Подати оголошення

Що киян дратує у новобудовах? Опитування від редакції

ЖК Dibrova Park
ЖК Dibrova Park
Що киян дратує у новобудовах? Опитування від редакції
Як вибрати новобудову, щоб не нервувати з кожного приводу? Розповідаємо на прикладі.

Зміст

Обираючи житловий комплекс для інвестування, покупець орієнтується на низку  чинників  — надійність забудовника, вартість квадратного метра, локацію проєкту. Але всього, на жаль, не врахуєш. В'їжджаючи в новий будинок, багато хто стикається з непередбачуваними проблемами. Редакція порталу Domik.ua вирішила з'ясувати, що найбільш  засмучує мешканців столичних новобудов, і як вибрати будинок, щоб уникнути неприємних моментів. У нашому опитуванні взяло участь 793 людини.

Стаття написана за підтримки житлового комплексу Dibrova Park, який компанія IB Alliance зводить на столичному Виноградарі, за 150 м від Сирецького гаю.

Погана шумоізоляція

48% киян вважають головним чинником, що дратує, погану шумоізоляцію новобудов. Це проблема більшості багатоквартирних будинків, особливо зведених  за панельною технологією. Вони мають найнижчу шумоізоляцію, оскільки стіни і перекриття об’єднані  в єдине ціле, і звукові коливання передаються без перешкод. Сторонній шум суттєво знижує рівень життя. За даними низки досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), шумове забруднення, характерне для мегаполісів, скорочує тривалість життя городян на 10-12 років. При цьому шум, що проникає з вулиці, нервує набагато менше, ніж звуки, що доносяться від сусідів. Найбільш дратівливими звуками, за даними ResearchGate, визнані гавкання собак, плач дитини, гучні крики та звуки приготування їжі.

Щоб не чути сусідів, експерти радять робити додаткову шумоізоляцію у квартирі під час ремонту. А також вибирати монолітно-каркасні новобудови зі стінами із цегли або газоблоку. За Державними будівельними нормами (ДБН), індекс шумоізоляції міжквартирних перегородок повинен становити не менше 52 дБ. Індекс ізоляції цегляної кладки завтовшки 280 мм, відтинькованої  з обох  сторін, становить 54 дБ. У житловому комплексі Dibrova Park використовуються обидва види матеріалів: зовнішні стіни викладаються газоблоком, внутрішні — цеглою. Зовнішній шар утеплювача 150 мм та декоративного тинькування  додає до загального індексу шумоізоляції ще 4-7 дБ. Додатковим захистом від ударного шуму є цементно-піщана стяжка на підлозі. Її роблять у всіх квартирах житлового комплексу Dibrova Park.

Зовнішні стіни в ЖК Діброва Парк викладаються газоблоком, міжквартирні — цеглою. Індекси шумоізоляції цих матеріалів відповідають ДБН

Запарковані двори та брак місць на парковці

Одразу після поганої шумоізоляції в переліку чинників, що дратують, йдуть запарковані двори — за цей пункт проголосувало 47% опитаних. Чому мешканці новобудов паркуються у дворах? Бо більше нема де. І логічно, що наступним пунктом, за який голосували опитані, стала нестача місць на парковці (46% голосів). Дефіцит паркомісць — гостра проблема столиці. За даними Київської міськадміністрації, всього за шість років кількість машин у столиці збільшилася в 1,7 рази й у 2021 році склала 1,06 млн. Весь цей транспорт потрібно десь паркувати, при цьому до 2019 року кількість паркомісць у новобудові ніяк не регулювалася на законодавчому рівні. У 2019 році були прийняті ДБН «Планування та забудова територій», де було визначено порядок розрахунку машиномісць. Їхня кількість тепер залежить від кількості квартир та локації будинку. Наприклад, для центральної частини міста на однокімнатну квартиру виділяється 0,5 місця, на кожну дво- та багатокімнатну — по 1. У середній зоні міста ці коефіцієнти дорівнюють 0,5 та 0,8 відповідно.

Щоб звільнити двори житлових комплексів від машин, забудовники проєктують підземні паркінги та багаторівневі гаражі. Наземними можуть бути лише гостьові стоянки. Внутрішні двори роблять пішохідними — як, наприклад, у ЖК Dibrova Park. Заїхати сюди автомобілем  буде неможливо. Для них  передбачено 4 чотириповерхових наземних паркінги на 1300 машино-місць. Один із них буде приєднаний до будівлі торговельного центру, інші розташуються по периметру комплексу та візуально замкнуть його територію. На гостьових паркінгах запроєктовано близько 700 місць. З урахуванням загальної кількості квартир 3992 така кількість машиномісць відповідає ДБН.

Внутрішні двори ЖК «Діброва Парк» зроблять пішохідними, а для автівок збудують 4 багаторівневі паркінги

Незадовільна робота керуючої компанії

На керуючі компанії в новобудовах та пов'язані з їхньою роботою нюанси на кшталт високих тарифів та низької ефективності скаржаться 27% опитаних. Керуюча компанія (КК) — комерційна організація, створена для експлуатації та професійного обслуговування багатоквартирних будинків. У 2018 році приватні КК змінили звичні ЖЕКи. По суті, це підрядник, якого наймають мешканці новобудови для виконання низки робіт: прибирання та охорони території, оформлення квитанцій, збору платежів тощо. Якщо більшість мешканців не влаштовує робота КК, її можна змінити або створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

У житловому комплексі Dibrova Park після введення в експлуатацію першої черги планується також передача будинків на баланс КК. Інакше не вийде: для створення ОСББ потрібен кворум як мінімум із 50% мешканців, а будинки заселятимуться поступово. У цей час хтось має вивозити сміття, охороняти територію та замітати тротуари. Надалі резиденти комплексу зможуть самостійно вибрати, кому вони довіряють обслуговування території свого ЖК.

