Подати оголошення

Верховна Рада врегулювала строки надання адміністративних послуг під час карантину

Верховна Рада врегулювала строки надання адміністративних послуг під час карантину
Посадовці не зможуть затягувати із видаванням дозволів, посилаючись на коронавірус. Для тих, хто відповідно до закону повинен звернутися до чиновників, наприклад, щоб вклеїти фото у паспорт, поступку залишили.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 21 вересня 2021 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 5454 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг під час дії карантину».

Автори законопроєкту пояснили, що 17 березня 2020 року прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530-IX. З дня оголошення карантину припиняв дію перебіг строків звернення за отриманням адміністративних послуг та строків їхнього надання. А починаючи із дня закінчення карантину перебіг цих строків продовжувався з урахуванням часу, що минув до його припинення. Чиновникам було фактично надано «право» самостійно встановлювати терміни розгляду документів. У результаті цей час став необмеженим, а подані звернення почали розглядатися місяцями.

Зокрема, вказаними карантинними обмеженнями користувалися у нещодавно ліквідованій Державній архітектурно-будівельна інспекції (ДАБІ). Конфедерація будівельників України неодноразово піднімала проблематику зловживання посадовими особами строками надання адміністративних послуг. Для бізнесу важливим було вирішення цього питання. Наприклад, як зазначав експерт з містобудівного та земельного права Юрій Брикайло, через закон про карантин деякі документи замість 5-10 робочих днів, розглядалися впродовж 2-5 місяців.

«Так, окремі органи ДАБК (в більшості своїй мова йде про місцеві органи, які отримали повноваження від ДАБІ України) почали розглядати подані до них документи місяцями — не реєструючи їх і не повертаючи на доопрацювання. На подані запити щодо статусу розгляду документів, направляли відповіді з посиланням на процитований вище пп. 3 п. 2 розділу II Закону № 530. Поруч із цим, вказані органи (за офіційною інформацією з реєстру ДАБІ) паралельно із зупиненням строків розгляду документів для одних заявників, здійснювали реєстрацію повідомлень, декларацій тощо для інших. З власного досвіду можу сказати, що деякі документи про прийняття в експлуатацію не розглядаються органами ДАБК по 5 місяців, а документи на отримання будівельних паспортів не розглядаються по 2-3 місяці (хоча строк надання відповідних адмінпослуг становить 10 робочих днів)», — зауважив фахівець. 

Читайте також: ДАБІ більше не працює: функції архітектурно-будівельної інспекції передали новому органу

Тож, депутати вирішили норму про продовження термінів надання адміністративних послуг вилучити. Розгляд заяв, який зупинявся на період дії карантину, здійснюватиметься відповідно до черговості їхнього надходження. Строк надання послуг не може перевищувати граничного терміну, що визначений законом, більш ніж на 30 днів. За порушення посадові особи нестимуть відповідальність.

Українці ж зможуть звертатися за адмінпослугами, як і раніше, без обмеження у строках: на час карантину терміни звернення за послугами зупинені.

Прийнятий закон, на думку розробників, виключить положення для можливого зловживання (корупції) посадовими особами, забезпечить прозорі та чіткі правила надання адміністративних послуг, спростить умови ведення господарської діяльності для бізнесу, покращить державне регулювання.

«Ініційований мною законопроєкт № 5454 про вчасне надання адмінпослуг — done. Раніше у державних органів, що надають адмінпослуги часто зривалися строки через карантин. І тимчасово так робити було можна. Але пік пандемії минув, люди вакцинуються, світ повертається до звичного життя. Тому ми скасували положення, яке дозволяло чиновникам порушувати строки через карантин. Тепер вони відповідатимуть за те, що не роблять вчасно свою роботу. Своєю чергою, людей це не стосуватиметься: якщо з тих чи інших причин людина не встигла, наприклад, вклеїти нове фото у паспорті — не біда, відповідальності за це не буде. Впевнено рухаємося до цивілізованого надання послуг», — написала у соціальній мережі Фейсбук ініціаторка документу народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Отже, пандемія більше не виправдання для органів архітектурно-будівельного контролю, зокрема для новоствореної Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ). Видавати дозволи та довідки забудовникам повинні будуть вчасно.

Інфографіка зі сторінки Конфедерації будівельників України у мережі Фейсбук

Читайте також: «Прописатися» можна буде онлайн — Верховна Рада ухвалила закон у першому читанні

Законопроєкт ще мають підписати Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков та Президент України Володимир Зеленський. Положення набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Нагадаємо, що 20 вересня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв рішення продовжити адаптивний карантин у державі до 31 грудня у зв'язку із погіршенням епідеміологічної ситуації.

Отримати роз'яснення щодо адміністративних послуг, які стосуються ринку нерухомості та житла, можна на форумі Юридичні консультації.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Всі звіти про надійність новобудов безкоштовно
Обирайте новобудову в каталозі Білдконтролю та отримуйте звіт про її надійність. Це корисно.
Детальніше