Подати оголошення

«Прописатися» можна буде онлайн — Верховна Рада ухвалила закон у першому читанні

«Прописатися» можна буде онлайн — Верховна Рада ухвалила закон у першому читанні
Українцям знадобиться лише 10 хв на реєстрацію місця проживання та доба на опрацювання інформації. Законопроєкт № 5463 скасовує «штамп про прописку» та паперову довідку на доповнення до ID-картки.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 15 липня 2021 року Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт № 5463 про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні. 

Читайте також: Чим прописка відрізняється від реєстрації місця проживання: подробиці законодавства

Як зазначено на сайті Міністерства цифрової трансформації України, зміна місця реєстрації — одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона — без реєстрації. Щоб повідомити державу, де людина проживає на теперішній час, необхідно відстояти кілька черг та зібрати чимало паперових документів. Складність у зміні місця реєстрації — у відсутності взаємодії з центральною базою даних реєстрів, які велися в різних форматах (від журналів до файлів в Excel) та не були пов’язані між собою. Мінцифри декілька місяців працює над втіленням зміни місця реєстрації онлайн. Цього року відомство разом із Міністерством внутрішніх справ розробили експериментальний проєкт з електронною реєстрацією місця проживання.

«Українці стали заручниками абсолютно парадоксальної ситуації, коли держава вимагає в тебе документ, яким сама ж і володіє. Це дуже ускладнює отримання послуги. Тому ми розробили спеціальний модуль на базі Демографічного реєстру, який об'єднає всі дані про зареєстроване місце проживання громадян в Україні. Це дозволить отримувати інформацію за декілька секунд. Людям більше не доведеться витрачати тижні свого часу на зміну місця реєстрації», — зазначив віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також: Сплачувати за оцінку нерухомості більше не потрібно завдяки новому сервісу, який запустив Фонд держмайна

Законопроєкт № 5463 пропонує внести зміни в кілька кодексів та десятки різних законів. Серед найважливіших пунктів такі:

  • запроваджується новий механізм — «декларування», тобто повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання (перебування) з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади;
  • передбачається можливість отримання послуг з декларування/реєстрації місця проживання в електронній формі;
  • визначається перелік документів та відомостей, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання;
  • забороняється вимагати для декларування або реєстрації місця проживання документи, які не передбачені цим законопроєктом;
  • закріплюється право власника житла скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить без рішення суду тощо.

У пояснювальній записці зазначається, що місце проживання (перебування) декларується у:

  • житлі, яке знаходиться у приватній власності;
  • житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитки, військова частина, спеціалізована соціальна установа, стаціонарна соціально-медична установа тощо).

Місце проживання реєструється:

  • у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;
  • у службовому житлі.

Місце проживання (перебування) не може бути задекларованим чи зареєстрованим у:

  • закладах охорони здоров’я;
  • слідчих ізоляторах, в'язницях, пунктах тимчасового перебування іноземців тощо;
  • садових і дачних будинках до їхнього переведення у житло у встановленому порядку.

У проєкті визначено зв'язок декларування (реєстрації) місця проживання (перебування) із правами на житло. Так декларування не є підставою для: 

  • підтвердження права на проживання у житлі (користування);
  • вселення особи у житло або виселення з нього;
  • підтвердження факту проживання чи непроживання у житлі з метою його приватизації або набуття права на спадкування за законом на житло, в якому задеклароване місце проживання, або майно, що знаходиться за адресою задекларованого місця проживання;
  • підтвердження факту оренди чи іншого платного користування житлом;
  • встановлення або припинення будь-яких прав та обов'язків для інших осіб, які проживають у житлі.

Послуги будуть платними. За декларування, реєстрацію чи зняття з реєстрації місця проживання потрібно буде сплачувати адміністративний збір, певний відсоток від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2021 році — 2270 грн):

  • за реєстрацію/декларування місця проживання у разі звернення особи протягом встановленого строку — 2,5%;
  • за декларування/реєстрацію місця проживання з порушенням термінів — 5%;
  • за зняття з реєстрації/зміну місця проживання — 2,5%.

За декларування/реєстрацію одночасно зі зняттям із попереднього місця проживання адміністративний збір стягуватиметься лише за одну адміністративну послугу. За декларування місця перебування адміністративний збір не сплачуватиметься. Також власник (співвласники) житла матиме право безкоштовно отримувати інформацію від органу реєстрації про осіб, які задекларували чи зареєстрували своє місце проживання в належному йому житлі, а також про виправлення, зміну або скасування помилкових даних декларації.

Також передбачається, що реєстрація не впливатиме на життєві ситуації, зокрема, оформлення пенсії чи отримання медичної допомоги. Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно в електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. У Мінцифри кажуть, ухвалений законопроєкт остаточно скасує «штамп про прописку» та паперову довідку про місце проживання до ID-картки. Українцям обіцяють, що відтепер процедура реєстрації буде швидшою та простішою: 10 хв на заповнення заяви та доба — на її опрацювання. 

Наразі у тестовому режимі така функція доступна за наявності ID-картки мешканцям Харкова, Вінниці, Луцька, Києва, Рівного, Кривого Рогу, Маріуполя. Потрібно на порталі «Дія» обрати пункт «Реєстрація місця проживання» та заповнити заяву. Власник оселі, де мешкає людина, зможе підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове житло з'являться в реєстрі автоматично, як і зняття з попереднього місця проживання

Скриншот сторінки порталу «Дія»

На законопроєкт чекає друге читання. Якщо депутати його в цілому ухвалять, після цього документ ще має підписати президент.

Обговорити тему та отримати консультацію щодо «прописки» можна на форумі Реєстрація місця проживання, питання виписки та прописки

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше