Подати оголошення

Податкова перевірятиме відомості про фізичну особу під час реєстрації речових прав на нерухомість

Податкова перевірятиме відомості про фізичну особу під час реєстрації речових прав на нерухомість
Державна податкова служба почала перевіряти дані покупців нерухомості: відповідність прізвища, ім’я по батькові, реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта.

Як стало відомо порталу Domik.ua, 5 лютого 2022 року набрав чинності спільний наказ Міністерства юстиції України (Мін’юст) та Міністерства фінансів України (Мінфін) від 31 січня поточного року № 280/5/41, зареєстрований в Мін'юсті 1 лютого за № 124/37460. Документом затверджено Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Мін’юсту та Державної податкової служби України (ДПС) щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Про це повідомляє видання «Дебет-Кредит».

Адміністраторами обміну інформацією, які забезпечуватимуть технічне супроводження процедури подання запитів та отримання відповідей, будуть державне підприємство «Національні інформаційні системи» та ДПС. Йдеться про перевірку відповідності даних фізичних осіб та інформації в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. Також перевіряльники будуть звірюватися  з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

Порядком передбачено, що запит на перевірку нотаріуси та держреєстратори направлятимуть під час прийняття заяв на реєстрацію. В ДПС для перевірки подаватимуться прізвище, ім'я по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Також у наказі зазначено, що до запровадження інформаційної взаємодії згідно з порядком, Мін’юст та ДПС мають забезпечити проведення ідентифікації та верифікації осіб, відомості щодо яких містяться в ДРРП, на підставі інформації із реєстру фізичних осіб — платників податків.

На практиці для покупців поки особливо нічого не змінилося. Пакет документів, необхідних для заключення угод купівлі-продажу, залишився той самий, як і процедура оформлення. Трохи додалося роботи у нотаріусів. Адже реєстраторам і раніше доводилося звітувати перед ДПС. Нотаріус щокварталу для податкового розрахунку подає до контролюючого органу інформацію про посвідчені ним договори купівлі-продажу (міни) між фізособами, включаючи дані про ціну таких договорів і розмір сплаченого податку.  

Нагадаємо також, що 24 листопада 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову щодо покращення якості адміністративних послуг, у тому числі онлайн, та вдосконалення процедури реєстрації речових прав на нерухомість. Зміни торкнуться верифікації особи покупця, а також запроваджують фіксацію ціни об'єкта в ДРРП.

В Україні триває податкова амністія, що стартувала 1 вересня 2021 року. Громадянам дали рік на те, щоб добровільно заповнити спеціальну декларацію та «відбілити» активи, набуті без сплати податків. Станом на 3 лютого 2022 року загальна сума амністованих активів склала понад 1,5 млрд грн. Такі дані оприлюднив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.  

Читайте також: Верховна Рада ухвалила «ресурсний» законопроєкт: продавці нерухомості платитимуть по-новому

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2022

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

Демонтаж металоконструкцій у Києві та області

1
Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

Переїзд у нову квартиру: найнеобхідніші меблі та предмети інтер'єру

1
Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Як продати квартиру без посередників за 48 годин?

Поділіться вашою думкою
0 коментарів
Каталог відгуків про будинки Києва
Знайдіть свій будинок та розкажіть про нього. Що подобається, а що ні? Допоможіть тим хто шукає житло
Детальніше