Подати оголошення

Чому ЖК «Три Богатирі» не можуть завершити впродовж 14 років — інтерв’ю з інвесторами

ЖК Три Богатыря
ЖК Три Богатыря
Чому ЖК «Три Богатирі» не можуть завершити впродовж 14 років — інтерв’ю з інвесторами
ЖК «Три Богатирі» десяток років очолює рейтинги найвідоміших довгобудів столиці. Чому більше трьохсот родин і досі не отримали ключі та чого інвестори вимагають у численних судах від ЖБК «НАШ ДОМ», який взяв на себе функції забудовника.

Зміст

За інформацією пошуковика надійних новобудов Bild.ua, лише у столиці налічується близько 120 проблемних ЖК. Тож аби привернути увагу громадськості до проблем первинного ринку нерухомості, редакція порталу Domik.ua вирішила випустити серію інтерв’ю з інвесторами, представниками ініціативних груп та забудовниками найскандальніших проєктів. У цьому матеріалі журналісти поспілкувалися із представниками двох конфліктуючих сторін із числа покупців нерухомості у новобудові. Перший — інвестор ЖК «Три Богатирі» Павло Сомов, котрий водночас з 2019 року є діючим головою правління обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив  «НАШ ДОМ», що зобов’язався завершити довгобуд. Відповіли і його опоненти  із громадської організації «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в». Обидва інтерв'ю ми наводимо нижче. 

ЖК «Три Богатирі» на вул. Борщагівська, 182в

Читайте також: ЖК SOLAR CITY: інтерв'ю постраждалого інвестора про перспективу «найтривалішого» довгобуду Києва

Довідка про ЖК «Три Богатирі»

Над зведенням ЖК «Три Богатирі»  акціонерна компанія «Київреконструкція» почала працювати ще в I кварталі 2004 року. Будівельна адреса — вул. Борщагівська, 182в. Це Солом’янський район столиці. До станції метро «Шулявська» — 1,5 км.  За проєктом це мав бути комплекс бізнес-класу  із трьох 22-поверхових будинків. Зводили їх за монолітно-каркасною технологією  зі стінами із керамічної цегли. Загалом тут планувалося 324 квартири. Забудовник обіцяв підземний і наземний паркінги на 254 автомобільних місця, огороджену територію. Початково заявлена дата введення в експлуатацію була кінець 2007-го початок 2008 рр.  Але, за словами інвесторів, зведення заморозили, коли готовність будинку була більше 88%. Гроші інвестори вносили через Фонд фінансування будівництва (ФФБ), управителем якого був ПАТ «Західінкомбанк». У 2008 році  сталася фінансова криза, забракло грошей на забудову.  У 2009 році із повідомлень Генеральної прокуратури стало відомо про спробу рейдерського захоплення АК «Київреконструкція».  Господарським судом за участю Генеральної прокуратури скасовано судове рішення про стягнення з забудовника на користь фіктивного підприємства штучно створеної заборгованості у 9 млн грн, а провадження справи про банкрутство припинено. Зрештою будівництво зупинили, «Київреконструкція» збанкрутіла. Далі Національний банк України визнав неплатоспроможним ПАТ «Західінкомбанк» та ввів тимчасову адміністрацію. У 2014 році НБУ прийняв рішення про ліквідацію фінансової установи. 

Частина довірителів ФФБ вирішила чекати, доки держава або органи місцевої влади допоможуть завершити об'єкт, адже переконані, що сплатили 100% вартості квартир і більше нікому нічого не винні. Інші, щоб знайти підрядника і добудувати комплекс ще у 2009 році приєдналися до ОК «ЖБК «НАШ ДОМ», який того ж року заснували три особи (Олексій Гуреєв, Вячеслав Кузьмук, Світлана Савельєва). 

За даними ЗМІ, правління ЖБК повторно зібрало з покупців кошти: протягом 2009-2013 рр. інвестори передали 8 млн грн. Але вежі так і не здали в експлуатацію. Інвестори зауважили  руйнування будівель та розорення майна — покрівлі почали заростати кущами та деревами. Тож вирішили переобрати голову кооперативу.  

Скриншот  сторінки Clarity Project

Допомогти неодноразово обіцяла і міська влада. Київська міська адміністрація у 2012 році передала у власність житлово-будівельного кооперативу землю, на якій споруджено комплекс. Посадовці створювали робочу групу, казали, що віддадуть на користь добудови 11 квартир, які забудовник раніше передавав у комунальну власність. Об'єкт потрапляв до переліку тих, якими мало зайнятися комунальне підприємство (КП) «Спецжитлофонд». Але в результаті три сотні родин і досі продовжують оббивати пороги усіх можливих міністерств та відомств, намагаючись таки отримати ключі від своїх квартир. Інвестори розкололися на різні групи, конфліктують між собою та подають один  на одного  до суду. Продаж заморожено, будівельні роботи зупинено. 

Скриншот рішення Київради про передачу земельної ділянки на вул. Борщагівській, 182в  ЖБК «НАШ ДОМ»

Читайте також: ЖК «Деміївський квартал»: інтерв’ю з постраждалою інвесторкою новобудови

Відповіді голови правління ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» Павла Сомова

— Чи можете ви розповісти, на якому етапі готовності знаходиться ваш житловий комплекс. 

— На серпень 2021 року стан будівельної готовності ЖК «Три Богатирі» на вул. Борщагівська, 182в складає приблизно 50-60% (не виконані в період активної фази зведення та демонтовані за період зупинки будівельних робіт розділи будівництва: всі системи внутрішніх інженерних систем, частково зовнішніх комунікацій, внутрішнє оздоблення об’єктів інвестування та місць загального користування, облаштування фасаду).

— Чи проходила належна консервація об'єкта і якщо так, то як саме?

— Належна консервація об’єкта не проходила.

— Чи працює охорона на будівельному майданчику і якщо так, то хто за неї платить?

— Станом на сьогодні охорону будівельного майданчика здійснює охоронна компанія, з якою ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» укладено договір про надання послуг охорони. Фінансування послуг охорони будівельного майданчика здійснюється за рахунок коштів ЖБК «НАШ ДОМ» (добровільні внески «ошуканих» інвесторів).

— Чи проводив хтось технічний аудит об'єкта? 

— Технічний аудит проводився у 2020 році (обстеження залізобетонних конструкцій, стану внутрішніх інженерних систем, зовнішніх комунікацій та ін.).

— Який статус на даний момент у земельної ділянки? 

— Земельна ділянка, на якій розташований об’єкт будівництва ЖК «Три Богатирі» перебуває у приватній власності ЖБК «НАШ ДОМ» на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку (кадастровий номер 8000000000:69:007:0049).

Витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно

— Чи внесений ваш ЖК до складу ДПТ, що розробляється Департаментом містобудування? Якщо ні, то чи плануєте ви звертатися до Департаменту щодо внесення?

— Територія забудови житлового комплексу (будівельний майданчик) наявна в матеріалах містобудівної документації Києва. Інформація також знаходиться в МІАС ЗМД містобудівний кадастр міста Києва за посиланням https://mkk.kga.gov.ua/map/.

— Чи має ваш ЖК  технічні умови на підключення до міських інженерних мереж? 

— ЖК «Три Богатирі» має підключення до міських мереж електропостачання, до інших зовнішніх мереж об’єкт не підключено. Всі технічні умови прострочені, необхідно поновлювати або отримувати нові.

— Чи передав попередній забудовник житлового комплексу об'єкт та документацію чи досі вважається офіційним забудовником проєкту?

— Будівництво ЖК «Три Богатирі» було розпочато у 2005 році забудовником ВАТ «АК «Київреконструкція». В 2010 році ВАТ «АК «Київреконструкція» передали ЖБК «НАШ ДОМ» функції забудовника, об’єкт будівництва, а також проєктно-кошторисну, виконавчу та іншу документацію по об’єкту будівництва. Перелік всієї необхідної документації неповний, це стосується проєктної та виконавчої документації. Зважаючи на зміни державних будівельних норм, розділи внутрішніх інженерних систем було запроєктовано згідно з чинними нормами. Копії первинних документів щодо реалізації об’єктів інвестування ЖБК «НАШ ДОМ» було отримано в архіві НБУ та електронні виписки рахунку фонду фінансування будівництва були передані в рамках судового процесу від фонду гарантування вкладів (справа №161/8753/17, що перебуває в провадженні Солом’янського районного суду міста Києва, головуючий суддя Коробенко С.В.).

Попередній забудовник ВАТ «АК «Київреконструкція» з 2016 року перебуває в банкрутстві на стадії ліквідації. Станом на сьогодні замовником будівництва виступає ОК «ЖБК «НАШ ДОМ».

— Які судові справи ведуться (якщо ведуться) щодо  вашого об'єкта, хто виступає відповідачем і хто представляє інтереси інвесторів у судах? 

Станом на сьогодні в судах відкрито декілька проваджень:

  • справи за позовами інвесторів про визнання майнових прав на об’єкти інвестування. Інвестори виступають у справах самостійно та залучають представників. Відповідачем у справі визначено ОК «ЖБК «НАШ ДОМ»;
  • справи за позовами інвесторів про стягнення пені та штрафу з ОК «ЖБК «НАШ ДОМ», як забудовника житлового комплексу, за невчасне введення об’єкта інвестування в експлуатацію та передачу документів інвестору для оформлення права власності на об’єкти будівництва. Інвестори виступають у справах самостійно та залучають представників. Відповідачем у справі визначено ОК «ЖБК «НАШ ДОМ»;
  • справа за позовом інвесторів про передачу Фонду фінансування будівництва новому управителю — фінансовій компанії. Інвестори виступають у справах самостійно та залучають представників. Відповідачами у справі визначено ОК «ЖБК «НАШ ДОМ», Національний банк України. Справа №161/8753/17 знаходиться в провадженні Солом’янського районного суду міста Києва, суддя Коробенко С.В;
  • справа за позовом ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» до генерального підрядника ТОВ «Сіті-Стайл» про визнання недійсним договору генерального підряду;
  • справа за позовом попереднього голови правління ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» Нечипорчука С. В. до ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» про визнання недійсними рішень щодо переобрання органів управління ОК «ЖБК «НАШ ДОМ».

— Чи визнано за інвесторами вашого ЖК майнові права, а якщо ні, то чи плануєте ви звертатися до суду? 

— Так, наявна низка  рішень судів про визнання права власності на майнові права на об’єкти інвестування в ЖК «Три Богатирі». Позивачами у даній справі виступають інвестори. Також, станом на сьогодні, наявні відкриті провадження у справах за позовами інвесторів про визнання майнових прав на об’єкти інвестування, рішення по яких не прийнято.

— Чи маєте ви інформацію щодо кількості проданих та непроданих квартир у вашому ЖК? 

— Так, інформацію про нереалізований житловий та нежитловий фонд наведено нижче у таблиці. 

Тип приміщення (можливе призначення) Секція Поверх Номер Площа, кв. м
Нежитловий фонд (майстерні)


 

1


 

21


 

1

134

134

22

2

450


 

2

21

1

134

134

22

2

450

3

21

1

134

134

22

2

450

Житловий фонд (квартири)

1

3

9

113,9

8

34

116

12

54

115,2

13

59

115,2

14

64

115,2

16

73

62,9

16

74

115,4

18

84

115,4

2

3

104

113,9

7

124

113,9

16

167

85,2

8

129

116

15

162

85,2

3

16

269

62,9

3

201

113,9

Нежитловий фонд (паркомісце в підземному паркінгу)

1

2

10

16

1

2

32

18

1

2

33

18

1

2

51

14,6

1

2

52

14,6

1

2

57

16

1

2

59

16

1

2

60

16

1

2

67

16

1

2

72

12,5

1

2

73

12,5

1

2

9

16

1

2

6

16

1

2

1

16

1

2

2

16

1

2

3

16

1

2

4

16

1

2

7

16

1

2

8

16

1

2

11

16

1

2

19

14

1

2

29

18

1

2

38

18

1

2

40

15

1

2

41

17

1

2

42

15

1

2

43

15

1

2

44

15

1

2

45

15

1

2

50

14,6

2

2

30

14,6

2

2

10

17

2

1

42

18

2

1

53

12,5

2

1

67

12,5

2

2

15

18

2

2

20

15

2

2

23

15

Нежитловий фонд (приміщення невизначеного призначення)

3

7,600

1

504

3

4,300 

1

1277,2

Нежитловий фонд (вбудовані приміщення)  

1

 

41,2

 

2

 

40,4

 

2

 

41,2

 

2

 

37,6

Разом       

5 929,20

— Поки в новобудові є певний відсоток непроданих площ, вона залишається прибутковим проєктом. Чи можете ви розповісти,  за рахунок чого може бути досягнута рентабельність вашого ЖК — продажу квартир, надбудови додаткових поверхів та секцій, освоєння сусідніх ділянок землі тощо.

 — Станом на сьогодні непроданих площ не вистачає для завершення будівельних робіт. Додаткові джерела фінансування будівництва такі:

  • додаткові площі, запроєктовані в підземному паркінгу (надбудова додаткових поверхів або додаткових конструкцій в існуючій плямі забудови неможлива);
  • освоєння частини ділянки під будівництво додаткової частини ЖК;
  • додаткові доплати існуючих інвесторів.

— Чи розраховуєте ви на допомогу держави та на яку саме?

 — ЖБК «НАШ ДОМ» неодноразово звертався до органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, проте станом на сьогодні не отримав позитивної відповіді або підтримки з боку держави з приводу добудови житлового комплексу. Оскільки на сьогодні відсутній правовий механізм, а також будь-яка державна програма, яка б забезпечила допомогу ошуканим інвесторам у добудові проблемного об’єкта будівництва, у тому числі за рахунок та за допомогою держави.

Очікувана допомога від держави:

  • по-перше, надання управителя ФФБ державної або комунальної форми власності для правового регулювання завершення будівництва;
  • по-друге, надання всіх нових технічних умов без додаткового фінансового навантаження та підключення до міських мереж;
  • по-третє, виділення земельної ділянки майбутньому забудовнику для компенсації фінансового навантаження щодо завершення будівництва ЖК.

Позиція ГО «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в»

— Управитель ФФБ ПАТ «Західінкомбанк» ліквідовано державою в особі НБУ в травні 2019 року. Майно комплексу ФФБ і проєктна документація знаходиться на балансі забудовника/замовника по ФФБ ЖБК «НАШ ДОМ» з 2010 року, коли за договором передоручення від управителя ФФБ, ЖБК «НАШ ДОМ» отримав функції забудовника у ФФБ, але правові відносини з довірителями ФФБ, власниками майнових прав на квартири, не були встановлені. У 2012 році ЖБК «НАШ ДОМ» отримав землю під комплексом у приватну власність трьох засновників  ЖБК «НАШ ДОМ». У ДАБК при КМДА отримав дозвіл на проведення будівельних робіт у 2015 році і уклав договір генпідряду як справжній забудовник/замовник будівництва житлового комплексу «Три Богатирі» на вул. Борщагівська, 182в у Києві.

— Попередній забудовник житлового комплексу передав об'єкт та документацію чи досі вважається офіційним забудовником проєкту?

— Попередній забудовник ВАТ «АК« Київреконструкція» передав об'єкт ФФБ і технічну документацію на  ЖБК «НАШ ДОМ».

— Який статус на даний момент у земельної ділянки?

— Земля під комплексом в приватній власності трьох засновників «кишенькового» кооперативу  ЖБК «НАШ ДОМ», без справжніх членів ЖБК і без реєстрації всіх довірителів ФФБ як власників майнових прав на квартири.

—  Чи має ваш ЖК  технічні умови (ТУ) на підключення до міських інженерних мереж?

— За словами колишнього голови Нечипорчука С., ЖК мав ТУ. 

— Чи проходила належна консервація об'єкта і якщо так, то як саме?

— За словами колишнього голови ЖБК Нечипорчука С., комплекс, імовірно, розконсервував у 2018 році генпідрядник «Сіті-Стайл».

— Чи працює охорона на будівельному майданчику і якщо так, то хто за неї платить?

— Так. Зі слів нинішнього керівництва  ЖБК «НАШ ДОМ», сплачує забудовник/замовник ЖБК «НАШ ДОМ».

— Чи проводив хтось технічний аудит об'єкта?

— У 2008 році проводилась техінвентаризація комплексу БТІ Києва первинним забудовником ФФБ ВАТ «АК «Київреконструкція» в момент зупинки будівництва самим забудовником ФФБ.

— Чи можете ви розповісти, на якому етапі готовності знаходиться ваш житловий комплекс?

— Будівництво зупинено в 2008 році при готовності 88%. Техінвентаризація БТІ також була проведена в 2008 році.  ЖБК «НАШ ДОМ» у 2018 році, без сповіщення всіх довірителів ФФБ і без затвердженої експертизи уточненого проєкту на 324 квартири (проєкт 2005 року був затверджений на 280 квартир), уклав генпідряд із ТОВ «Сіті Стайл» на проведення будівельних робіт щодо  добудови комплексу. Після чого були проведені деякі демонтажні роботи і готовність комплексу, за інформацією від нинішнього голови ЖБК Сомова П., стала 70% (демонтаж котельні та деяких інженерних мереж всередині комплексу). Вочевидь, метою такого заходу було ускладнити або перешкодити передачі ФФБ новому управителю ФФБ, так як у 2017 році з ініціативи інвесторів розпочався суд з передачі ФФБ новому управителю. ЖБК «НАШ ДОМ» не хотів визнавати права вимоги довірителів ФФБ на свої квартири і, напевно, розраховував змусити всіх інвесторів повторно викуповувати свої квартири за новою ціною, але тільки вже у ЖБК як замовника будівництва.

— Які судові справи ведуться (якщо ведуться) щодо  вашого об'єкта, хто виступає відповідачем і хто представляє інтереси інвесторів у судах?

— Вся інформація є в доступному реєстрі судових справ, де відповідачем виступає  ЖБК «НАШ ДОМ» на вул. Борщагівська, 182в.

—  Чи визнано за інвесторами вашого ЖК визнано майнові права, а якщо ні, то чи плануєте ви звертатися до суду?

— У багатьох довірителів ФФБ вже є судом визнані майнові права на об'єкти інвестування. Багато ще в судах. Відповідач — ЖБК «НАШ ДОМ».

Згідно з листом Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна від 18 листопада 2014 року № 44014 (И-2014), у 2008 році було проведено технічну інвентаризацію.  ЖК не прийнятий в експлуатацію, розпорядження про присвоєння поштової адреси не надавалося і загальна кількість квартир не відповідає висновку комплексної державної експертизи. Згідно з листом голови правління ВАТ «АК «Київреконструкція» нумерація квартир у будинку була змінена і не відповідає нумерації, яка зазначена в інвестиційних договорах про участь у ФФБ. Навіщо тоді було потрібно у 2018-2020 рр. через суд забороняти ЖБК «НАШ ДОМ» вносити зміни до проєктної документації: змінювати будівельні номери об`єктів інвестування (квартир, нежитлових приміщень, паркомісць), здійснювати перепланування шляхом їхнього поділу та/або об`єднання? 

— ЖБК «НАШ ДОМ» пручається в суді щодо передачі незавершеного будівництва новому управителю ФФБ. Також керівництво  ЖБК «НАШ ДОМ» має намір змінити існуючий проєкт робочої версії та існуючу справжню нумерацію об'єктів інвестування, за якою закріплені договори інвестування довірителів ФФБ. Напевно,  ЖБК «НАШ ДОМ» мав намір  поміняти нумерацію квартир, яка б не відповідала нумерації в договорах довірителів ФФБ і, тим самим, позбавити інвесторів прав на квартири.

Якби не ухвала Солом'янського суду Києва у справі №161/8753/17 про заборону змінювати існуючу в договорах нумерацію квартир довірителів і відчужувати майно довірителів ФФБ, то всі інвестори давно б уже втратили своє майно — квартири.

— Чи маєте ви інформацію щодо кількості проданих та непроданих квартир у вашому ЖК? Поки в новобудові є певний відсоток непроданих площ, вона залишається прибутковим проєктом. Чи можете ви розповісти, за рахунок чого може бути досягнута рентабельність вашого ЖК — продажу квартир, надбудови додаткових поверхів та секцій, освоєння сусідніх ділянок землі тощо.

— Складне запитання через брак достовірної інформації від управителя ФФБ. Забудовник ОК ЖБК «НАШ ДОМ» і управитель ФФБ приховували і приховують цю інформацію від довірителів ФФБ. В основному надія на збільшення площі забудови житлового комплексу тим забудовником, який добудує і введе будинки в експлуатацію. Але КМДА йти на це не хоче. За доступною інформацією, Київрада знову виділила землю для нового будівництва тому самому бізнесмену Крючкову Л., який зупинив будівництво наших будинків перед введенням в експлуатацію в 2008 році і не виконав своїх зобов'язань перед інвесторами, довірителями ФФБ, які проплатили 100% за свої об'єкти інвестування.*

*Ред.: Л. В. Крючков — український бізнесмен, політик, фігурант корупційних розслідувань. Він був колишнім головою правління АК «Київреконструкція», за дорученням якої  ЖБК «НАШ ДОМ» виступає замовником для ЖК «Три Богатирі». У грудні 2019 року Київрада  передала в оренду ТОВ «РЕМБУДМАШКОМПЛЕКС» земельну ділянку для будівництва житлового будинку на вул. Цедіка, 14а у Шевченківському районі Києва (ЖК «Урбаніст»). Серед бенефіціарних власників замовника будівництва значився саме Л. В. Крючков. 

— Чи вірне твердження, що після того, як було створено ЖБК «НАШ ДОМ», передані йому функції забудовника та земля під об'єктом у власність, довірителі ФФБ, які не стали членами кооперативу, втратили право на об'єкти, за які сплатили 100% вартості? 

— В цьому і полягає «рейдерство» в особі  ЖБК «НАШ ДОМ» як забудовника в особі трьох його засновників, так як немає справжніх членів кооперативу, власників майнових прав, як співвласників майна комплексу і землі під ним. ЖБК, якщо раптом і добудує комплекс поза рамками ФФБ, що протизаконно, то виставить рахунок довірителям ФФБ рівний за вартістю ціні нової квартири. Тобто, як нам здається, їхня мета продати квартири за новою ціною.

— У 2014 році було порушене кримінальне провадження, передбачене статтею 190 ККУ (ч. 1,3) — шахрайство, вчинене у великих розмірах,  ЖБК «НАШ ДОМ» підозрювали у вчиненні шахрайства. За даними слідства, три особи створили зазначений кооператив та разом із керівником зібрали з інвесторів кошти на добудову (зі слів мешканців, в розмірі 80 млн грн), але будівництво так і не завершили. Плюс правоохоронці з'ясовували, чи було змінено забудовника ЖК поза межами правової системи Фонду фінансування будівництва. Що вам відомо з приводу даного кримінального провадження?  

 — Поліції та прокуратурі не цікаві біди потерпілих інвесторів. Тому навряд чи коли-небудь вони почнуть  розкривати  кримінальні злочини і шахрайські схеми олігархів будівельної афери століття на нашому комплексі. Міжвідомча робоча група з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва під керівництвом МВС, тому наочний приклад.* Як і проштовхування алгоритму КМДА зі створення кооперативів на всіх недобудовах і висмоктуванням грошей з інвесторів, які оплатили 100%. А карати забудовників і повертати вкрадені у інвесторів гроші на будівництво ніхто не збирається.

Швидше за все, зараз після вашої публікації на Domik.ua, поліція все-таки зацікавиться і ця кримінальна справа може буде розслідуваною.

*Ред.: У 2020 році при Кабінеті Міністрів було створено міжвідомчу робочу групу з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об'єктів незавершеного житлового будівництва, що мала напрацювати постанову Кабміну, що дозволить проводити інвентаризацію недобудов. Результати поки лише проміжні. 

— Назвіть головні чинники, які заважають завершити об’єкт.

— Вся проблема, на нашу думку, у забудовнику ОК ЖБК «НАШ ДОМ», який не визнає своїх зобов'язань перед довірителями ФФБ як забудовник і не збирається передавати квартири довірителям ФФБ. Правлінню ЖБК потрібно було отримати комплекс від управителя ФФБ на баланс ЖБК та оформити землю у приватну власність трьох засновників ЖБК, без справжніх членів ЖБК і без реєстрації всіх довірителів ФФБ, справжніх власників майнових прав на квартири. Тобто, вочевидь, у когось було завдання заволодіти майном довірителів ФФБ. Нині ЖБК, як власник землі, не зацікавлений добудовувати і вводити в експлуатацію ЖК. А навіщо? По-перше, управитель ФФБ ліквідований і майно ФФБ на балансі ЖБК і земля в приватній власності ЖБК без довірителів ФФБ. По-друге, ЖБК просто цілеспрямовано за допомогою передачі землі в приватну власність від КМДА привласнив майно довірителів ФФБ.

— Чи погодилися б ви, щоб проєкт передали іншому забудовнику? Якщо так, то на яких умовах?

— Цей механізм найвірніший, лежить у правовому полі Закону «Про ФФБ» і захищає права інвесторів, довірителів ФФБ в особі його управителя, якого у нас зараз немає. Тільки управитель ФФБ може змінити забудовника. Просто так передати ЖК іншому забудовнику без управителя ФФБ протизаконно. Тоді втрачаються всі зобов'язання перед довірителями ФФБ передати їм квартири після введення в експлуатацію завершеного будівництва житлового комплексу.

— Чи розраховуєте ви на допомогу держави?

— Так. Потрібен новий управитель ФФБ від державної влади, яка ліквідувала колишнього управителя, у якого  в довірчому управлінні перебувало майно довірителів ФФБ, фактично допомогла особам, що навмисно зупинили будівництво, безкарно привласнити гроші інвесторів на будівництво комплексу ФФБ.

Від КМДА треба вимагати виконати Статтю 31 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», а не проштовхувати алгоритм О. Спасибка про створення кооперативів на всіх недобудовах і змушувати інвесторів, які проплатили вже 100%, знову доплачувати за добудову, платити нескінченно шахраям і все одно будувати ніхто не буде. Вічний лохотрон: землю видають шахраям, щоб зняти відповідальність влади за добудову недобудов і не виконувати Статтю 31 закону «Про місцеве самоврядування в Україні».*

 ЖБК «НАШ ДОМ» отримав в ДАБК при КМДА дозвіл на проведення будівельних робіт у 2015 році і уклав договір генпідряду як справжній забудовник/замовник. Тепер ЖБК «НАШ ДОМ» як власник землі не зацікавлений добудовувати і вводити в експлуатацію будівлю.

*Ред.: Стаття 31 Закону  «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає повноваження у галузі будівництва. Згідно із документом, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать організація роботи, пов’язаної із завершенням будівництва багатоквартирних житлових будинків, що споруджувалися із залученням коштів фізичних осіб, у разі неспроможності забудовників продовжувати таке будівництво.

У 2016 році тодішній заступник голови КМДА Олександр Спасибко презентував фізичним особам-інвесторам проблемних забудов столиці такий собі алгоритм дій. В першу чергу пропонувалося створення та реєстрація юридичної особи, що оформить на себе право власності на об’єкт незавершеного будівництва і виконуватиме функції замовника. 

Інфографіка сайту КМДА. Алгоритм дій для інвесторів недобудов

— Як планується вирішувати питання з добудовою вашого ЖК?

— Виключно у правовому полі, згідно з законом про ФФБ. Триває суд щодо заміни управителя ФФБ.

Висновки

За останні 14 років ГО «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в» та  ЖБК «НАШ ДОМ» так і не змогли дійти консенсусу. Довірителі ФФБ, які не схотіли вступати до лав кооперативу та сплачувати внески, побоюються, що останній, вірогідно, зможе залишити їх без квартир. Наголошують, що земля під комплексом належить ЖБК, а всі довірителі ФФБ не змогли поки оформити майнові права на квартири, за які сплатили. Стверджують, що кооператив не хоче визнавати права вимоги довірителів ФФБ на нерухомість. До того ж керівництво ЖБК планувало змінити існуючий проєкт робочої версії та  нумерацію об'єктів інвестування, за якою закріплені договори довірителів ФФБ. Всі ці дії  ЖБК, переконані в ГО «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в», були спрямовані на те, щоб змусити інвесторів повторно викуповувати свої квартири за новою ціною. Довірителі ФФБ вбачають вихід у  збільшенні площі забудови житлового комплексу тим забудовником, який добудує і здасть «Три Богатирі». Але, кажуть, КМДА йти на це не хоче. Натомість, звертають увагу на те, що Київрада знову виділила землю під новий житловий проєкт компанії, яка пов'язана із Л. Крючковим — колишнім головою правління АК «Київреконструкція», що так і не змогла завершити ЖК «Три Богатирі». «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в» сподіваються у вирішенні проблеми на державу: звертаються з проханням  допомогти із призначенням нового управителя ФФБ та змусити КМДА таки завершити проєкт як того вимагає законодавство. 

Попри певні розбіжності у поглядах на шляхи вирішення проблеми, у «Об'єднання інвесторів Борщагівська, 182в» та  ЖБК «НАШ ДОМ» спільне — це бажання таки завершити довгобуд і отримати ключі від квартир. Обидві сторони розуміють, що без допомоги держави чи органів місцевого самоврядування їм не обійтися. ЖБК також звертаються із проханням посприяти  у призначенні нового управителя ФФБ, відсутність якого призводить до численних судів та гальмує будівництво. Ще один наріжний камінь — брак коштів на завершення довгобуду. Керівництво ЖБК запевняє, навіть якщо реалізувати всі вільні площі, цього не вистачить. Якщо представники ГО вимагають від місцевого самоврядування повністю взяти на себе зобов'язання щодо  добудови, то керівництво ЖБК просить надати нові технічні умови та підключити до міських мереж без доплат, а також виділити земельну ділянку майбутньому забудовнику, аби заохотити потенційного кандидата нарешті завершити ЖК «Три Богатирі».

Поділитися власною думкою, або інформацією щодо ситуації, яка склалася навколо новобудови, ви можете на форумі ЖК «Три Богатирі». Також залишайте свої коментарі під статтею або надсилайте  лист  до редакції. Ми продовжуємо стежити за розвитком ситуації, готові розповідати на сторінках видання про реальний перебіг подій.

Якщо ви також бажаєте розповісти про  проблеми свого житлового комплексу, привернути увагу ЗМІ, громадськості, посадовців чи правоохоронних органів, пишіть на пошту nb3.domik@gmail.com.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше