Подати оголошення

Спортивний кластер на ВДНГ: як це буде виглядати

ЖК Голосеевская Долина
ЖК Голосеевская Долина
Спортивний кластер на ВДНГ: як це буде виглядати
Розповідаємо про новий спортивний комплекс, який стане центром тяжіння активних містян із усіх куточків столиці. Радимо, де купити квартиру, щоб жити по сусідству.

Зміст

До весни залишилося всього кілька тижнів — отже, незабаром у нас з'явиться можливість вийти з задушливих спортзалів і зайнятися спортом на свіжому повітрі. І в Києві для цього створено унікальну локацію: найбільший у країні спортивний кластер просто неба, розташований на ВДНГ. Торішнього серпня відбулося відкриття його першої частини — урбан-парку. Редакція порталу Domik.ua з’ясувала, що вже доступно на території комплексу у 2022 році та що у планах у творців проєкту.

Статтю написано за підтримки житлового комплексу «Голосіївська Долина». Цей масштабний проєкт, що складається з п'яти 22-25-поверхових будинків та всієї необхідної інфраструктури, забудовник «Буд Сіті Development Group» зводить у столичному Голосієвому. До ВДНГ та нового урбан-парку від новобудови — одна станція метро або близько 2 км, які можна проїхати велосипедом за 10 хвилин. Зайнятися активними видами спорту мешканці зможуть і на території комплексу: тут будуть облаштовані зони з тренажерами, тенісний корт, майданчик для гри в баскетбол та поле для мініфутболу. У розташованій за 150 м лісопарковій зоні комфортно займатися бігом або їздою на кросовому велосипеді.

На території ЖК «Голосіївська Долина» передбачено близько десяти зон для різноманітних спортивних активностей

Читайте також: Київ на долоні: як живеться у Голосієвому

Концепція спортивного кластера

ВДНГ — це територія площею 286 га, розташована у Голосіївському районі столиці. Комплекс був збудований у 1950-х роках і призначений для демонстрації досягнень народного господарства. Після розпаду Союзу величезна територія ВДНГ виявилася занедбаною, і лише у 2015 році, отримавши нових топ-менеджерів, почала трансформуватись у сучасний розважальний хаб.

Щорічно територію ВДНГ відвідує близько 4,5 млн людей. Тут проводяться фестиваль Atlas Weekend, тематичний парк Зимова країна та інші заходи. Найближчими роками на локацію чекають глобальні метаморфози: тут відкриється Президентський університет із дослідницьким центром та науковими лабораторіями, бізнес-хаб, медична клініка, супермаркет та багато іншого.

У 2019 році компанія із трансформації міських просторів Big City Lab представила проєкт нового спортивного кластера. Він також розміститься на території ВДНГ та стане найбільшим в Україні. Концепція полягає в об'єднанні в одному місці майданчиків для різних спортивних субкультур, головна мета — популяризувати спорт серед населення, створити середовище для здорового відпочинку та активного дозвілля.

Новий кластер буде створено з урахуванням наступних моментів:

  1. Зонування. Правильне зонування має направляти потоки відвідувачів за інтересами та забезпечити комфортне перебування для любителів різних видів спорту.
  2. Безпека. На території обов'язково працюватимуть служби охорони, регулярного прибирання, а також медпрацівники та професійні інструктори. У кожній зоні буде встановлено камери, завдяки яким співробітники зможуть швидко реагувати на правопорушення.
  3. Послуги. Основна проблема подібних локацій — відсутність камер зберігання речей. На ВДНГ їдуть з усього міста, і щоб займатися спортом необхідно переодягтися, а отже, десь зберігати цінні речі та одяг. Всі ці деталі будуть продумані та реалізовані.
  4. Комфорт. Спортивний кластер розташується просто неба, але проєктувальники продумали конструкції, які допоможуть сховатися під час дощу. Це зробить локацію більш затребуваною та комфортною, значно продовжить сезон активного використання.
  5. Графік. На території будуть встановлені вуличні екрани з розкладом активностей та занять.
  6. Освітлення. Усі спортивні зони, у тому числі бігові та велосипедні маршрути, будуть добре освітлені — так роботу кластера можна буде продовжити до 23:00.
  7. Різні цільові групи. Локація зможе закрити потреби одразу кількох цільових груп — дорослих, дітей, пенсіонерів. Так відвідувати спортивний кластер буде цікаво самому, усією родиною чи з друзями.
  8. Безбар'єрність. Щоб людям з інвалідністю було комфортно, все продумано до дрібниць. На фудкортах запроєктовано нормовану висоту стійок — 1,2 м. Всі покриття будуть без бордюрів, велико- та дрібнозернистих насипів, щоб можна було легко проїхати на інвалідному візку. Передбачено доступну вбиральню та окремий басейн для реабілітаційних вправ.
Панорама спортивного кластера на ВДНГ

Функціональне зонування

Спортивний кластер буде розділено на наступні функціональні зони:

  • центральна. На цій території розміститься головна площа з фудкортом, столами для пінг-понгу, майданчиком для дітей та занять йогою. Громадський простір тут буде поділено таким чином, що ⅓ території буде заасфальтованою, а ⅔ — зайняті тінистим лісом;
  • активна . Тут можна буде зайнятися баскетболом, волейболом та футболом. Поруч розташований скейт-парк, а також майданчик для брейк-дансу;
  • воркаут-зона. Вона поєднує індивідуальні види спорту та дозволяє відвідувачам спілкуватися та тренуватися разом. Тут можна буде займатися воркаутом, паркуром і боулдерингом — скелелазінням короткими, але складними трасами;
  • водна. Територія з басейнами, пляжами та майданчиком для волейболу.

Що вже доступно містянам

Торішнього серпня на території ВДНГ було відкрито першу і найактивнішу зону майбутнього спортивного кластеру — урбан-парк. Це новий формат публічного простору, який поєднує різні види вуличного спорту, творчості та культур. Він спрямований на всебічний розвиток тих, хто до нього потрапляє — від неформального спілкування та тусовок до регулярних тренувань та проведення професійних чемпіонатів.

Урбан-парк розділений на три сегменти:

  • перший включає скейт-парк для скейтбордистів, BMX, трюкових самокатів та роллерблейдингу. Поруч розташована івент-зона для вуличних танців та ігровий простір зі стрітболом 3х3 та 5х5 та стріт-футболом 3х3. Головний критерій цього простору — можливість видовищних івентів та батлів, різнорівневі трибуни, що дозволяють бути свідком видовищних спортивних заходів;
  • другий — це три великі зони, що сусідять одна з одною: простір для клаймінгу, паркуру та стріт-воркауту. Ці зони розраховані для тривалих та різноманітних типів тренувань, експериментів та проведення батлів;
  • третій орієнтований на юне покоління — це дитячий урбан-парк. Він включає нескладні альпіністські траси, дитячий стріт-воркаут, батути та дитячий паркур.
Спортивний кластер на ВДНГ

Скейт-зона, розташована на ВДНГ, це найбільший бетонний скейт-парк в Україні. Він займає площу 1000 кв. м і за складністю варіюється від найскладніших і екстремальних видів катання до трас для новачків. Парк складається з монолітних бетонних фігур різної складності та конфігурації, великого боулу та трибун. Крім тренувань, тут можна буде знімати контент, проводити джеми та професійні турніри.

Зона для вуличних танців займає площу 500 кв. м і є сценою у вигляді кола з прогумованим покриттям, трибунами і пультом для діджея. Цей простір спроєктований з можливістю організації та проведення тренувань вуличних танців на відкритому повітрі та проведення майстер-класів, батлів та різноманітних заходів.

Паркур-спот — унікальний за архітектурним рішенням та масштабом простір. Його спроєктовано за принципом бджолиних «чарунків» і орієнтовано як для екстремальних активностей, так знайомства й перших спроб. Спот налічує понад 20 фігур з металевого каркасу та фанери, гумове покриття та місця для спостереження та зйомки контенту. Паркур-спот підходить для різноманітних тренувань, майстер-класів, всеукраїнських джемів та батлів.

Зона клаймінгу складається з великого скалодрому призматичної форми та кількох боулдерингових скеледромів різного масштабу та складності із включенням натуральних каменів. Локація розрахована на різні види активності — від ігрових форм до серйозних змагань.

Заасфальтований памп-трек — траса, створена для високошвидкісного катання на скейті, трюкових самокатах та велосипедах BMX.

Ядро урбан-парку — оточена лісом головна площа, на якій розташований публічний простір, фудкорти та зони відпочинку. Навколо площі розташована ігрова зона з різними інтерактивними зонами для найменших.

Що ще буде на території?

Протягом найближчих років спортивний кластер розширюватиметься, обіцяють його творці. Тут з'явиться кілька нових басейнів: два дорослі на 50 і 25 м, а також дитячий на 12 м. Влітку навколо басейнів працюватиме зона відпочинку з шезлонгами, роздягальнями та коктейль-барами, а взимку головний басейн планують накривати наметом — так займатися плаванням можна буде цілий рік. Крім того, тут збудують окремий басейн для дайвінгу глибиною 5 м.

Територія ВДНГ чудово підходить для занять бігом, тому тут буде створено бігову інфраструктуру: прокладено чітко марковані маршрути, забезпечено освітлення та відеоспостереження доріжок, створено хаб для зустрічей членів бігової спільноти. На початку кожного маршруту з'являться роздягальні, душові, камери зберігання, кабінет лікаря. Паралельно біговій доріжці на основному довгому маршруті збудують велодоріжку.

Зона командних видів спорту поповниться новими майданчиками. Серед них — тенісні корти із ґрунтовим покриттям, майданчик для стрітболу, додаткове футбольне поле зі штучною травою та трибунами, оснащеними навісами.

Візуалізації спортивного кластера на ВДНГ

Висновки

Спорт та здоровий спосіб життя стають у 2022 році новим трендом серед українців. За даними дослідження VOX Ukraine, проведеного минулого року, 49% людей регулярно займаються фізичним навантаженням. З них 59% роблять вправи вдома, 32% бігають, 31% займаються на свіжому повітрі, 26% відвідують тренажерну залу. Звичайне перебування на вулиці може знизити рівень гормону стресу кортизолу на 15%. Позитивний ефект перебування на природі посилюється, коли ми поєднуємо його з активною діяльністю, таким чином підвищуючи рівень ендорфінів. Спортивний кластер на ВДНГ — чудовий спосіб перенести свої тренування на свіже повітря. Жити за 10 хвилин від головного спортивного хаба столиці є величезною перевагою для майбутніх резидентів ЖК «Голосіївська Долина» та стимулюватиме додатковий інтерес до комплексу з боку орендарів та покупців.

Інформацію про комплекс «Голосіївська Долина» можна дізнатись на офіційному сайті новобудови, у представників відділу продажів у Києві та на форумі ЖК «Голосіївська Долина».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022 

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx