Подати оголошення

Як живеться в ЖК «Еврика»: два роки по тому

ЖК Эврика
ЖК Эврика
Як живеться в ЖК «Еврика»: два роки по тому
Катерина Голубенко заїхала в ЖК «Еврика» з повторним візитом, щоб на власні очі побачити, як йдуть справи в новобудові після ліквідації «Аркади» та поспілкуватися з людиною, яка живе в недобудові.

Зміст

Два роки тому, коли я вперше приїхала до ЖК «Еврика», новину про те, що «Аркаді» скоро прийде кінець, назвали б невдалим жартом. Крани крутилися, на будинках висіли «люльки», менеджери у відділі продажу жваво оформляли договори. Правда, вже тоді в повітрі відчувалась якась невизначеність, але пов'язана вона була не з «Еврикою», а з «Патріотикою на озерах», будівництво якої забуксувало через активістів. І ось за рік, восени 2020-го, як сніг на голову: Нацбанк відкликав ліцензію у банку «Аркада», всі об'єкти девелопера заморожені. Й далі понеслося: одні ЗМІ писали, що за добудову вирішив взятися «Київміськбуд», інші — Stolitsa Group, ось підписали меморандум, а ось припинили меморандум ... Де все ж таки правда, як насправді йдуть справи на «Евриці» та хто буде її добудовувати, я й вирішила з'ясувати особисто.

Так виглядають готові черги ЖК «Еврика» у вересні 2021 року

Стисло про житловий комплекс «Еврика»

Детально про житловий комплекс «Еврика» я розповідала два роки тому, коли вперше відвідала новобудову. Відтоді змінилося небагато, тому стисло пройдуся по основних моментах. Отже, «Еврика» — проєкт економкласу, що складається з 30 новобудов висотою 15, 20, 23-24 поверхи та власної інфраструктури мікрорайону. Технологія будівництва змішана: частина будинків є монолітно-каркасними з цегляними стінами, частина — панельними. Зовнішні стіни утеплюють мінеральною ватою, а далі оздоблюють за технологією «мокрий фасад». Будинки знаходяться на різних стадіях готовності: одні на етапі пальового поля, інші — практично готові. Всього за шість років «Аркадою» введено в експлуатацію шість будинків. Ще два побудовані — але, на жаль, їх не встигли ввести в експлуатацію та надати поштову адресу. Станом на вересень 2021 року будівництво комплексу заморожене.

Навіть не віриться, що рік тому на цих порослих бур'яном будмайданчиках кипіла робота

Розташування та інфраструктура новобудови

Локація «Еврики» — її, мабуть, найголовніша перевага. Житловий комплекс розташований у Голосіївському районі Києва, між станціями метро «Виставковий центр» та «Іподром». Від метро до будинків «Еврики» йти не більше 5-10 хвилин. Територія забудови — умовний квадрат між вулицями Маршала Конєва, Михайла Ломоносова та Софії Ковалевської.

Різноманітною внутрішньою інфраструктурою комплекс похвалитися не може — але це, сподіваюся, тимчасова історія. На прибудинковій території «Аркада» обіцяла зведення трьох дитячих садків, школи, ліцею, двох багаторівневих паркінгів і торговельного центру. Сподіваюся, все це рано чи пізно з'явиться тут, хоча й «Аркада» вже не буде мати до всього цього жодного відношення. Поки ж побудовано лише будівлю дитячого садка, такого потрібного мікрорайону, але, на жаль, не працюючого.

Будівля дитячого садка, готова ще три роки тому, поступово занепадає — і це дуже сумно, адже мікрорайону гостро не вистачає дошкільних закладів

Брак власної інфраструктури з надлишком компенсується наявністю всього необхідного в пішій досяжності. Так, через дорогу від новобудов «Еврики» розташовані корпуси Київського національного університету ім. Шевченка, зокрема фізичний факультет, факультет радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем, а також механіко-математичний факультет. Найближчі державні школи знаходяться в кілометрі, тобто 10-15 хвилинах пішки, — це спеціалізована школа № 220 з поглибленим вивченням іноземних мов, ліцей № 227 та спеціалізована школа № 260 з поглибленим вивченням української мови та літератури. Дитячих садків в окрузі вистачає, але всі вони приватні — це і «Везунчик», і Emily Preschool, і «Антошка», і «Ліко-Світ», розташований на території ЖК «Ліко Град».

В 200-300 м від житлового комплексу знаходяться невеликі продуктові магазинчики, супермаркет «Новус» і «Сільпо», лавки з фермерськими продуктами. Через дорогу працює приватна клініка ADELIZ і лабораторія «Сінево», а в 500 м — амбулаторія №1 Голосіївського району.

Для прогулянок ідеально підійде парк «ВДНГ», розташований за півкілометра від житлового комплексу. Тут цілий рік проводяться фестивалі та благодійні вечірки, працює басейн під відкритим небом, облаштований сад гамаків. На території «Еврики» також є невеликий, але затишний сквер: тут можна прогулятися з візочком або почитати книжку, сидячи в тіні дерев.

Внутрішні двори ЖК «Еврика» поступово обзаводяться зеленими зонами

Перебіг будівництва та документи

Історія житлового комплексу «Еврика» почалась у 2003 році, коли колишній ректор Київського національного університету ім. Шевченка Віктор Скопенко передав ділянку землі площею 27,6 га, що належить вишу, ЗАТ «Побутрембуд» для будівництва житлового мікрорайону «Градимир». Університет, згідно з розпорядженням Кабміну №1502-р, повинен був отримати 20% від усього побудованого на території житла. Першу чергу планували ввести в експлуатацію у 2006-2011 роках, другу — протягом 2010-2013 років, третю — в 2007-2013 роках.

У 2012 році суд розірвав договір між університетом і генеральним підрядником «Побутрембуд» на підставі того, що останній не зміг дотриматись термінів здачі першої черги комплексу й суттєво затримав здачу наступних черг.

У січні 2014 року керівництво університету передало функції генерального підрядника житлового комплексу ТОВ «Аркада-Будівництво» (ліцензія №201303451) та підписало з компанією договір на тих самих умовах, що з ЗАТ «Побутремонтбуд». Девелопером нового проєкту, який отримав назву «Еврика», став банк «Аркада».

Протягом 2017-2018 років «Аркада» ввела в експлуатацію шість новобудов ЖК «Еврика» — будинки № 7 (сертифікат ІУ №163182431125), 8 (сертифікат ІУ № 163173562565), 10 (сертифікат ІУ №163181591289), 11 (сертифікат ІУ № 163181591286), 12 (сертифікат ІУ № 163182571608) і 13 (сертифікат ІУ №163182571586). До фінального етапу будівництва підходили будинки № 14, 15, 16, 17 і 18, здача яких була запланована на кінець 2019 року.

Проте в тому ж 2019-му в «Аркади» почалися проблеми. Активісти громадської організації «Екопарк Осокорки» заблокували будівництво нового проєкту девелопера — житлового комплексу «Патріотика на озерах». Під тиском активістів Київська міськдержадміністрація розірвала договір оренди з «Аркадою». Цілий рік забудовник судився з містом, поки в лютому 2020-го не виграв Верховний суд і не відновив дію дозволу на будівництво.

На жаль, на цьому проблеми банку «Аркада» не закінчилися. У 2019-му Нацбанк провів аудит і за його результатами заборонив фінустанові залучати депозити вкладників з огляду на те, що в банку «немає ефективної системи управління ризиками». Пізніше банк позбувся свого основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки на вулиці Ольгінській. 24 вересня 2020 року НБУ відкликав ліцензію у «Аркади», а на наступний день Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив процедуру ліквідації фінансової установи.

Ліквідація банку, що на той момент був девелопером трьох житлових комплексів, — «Еврики», «Патріотики» та «Патріотики на озерах», — призвела до того, що будівництво проєктів зупинилося. Число постраждалих інвесторів становить приблизно 13 000 людей.

Stolitsa Group: чи буде добудовувати «Еврику»?

Загалом в трьох житлових комплексах «Аркади» залишилися недобудованими 39 будинків. Для їхнього завершення потрібні мільярди гривень. Після довгих місяців обговорень і численних мітингів інвесторів у кінці тунелю зажевріло світло: добудувати всі три проєкти «Аркади» погодилася девелоперська компанія Stolitsa Group. Досвід зведення масштабних новобудов у компанії є: в її портфелі — мікрорайони «Варшавські», «Ліпінка», «Галактика» тощо.

7 квітня нинішнього року в ході прес-брифінгу в Нацбанку було підписано меморандум, згідно з яким Stolitsa Group зобов'язалася добудувати «Еврику», «Патріотики» й «Патріотики на озерах». Підписантами меморандуму виступили 12 сторін: директор Stolitsa Group Едуард Соколовський, МВС, Міністерство розвитку громад і територій, СБУ, Фонд гарантування вкладів фізосіб, КМДА, Владислава Молчанова (співзасновниця і керівник Stolitsa Group), а також громадська організація, що представляє інтереси інвесторів у ЖК «Аркади», народний депутат Дмитро Ісаєнко, фінансова компанія «Гарант Капітал» і будівельна компанія «Фундамент».

Як випливає з меморандуму, Stolitsa Group повинна була провести фінансовий, технічний і економічний аудит об'єктів. Після цього компанія представила графіки добудови житлових комплексів. Так, «Патріотику», за винятком одного будинку, повинні були добудувати до 2025 року, «Еврику» (також за винятком одного будинку) — до 2029-го. У Stolitsa Group додали: графіки можуть бути переглянуті, якщо вдасться залучити державне фінансування.

Терміни будівництва і стали головним каменем спотикання у відносинах сторін. За меморандумом, графіки повинні бути узгоджені з представниками житлових комплексів. Але представник «Еврики» Людмила Шевченко виступила проти озвучених термінів, не надавши при цьому обґрунтованих зауважень та альтернативних варіантів. Stolitsa Group заявили, що в таких умовах вони не мають права добудовувати будинки, і призупинили фінансування охорони, енергозабезпечення та інших поточних витрат на утримання ЖК.

На даний момент дію меморандуму призупинено. Однак, всупереч поширюваним у ЗМІ новинам, Stolitsa Group не вийшла з нього і не відмовилася від добудови об'єктів «Аркади». Девелопер не дає офіційних коментарів з приводу ситуації, що склалася. Відомо лише, що зараз між керівництвом компанії та об'єднаним активом інвесторів трьох ЖК йдуть переговори.

Незважаючи на те, що 14-й і 15-й будинки «Еврики» не введені в експлуатацію, люди почали робити там ремонти

Відгуки мешканців готових будинків ЖК «Еврика»

Головний саундтрек житлового комплексу «Еврика» — звук перфоратора, що зустрічає мене при вході на подвір'я. Ремонти тут ведуться активно — причому навіть в 14-му й 15-му будинках, які ще не введені в експлуатацію. Крім будівельників, людей у ​​дворах майже немає, але у мене є перевірений метод знайомства з місцевими.

— Спробуйте наш новий медовий раф, — з широкою посмішкою радить дівчина-бариста. — Він робиться на основі еспресо, збивається з молоком і медом. Дуже смачний і зігріваючий.

Я беру каву та влаштовуюсь на літньому майданчику. За сусіднім столиком сидить дівчина, похитуючи однією рукою дитячий візочок, в якому спить малюк. Ми знайомимося: дівчину звати Аня, й вона разом із батьками живе в десятому будинку. Переїхали вони сюди всією родиною в 2016 році, тікаючи від війни на сході держави. Продали у Донецьку нерухомість: за великий двоповерховий будинок на 170 кв. м з усіма меблями виручили суму, якої ледь вистачило на «двушку» в «Евриці». Два роки прожили в орендованій квартирі, потім отримали ключі від власної. Побачивши, що забудовник в чіткі терміни та без проблем здає об'єкти, позичили у друзів грошей і вклалися в однокімнатну в будинку, що на той момент зводився — Аня саме вийшла заміж. Але цього разу хепі-енду не сталося: «Аркада» лопнула, а будинок так і залишився недобудованим. За цей час Аня встигла народити малюка, а її чоловік, який служив в АТО, — повернутися додому. «Так і живемо вп'ятьох у «двушці», — зітхає дівчина. — Кожен день, гуляючи, проходжу повз наш майбутній будинок. Там навіть нашого поверху ще немає. Виходить, ми досі виплачуємо борги за куплене повітря. Прикро».

Попрощавшись із Анною, я йду далі, та в сквері біля дитячого майданчика зустрічаю чоловіка 40-45 років. Він не хоче представлятися, але охоче розповідає, що чекає свого орендаря з роботи: сьогодні, мовляв, день квартплати. «Це бюджетне житло, тут варто розглядати нерухомість тільки під оренду, — впевнено заявляє мій співрозмовник. — Стіни тонкі, ремонт — а я брав квартиру з ремонтом від забудовника — зроблений на «трієчку». Будинки так близько один до одного, що можна телевізор не купувати, а дивитися у вікно сусідський ... Натомість ціни були прийнятні: я брав «квадрат» по 14 000 грн, а в сусідньому «Ліко Град» на той момент вже 22 000 грн за метр просили». В кінці розмови чоловік додає, що замислювався брати ще одну однокімнатну під інвестицію, але не встиг: буквально через рік будівництво зупинилось. «Бог уберіг», — резюмує мій співрозмовник, і на цьому ми прощаємося.

За словами місцевих жителів, найбільший недолік «Еврики» — в щільності забудови та тонких стінах

Зворотний бік життя в ЖК «Еврика» 

Мешанці зданих будинків «Еврики» розповіли багато цікавого, але найдивовижніша зустріч чекала на мене попереду. Заради неї я повертаюся до станції метро «Іподром» і чекаю свою співрозмовницю навпроти третього будинку «Еврики». Третій, до речі, він лише номінально, тому що будувати його почали першим — і, за парадоксальним збігом обставин, досі не добудували. 15-поверхова будівля практично готова: засклені віконні прорізи, одна секція навіть утеплена. Однак оскільки будинок не введено в експлуатацію, він не підключений до інженерних мереж. І, відповідно, не заселений — за одним маленьким винятком.

Галина Студинська проживає тут з 2008-го — майже 13 років. Квартиру в житловому комплексі, який на той момент зводив ще «Побутрембуд», вони з чоловіком купили в 2005-му, а п'ять років по тому через суд отримали право власності. Подружжя — наукові співробітники, займаються серед іншого викладацькою діяльністю. Здавалося б: звичайне життя у великому місті. Проте побут родини мало нагадує той образ життя, до якого ми звикли в XXI столітті. Щоб зайти на територію будинку, подружжю потрібно зателефонувати охоронцю, який відкриває іржаві ворота, що ведуть на будмайданчик. Ліфт не працює, тому кожен день на дев'ятий поверх вони піднімаються пішки. І не з порожніми руками: потрібно принести хоча б пару бутлів води, оскільки її в будинку немає. Готують їжу на плитці, підключеній до газового балона. Опалення, так само як води й каналізації, теж немає — тому гріються керосиновим обігрівачем. Електроенергія є, але її часто відключають, тому у Галини Яківни на підвіконні завжди заряджаються лампи на сонячних батареях. «Раз на тиждень ми влаштовуємо «банний день» — ходимо митися й прати речі до своїх друзів», — розповідає пані Галина.

Всі ці 13 років вона не просто живе в недобудові, а й піклується про неї. «Взимку ми прибираємо сніг, періодично робимо обходи підвалів, перевіряємо, чи не затопило. Встановили камери спостереження, разом з іншими інвесторами оплачуємо охорону. З нами в будинку жили ще одні сусіди, але вони не витримали — переїхали на дачу», — розповідає Галина Яківна.

Слухаючи її історію, я практично не вірю, що все це відбувається в 2021 році в одній із новобудов столиці. При цьому Галина Студинська примудряється не просто жити в таких умовах, але й активно боротися за добудову комплексу. Нещодавно її призначили офіційним представником житлового комплексу «Еврика», і разом з командою таких же енергійних активістів Галина Яківна посилено працює над тим, щоб Stolitsa Group таки взялась за добудову комплексу. «Вчора я прийшла з роботи, падала з ніг, але приєдналася до зум-конференції, — розповідає моя співрозмовниця. — Але ближче до опівночі не витримала, здалася. А багато хто з наших працюють і вдень, і вночі, це золоті люди. В мене тільки питанні: коли вони лишень відпочивають?» На підтвердження своїх слів Галина Яківна демонструє мені внутрішній чат: деякі повідомлення відправлені о третій годині ночі, а наступні — вже о восьмій ранку того ж дня. Подібній енергійності можна лишень позаздрити. «Всіх нас об'єднує спільна мета — отримати законно куплені квартири, — резюмує пані Галина. — Для мене це питання всього життя. І я не піду звідси, поки останній будинок «Еврики» не буде введений в експлуатацію».

Ми прощаємося з Галиною Яківною, коли на вулиці вже темно. Я прямую до себе додому, де тепло, світло та є вода, а моя співрозмовниця йде до іржавих металевих воріт, що ведуть на будівельний майданчик. За ними — темно, й тільки промінь самотнього прожектора висвітлює паркан, відлякуючи бездомних.

У цій недобудові, яка поки що мало нагадує придатний для життя будинок, і проживає родина Студинських

Підсумки

Житловий комплекс «Еврика» переживає непрості часи, й у активістів, що борються за добудову комплексу, ще багато роботи. Будемо сподіватися, що їм вдасться виправити помилки попередників і домовитися про добудову комплексу. Щасливих фіналів на вітчизняному ринку не так багато, але вони трапляються — й цілком ймовірно, що Stolitsa Group стане співавтором одного з них.

Що стосується готових черг ЖК «Еврика», то я за традицією розкажу про основні плюси та мінуси проєкту. Серед перших:

  • розташування житлового комплексу в пішій досяжності від станцій метро «Виставковий центр» та «Іподром»;
  • безліч дитячих садків, шкіл, а також факультетів КНУ ім. Шевченко в окрузі;
  • внутрішній двір, який цілком відповідає новобудові економкласу — охайні дитячі майданчики, доглянуті клумби та газони.

В переліку мінусів:

  • недобудовані будинки, заморожені на невизначений термін;
  • проблеми з паркуванням. Внутрішні двори «Еврики» повільно, але впевнено перетворюються в парковку, при цьому заселено лише шість будинків;
  • щільність населення мікрорайону.

Приєднатися до обговорення новобудови можна на форумі ЖК «Еврика».

Катерина Голубенко

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx