Подати оголошення

Як вибрати планування квартири: поради від забудовника

ЖК Голосеевская Долина
ЖК Голосеевская Долина
Як вибрати планування квартири: поради від забудовника
П’ять лайфхаків, які допоможуть вибрати найоптимальніше планування житла та заощадити гроші.

Зміст

Купівля нерухомості в більшості випадків є найбільшим матеріальним придбанням в нашому житті. Тому до її вибору слід поставитися максимально відповідально. Щоб з'ясувати, на які моменти треба звернути увагу під час вибору планування квартири, журналісти порталу Domik.ua звернулися до представниці будівельної компанії «Буд Сіті Development Group» Валерії Чернявської. Разом ми склали перелік основних порад, що стануть у нагоді кожному інвестору.

Обирайте з точки зору ергономіки

Ергономіка — наука, що відповідає за найбільш комфортну взаємодію людей із зовнішнім середовищем. Звідси випливає, що ергономічні планування — такі, в яких людина відчуває себе максимально комфортно та може ефективно функціонувати. Наприклад, якщо ви не можете запросити додому гостей, тому що у вас маленька кухня, або навіть вдень змушені вмикати світло, бо не вистачає сонячного світла — це означає, що з ергономікою вашої квартири щось пішло не так. Це, на жаль, не виправиш косметичним ремонтом, тому важливо з особливою увагою підходити до вибору планування на початковому етапі.

«Ідеальне планування — для кожного своє, — говорить представниця будівельної компанії «Буд Сіті Development Group» Валерія Чернявська. — Наприклад, родині з дитиною буде незатишно в квартирі-студії, а ось для однієї людини це оптимальний варіант. Щоб кожен міг вибрати комфортне житло, ми передбачили в нашому ЖК «Голосіївська долина» більше 20 планувань. Я раджу під час вибору квартири звертати увагу на геометрію кімнат і наявність нефункціонального простору». 

Геометрія кімнат повинна бути правильною, стверджує експертка: чим більше скошених і заокруглених стін, тим довше ви будете ламати голову над дизайном і меблюванням. Нефункціональні приміщення — це головним чином передпокій. Його площа повинна складати не більше 18% загальної площі квартири. Також у передпокої обов'язково має бути місце для об'ємної шафи. Дуже добре, якщо передбачено місце для гардеробної — це заощадить вам гроші на купівлі шафи-купе. Орієнтовна вартість погонного метра шафи-купе становить 15-17 тис. грн, а наповнення гардеробної — від 11 тис. грн.

Обираючи площу квартири, слід орієнтуватися насамперед на власний комфорт і гаманець. Однак є мінімум, зафіксований у Державних будівельних нормах «Житлові будинки», й цим можна скористатися як точкою відліку. Так, площа загальної кімнати в однокімнатній квартирі повинна бути не меншою 15 кв. м, в інших квартирах — не менше 17 кв. м. Мінімальна площа спальні на одну особу складає 10 кв. м, на дві — 14 кв. м. Мінімальна площа кухні в однокімнатній квартирі становить 7 кв. м, у двох- та більше кімнатних — 8 кв. м. Суміщені санвузли повинні бути не меншими за 3,8 кв. м. Ширина підсобних приміщень квартир має бути не менше: кухні — 1,8 м; передпокою — 1,5 м; коридорів, що ведуть до житлових кімнат — 1,1 м. 

Найпопулярніші квартири — однокімнатні, але до їхнього вибору слід підходити з особливою увагою, оскільки кожен квадратний метр тут потрібно зуміти раціонально використати

Плануйте якнайменше трансформацій

З усіх об'єктів, що будуються в Києві в 2021 році, 77% зводяться за монолітно-каркасною технологією. Її суть в тому, що «кістяк» будинку складається з бетонних колон, розташованих у зонах максимального тиску, а внутрішні та зовнішні стіни викладаються цеглою, газоблоком тощо. Особливість монолітно-каркасного будинку, на відміну від панельного, полягає в тому, що можна легко зробити перепланування, розібравши цегляну стіну. Однако на цю опцію не завжди варто розраховувати, обираючи планування.

«Багато хто вибирає житло, сподіваючись повністю виправити початкове планування, — розповідає Валерія Чернявська. — Об'єднати кухню з балконом, збільшити санвузол, розширити передпокій. На практиці ж далеко не все це виявляється можливим. Ви можете наштовхнутися на несучу колону, не урахувати розташування «мокрих точок» або стикнутися з іншими складнощами. Наприклад, перший будинок «Голосіївської долини» будувався за цегляною технологією. В деяких місцях товщина цегляної кладки досягає 60 см. Це добре з точки зору шумо- й теплоізоляційних характеристик будинку, але може стати проблемою при бажанні знести такі стіни». Не варто забувати, що у разі перепланування власник також мусить внести зміни в технічний паспорт квартири.

На сайті новобудов у 90% випадків є плани квартир з умовним розташуванням кімнат. Якщо конкретне планування вам не подобається, краще продовжувати пошуки, радить експертка, а не витрачати час і кошти на масштабну трансформацію.

Одна з переваг монолітно-каркасного будівництва — можливість знести міжкімнатні стіни. Але слід пам'ятати, що це довго, недешево та потребує змін у технічному паспорті нерухомості

Звертайте увагу на вікна та стелі

На відміну від України, в європейських країнах під час купівлі квартири платять не за метраж, а за обсяг приміщення — так у вартість нерухомості закладається висота стель. Згідно з ДБН В.2.2-15-2005, в нашій державі висота житлового поверху від підлоги до підлоги в житлових будинках повинна бути не менше 2,8 м, а від підлоги до стелі — не менше 2,5 м. «Якщо висота приміщення нижче 2,4 м, це створює відчуття стелі, що тисне, — вважає Валерія Чернявська. — Тому при виборі квартири обов'язково слід враховувати цю деталь. А якщо ви плануєте монтаж натяжних стель, то пам'ятайте, що вони «з'їдають» як мінімум 5-6 см».

Утім, не всі забудовники готові зводити житлові комплекси зі стелями, як в «сталінках» — 3 м. Більшість вважають за краще економити на цьому. «Високі стелі передбачають більші витрати на будівельні та оздоблювальні матеріали. Наприклад, зниження висоти стель з 2,7 до 2,6 м зменшує будівельні обсяги на 5%, — стверджує представниця «Буд Сіті Development Group». — Звісно, це суттєва цифра. Однак наша компанія не готова жертвувати комфортом майбутніх мешканців. Тому в житловому комплексі «Голосіївська долина» висота стель складає 2,7 м».

До вікон теж слід придивитися при виборі планування. У кожній житловій кімнаті та на кухні має бути вікно — краще, якщо панорамне або хоча б 50-70 см від підлоги. Це забезпечить не лише гарний краєвид, але й кращий рівень інсоляції. Згідно з ДБН, відношення площі світлових прорізів житлових кімнат і кухонь до площі підлоги цих приміщень повинно бути в межах від 1:5,5 до 1:8. 

Якщо ви плануєте монтувати в квартирі підвісні стелі, врахуйте той факт, що конструкція «з'їдає» приблизно 5-6 см висоти

Уявіть себе в квартирі

Перед тим як розпочати вибір планування, створіть ідеальну квартиру в своїй голові. Подумайте про свої звички, згадайте, як зазвичай проходить ваш день. Де ви проводите більшу його частину? Чи потрібно вам місце для заняття спортом або, можливо, куточок для дитячих ігор? Чи прокидаєтеся ви на світанку або раннє сонце в спальні буде тільки заважати?

«Накидайте на папері орієнтовну схему того, як повинна виглядати ваша квартира, — радить експертка. — Помістіть себе в цю обстановку, продумайте деталі. Простіше підлаштувати інтер'єр під ваші звички, ніж навпаки. Наприклад, ви часто палите на балконі, а ваша друга половинка не переносить тютюнового диму. Тоді, швидше за все, вам потрібен вихід на балкон із кухні, а не зі спальні».

Перед тим, як приступити до вибору планування в конкретному житловому комплексі, створіть план ідеальної квартири у себе в голові або на папері

Нові часи — нові вимоги

Навесні минулого року людство вперше зіткнулось із тотальним локдауном, і відтоді карантин став неодмінною частиною нашого життя. Разом із ним у повсякдення щільно увійшли віддалена робота, домашні тренування, Zoom-конференції та дистанційне навчання. За результатами дослідження консалтингової компанії PricewaterhouseCoopers, 78% опитаних роботодавців впевнені, що віддалений формат роботи закріпився на ринку надовго. А в недавньому опитуванні FlexJobs 65% респондентів заявили, що хочуть працювати віддалено й після пандемії. «Наші квартири припинили бути місцем, куди ми просто приходимо спати, — підтверджує цю статистику представниця «Буд Сіті Development Group».— Вони стали робочим кабінетом, навчальним класом, місцем для збору друзів. Тому при виборі квартири враховуйте, що у кожного члена родини повинен бути власний простір — на випадок, якщо нас закриють на черговий карантин». 

Висновки

Обираючи житло, інвестори часто орієнтуються на його площу та вартість, вважаючи планування несуттєвим моментом: пізніше, мовляв, якось вирішиться. Але часто буває так, що вже на етапі ремонту людина розуміє, що обране планування не дозволяє реалізувати всі плани. Тому краще витратити кілька днів на вивчення питання, ніж потім тривалий час ламати голову над вирішенням нерозв'язаних задач.

Дізнатися більше про масштабний житловий комплекс, що зводиться в Голосіївському районі столиці, можна на форумі ЖК «Голосіївська долина».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

2 коментаря
Оксана• 
Самый ужасные планировки, по-моему, в домах неправильной и всякой вычурной формы. Из-за сомнительной визуальной эстетики архитекторы жертвуют практичностью. А ты потом делай мебель на заказ, даже карнизы на заказ и ломай мозги над тем, как втиснуть шкаф в прихожую-кишку
0+3
Сергей• 
Гідні поради, але у виборі планування набагато більше нюансів, на які тре звертати увагу. Особливо якщо береш для себе. Я б взагалі радив разом с дизайнером обирати планування, професіонал може сказати про плюси та мінуси планування, ледь глянувши на нього
0+3
Реестр инвесторов на форуме Домика
Кнопка добавления в реестр расположена вверху каждой темы ЖК на форуме. Следите за продажами сами!
Детальніше