Мало зелені

26% опитаних журналістами мешканців новобудов назвали чинником , що дратує, малу кількість зелені на  своїх подвір'ях. У ДБН  мимохідь згадується про це: озеленення вказано основним видом благоустрою прибудинкової території, але яким саме воно має бути та яку площу займати — даних немає. Отже якщо забудовник висадив дерево біля будинку, а все інше закатав у асфальт — ок. Проте за даними ВООЗ, зелені зони можуть покращити та зберегти психічне здоров'я міських жителів, знизити рівень стресу та агресії. До того ж рослини охолоджують міста, поглинають шум, очищають повітря.

Тому під час  вибору новобудови обов'язково цікавтесь, яку площу прибудинкової території відведено під зелені зони. Наприклад, у ЖК Dibrova Park парк стане центротворчим об'єктом всього комплексу, він займатиме територію площею 3,2 га. Тут будуть створені зони відпочинку з цікавим рельєфом, а також амфітеатр із спеціальним підсвічуванням. Внутрішній парк новобудови стане своєрідним продовженням Сирецького дендрологічного парку, що розташований у 150 м від новобудови.

Паркова зона у ЖК «Діброва Парк» займатиме територію площею 3,2 га

Недостатньо розвинена інфраструктура локації та ЖК

Нестача інфраструктури поблизу дратує 16% мешканців новобудов, а відсутність власної інфраструктури всередині ЖК — 11% опитаних. У переліку об'єктів, яких найбільше не вистачає мешканцям новобудов, — муніципальні дитячі садки та школи, поліклініки та торговельні центри у пішій досяжності. Транспортна інфраструктура також відіграє значну роль, особливо у мегаполісах.

Обираючи житловий комплекс, вивчіть інфраструктуру мікрорайону, поцікавтеся наявністю вільних місць у дитячих садках та школах. У години пік зайдіть на карту, яка відображає в онлайн-режимі транспортні затори. Поцікавтеся планами міської влади щодо локації: для багатьох столичних мікрорайонів розроблено детальні плани територій, які визначають, як виглядатиме район у найближчому майбутньому. Щоб мати потрібну інфраструктуру  на території ЖК, вибирайте новобудови з концепцією live-work-play або «місто в місті». Наприклад, у складі ЖК Dibrova Park заплановано будівництво двох торговельно-офісних комплексів загальною площею 10520 кв. м з магазинами, ресторанами та офісами. На перших поверхах будинків відкриються банківські та поштові відділення, салони краси, кав'ярні та хімчистки. До найближчого дитячого садка від перших будинків комплексу — 250 м, до загальноосвітньої школи — 600 м. Крім того, практично на території новобудови заплановано відкриття станції метро «Мостицька», будівництво якої ведеться з 2019 року.

На території ЖК «Діброва Парк» буде створено всю необхідну комерційну та побутову інфраструктуру

Читайте також: Замість депозиту: як зміниться Виноградар та чому вигідно купувати тут житло

Погана якість склопакетів

Віконними конструкціями у своєму новому будинку незадоволені 16% респондентів. На жаль, встановлювати неякісні склопакети — досить поширена практика вітчизняних забудовників. Такі вікна мають низькі ізоляційні властивості, не захищають від протягів, «пітніють», а іноді навіть тріскаються. Тому радимо скрупульозно перевіряти вікна, приймаючи квартиру від забудовника. Вони мають бути без сколів, тріщин та подряпин; вільно відкриватися та закриватися без щілин. Неприпустима щілина між віконною рамою та укосом стіни. Щоб перевірити, наскільки щільно закривається вікно, між відкритими зовнішньою та внутрішньою рамами вкладають аркуш паперу та закривають його. Якщо аркуш  не має змоги  витягнути, рами прилягають щільно. Виявивши дефект у віконній конструкції, можна вимагати у забудовника заміни.

Оскільки в ЖК Dibrova Park запроєктовано панорамне та напівпанорамне скління, забудовник приділив віконним конструкціям особливу увагу. Вікна засклені двокамерними склопакетами в п'ятикамерних профілях Rehau. На перших поверхах — там, де заплановано комерцію — профіль буде з алюмінію, у квартирах — із металопластику.

Висновки

За даними Telegram-опитування редакції Domik.ua, в якому взяло участь 800 респондентів, найбільше мешканців новобудов дратує таке :

  • погана шумоізоляція — 48%;
  • запарковані двори — 47%;
  • нестача місць на паркінгу — 46%;
  • незадовільна робота КК — 27%;
  • мало зелені — 26%;
  • слабко розвинена інфраструктура локації — 16%;
  • погана якість склопакетів — 16%;
  • велика кількість квартир на поверсі — 14%;
  • немає власної інфраструктури — 11%;
  • немає місць для ігор, спорту та відпочинку — 11%.

Щоб уникнути проблем у майбутньому, слід  уважно вивчити технічні характеристики новобудови, проєкт з облаштування прибудинкової території та навколишню інфраструктуру. Це допоможе заздалегідь уникнути дратівливих чинників  під час  проживання або хоча б мінімізувати їхню кількість.

Дізнатися більше характеристик новобудови та побачити реальні фото з будівельного майданчика можна на форумі ЖК «Діброва Парк» або на офіційному сайті.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше