Подати оголошення

Податкова амністія стартує восени: Зеленський підписав закони про добровільне декларування

Податкова амністія стартує восени: Зеленський підписав закони про добровільне декларування
Через місяць після ухвалення народними депутатами, президент підписав закони про податкову амністію. Фізичним особам дадуть рік на те, щоб добровільно розповісти державі про активи, набуті без сплати податків.

Як стало відомо порталу Domik.ua 16 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-ІХ. Інформацію про це розмістили на офіційному сайті глави держави. Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроєкт № 5153 15 червня поточного року.

«Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів», — сказано у повідомленні офіційного інтернет-представництва керманича держави. 

Раніше голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв, що перемогою податкової амністії буде виведення із тіньової економіки $20 млрд.

Закон визначає процедуру проведення одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022-го. Протягом цього часу громадяни зможуть заповнити спеціальний документ в електронному вигляді, зазначивши там статки, які були нажиті без сплати податків до 1 січня 2021 року. Це стосується валютних цінностей (крім коштів у готівковій формі), цінних паперів, рухомого та нерухомого майна, зокрема об'єктів незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном. При цьому не потрібно вказувати інформацію про джерела їхнього походження.

Читайте також: Податкова амністія від Зеленського: кому, що і навіщо потрібно буде декларувати

За все, що зазначене у декларації, потрібно буде сплатити збір. Сума податку розраховується фізичною особою самостійно:

  • 5% з валютних цінностей на рахунках українських банків, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;
  • 9% з грошей, що розміщені в іноземних фінансових установах, а також з іншого закордонного майна;
  • 2,5% з номінальної вартості державних облігацій України, придбаних з 1 вересня 2021 до 31 серпня 2022 року.

Законотворці передбачили можливість розтермінування сплати податку трьома рівними частинами протягом трьох років. Але ставки будуть вищими.

Якщо особа сплатить усі необхідні збори, держава гарантує звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Інформацію, що буде зазначена в одноразовій добровільній декларації обіцяють не розголошувати, без відповідного рішення суду.

Нагадаємо, що не підлягають декларуванню такі статки:

  • активи до 400 тис. грн;
  • квартира (квартири) площею до 120 кв. м;
  • будинок (будинки) площею до 240 кв. м;
  • об'єкти нежитлової нерухомості площею до 60 кв. м;
  • безкоштовно приватизовані земельні ділянки;
  • особистий транспортний засіб вартістю до 400 тис. грн (крім яхт, вертольотів, літаків, катерів).

Таке майно буде вважатися легальним. 

Крім того, президент підписав ще один пов'язаний із попереднім (№ 1539-ІХ) документ — Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1542-ІХ. За відповідний законопроєкт № 5156 парламент проголосував у другому читанні також 15 червня нинішнього року. 

«Закон пропонує не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов’язані з придбанням об’єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування, якщо такі діяння вчинені до 2021 року. Також встановлюється, що не можуть бути використані вищевказані дані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень щодо ухилення від сплати податків і зборів (передбачених статтями 212, 212-1 Кримінального кодексу України)», — йдеться у роз'ясненні на сайті глави держави. 

Ці норми починають діяти з наступного дня після публікації, але не раніше набрання чинності законом № 1539-ІХ.

Читайте також: Колапс будівельної галузі, нові «Еліта-Центри» та подорожчання житла вдвічі — чого ще чекати від «антиолігархічного» законопроєкту

Висловити свою думку щодо добровільного декларування можна на форумі Податкова амністія для фізичних осіб.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

1
Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше