Подати оголошення

Податковий комітет ВР вилучив скандальне питання про ПДВ на квартири з «ресурсного законопроєкту»

Податковий комітет ВР вилучив скандальне питання про ПДВ на квартири з «ресурсного законопроєкту»
Депутати почули забудовників та інвесторів: податки на продаж житла будуть не такими жорсткими, як пропонувалося з початку, але деяким професійним інвесторам доведеться таки розщедритися.

Як стало відомо порталу Domik.ua, депутати вирішили виправити у тексті законопроєкту № 5600 норми, що стосуються продажу нерухомості. Перелік «Позитивних зміни до другого читання проєкту» опублікував 13 вересня 2021 року у своєму телеграм-каналі голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

Нагадаємо, 1 липня поточного року Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (ПКУ) та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Документ передбачає підвищення податків майже у всіх галузях економіки. У ЗМІ його назвали «ресурсним», адже завдяки новаціям урядовці планували  збирати до державного бюджету додатково 50 млрд грн щороку, та «антиолігархічним», «антиахметівським», бо чимало пунктів стосувалися роботи підприємств, що належать найбагатшим українцям. 

Читайте також: Колапс будівельної галузі, нові «Еліта-Центри» та подорожчання житла вдвічі — чого ще чекати від «антиолігархічного» законопроєкту

Наразі податкову реформу готують до другого читання. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ розглядає зауваження до законопроєкту. Документ викликав шквал критики з боку бізнес-спільноти. За даними  народного депутата Ярослава Железняка, до тексту після першого голосування подали 11 319 поправок. Зокрема статті проєкту обурили представників будівельної галузі та ринку нерухомості. Адже депутати запропонували ввести 18% податку із доходів, отриманих від продажу третього та наступних об'єктів протягом року. А також  запровадити 20% податку на додану вартість на перепродаж. Нині його платять тільки за перший продаж, тобто від підрядника замовнику. Законопроєкт передбачав звільнення від оплати залишити тільки для першого постачання доступного житла та нерухомості, що будується із залученням державних коштів.

Будівельні компанії прогнозували, що це призведе до стрімкого подорожчання житла, зменшення обсягів будівництва, банкрутства забудовників, зростання кількості заморожених об'єктів та падіння будівельної галузі. Проти законопроєкту виступили також інвестори первинного ринку нерухомості. Так влітку до редакції порталу Domik.ua зверталися із листом ініціатори петиції проти збільшення податкового навантаження на будівельний ринок.  Автори вимагали від депутатів не обкладати нерухомість новими зборами:

«Таким чином виникає додаткове фінансове навантаження, яке в підсумку буде сплачувати кінцевий покупець. Багатьох покупців таке значне збільшення витрат змусить або скасувати угоди «до кращих часів», або продовжувати збирати кошти ще кілька років», — йшлося в тексті петиції, розміщеної на сайті Верховної Ради.  

Зрештою депутати врахували зауваження та до другого читання законопроєкту обіцяють внести такі корективи:

  • виключено положення про оподаткування ПДВ другого та наступного постачання житла;
  • передбачено оподаткування операцій з продажу третього та більше об’єктів нерухомого майна за ставкою 18% від чистого доходу. При цьому така ставка не поширюється на продаж майна, отриманого у спадщину.

«Податковий комітет ВР вилучив скандальне питання про ПДВ на квартири з законопроєкту № 5600. Наші рекомендації та прохання почуті! Будь-які податки це завжди історія про кінцевого споживача — українця. Тому ми не могли дозволити піти на такі ризики. Тим паче, ця норма пагубно б вплинула і на ринок, і на розвиток іпотеки, і на економіку країни загалом. Закликаю колег підтримати пропозицію комітету в залі», — написала у соціальній мережі Фейсбук заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк

Інфографіка зі сторінки Конфедерації будівельників України у соціальній мережі Фейсбук

Через великий обсяг законопроєкту, правки до нього розглядатимуть блоками, виділеними за темами, яких налічується більше двох десятків. Тож за прогнозами депутатів, вдруге документ на голосування винесуть не раніше жовтня. 

Обговорити законопроєкт чи отримати роз'яснення можна на форумі Податки і збори під час купівлі та продажу нерухомості.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше