Подати оголошення

Поради девелопера Олега Приходька: «Лютий — останній шанс виявити проблему»

Поради девелопера Олега Приходька: «Лютий — останній шанс виявити проблему»
Чому у лютому слід оглядати житло босоніж та куди зазирнути, крім самої квартири? Генеральний директор девелоперської компанії Олег Приходько аналізує плюси та мінуси придбання житла наприкінці зими.

Редакція порталу Domik.ua продовжує публікувати серію матеріалів генерального директора девелоперської компанії GREENOL Олега Приходька про переваги та недоліки купівлі житла за щомісячним графіком. Про особливості ринку нерухомості в останній місяць зими фахівець розповів на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук 1 лютого 2022 року.

Читайте також: Поради від девелопера Олега Приходька: «Січень — найкращий місяць для купівлі житла»

Скриншот сторінки Олега Приходька у мережі Фейсбук

Нижче наводимо повний текст посту із мінімальним виправленням. 

«Продовження опису переваг та недоліків купівлі житла за щомісячним графіком. Особливості купівлі житла у січні — див. у публікаціях за минулий місяць.

2 із 12. Лютий — найкращий місяць для купівлі житла

Індивідуальні особливості періоду: лютий — останній місяць року, який дасть змогу перевірки обраного житла зимовим періодом. Попереду 8-9 місяців з температурою навколишнього середовища вище нуля градусів за Цельсієм. Лютий ще й найкоротший місяць року, тому, поспішайте, та зверніть увагу на такі деталі:

Щодо вибору житла на вторинному ринку у багатоповерхових будівлях, у першу чергу приділіть свою увагу першим та останнім поверхам. Зима підходить до свого завершення, а значить сніг та крига на дахах, які можуть спричинити протікання талої води у помешкання створять безліч незручностей та знизять температуру всередині приміщень. Огляд даху та верхнього технічного поверху, у разі його наявності, нададуть вам необхідну інформацію, яку ви не зможете отримати протягом весняно-осіннього періоду. Перші поверхи: найперше це якісна теплопровідність підлоги. Холодна підлога взимку — це не тільки дискомфорт, а й сприятливе середовище для розвитку грибків з цвіллю та причина погіршення здоров’я мешканців таких приміщень. Тому, при огляді квартир на першому чи цокольному поверсі, не користуйтеся бахілами, вдягненими на своє зимове взуття, а роззуйтеся і випробуйте підлогу босоніж. Після цього обов’язково відвідайте підвальні приміщення будинку та зверніть увагу на їхню сухість, у т.ч. сухість стелі, провітрюваність та тишу від можливо установлених машин та механізмів. І наостанок — зовнішні стіни квартир. Якщо стіна не якісно збудована та є проблеми з зовнішнім утеплювачем, у квартирі буде відчуватися дискомфорт від прохолоди, підлога поруч такої стіни буде холодна, а у кутках можливе зволоження від перепаду температур. На додачу до всього того — зверніть увагу на температуру місць загального користування, у ліфтових холах і навкруги має бути тепло. Однак, деякі ЖЕКи, щоб зекономити на опаленні, мінімізують або блокують опалення місць загального користування. 

Особливо у застарілому житловому фонді можна зіткнутися на верхніх поверхах з птахами, які там гніздяться та обігріваються, а у підвалах з безпритульними тваринами та гризунами. Шум, стукіт, екскременти та запахи від такої фауни вам точно не сподобаються. Тому, оглядайте квартири не лише зсередини, а й зовні. 

Якщо навколо вашого потенційно нового місця проживання є гаражні кооперативи, лише взимку ви зможете дізнатися, що найгіршого від них можна очікувати. Власний гараж для багатьох мешканців міст став не лише місцем зберігання власного автотранспорту з різним причандаллям, а й місцем заробітку. У гаражах, окрім майстерень з ремонту автомобілів типу «недорогий ремонт авто у дяді Васі», розташовані склади товарів, майстерні із виготовлення та ремонту невеликих побутових предметів, фасування сипучих продуктів, упакування будь-чого для роздрібної торгівлі та багато іншого. І усі оці підприємницькі гаражні бокси потрібно обігрівати у холодну пору року. Так звані «буржуйки» приймають у себе не лише дрова, а й гумові суміші з автошин, пластик і взагалі будь-що, аби воно горіло, незважаючи на токсичність продуктів згоряння та занадто їдкі запахи, що супроводжують процес горіння. Під вечір у мікрорайоні сморід стоїть такий, що кватирку і неприємно і небезпечно відкривати. І якщо ви приїхали вдень подивитися на новобудову (адже, як правило новобудови оглядають у світлий проміжок доби), не полініться і заїдьте та прогуляйтеся навкруги після 17-19 години. Лютий — останній шанс виявити цю проблему, наступного разу — не раніше грудня.

Далі — прибудинкова територія. Накопичення або відсутність сніжних мас — це не лише якість роботи ОСББ чи ЖЕКу з доглядом за прибудинковими територіями, а й кількість місць для паркування. Адже сніжні маси — це проблема паркування як у дворах так і вздовж тротуарів. Плюс, так звані «проліски» — автомобілі, які у зимовий період не залишають своїх місць паркувань, і на жаль саме у них найкращі для паркування місця, які постійно зайняті. Загалом, прибраність дворів у зимовий період — це один із найкращих показників якості роботи обслуговуючої компанії, або тієї одинокої жіночки двірничої, яка дбає про вашу безслизькову безпеку при виході з парадного. Особливо це важливо, якщо ви вечірній чи ранковий спортсмен-бігун і без систематичних пробіжок не уявляєте свого життя.

Схили, стихійні гірки і ковзанка — лише у зимовий період у цих місцях є скупчення дітлахів та дорослих, які шумно та весело проводять свій вільний час, часто разом із пальбою із петард. І якщо вікна вашої квартири з нижніх поверхів дивляться на таке місце, будьте готові отримати невелику додаткову порцію децибел у свої вуха.

Труби — труби котельних лікарень, вишів, дитсадків і та ін. — це не лише видовий антигламур, а й дим, який цілком ймовірно зможе дістатися до вашої кватирки. Зазвичай це помітно лише взимку, адже влітку вони лише конкурують із деревами у висоті.

Первинний ринок. Майже все із вищенаведеного відноситься і до первинного ринку. Плюс важливо зауважити, що доречно прискіпливо оглянути будівельний майданчик. Кількість снігу на будматеріалах (якщо вони звичайно є у наявності) та працюючі теплопункти підкажуть вам про інтенсивність ведення будівельних робіт, а часом взагалі про хоч якісь роботи. А засніжений заїзд у головні ворота — прямий показник відсутності будівельних робіт. Відмова забудовника від огляду майбутньої квартири та будмайданчика — один із непрямих показників відсутності будівельної активності. Помітні теплотраси зовнішнього прокладання з пошкодженими, або відсутніми теплоізоляційними матеріалами — це тепловтрати, за які мешканці будинків заплатять, у разі відсутності теплових лічильників у власних помешканнях. 

На додачу до критеріїв особливої уваги щодо огляду заміського житла у минулому зимовому місяці, у лютому додаються критерії спричинені довжиною зимової пори року та накопичення опадів. 

Зверніть увагу на всі приміщення, які знаходяться нижче рівня землі: промерзання стін та підлоги — є показником неякісних будівельних робіт. Стіни будинків на околицях схильні до сніжних заметів з підвітряних сторін. 

Наявність слідів звірів дикої природи сповістять про близькість до, скоріше за все, екологічних лісостепових зон.

Про нові заміські комплекси, які девелопери планують розвивати навесні, зазвичай вже у лютому можна знайти рекламні та PR-матеріали, які, як правило, описують новий і чудовий стиль життя у новій локації чи новому містечку. 

Із загального: якщо термін пошуку житла планується довгим — шукайте та долучайтеся до чатів у сповісниках та соціальних мережах. Інформація від мешканців про якість життя та проблеми, з якими стикаються вони, буде безцінна для майбутніх мешканців. Зазвичай, агенти з нерухомості про таке не знають, а продавці — не розповідають.

Лютий — перший місяць підготовки до весняної активізації ринку, саме цього періоду приймаються рішення про можливі цінові зміни у асортименті наявних до продажу квадратних метрів». 

Читайте також: Кількість правочинів із нерухомістю в Україні за IV квартал 2021 року

Думка редакції порталу Domik.ua може не співпадати із висновками автора посту. 

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше