію у 2021 році?

— Цього року вводимо в експлуатацію 3 будинки.

— Як змінилася за минулий рік вартість квадратного метра у вашому ЖК?

— Собівартість будівництва переросла ринковий пік 2007 року на 15%, а до собівартості 2014 року зросла втричі. Ціна продажу ще не доросла до ринкового піку 2007 року на 40%. Так, собівартість будівництва 2007 року становила $500, з ціною продажу $1300 за кв. м, 2021 року собівартість — $630, з ціною продажу $800 за кв. м.

На території ЖК /Чайка\ є власний парк, липові алеї, альпійська гырка та розарії

Про проєкти компанії: «Жодна компанія в Україні нічого подібного не створювала»

— Який проєкт компанії ви вважаєте окремим приводом для гордості?

— Девелоперська компанія «ОМОКС», реалізуючи проєкт забудови 30-тисячного міста, створила за свої гроші повний комплекс об'єктів нової інженерної інфраструктури, здатної забезпечити місто із 300-тисячним населенням. Жодна компанія в Україні нічого подібного не створювала, тим більше за власний рахунок.

Проєкт нової інженерної інфраструктури, створений нашою компанією, адміністрація Київської області по праву назвала наймасштабнішим проєктом енергетичної інфраструктури, створеним за роки незалежності України. Фактично компанія за свої гроші забезпечила багаторічну перспективу розвитку кількох населених пунктів із обсягом забудови 4 млн кв. м. Компанія «ОМОКС» збудувала системи водопостачання та каналізації потужністю 37 000 кв. м на добу, 4 газорозподільні пункти середнього тиску і заново провела 14 км газових мереж, збільшивши потужність для населеного пункту Чайка втричі! Сукупно було прокладено 70 км інженерних мереж на суму понад 250 млн грн. Сьогодні триває реалізація будівництва підстанції 330. ТОВ «ОМОКС» уклало із ДТЕК довгостроковий договір участі у будівництві електропідстанції. Відповідно до проєкту, із зазначеної підстанції до Києва та області зайде 750 МВт електроенергії із Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Все це наш внесок у розвиток держави.

— У якому вашому житловому комплексі, на вашу думку, ідеальна прибудинкова територія (яка вже існує або запроєктована)?

— Житловий комплекс /Чайка\ для всіх забудовників Києва, починаючи з 2007 року, є прикладом як якості об'єктів, що зводяться, так і рівня благоустрою прибудинкової території, рівнем озеленювальних робіт. Територія нашого житлового комплексу площею 39 га прикрашена своїм парком у 15 га, що налічує понад 10 000 різних рослин. У нас є алеї для прогулянок, затишні зони відпочинку зі зручними лавками ручної роботи, численні дитячі та спортивні майданчики. Саме завдяки десятирічним зусиллям ЖК /Чайка\ неодноразово був нагороджений як найкраща комплексна забудова України.

— Ваш наймасштабніший проєкт — житловий комплекс /Чайка\ — продовжує активно забудовуватися. Однак, є невелика затримка введення в експлуатацію перших секцій 30-го будинку. З чим це пов'язано та коли інвестори можуть розраховувати на вручення ключів від квартир? 

— Існують дві причини затримки здачі в експлуатацію 30-го будинку. По-перше, — рейдерське захоплення — зловмисники спокусилися на захоплення об'єктів інженерної інфраструктури, що забезпечує розвиток території регіону на 20 років уперед. По-друге, світова пандемія, спричинена поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що спровокувало зупинення діяльності багатьох підприємств, підрядників, виробників будівельних матеріалів. Незважаючи на те, що все це — форс-мажорні обставини, які не залежать від нас, ми прикладали і прикладаємо максимальні зусилля для збільшення темпів будівництва. Результатом цих зусиль стане здача в експлуатацію 30-го будинку протягом найближчих днів.

— З настанням холодів та початком опалювального сезону всіх хвилюють тарифи на комунальні послуги. Скажіть, як справи з тарифоутворенням у ЖК /Чайка\ ?

— Наші тарифи в середньому на 20-30% нижчі, ніж у Києві, і на 5-10% нижчі, ніж у Київській області. Замовний негатив, який розповсюджують у соцмережах, — ніщо інше, як штучно створений привід зашкодити іміджу ЖК /Чайка\. 

Перебіг будівництва секцій будинку на вул. Лобановського, 30 у с. Чайки у листопаді 2021 року

Про реформи та державні програми: «законопроєкт № 5091 — дуже шкідлива законодавча новація»

— Нинішнього року було ліквідовано ДАБІ, натомість з'явився новий містобудівний орган — ДІАМ. Що ви думаєте з цього приводу, та як оцінюєте роботу нової інспекції?

— Більше позитиву, ніж негативу.

— У листопаді у році, що минає, власник компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін взяв участь у круглому столі, на якому обговорювалися головні принципи роботи ДІАМ. Яке враження на вас справив голова ДІАМ Семен Кривонос? На вашу думку, чи вдасться йому позбавити новий орган репутації «головного джерела корупції», яка закріпилася за колишньою ДАБІ?

— Семен Кривонос намагається і в цьому питанні не може бути компромісів. Не все залежить від нього. Поки що це найпозитивніша структура за всю історію контрольно-будівельних систем.

— У березні 2021 року стартувала урядова програма «Доступна іпотека 7%». Це вплинуло на продаж ваших проєктів і якщо так, то як саме?

 — У співпраці з банком-партнером «Глобус», девелоперська компанія «ОМОКС» однією з перших акредитувалася для участі в програмі доступного кредитування, надавши своїм інвесторам можливість купувати нерухомість на вигідних умовах. 70% іпотечних кредитів країни видає банк «Глобус» і всі забудовники висловлюють йому глибоку подяку за стійкість та принциповість у цьому питанні.

— У листопаді 2021 року у другому читанні ухвалено законопроэкт № 5600, у грудні його підписав президент. Його норми змінюють систему оподаткування продажу нерухомості фізособами. Так, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього та наступних — за ставкою 18%. Як, на вашу думку, це вплине на вартість нерухомості у ваших новобудовах?

Ми продаємо нерухомість через Інститути спільного інвестування, а не через фізичних осіб. Згаданий Закон № 5600 не принесе користі ні державі, ні фіскальним органам, ні забудовникам. Хоча певну метушню створить.

— У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 5091. За допомогою нових понять «спеціального майнового права» та «гарантійної частки будівництва» він посилює права покупця у сфері інвестування будівництва, при цьому не прописуючи конкретних механізмів. Що ви думаєте про цей законопроєкт, які плюси та мінуси бачите у ньому?

 — Законопроєкт № 5091 — дуже шкідлива законодавча новація. Усі останні законодавчі акти приймаються під егідою приниження честі та гідності забудовників, яких виставляють по всьому тексту закону як лиходіїв, хоча з 17 500 сьогоднішніх будівництв, проблемних — не більше 170, а це менше 1%! А якщо розібрати проблемні забудови за суттю їхніх проблем, то вони штучно створені альянсами держслужбовців, силовиків, активістів під супроводом професійних шахраїв. Всі прізвища творців цих проблем відомі. Законодавчі новели останнього часу вельми розширили можливості таких злочинних груп.

Перебіг зведення будинку № 36 ЖК /Чайка\ станом на листопад 2021 року

Читайте також: Виростити чемпіона: спортивні активності для дітей у ЖК /Чайка\

Про прогнози на 2022 рік: «будівельні майданчики перетворяться на локальну забудову»

— Змалюйте стисло перспективи, які, на вашу думку, очікують на ринок первинної нерухомості у 2022 році.

— У зв'язку з непередбачуваністю ситуації щодо прогнозованості нових проєктів, великі проєкти припинять з'являтися. Будівництво перетвориться на локальну забудову. Тобто планується поступова тенденція на згортання нових великих проєктів.

— Які нові проєкти ви плануєте запустити у 2022 році?

— Проєкт забудови ЖК /Чайка\ буде завершено у 2027 році. Але, вже сьогодні новою інженерною інфраструктурою, створеною самотужки і на власний кошт, девелоперська компанія «ОМОКС» забезпечила собі перспективу добудови 50 га землі, що за обсягом будівництва дорівнює ще одному житловому комплексу /Чайка\.

— Яку головну мету ви ставите перед собою наступного року?

— Зберегти позитивну динаміку розвитку проєкту, що намітилася завдяки усуненню рейдерських домагань.

— Якби вам гарантували виконання наступного року одного вашого бажання, пов'язаного зі сферою діяльності, що б ви загадали?

— У світі людей все залежить від людей і правил, які вони собі встановлюють. Будь-які погіршення у житті людства, пов'язані зі зловживанням влади у створенні правил під свій інтерес, проти народу, який довірив їм владу.

Прошу Бога тільки про одне — допоможи звеличити гідних й дай розуму негідним.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

2 коментаря
Николай Евтушенко• 

Красивая статья, но не все так красиво в этом ЖК. Нечистотные гейзеры между домами. А его афера с придомовой, это надо уметь! Взымать с людей плату за придомовую территорию, на которой есть гостевая парковка за которую он тоже берет деньги! 

0+0
Robert• 

Интересная статья, спасибо 🙏 

-5+2
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше