Подати оголошення

Огляд ринку житлової нерухомості у Дніпрі

Огляд ринку житлової нерухомості у Дніпрі
В адміністративному центрі Дніпропетровської області серед новобудов переважає бізнес-клас, а на зйомні оселі шикуються черги з орендарів. Чому в місті дефіцит житла, але при цьому здані будинки стоять напівпорожні — пояснюють рієлтори Дніпра.

Зміст

Журналісти порталу Domik.ua аналізують розвиток ринку житлової нерухомості в різних регіонах. Про особливості одного з найбільших промислових центрів України нам розповіли представники агентств і професійні організації міста.

Усі експерти одноголосно кажуть про зростання цін на квартири у Дніпрі та дефіцит житла. 

«З 1 січня 2021 року ціни виросли не більше, ніж на 5%. За рік у середньому житло подорожчало на 7-10%, в залежності від сегмента. Найшвидше вартість зростає на об'єкти, які користуються найбільшим попитом: одно-, двокімнатні квартири в спальних районах. Тому що купити майже нічого. Ми продавали квартиру у дев'ятиповерховому панельному будинку з голими стінами, які потрібно збивати. На оселі була заборгованість $4 тис. Власники перебували за кордоном і об'єкт продавався за генеральним дорученням. Покупцям все обійшлося «під ключ» у $29 тис. І такий варіант ліквідний, тому що немає пропозицій», — зазначає керівник відокремленого підрозділу Національної асоціації брокерів (НАБ) «Дніпро» Кирило Жовтопуп. 

Голова ради підприємців ринку нерухомості у Дніпропетровській області Сергій Логутенко займається житлом понад 30 років. Серед чинників подорожчання називає зниження ставок за іпотечними кредитами, зростання попиту і брак пропозицій.

«Однокімнатних на вторинному ринку у продажу майже немає. Трапляються тільки на високих або перших поверхах, у віддалених районах. Коли виставляють цікаві об'єкти, вартість відразу вище ринкової на 10%», — констатує Сергій Логутенко. 

Збільшення потреби у житловій нерухомості директор АН «Согласие», член Асоціації фахівців з нерухомості (АФНУ) України Оксана Демків аргументує інтересом з боку інвесторів. 

«У нас ціни залежали від зростання курсу долара. Долар пішов угору — ціни вниз. І навпаки. На поточний момент вирішальним чинником стали відсотки на доларові та єврові депозити. Люди зберігали гроші у банках, але з 2014 року депозити оподатковуються, ставка за валютними вкладами становить 1-2%. Депозити стали непривабливими. А найменш ризикована інвестиція, яка не вимагає затрат часу і контролю, — це нерухомість. Інвестори масово понесли туди гроші. Це і призвело до зростання попиту», — додає рієлтор.

У Дніпрі близьке розташування до станцій метрополітену, на відміну від Києва і Харкова, на вартість квадратних метрів не впливає.

«Метро проходить у промисловій зоні та максимум, куди можна на ньому доїхати — це на Центральний залізничний вокзал, пл. Старомостової (Островського). Коли його добудують, підніметься у ціні мікрорайон Червоний Камінь, Парус та інші масиви, розташовані в околиці», — констатує Кирило Жовтопуп. 

Що дійсно цінують жителі міста — це наближеність до центру, соціально-побутову інфраструктуру, благоустрій території та види із вікна на річку Дніпро.

«У Дніпрі географічний і бізнес-центр збігаються. Але на цьому п'ятачку ніде будувати. Найдорожчі будинки, новобудови, знаходяться недалеко від центру», — продовжує брокер.

Один із найпопулярніших районів міста — Соборний (до 2015 року Жовтневий), зокрема житловий масив Перемога, що у свою чергу ділиться на шість мікрорайонів: Перемога-1, 2, 3, 4, 5, 6. Соборний Район простягається вздовж набережної. Навколо розвинена інфраструктура: працюють численні заклади харчування, ТРЦ, магазини, спортивні центри, доступні пляжі та зелені зони. Крім того, набережна — важлива транспортна артерія міста. Тому цінуються тут і старий житловий фонд і сучасні будинки. На даний момент на цій території сконцентрована левова частка будівельних майданчиків міста. 

«Найбільше користуються попитом одно-, двокімнатні квартири, які добре здаються. Це центр або не віддалені масиви: Лівобережний, Правди, проспект Гагаріна, вул. Поля (Кірова). Звертають увагу на стан, щоб новому власнику нічого не потрібно було робити: купив і отримував дохід. А найкраще відразу з орендарями», — зазначає Оксана Демків.

Ще одна тенденція — зростання кількості квартиронаймачів, особливо серед молодих людей.

«Квартира як інвестиція досить цікава річ. Окупність від 5-ти до 7-ми років, в залежності від новобудови і на якому етапі зведення вкласти гроші. Не всі можуть чекати стільки часу. Ті, хто володіє певною сумою і не впевнений, що буде жити у Дніпрі, не витрачають на нерухомість заощадження. Воліють вкластися у пайову частку у бізнесі, наприклад, кав'ярні, барбершопи», — продовжує Кирило Жовтопуп. 

На ринку оренди попит також перевищує пропозицію: на зйомне житло шикуються черги.

«Припустимо, у понеділок звільнився таунхаус. Оренда коштує 18,5 тис. грн на місяць. А в четвер ми його показували — було 7 потенційних орендарів. Так от не орендарі вибирали таунхаус, а власник вибирав орендарів: де працюють, наявність дітей та тварин, на скільки часу заїжджають, тощо», — наводить приклад Сергій Логутенко. 

Панорама Дніпра. На передньому плані будівельний ансамбль «Крутогірний» (Амфітеатр). Квартири тут коштують від $194 тис. до $693 тис.

Читайте також: Огляд житлової нерухомості у Києві: ціни та прогнози

Ціни на квартири у новобудовах Дніпра

У 2020 році в регіоні було прийнято в експлуатацію 111,1 тис. кв. м нового житла, що на 73,2% менше, ніж у 2019 році. Це дані Головного управління статистики у Дніпропетровській області.

За інформацією пошукача надійних новобудов Bild.ua, у березні 2021 року квартири в Дніпрі від забудовника пропонували 38 відділів продажу комплексів на етапі зведення:

  • економклас — 4 проєкти;
  • комфорт-клас — 15 ЖК;
  • клас «бізнес» — 17 об'єктів;
  • елітне житло — 2 комплекси.

Більшість проєктів будують на правому березі Дніпра, особлива концентрація поблизу набережної. Квартири там привабливі у першу чергу для професійних інвесторів.

«Для Дніпра три десятки будинків, що будуються — це дуже мало. При цьому велика частина забудовників зводять дороге житло класу «бізнес». У нас первинний ринок прив'язаний до інвесторів. Потім ці будинки стоять напівпорожні. Є проєкти, де три поверхи тільки побудували, а квартир уже немає у продажу. Хтось купив для здачі в оренду, хтось щоб перепродати. Модна фішка: вкластися на початковому етапі і продавати перед введенням в експлуатацію. Податків у разі перевідступлення не платять», — ділиться Сергій Логутенко

«Забудовники досі беруть плату готівкою. Особливо у разі розтермінування, коли не потрібно звітувати про всю суму відразу. Так інвестори обходять фінансовий моніторинг. Коли інвестор продає нерухомість — отримує легальне підтвердження джерела заробітку. У Дніпрі, якщо взяти 100 квартир у новобудовах, люди будуть жити у 70-ти з них. Мінімум 30 — це вкладені гроші або легалізовані», — доповнює колегу керівник підрозділу НАБ.

Середня ціна житла на первинному ринку — 22-25 тис. грн за кв. м, стверджує Кирило Жовтопуп.

«Перемога — це основний масив, де будуються житлові комплекси. Ціна квадратного метра там від 19 000 грн. На Лівому березі вартість стартує від 16 000 грн/кв. м. При цьому купуються там майнові права активно, тому що це дешевше від вторинного ринку», — говорить Сергій Логутенко.

Найвищу вартість квадратного метра, за даними сайту надійних новобудов «Білд» встановили у ЖК Premier Park — від 43 840 грн. 12-поверховий будинок преміумкласу зводять у Соборному районі Дніпра. Початкова заявлена дата введення в експлуатацію була IV квартал 2019 року. Станом на березень поточного року будівельники продовжують працювати над каркасом будівлі. Варіанти за мінімальними цінами — від 13 000 грн/кв. м — можна знайти у двох новобудовах. ЖК «Правильний вибір» позиціонується як сегмент «комфорт». Проєкт зводять в Амур-Нижньодніпровському районі. Комплекс бізнес-класу ЖК SkyCity у Новокодацькому районі повинен складатися із двох будівель каскадної поверховості. Повністю здати перший будинок забудовник обіцяв у IV кварталі 2019 року.

Купувати новобудови у Дніпрі багато в чому вигідніше, ніж житло на вторинному ринку, вважають фахівці. Під час купівлі старого житлового фонду слід врахувати комунальні послуги.

«Ми здавали чотирикімнатну квартиру близько 90 кв. м зі стелями 4 м. У грудні люди сплатили майже 7 тис. грн за опалення. Основна забудова міста — це старий житловий фонд 70-80 рр., переважно панельні будинки, де одвічні протяги і холодно. Люди, які живуть у таких будівлях, коли з'являється можливість, розглядають новобудови. 18 000 грн — це близько $600-650. А за цю суму можна придбати на вторинному ринку квартиру із інтер'єром, якому років 10. Якщо додати $200/кв. м на ремонт, то за $900/кв. м людина отримує нове житло із сучасним оздобленням», — підраховує Кирило Жовтопуп.

Ті, хто розраховує надалі жити у новобудові, йдуть до відділу продажу, коли збудовані хоча б кілька перших поверхів. Професійні інвестори готові вкладати у котлован, кажуть брокери.

«У Дніпрі практично всі старі забудовники пішли із ринку. Серед нових компаній я не знаю жодного прецеденту, щоб щось не добудували або не ввели в експлуатацію. Хоча майже всі порушують терміни», — стверджує Кирило Жовтопуп.

Дізнатися максимально повну інформацію про будь-який проєкт міста можна, замовивши детальний звіт на «Білдконтролі». Команда сервісу «Білд» оцінює кожен ЖК по 42-х параметрах і надає Індекс надійності. Перевіряють зокрема документи на землю, цільове призначення ділянки, ТУ, наявність судових рішень, а також історію девелопера (довгобуди у портфелі). Аналіз включає роз'яснення проблемних моментів, які стосуються об'єкта, і консультацію юриста за інвестиційним договором (приклад за посиланням).

Інвестори обмінюються думками, обговорюють перебіг будівництва, акції та ціни від забудовників на форумі Відгуки про новобудови Дніпра.

ЖК Premier Park зводять на вул. Акінфієва, 14б — в одній із найбільш статусних локацій Дніпра

Читайте також: Огляд цін і пропозицій на квартири в Чернівцях

Вартість житла у старому житловому фонді

Одна із найдорожчих локацій Дніпра — вул. Єфремова (Ворошилова) і Вернадського (Дзержинського), розташовані біля парку Культури і відпочинку ім. Шевченка.

«Вони ніби як і в центрі, проте при цьому трохи винесені, оскільки там немає якихось торговельно-розважальних центрів, не гамірно, при цьому поруч вхід до парку з алеями, кафе, ресторанами. Це такий бізнес-спальний район у центрі міста. Там три тижні тому була продана двокімнатна квартира у сталінці площею 56-57 кв. м за $49 тис., плюс оформлення та податки. Ці сталінки зводилися для еліти того часу. У мікрорайоні розташовано кілька панельних будинків. Найдешевше, що ви там купите — це однокімнатна квартира за $35-40 тис.», — розповідає Кирило Жовтопуп. 

У Центральному районі і наближених до нього масивах можна знайти варіанти дешевше.

«Мікрорайони типу Титова або околиці проспекту Поля (Кірова) вважаються вельми цікавими з точки зору локації. З вул. Титова можна дістатися у будь-який кінець міста. Там побудували ТРЦ «Аполло» і «Аполло-2», де кінотеатр із найбільшим екраном у місті. Вся інфраструктура у тебе під рукою. Двокімнатна квартира у старому фонді 70-80-х років із ремонтом 5- чи 6-річної давнини буде коштувати від $40 тис. За $35 тис. можна знайти квартиру із застарілим оздобленням», — додає Кирило Жовтопуп.

«Пропозицій мало. За нашими угодами: двокімнатну квартиру під капітальний ремонт площею 52 кв. м на проспекті Поля (Кірова) у цегляному будинку інвестор придбав за $38 тис. Він вкладе туди гроші і планує продати за $60 тис.», — підтверджує слова колеги Оксана Демків.

Ще одна популярна місцевість серед шукачів житла старого житлового фонду — масив Перемога, який простягається вздовж набережної у Соборному районі. Серед переваг — продумана сітка вулиць і розвинена інфраструктура. Місцевість активно забудовувалась у 70-80-ті рр. в основному типовими панельними будинками висотою 9-16 поверхів. На Перемозі були побудовані перші у місті хмарочоси — 28- та 29-поверхові башти на проспекті Героїв. Будинок на проспекті Героїв, 1 вважався найвищим в колишній УРСР. Серед незвичайних будівель — дніпровська «китайська стіна». Дев'ятиповерховий будинок зведений на проспекті Героїв, 12 вважається однією з найдовших житлових будівель у сучасній Україні. Його протяжність становить 860 м, включає 36 під'їздів та близько 1296 квартир. В архітектурному плані «Стіну» відносять до «брежнєвського мінімалізму». Однокімнатна тут коштує $25 тис., за двокімнатні квартири в залежності від ремонту просять $30-40 тис.

Значну градацію вартості відзначають експерти на Лівому березі, наприклад, в Індустріальному районі:

«Поблизу Слобожанського проспекту (Правди) можна купити двокімнатну квартиру із косметичним ремонтом за $30 тис. З хорошим оздобленням — за $34-35 тис. Житло, яке потребує капітального ремонту — за $25-26 тис. Далі вглиб починаються промислові комплекси, склади та ін. Там ціна опускається через відсутність інфраструктури, занедбаність, сусідів із низькою соціальною відповідальністю», — говорить Кирило Жовтопуп.

Варіанти за найменшою ціною пропонують у мікрорайонах поблизу промислових зон.

«Околиці в Дніпрі немає. Є «висілки». Це житлові масиви Північний і Західний. Там однокімнатна буде коштувати в залежності від будинку від $13 тис. до $15 тис. В основному на околиці розташовані дво-, триповерхові будівлі кінця 40-х — початку 50-х рр. Їх зводили навколо промислових підприємств. Будинки схожі на сталінки, але гіршої якості, в основному там дерев'яні перекриття. Якщо у сталінки товщина стіни 500-600 мм, то там зазвичай до 400-450 мм», — описує житло на околицях Кирило Жовтопуп.

Однак низька ціна в даному випадку не означає, що житло не користується попитом. Навпаки, стверджують рієлтори, бюджетні варіанти в дефіциті як серед покупців, так і серед орендарів.

«Двоповерхові старі будинки купують. Їх ще більше люблять, тому що вони відносно дешево коштують і добре здаються. Люди купують квартиру за $16-20 тис., роблять косметичний ремонт, здають за $200 на місяць і отримують 10-12% річних у валюті. Малосімейка у житловому масиві Тополя площею 21 кв. м коштує $15 тис., а 29 кв. м — $20 тис. Це кухонька 5 кв. м, сидяча ванна, як у готелі, кімната 11 або 16 кв. м. На поточний момент спостерігається дефіцит пропозиції — спробуй купи. Їх здають в оренду за 4,5 тис. грн/міс. З огляду на те, що квартир в оренду в діапазоні 5-7 тис./міс. важко знайти, такі варіанти дуже швидко здаються. Орендарі відповідально ​​ставляться до житла, щоб не втратити цю квартиру», — розповідає Сергій Логутенко.

Фото з інтернету. Будинок на проспекті Героїв, 12 в житловому масиві Перемога

Зібравши інформацію від експертів із нерухомості Дніпра, редакція склала таблицю мінімальної вартості квартир у будинках старого житлового фонду. Фактичні пропозиції можуть відрізнятися в залежності від локації, року і типу споруди, а також якості ремонту.

Локація Однокімнатна квартира, $ США Двокімнатна квартира, $ США Трикімнатна квартира, $ США
Центр міста Від 35 000 Від 49 000 Від 55 000
Прицентральні/спальні райони Від 25 000 Від 30 000 Від 40 000
Околиця міста Від 13 000 Від 14 000 Від 16 000

Для порівняння, восени 2020 року квартири в центрі Дніпра обходилися $750-800 за квадратний метр. Експерти відзначали дефіцит ліквідних об'єктів у центрі і районах, наближених до центру. Однокімнатні квартири площею 35-40 кв. м у панельному будинку в житловому масиві Червоний Камінь на середніх поверхах продавали за $26-27 тис., на останніх — за $22-23 тис. Хрущовки коштували дешевше на $1 тис. Ціни на «катериненки» варіювали від $600 до $1200 за квадратний метр.

Читайте також: Огляд житла в місті Суми: первинний і вторинний ринок

Продаж квартир у сучасних будинках Дніпра

Житла, зведеного після 2000-х у Дніпрі вибір не великий, відмічають експерти. 

«З 2000 по 2010 рр. у будинках однокімнатні квартири не проєктували. Планування робили тільки великих площ — 150-200 кв. м, мінімум 100 кв. м. У житловому масиві Перемога, на вул. Робітнича, вул. Поля (Кірова) квартири площею по 150 кв. м з ремонтом п'ятнадцятирічної давнини продають за $1000/кв. м. Після 2010 року до нас приїхали хмельницькі забудовники і почали зводити економжитло. У масиві Перемога, на проспекті Гагаріна найдоступніші варіанти з ремонтом — $1200 за кв. м», — пояснює Оксана Демків. 

Виставляють квартири в сучасних будинках за завищеними цінами і продавці не поступаються, тому купується така нерухомість мляво, розповідають оператори ринку.

«Немає різниці, сталінка це або будинок 2010 року. Такі будинки перехідні і у нас їх не дуже люблять. Тому що вони в перехідному періоді будувалися і у нинішній час не цікаві: не енергоефективні, мають невисокі стелі, зараз інші технології будівництва», — каже Сергій Логутенко.

Середня вартість житла у сучасній будівлі — $1000/кв. м. Максимальні ціни встановили у центрі і наближених до нього мікрорайонах.

«У самому центрі розташовані дві невеликі свічки — ЖК «Будинок на Мечнікова» та будинок на вул. Старокозацькій, 46а. Ще один проєкт на вул. Нірінберга (Баумана), 10 був зведений у 2010 роках. Там цікаве планування, будинок круглий і на поверсі від 4-х квартир. Великі площі. У квартирах дороге оздоблення, із позолотою. За цією адресою теж рідко щось виставляється у продаж. А якщо і продається, то за дуже високою вартістю — $1100-1300 за кв. м. А з такими цінами можна подивитися і більш нове житло», — резюмує Кирило Жовтопуп.

Фото із оголошення на Domik.ua. Квартиру площею 130 кв. м у будинку 2008 року побудови на вул. Нірінберга (Баумана), 10 в ЖК «Созидатель» продають за $179 тис.

Не набагато дешевшим за ціною буде житло, яке знаходиться в Соборному районі. 

«Далі від центру, в житловому масиві Перемога люди хочуть купити квартири до $45-50 тис., але в продажу варіантів дешевше немає. Мінімум $60-65 тис. При цьому пропозицій теж небагато. Тому я клієнтам пропоную купити житло на первинному ринку», — продовжує Сергій Логутенко.

«У Нагірному мікрорайоні ЖК «Панорама» свого часу вважався люксовим житлом. Люди купували квартири по $1000 за кв. м і потім доводилося вкладати по $150/кв. м у гарну шумоізоляцію. Ти купуєш квартиру з ремонтом за $100 тис. і чуєш, що роблять сусіди зверху. Але комплекс гарний, став однією із візитівок міста. У веж цікава верхня підсвітка. Оренда однокімнатної квартири буде коштувати 14-15 тис. грн і вище за однокімнатну площею 50 кв. м», — розповідає Кирило Жовтопуп. 

Оскільки околиця міста з часів незалежності України практично не забудовувалася, пропозицій у сучасних будинках на периферії і в передмісті також не багато і ціни там вищі, ніж у старому житловому фонді.

«Майже на виїзді з міста розташований ЖК «Дніпровська Брама». Цим будинкам 5-6 років. Там ціни не падають до економсегмента. Квартира після будівельників без ремонту була в районі $900 за кв. м, із ремонтом буде від $900 до $1100 за кв. м. Якщо хтось купив на етапі котловану або двох-трьох поверхів, готовий продати за $800/кв. м. Коли цей ЖК побудували він був дуже популярним. Дешевих ремонтів там немає, тому що ніхто не купує, щоб здавати в оренду. Років через 5-6, коли в центрі закінчиться земля, почнуть освоювати ці райони», — припускає Кирило Жовтопуп

Інформаційно-аналітичний відділ порталу, спираючись на дані агентств нерухомості і експертів ринку, склав зріз актуальних цін на квартири в сучасних будинках Дніпра.

Локація Однокімнатна квартира, $ США, 45 кв. м Двокімнатна квартира, $ США, 60 кв. м Трикімнатна квартира, $ США, 90 кв. м
Центр міста Від 49 500 Від 66 000 Від 110 000
Прицентральні/спальні райони Від 45 000 Від 60 000 Від 90 000
Околиця міста Від 36 000 Від 48 000 Від 72 000

Це усереднені ціни. Реальна вартість може відрізнятися в залежності від локації, класу нерухомості, наявності оздоблення, а також якості ремонту, меблів і техніки, які залишаються новим господарям.

Фото із Інтернету. ЖК «Панорама» у нічний час

Читайте також: Огляд житлової нерухомості Львова: новобудови, сучасні будинки та старий фонд

Яку комісію просять рієлтори

До вартості квартири слід додати витрати на оформлення, податки і комісію агентству нерухомості. Остання в Дніпрі становить у середньому 5%.

«За купівлю-продаж квартири до $100-150 тис. беруть 5% стабільно. Така ж комісія буде за будинки вартістю до $200-250 тис. Якщо ціна більше, може відсоток знижуватися. За угоди із затребуваною нерухомістю (одно-, двокімнатні квартири в ціновому діапазоні $30-50 тис.) платня може бути більше 5%», — говорить Кирило Жовтопуп.

Сергій Логутенко розповідає, що перейшов у своїй роботі на іншу модель: він представляє інтереси продавця, тому за виконану роботу розраховується власник нерухомості.

«Ми з продавцем укладаємо комерційний договір про партнерство із продажу об'єктів, де він — перша сторона, я — друга. Немає замовника і виконавця, ми — дві сторони договору. 95% від вартості забирає перша сторона, власник об'єкта, а друга сторона за те, що знаходить покупця, отримує 5%. Я в свою чергу вже залучаю до продажу брокерів і свої відсотки ділю з ними», — розповідає про власний досвід Сергій Логутенко. 

Хто сплачує за послуги агентства

На думку керівника підрозділу НАБ, в 50% випадків за послуги рієлтора сплачує продавець і в 50% — покупець.

«Буває 3% оплачує продавець, 2% — покупець. Це ще не правило, але досить часто зустрічається на ринку. Якщо до мене звертається покупець, мені платить він. Мені все одно, винагороджує при цьому власник свого рієлтора чи ні. Хоча суто з економічної точки зору, завжди платить покупець: поки він не дістане гроші, ніхто нічого не отримає», — констатує Кирило Жовтопуп. 

Голова Ради підприємців ринку нерухомості в Дніпропетровській області розповідає, що розмір рієлторського гонорару і розподіл оплати між учасниками угоди варіюється в різних регіонах і в межах одного населеного пункту, так як це законодавчо не врегульовано.

«Це не закон, а звичай. Ринку нерухомості в Україні немає, це все називається базар. При цьому в кожному населеному пункті свій базар або в кожному місті кілька базарів, на яких свої звичаї продажу. Закону, що регламентує ринок нерухомості і об'єднує всіх гравців в якусь єдину систему, не існує», — нарікає Сергій Логутенко.

Читайте також: Аналіз цін і попиту на ринку нерухомості Вінниці

Як впливає іпотека на ринок нерухомості

Оксана Демків каже, що серед клієнтів їх агентства кредитні іпотечні пропозиції від комерційних банків і державні програми зниження ставок не затребувані.

«Іпотекою користуються вкрай мало. За останні три роки буквально одиничні у нас були іпотечні угоди. На попит вона ніяк не впливає. Люди у нас не надто довіряють банкам», — пояснює свою позицію директор агентства.

Голова Ради підприємців ринку нерухомості в Дніпропетровській області навпаки вважає банківські позики дієвим механізмом.

«Пожвавлення почалося як тільки знизилася облікова ставка НБУ і впали ставки за іпотекою. У кінці 2020 року ставка була 12-15%. На поточний момент комерційні банки пропонують кредити під 8-10%. В іпотеку в основному беруть недороге житло вартістю 1-1,2 млн грн. Середній чек кредиту в Дніпрі — це 700 тис. грн», — підраховує Сергій Логутенко. 

А ось державна програма «Доступна іпотека 7%» в нинішній редакції, на думку експерта, для Дніпра не підходить.

«Програма адаптована під Київ і область. Прописано, що житло має бути здане до 2018 року. Такого в Дніпрі дуже мало. Щоб підійти під цю програму позичальникові потрібно відповідати низці критеріїв. Головне — не можна бути власником нерухомості і це треба підтвердити. Єдиного реєстру прав власності в Україні і на цей час немає. Частина інформації в електронному реєстрі, те, що занесли з 2014 року. А все інше лежить у місцевих БТІ. Якщо ви мешкали у Києві, Вінниці, Дніпрі, Ужгороді, змінили три-п'ять місць проживання, потрібно брати довідки про те, що не володієте нерухомістю, з усіх цих БТІ», — розмірковує Сергій Логутенко.

Про проблеми державної програми розповідає і керівник підрозділу НАБ.

«Станом на 23 березня 2021 року у Дніпрі жодного кредиту за програмою «Доступна іпотека 7%» не було видано. Причини різні: не підходять люди, об'єкти або все разом. Ми з банками спілкувалися, багато хто чекає додаткових роз'яснень за цією програмою, як вона буде працювати», — доповнює Кирило Жовтопуп.

Станом на 22 березня 2021 року на Київ і область припадало 65% від загальної суми всіх поданих заявок за програмою «Доступна іпотека 7%». Згідно зі звітом, опублікованим на офіційному сайті Мінфіну, претенденти на участь планують взяти кредитів на придбання житла в Києві на 20 млн грн, в області — на 23 млн грн. Для порівняння, в Дніпропетровській області показник склав 1,6 млн грн, в Одеській — 850 тис. грн, в Івано-Франківській — 313 тис. грн. 

Інфографіка із офіційного сайту Міністерства фінансів України

Нагадаємо, що з 1-го березня 2021 року перші українські банки почали видавати кредити за програмою «Доступна іпотека 7%» на таких умовах:

  • початковий внесок — від 15%;
  • максимальний термін кредиту — 20 років;
  • вартість житла — до 2,5 млн грн;
  • сума кредиту — до 2 млн грн.

Нормативна площа предмета іпотеки із розрахунку на одну людину або сімейну пару не повинна перевищувати 50 кв. м. На кожного наступного члена родини додається 20 кв. м. Житло може бути на 20% просторішим, але за додаткові метри доведеться платити на загальних умовах банку. Програма поширюється на квартири в багатоповерхових та індивідуальні будинки на вторинному і первинному ринку, здані не більше трьох років тому. На момент видачі кредиту позичальник і члени його сім'ї не можуть бути власниками житла або інвесторами новобудови, розмір яких перевищує нормативну площу предмета іпотеки.

Читайте також: Валерій Майборода: ексклюзивне інтерв'ю про доступну іпотеку під 7%

Прогнози 

Директор АН «Согласие» Оксана Демків констатує, що на поточний момент квартири в місті затребувані, зростає попит на приватний сектор. Але робити висновки відносно подальшого розвитку ринку не береться.

Голова Ради підприємців ринку нерухомості у Дніпропетровській області Сергій Логутенко прогнозує зростання цін. 

«Іпотека і дефіцит пропозиції сприяють подорожчанню. Забудовники будуть піднімати вартість, тому що збільшується мінімальна заробітна платня, дорожчають будівельні матеріали. Ця ж ситуація була у 2006 році, коли ціни на нерухомість через іпотеку зростали так, що можна було в травні передати задаток, а в червні вже цю квартиру перепродати із доходом в $3-5 тис. На даний момент ситуація ще гірша, тому що ринок пропозицій на багато менший, ніж був тоді», — пояснює експерт. 

Керівник відокремленого підрозділу Національної асоціації брокерів (НАБ) «Дніпро» Кирило Жовтопуп каже, останні три роки вартість нерухомості підвищувалася на 7-12% щорічно. Ця тенденція продовжиться і надалі. Якщо брати довгострокову перспективу, брокер побоюється падіння попиту і утворення профіциту на ринку.

«Ми можемо через рік-два прийти до маленької ліквідності інвестицій у первинний ринок. У Дніпрі ціни ростуть із кожною наступною новобудовою, житло стає менш доступним. Товар дорожчає швидше, ніж зростає зарплатня і можливість брати іпотеку. Років через два ми можемо отримати профіцит об'єктів», — описує перспективу ринку Дніпра фахівець.

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше