Подати оголошення

Забезпечена старість: у що інвестувати, щоб отримувати додатковий дохід на пенсії

ЖК Голосеевская Долина
ЖК Голосеевская Долина
Забезпечена старість: у що інвестувати, щоб отримувати додатковий дохід на пенсії
Чиновники непрозоро натякають: на пенсію від держави в майбутньому можна не розраховувати. Розглядаємо варіанти альтернативного пасивного доходу.

Зміст

В середині вересня 2021 року екс-міністр економіки Тимофій Милованов в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив, що українцям не варто особливо розраховувати на пенсію від держави. Чиновник порадив молоді вже зараз відкладати 3-5% собі на пенсію. Його слова підтвердив міністр фінансів Сергій Марченко: він стверджує, що нинішнім сорокарічним сподіватися на пенсію не доводиться, оскільки накопичень в Пенсійному фонді вже на даний момент недостатньо.

Обговорюється варіант, при якому пенсія українців буде формуватися комбіновано: частина з Пенсійного фонду, частина — з особистих накопичень. Що вигідніше: тримати гроші на депозиті, вкладати в облігації або інвестувати у нерухомість? Журналісти порталу Domik.ua знайомлять читачів з усіма варіантами.

Відкритий пенсійний фонд

Припустимо, за порадою міністра ви вирішили відкладати частину щомісячного доходу, розміщуючи гроші у відкритому пенсійному фонді (ВПФ). Один з таких — «ПриватФонд», що належить державному «ПриватБанку». Здійснюючи внески в ВПФ, людина стає його учасником. З виходом на пенсію вона отримує свої накопичення плюс інвестиційний дохід, який вони принесли.

У липні поточного року середня заробітна плата, за даними Держстату, становила 14 345 грн. Якщо вносити в ОПФ 5% від цієї суми, тобто 171 грн щомісяця, і робити це протягом 20 років, то середній розмір щомісячної виплати складе 5 908 грн (при очікуваній річній прибутковості 15%). Що можна буде купити на цю суму через 20 років і яку її частину «з'їсть» інфляція — можна лише припускати. Крім того, не варто забувати, що виплати оподатковуються в розмірі 18% для одноразової виплати й від 18% до 60% для виплат на певний термін. Також утримується військовий збір — 1,5%.

Депозит, ОВДП, акції

Зберігати гроші на депозиті — один з найпопулярніших інструментів інвестування в нашій країні. Станом на 21 вересня 2021 року середня ставка по депозитах фізосіб, за даними Мінфіну, становила 7,81% в національній валюті та 0,68% в доларах США. Однак реальні ставки дещо відрізняються: наприклад, державний «ПриватБанк» під термінові гривневі депозити дає 6,5%. Тобто поклавши на рахунок 200 тис. грн (а це максимальна сума, яку в разі чого зобов'язується відшкодувати Фонд гарантування вкладів), ви отримуєте приблизно 7 683 грн на рік. Після виплати податків ця сума складе 6 185 грн. Якщо розділити на кількість місяців, то вийде приблизно 515 грн щомісяця.

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) — ще один спосіб змусити гроші працювати. Багато хто лякається незнайомої абревіатури, але насправді все просто: держава бере в борг у інвестора гроші та зобов'язується їх повернути назад з нарахованими відсотками. Тобто ОВДП — це, по суті, державна боргова розписка. Орієнтовна прибутковість за гривневими держоблігаціями складає 9-11% річних у гривні. ОВДП не обкладаються податком. Це непоганий інструмент інвестування для тих, хто розбирається в макроекономіці та цікавиться фінансовими прогнозами. Але тут слід врахувати, що процедура покупки ОВДП досить непроста, а також Мінфін може відстрочити їх погашення. Крім того, мінімальний поріг входу в ОВДП, який дозволить заробляти на інвестиціях, становить $10 тис., оскільки інвестор сплачує комісії брокеру й банку.

Купівля цінних паперів приватних компаній в Україні можлива, але подібна практика не надто поширена. По-перше, законодавство захищає тільки інвестиції в цінні папери, які заведені в депозитарну систему країни. Тобто якщо ви хочете прикупити акції Apple або Tesla, ніхто ваші вкладення не захистить. Можна інвестувати в вітчизняні компанії — наприклад, «Укрнафту» або «Турбоатом». Однак фінансові експерти кажуть, що український ринок акцій — профанація, оскільки самі власники цих компаній розглядають цінні папери не як спосіб залучення коштів, а як інструмент контролю над підприємством.

Придбання квартири

З огляду на все вищесказане, покупка нерухомості залишається найзрозумілішим способом інвестування в нашій країні. І це відображається на вартості житла, що постійно дорожчає. Так, в серпні 2018 року середня ціна квадратного метра в новобудовах Києва становила 22 800 грн. У серпні 2021 року цей показник зріс до 32 500 грн — а значить, за три роки додав 42,5%.

Розглянемо на конкретному прикладі, наскільки вигідно інвестувати в нерухомість. Наприклад, у вересні нинішнього року найдоступніша однокімнатна квартира в ЖК «Голосіївська долина» коштує 922 тис. грн. Після здачі комплексу в експлуатацію цей цінник виросте як мінімум на 20%, а ще через кілька років додатково прибавить в ціні, коли колишня Васильківська промзона перетвориться в новий розвинений мікрорайон. Якщо грунтуватися на цифрах, а не припущеннях, виглядає це так: у вересні 2011 року квадратний метр в Голосіївському районі столиці коштував в середньому 16,5 тис. грн, а у вересні 2021-го — 41,3 тис. грн. Подорожчання становить 150%. Тобто цілком ймовірно, що за 20 років ваша квартира подорожчає в 1,5 рази. При цьому ви можете здавати її в оренду, зберігаючи нерухомість у власності й щомісяця отримуючи певну суму. Восени 2021 року середня вартість оренди однокімнатної квартири в Голосіївському районі становить 14-17 тис. грн. При цьому оренду, на відміну від депозитних ставок, можна коригувати приблизно раз на рік, тому ці гроші не здатна обнулити інфляція.

ЖК «Голосіївська долина» зводиться в Голосіївському районі Києва, який зараз активно розвивається

Квартира, про яку йде мова, — однокімнатна студія площею 36,25 кв. м. Вона розташована в третій секції третього будинку ЖК «Голосіївська долина». Введення в експлуатацію третього будинку заплановано на ІІІ квартал 2024 року. Інвестуючи в нерухомість в цій новобудові, покупець отримує:

  • житловий комплекс в 850 м від станції метро «Васильківська» і в 5 км від центру міста;
  • сусідство з масштабними парковими зонами і культовими локаціями: Голосіївським лісом, «ВДНГ», Феофанією тощо;
  • наявність всієї необхідної інфраструктури у дворі комплексу, включаючи великий супермаркет і власний дитячий садок;
  • можливість придбати квартиру в розтермінування з першим внеском від 25% і терміном виплат до вересня 2024 року.
Планування квартири-студії 36,25 кв. м в новобудові «Голосіївська долина»

Читайте також: Як вибрати планування: поради від забудовника

Висновки

Купівля нерухомості — не найдоступніший, але найзрозуміліший інструмент інвестування. Головний мінус: будуть потрібні істотні капіталовкладення зі старту, адже гроші знадобляться як на саму квартиру, так і на мінімальний ремонт. Однак водночас це і найнадійніша інвестиція: столична нерухомість неухильно зростає в ціні, й квартиру в новому ЖК і з пішою досяжністю до метро завжди нескладно продати або здати в оренду. Інвестуючи в нерухомість, можна не боятися маленької пенсії, знаючи, що у вас є «подушка безпеки», що приносить додатковий дохід.

Більше дізнатися про новобудову на Паїсія Кайсарова і побачити фото з будмайданчика можна на форумі ЖК «Голосіївська долина».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

1 комментар
Зельма• 
які черги стояли в перший день продажу під надійною Аркадою...
0+0
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше