Подать объявление

За два місяці роботи програми «Доступна іпотека 7%» банки схвалили 173 кредитні договори

За два місяці роботи програми «Доступна іпотека 7%» банки схвалили 173 кредитні договори
До державної програми «Доступна іпотека 7%» приєдналися вже 14 банків. У Міністерстві фінансів розповіли, у яких із них вірогідність отримати позику на купівлю житла за пільговою ставкою найбільша.

Як стало відомо порталу Domik.ua, станом на 26 квітня 2021 року уповноваженими банками з виконання державної програми «Доступна іпотека 7%» підписано 173 кредитні договори на загальну суму 139,25 млн грн. Про це відзвітували на офіційному сайті Міністерства фінансів України (Мінфін). 31,66% схвалених заявок стосувалися житла на первинному ринку і 68,34% — вторинному.

На зазначену дату банками розглядалося 408 заявок на участь у програмі на загальну суму 363,66 млн грн. З них 24,07% становила нерухомість від забудовників, 75,93% — вторинний ринок.

Найактивніші серед регіонів України відповідно до поданих громадянами заявок на отримання кредитів є Київ (35,2%), Київська (25,7%), Харківська (7,2%), Львівська (6,6%) та Рівненська (4,4%) області.

Нагадаємо, проєкт «Доступна іпотека 7%» стартував 1 березня 2021 року. Реалізується через Фонд розвитку підприємництва (ФРП) у рамках програми «Доступні кредити 5, 7 та 9%». Схема така: учасник домовляється із банком про отримання займу, потім Фонд виплачує кредитору компенсацію, аби позичальник міг отримати іпотеку під 7% на наступних умовах: 

  • перший внесок — від 15%;
  • термін кредиту — до 20-ти років;
  • вартість нерухомості — до 2,5 млн грн;
  • сума кредиту — до 2 млн грн.

Діють обмеження і щодо житла, яке клієнт планує придбати у кредит. Нормативна площа квартири із розрахунку на одну людину або родину із двох осіб не повинна перевищувати 50 кв. м, плюс 20 кв. м на кожного наступного члена родини. За зайву площу позичальник сплачує власним коштом відповідно до кредитних програм банку. Предмет іпотеки не може перевищувати нормативну площу більш як на 20%. Взяти позику можна на квартири і будинки на первинному ринку та на вторинному, але яким не більше 3-х років. 

У програмі на поточний момент беруть участь 14 фінансових установ:

  • АБ «УКРГАЗБАНК»;
  • АТ «ОЩАДБАНК»;
  • АТ «КБ «ГЛОБУС»;
  • АТ «ПРИВАТБАНК»;
  • АТ «МЕГАБАНК»;
  • АТ «КРЕДОБАНК»;
  • АТ «ОТП БАНК»;
  • АТ «БАНК АЛЬЯНС»;
  • АТ «КІБ»; 
  • АТ АКБ «ЛЬВІВ»; 
  • ПуАТ «КБ "АКОРДБАНК”»; 
  • ПАТ «МТБ БАНК»;
  • АТ «ПРАВЕКС БАНК»; 
  • АТ «Полікомбанк». 

Найбільшу кількість заявок на участь у програмі отримали «Ощадбанк» (96 шт.), «Укргазбанк» (90 шт.) та «Приватбанк» (89 шт.). 

Серед фінансових установ, які затвердили найбільшу кількість кредитів, на першому місці банк «Глобус». Він погодив 57 договорів на загальну суму 47 млн грн. На другому — «Приватбанк», де підписали 41 угоду на 28 млн грн. На третьому — «Кредобанк» із 36-ма позитивними рішеннями на ті ж 28 млн грн. 

«14 уповноважених банків, які долучилися до держпрограми, продовжують удосконалювати власні процедури відповідно до умов програми, розробляють інформаційні матеріали для потенційних позичальників, проводять навчання персоналу тощо. Важливо зазначити, що саме банк приймає рішення щодо видачі кредиту, використовуючи власну методологію оцінки платоспроможності потенційного позичальника», — йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну. 

На сторінці ФРП у Фейсбуці повідомляється про 19 відхилених заявок (4,7%). 

Читайте також: Валерій Майборода: ексклюзивне інтерв'ю про доступну іпотеку під 7%

Інфографіка з офіційного сайту Міністерства фінансів України

За даними ФРП, 80% заявок подані найманими працівниками і 19% — ФОП. 

Інфографіка зі сторінки Фонду розвитку підприємництва у мережі «Фейсбук». Розподіл позичальників за видом зайнятості

67% заявників, що звернулися до банків за програмою, — сімейні люди, з яких 3% — багатодітні родини. 

Найбільша вікова група серед бажаючих отримати кредити — це молодь, люди до 35-ти років. Таких претендентів 63%. 

Інфографіка зі сторінки Фонду розвитку підприємництва у мережі «Фейсбук». Портрет позичальника

Більше про іпотечні програми українських фінансових установ можна дізнатися на форумі Які банки зараз реально кредитують або видають іпотеку?

Читайте також: Нові закони щодо валютної іпотеки: принципи реструктуризації, реакція ринку, наслідки

29 квітня 2021 року Верховна Рада схвалила випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 20 млрд грн для програми доступної іпотеки та приєднання Державної іпотечної установи (ДІУ) до Української фінансової житлової компанії (Укрфінжитло). Депутати прийняли у другому читанні законопроєкт № 5308 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом. Про це повідомляється на офіційному сайті ВР. Документ зокрема передбачає збільшення граничного обсягу державного боргу за рахунок випуску ОВДП. Згодом на випущені облігації у держвласність будуть придбані акції додаткової емісії Укрфінжитла. 

Це другий етап впровадження президентської ініціативи для забезпечення українців доступним житлом. Як пояснили на сторінці Укрфінжитла у соціальних мережах, нововведення дозволять видати близько 8 тис. іпотечних кредитів на житло та передати 12 тис. квартир у фінансовий лізинг. Планується, що завдяки програмі громадяни зможуть отримувати іпотеку за ставкою 7%, терміном до 30-ти років, із початковим внеском 20%. 

Фінансовий лізинг буде доступним лише бюджетникам (медикам, військовим, педагогам, поліцейським), соціально незахищеним категоріям населення та переселенцям. Серед умов:

  • перший внесок — 0%;
  • фіксована ставка — 5%;
  • термін — до 20-ти років.

При цьому заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук не виключає, що після того як налагодиться робота Укрфінжитла, товариству передадуть кредити, якими наразі опікується ФРП. 

Читайте також: Укрфінжитло зможе надавати іпотеку під 7% та квартири у лізинг під 5% річних 

Знайти додаткову інформацію про те, як отримати допомогу на придбання оселі, можна на форумі Державні житлові програми на купівлю житла. Соціальне житло.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцените статью
0 голосов

Читайте также

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Инвестиции в свое будущее с безопасным ЖК DELREY

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Безопасность и Комфорт: Почему следует обратить внимание именно на ЖК DELREY?

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Специальное предложение на квартиры бизнес-класса в ЖК DELREY

Поделитесь вашим мнением
0 комментариев
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Подробнее