Подати оголошення

Київ на долоні: як живеться в Голосієві

Київ на долоні: як живеться в Голосієві
Що спонукає мешканців столичного Голосієва вважати свій мікрорайон кращим за інші та які недоліки локації вони все ж таки називають.

Зміст

Журналісти порталу Domik.ua продовжують складати віртуальну мапу Києва, збираючи відгуки киян про мікрорайони, в яких вони проживають. У цьому матеріалі мова піде про Голосіїв — частину Голосіївського району, що славиться своїми парками, новобудовами та великою кількістю студентів. Стаття написана за підтримки одного з наймасштабніших житлових комплексів мікрорайону — «Голосіївської долини», що буде складатися з п'яти багатосекційних будинків, розташованих на 7,7 га землі. 

Житловий комплекс «Голосіївська долина» зводиться в рамках редевелопменту колишньої Васильківської промзони

Читайте також: Житловий комплекс «Голосіївська долина»: огляд локації

П’ять цікавих фактів про столичний Голосіїв

  1. Голосіїв — це один із дев'яти мікрорайонів Голосіївського району, який є найбільшим у Києві. Його площа складає 156,4 кв. м, що майже дорівнює площі князівства Ліхтенштейн.
  2. У 2021 році Голосіїв активно забудовується: тут одночасно зводиться 10 житлових комплексів.
  3. На території Голосієва знаходиться ВДНГ — виставковий комплекс, що займає площу 286 га та налічує 180 будівель та споруд. Це місце проведення наймасштабнішого в Україні музичного фестивалю Atlas Weekend, також тут проходять благодійні заходи «Кураж Базар». У 2015 році в приміщеннях ВДНГ знімався серіал «Слуга народу». За сюжетом, в будівлях експоцентру розташувалася адміністрація президента.
  4. Голосієву присвячено одну з найпопулярніших українських поетичних збірок — «Голосіївська осінь» Максима Рильського. Поет жив недалеко від парку в будинку № 7, зараз вулиця названа його ім'ям.
  5. Коли мова заходить про Голосіївський парк, більшість киян впевнені, що мається на увазі парк ім. Рильського. Насправді нацпарк набагато більший: це і Голосіївський парк, і Голосіївський ліс, і урочище Теремки (лісок за Магеланом), і урочище Бичок (лісок вздовж Столичного шосе), і велика частина Святошинсько-Біличанського лісу (Академмістечко, Пуща-Водиця, ліс навколо Коцюбинського). Загальна територія Голосіївського національного парку — 10 988 га.

Софія Дворак, 29 років, фрілансерка

Я киянка в п'ятому поколінні, народилась й виросла на столичному Подолі. Напевно, тому завжди мала пристрасть до старих будинків, що мають власну історію. Сім років тому померла моя бабуся, яка жила в «сталінці» на Ломоносова, та я переїхала в її квартиру. Пам'ятаю цей будинок, його подвір'я та район взагалі з раннього дитинства: тут завжди було зелено та дуже тихо. У порівнянні з велелюдним Подолом Голосіїв здавався мені майже передмістям. На подвір'ї бабусиного будинку завжди сохла чиясь білизна, в найближчому гастрономі продавали поштучно шоколадні цукерки, а через дорогу були якісь склади, куди ми лазили з сусідськими дітьми.

Зараз, звичайно, все змінилося. Старий бабусин будинок з усіх боків оточили багатоповерхові новобудови. У нашому домі відкрився модний барбершоп, приватний медичний центр, якась хіпстерська кав'ярня. На місці складів через дорогу теж виріс величезний житловий комплекс. З одного боку, я не фанатка подібних «мурашників», а з іншого — дуже зручно, що там все є. Я ходжу в місцевий салон краси на манікюр і шугарінг, а ще в спортивний клуб. У цьому ж комплексі відкрився недавно класний паб, у вихідні там грають молоді рок-бенди.

За сім років я звикла до Голосієва та переїжджати звідси не планую. Мені подобається, що пішки можна дійти до метро «Виставковий центр», проїхати чотири станції — й ти вже в центрі. Подобається, що поруч великий Голосіївський парк, практично кожні вихідні теплої пори року я проводжу там. Подобається, що все потрібне під боком — «Новус», поліклініка, відділення «Нової Пошти», парк.

Якби мені запропонували щось поміняти, я заборонила б мешканцям новобудов огороджувати територію. Поруч із моїм будинком, наприклад, знаходиться житловий комплекс, через який було зручно ходити до метро. Але його мешканці взяли й зробили територію закритою. Тепер доводиться обходити. Це взагалі чи є законним? Кажуть, мовляв, багато студентів у дворах зависають, п'ють пиво та голосно розмовляють. Але ви ж купили квартиру майже на університетському кампусі, ви що, не знали, що тут багато студентів?

Ще я замислююся над тим, щоб все-таки колись переїхати в новобудову. У моєму будинку постійні проблеми з трубами, я за останні чотири роки поміняла практично всі, але сусіди не хочуть. А ще місцевий контингент. В квартирі над моєю, наприклад, живе чоловік. Квартира дісталася йому від батьків, які були професорами, але син вирішив змінити сімейну традицію та стати алкоголіком. Тепер по буднях він часто збирає своїх товаришів і разом вони спочатку гучно випивають, а потім гучно б'ються. Коротше, нудьгувати не доводиться.

На парк ім. Рильського, розташований в Голосієві, у міської влади великі плани: тут буде проведено масштабну реконструкцію

Ігор Бойченко, 37 років, менеджер із продажу автомобілів

Відрадний, Борщагівка, Солом'янка, Куренівка — здається, нічого не забув. А ні, ще Троєщина була, але недовго: я орендував там квартиру з товаришем близько трьох місяців, але потім втомився стояти постійно в заторах і повернувся на правобережжя. Коротше кажучи, за 15 років життя в Києві я встиг пожити практичні всюди, тому можу авторитетно заявити, що Голосієво — найкращий район.

Спочатку я орендував квартиру в одній із місцевих новобудов. Потім мені набридло пускати гроші за вітром, і я оформив розтермінування на двокімнатну квартиру в сусідньому житловому комплексі. Багато хто скаржиться: ось, мовляв, Голосіїв скажено забудовується, незабаром ніде буде й голкою ткнути. Але людям потрібно десь жити, чи не так? Всі міста ростуть, населення ущільнюється — візьміть, наприклад, ті самі Нью-Йорк, Пекін або Токіо. Місцеві там живуть у таких умовах, що для них квартира 30 кв. м — розкіш. А ми скаржимося: ось, мовляв, забудовники зводять бетонні курники. Це ви ще курників не бачили, шановні. 

На машині я їжджу тільки на роботу, решту скрізь ходжу пішки. Дочка вчиться в приватній школі, яка в п'яти хвилинах від нашого будинку знаходиться, навіть дорогу переходити не треба. Поруч — велике «Сільпо» і «Новус», приватна клініка, піцерія і суші-бар. До Експоцентру йти хвилин 15, а там завжди є, чим зайнятися. Ми, наприклад, беремо напрокат електросамокати та катаємося по території. Влітку по суботах ходимо у відкритий басейн. Вхід у цьому році коштує 150 грн з дорослого і 75 грн з дитини, в будні дні дешевше, здається. Вода комфортної температури близько 25 градусів, хлоркою не тхне, є волейбольний майданчик, камери схову, роздягальні, кафе.

Єдина проблема — це парковки. Я не встиг купити паркомісце в своєму житловому комплексі, тепер шкодую. Залишаю машину на платній стоянці, 1300 грн на місяць сплачую, але до неї майже 20 хвилин від будинку йти. А поруч із будинком ввечері припаркуватися нереально.

Влітку на ВДНГ працює «Пірс 39» — зона відпочинку з 25-метровим дорослим басейном, 13-метровим дитячим, баром та аквагіркою

Євгенія Тараненко, 32 роки, блогерка та мати двійні

Якщо у вас є діти та немає бажання переїжджати за місто, то Голосіїв — ваш варіант. Коли я завагітніла, ми з чоловіком жили у Вишневому, але планували переїжджати до столиці. Я почала моніторити стан повітря в київських районах: в Telegram є спеціальний бот, який допоможе відстежити в ці показники. Виявилося, що на Теремках, в Голосієві та в Пуща-Водиці найчистіше повітря. Передмістя ми взагалі не розглядали, тому зупинилися на Голосіївському районі.

Зараз живемо в новому будинку поруч із Київським іподромом. Я люблю сучасні житлові комплекси за красиві під'їзди, нові комунікації та адекватних сусідів. Наша квартира знаходиться на 16-му поверсі, вікна виходять на захід, і вечорами ми спостерігаємо розкішні заходи сонця, кожен із яких вартий фото в Instagram. Разом із іншими сусідами ми створили загальний чат, і я в будь-який час доби можу написати туди з проханням про якусь послугу або допомогу.

За кілометр від нашого будинку знаходиться школа верхової їзди «Поні клуб», куди приймають дітей з двох років. У травні нинішнього року я вперше відвела дівчаток на урок з верхової їзди. Півгодинне заняття коштує 200 грн. Доньки були у захваті від конячок. Верхова їзда — аристократичний вид спорту, так що мені б дуже хотілося захопити їм дітей.

Із садками тут, кажуть, трохи проблематично, але ми ходимо в приватний. Він називається «Рудий будиночок». Мені дуже подобається підхід вихователів — м'який, лагідний , без криків. Кухня домашня, не кейтеринг, який невідомо ким і де приготований. Заняття відповідають віку, моїм дівчатам подобається, багато всяких поробок майструють. Крім того, в цьому садку діє програма «Гроші ходять за дитиною» та «Податкова пільга», тож виходить реальна економія по оплаті.

Чого особисто мені не вистачає, так це великого торговельно-розважального центру по типу Ocean Plaza поряд із будинком. Але скоро, сподіваюсь, й це питання вирішиться: через дорогу від нас будується величезний торговельний центр «Республіка». Я кожен день проходжу повз і бачу, що вже ведуться оздоблювальні роботи, отже, незабаром він має відкритися. Це було б дуже круто.

Про недоліки Голосієва я майже нічого не можу сказати. Хіба що ідіоти, які паркуються на тротуарах, це рахується? Але цього добра скрізь вистачає, не тільки в нашому мікрорайоні. Ще відсутній тротуар на вулиці Маршала Конєва: якщо йдемо з дітьми в той бік гуляти, доводиться йти узбіччям дороги, а з малечею це досить небезпечний екшн. Але якщо не брати до уваги ці незначущі деталі, то наш район мені дуже подобається. Ми думали навіть купити більшу квартиру в сусідній новобудові, але добре, що не поспішили: зведення цього комплексу заморозили, бо забудовник збанкрутів. Зараз придивляємось інший житловий

Мешканці ЖК «Голосіївська долина» зможуть за пять хвилин діставатися до метро за допомогою власного ліфту, який буде розташований на прибудинковій території 

Читайте також: Оцінка законності ЖК «Голосіївська долина»: документи, факти, думка інвесторів

Одна із наймасштабніших новобудов Голосієво — житловий комплекс «Голосіївська долина». Більше про проєкт можна дізнатися на форумі ЖК «Голосіївська долина».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Сучасні шалє із морським краєвидом
Новенькі модернові будинки у затишному містечку на березі середземного моря серед мальовничих гір
Детальніше
+34624407828xxxx