Подати оголошення

Як зареєструвати право власності на новобудову — інструкція від Мін'юсту

Як зареєструвати право власності на новобудову — інструкція від Мін'юсту
У Мін’юсті розповіли, які документи під час оформлення права власності на щойно зведений будинок може вимагати державний реєстратор та анонсували переведення адміністративних послуг в онлайн-формат.

Зміст

Портал Domik.ua дізнався про те, що 18 травня 2021 року Міністерство юстиції України (Мін’юст) опублікувало на офіційній сторінці у мережі «Фейсбук» перелік документів, що необхідні для оформлення права власності на новозбудоване житло. 

«Коли всі необхідні дозвільні документи вже оформленні, а будівництво житла завершене — господарю нерухомості необхідно подбати про офіціалізацію свого статусу власника. Для цього потрібно спланувати похід до найближчого реєстратора чи нотаріуса, взявши із собою паспорт або ідентифікаційний код, а також документ, що підтверджує сплату/звільнення від сплати (у випадку його наявності) адміністративного збору за державну реєстрацію прав», — йдеться у повідомленні міністерства. 

Які документи потрібні

Перелік документів для державної реєстрації права власності на новозбудований об’єкт такий: 

  • технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна;
  • письмова заява або договір співвласників про розподіл часток, якщо майно набувається у спільну часткову власність.
  • договір про спільну діяльність або простого товариства, коли будівництво — результат колективної праці;
  • документ, що засвідчує прийняття в експлуатацію. Зверніть увагу, що цей документ не вимагається у разі його реєстрації в Єдиному реєстрі дозвільних документів (до 6 липня 2020 року), або Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Остання наразі знаходиться на етапі впровадження;
  • документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.

Документ про присвоєння адреси не вимагається у таких випадках: 

  • у разі, коли адреса отримана під час реалізації експериментального проєкту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та нерухомого майна. Відповідна позначка має бути зазначена в документі про прийняття в експлуатацію. Нагадаємо, що експериментальний порядок діяв з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року, він передбачав скорочення терміну отримання адреси до 5-ти робочих днів;
  • якщо реєстрація проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний чи збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Заявник у поданій заяві обов’язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки. Таким чином реєстратор може отримати дані з Державного земельного кадастру про місцезнаходження об'єкта.

Відповідно до Статті 331 Цивільного кодексу України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, то право власності виникає з моменту прийняття до експлуатації. У разі, коли право власності підлягає державній реєстрації, воно виникає з моменту такої реєстрації. До завершення будівництва особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі створення майна.

Знайти приватного або державного реєстратора для укладення угод з нерухомим майном можна в базі нотаріусів.

Читайте також: Кількість правочинів із нерухомістю в Україні за IV квартал 2020 року

Строки та сплата

Терміни проведення реєстрації та розмір адміністративного збору прописані у Законі України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Оформлення права власності проводиться до п’яти робочих днів із дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав. Адміністративний збір складає 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це на поточний момент — 227 грн. 

За пришвидшене оформлення доведеться переплатити: 

  • протягом 2-х робочих днів — один прожитковий мінімум для працездатних осіб (2 270 грн);
  • впродовж одного робочого дня — 2 прожиткових мінімумів (4 540 грн);
  • за 2 години — 5 прожиткових мінімумів (11 350 грн).

Читайте також: Як зареєструвати договір про відчуження нерухомості в Україні: документи, податки, нюанси

Послуги онлайн

17 травня 2021 року Мін'юст разом із Міністерством цифрової трансформації України розповіли про запуск нового сервісу — сплату адміністративного збору онлайн. Пілотний проєкт стартує у трьох містах — Одесі, Хмельницькому та Рівному. 

«Наша спільна мета — пейперлесс та зручні цифрові послуги в «Дії». Сьогодні більшість реєстраційних послуг, наприклад, реєстрація речових прав на нерухоме майно, передбачають сплату українцем адміністративного збору. Як це відбувається зараз? Людина приходить до державного реєстратора та, перед тим, як подати заяву, отримує від нього клаптик паперу — рахунок на оплату. Іде до найближчого банку, сплачує та повертається з іншим папірцем — квитанцією про сплату. І після цього вже подає заяву. Ось таке паперово-бюрократичне коло. Відсьогодні ми запускаємо новий зручний сервіс — сплата адмінзбору онлайн», — зазначив заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов під час «Дія.Саміт».

Людині потрібно буде за допомогою смартфона та сервісу «Дія» відсканувати наданий державним реєстратором QR-код. Після чого буде сформована автоматична квитанція з усіма даними заявника та можливістю оплати онлайн. При цьому реєстратор зможе «підтягнути» справжню електронну квитанцію в реєстр.

Також Сергій Орлов повідомив про запуск ще однієї послуги — реєстрації права власності онлайн. 

«...в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно сьогодні майже відсутні відомості про майно, набуте до 2013 року. Щоб зареєструвати право власності на майно, українцю потрібно назбирати купу довідок, в тому числі звернутись до БТІ для отримання довідки з архіву. Відтепер все, що потрібно зробити — це подати електронну заяву на порталі «Дія» разом зі скан-копією правовстановлюючих документів. Запит до БТІ та отримання інформації з архіву в електронному вигляді відбувається без участі громадянина», — заявив заступник міністра.

Тестуватиме на собі «пілот» місто Харків. Згодом послуга стане доступною і для мешканців інших регіонів країни.

Читайте також: Як зареєструвати договір про заставу нерухомості в Україні

Дізнатися більше про нюанси оформлення договорів під час здійснення різних правочинів із нерухомістю можна на форумі Юридична консультація.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

1 комментар
Софія Рикун• 

Нерухомість потребує значного капіталовкладення і вимагає належної документації для підтвердження власності. Якщо в державному реєстрі отримати документи не вдається, судовий процес вимагає багато часу, то можна звернутись до агентства нерухомості, яке допомагало з пошуком. Воно також відіграє важливу роль у підтвердженні права власності на нерухомість. Тому це ще раз підтверджує, що самотужки справитись з питаннями, які стосуються прав власності складно.

0+0
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше