Подати оголошення

Що таке майстер-спальня? Розбираємося на прикладі

ЖК Современный квартал
ЖК Современный квартал
Що таке майстер-спальня? Розбираємося на прикладі
Звичні для американського та європейського ринків майстер-спальні поступово завойовують український. У чому їх профіт?

Зміст

У 2021 році вітчизняний ринок нерухомості активно розвивається, й на ньому регулярно виникають різні тренди. Журналісти порталу Domik.ua продовжують знайомити своїх читачів із новими тенденціями сфери первинної нерухомості. У даній статті розберемо, що таке майстер-спальня, звідки прийшов цей тренд і в яких столичних новобудовах можна зустріти планування з майстер-спальнями.

Майстер-спальня: що це значить?

Вперше поняття master bedroom з'явилося в Америці в XVII столітті, та лише сторіччя по тому воно мігрувало до Західної Європи. Цим терміном позначали спальню для глави сімейства і його дружини. Оскільки господарям будинку було непристойно з'являтися перед прислугою та іншими членами сім'ї в неналежному вигляді, в їхній спальні облаштовували окрему гардеробну і туалетну кімнату. Великі спальні для господарів ставали все більш популярними в кінці 1900-х: у Штатах з'явилося центральне опалення, і все більше людей могло дозволити собі опалювати простору кімнату.

Майстер-спальня, яку також називають головною спальнею, — це кімната, яка включає в себе кілька зон: безпосередньо спальне місце, гардеробну, окремий санвузол, в який передбачений вхід тільки з цієї спальні, а також лоджію або балкон. Зазвичай головна спальня в квартирі або будинку одна.

Наявність гардеробної кімнати в майстер-спальні дозволяє заощадити місце та гроші на шафі-купе і зберегти вільний простір

Навіщо потрібна майстер-спальня

Об'єднання декількох зон у майстер-спальні обумовлено тим, що дорослим членам родини необхідний власний простір. Це особливо стосується сімей, де більше однієї дитини або, наприклад, є літні родичі. Батьки можуть спокійно подивитися кіно, прийняти душ і зібратися вранці на роботу, не переміщаючись по території квартири і не турбуючи інших членів родини. Це допомагає зберегти здорові відносини.

Відмінним плануванням вважається те, де майстер-спальня відокремлена від дитячої кімнати іншим приміщенням, наприклад, вітальнею або кухнею. Однак якщо в родині є маленька дитина, зручно, якщо головна спальня межує з дитячою. Іноді ці кімнати навіть роблять суміжними. Пізніше, коли дитина виросте, прохід між кімнатами можна закласти.

У дворівневих квартирах майстер-спальня зазвичай розташовується на другому поверсі — це дозволяє розмежувати загальний і особистий простір.

Наявність індивідуального санвузла — те, що відрізняє майстер-спальню від звичайної спальної кімнати

Плюси та мінуси

Головна перевага майстер-спальні — це функціональність і комфорт, які вона пропонує мешканцям. Це своєрідний притулок для батьків, де вони можуть відпочити від сімейних справ, усамітнитися або спокійно попрацювати. Власний санвузол дозволяє обладнати його під індивідуальні потреби, а додаткову туалетну кімнату зробити загальною або гостьовою.

Недолік полягає в тому, що зазвичай майстер-спальня займає досить велику площу — приблизно від 18-20 кв. м разом із санвузлом і гардеробною. Якщо квартира двокімнатна, то багато хто розглядає варіант зменшення майстер-спальні заради створення, наприклад, дитячої кімнати. А перепланування — це завжди додатковий час і матеріальні витрати. Крім того, якщо в квартирі всього два санвузли і один із них занадто малий для встановлення ванни чи душової, батьківська спальня може перетворитися в прохідну кімнату.

Майстер-спальні в новобудовах Києва

Ще десять років тому майстер-спальні були перевагою виключно приватних будинків. Однак потроху вони починають з'являтися в багатоквартирних житлових комплексах. Раніше бонусом вважалася наявність однієї лише вбиральні в головній спальні, й зазвичай про окремий санвузол мова навіть не йшла. Але покупці висувають все більше вимог до нерухомості, та в умовах зростаючої конкуренції забудовники змушені не тільки відповідати їм, але й випереджати.

У житловому комплексі «Сучасний квартал» пропонуються квартири площею від 38 до 78,68 кв. м. У деяких плануваннях дво- і трикімнатного житла є варіанти з майстер-спальнею. Так, в квартирі 2А загальною площею 74,05 кв. м передбачена майстер-спальня 19,3 кв. м з гардеробною 3,15 кв м. та санвузлом 3,9 кв. м. «Фішка» даного планування — вікно у гардеробній.

Варіант планування двокімнатної квартири з майстер-спальнею в ЖК «Сучасний квартал»

Висновки

Квартири з майстер-спальнею з огляду на свою функціональність претендують стати затребуваним серед інвесторів варіантом. Особливо подібні пропозиції в новобудовах оцінять люди, які проживають із дорослими дітьми або літніми родичами. Крім того, майстер-спальні зручні для тих, хто використовує квартиру в тому числі як робочий простір — косметологів, психотерапевтів тощо, — дозволяючи розмежувати особисту й робочу зони.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше