Подати оголошення

Які види оздоблення пропонують забудовники

Які види оздоблення пропонують забудовники
Від голих стін до ремонту «під ключ» — що вигідніше обрати інвестору? Порівнюємо ціни на прикладі житлових комплексів Голосіївського району

Зміст

Портал Domik.ua вирішив розібратися у типах ремонтних робіт від забудовників: які види існують, чим вони відрізняються та де насправді можна заощадити найбільше? Зазвичай відділи продажу пропонують один із шести варіантів: без оздоблення, чорнове, під чистове, White box, чистове та ремонт від забудовника. 

Квартири без оздоблення

Це просто бетонні або цегляні коробки з вставленими склопакетами і вхідними дверима. Підлога та стіни не вирівняні. Електричні мережі, опалення, каналізація, холодна вода та інші комунікації заведені лише всередину квартири.

Перевага: можна самостійно здійснити всі роботи, не покладаючись на забудовника. Чимало проєктів дозволяють навіть зробити перепланування. Власник сам все обирає: від типу проводки до кольору розеток. Серед мінусів: ремонт може тривати від кількох місяців до кількох років. Проведення комунікацій, встановлення сантехніки, вирівнювання підлоги, стелі та стін — шумні та пильні роботи. Після завершення залишаються купи будівельного сміття, яке необхідно вивозити. І це лише початкова стадія ремонту. Плюс на капітальний ремонт потрібно закладати чималу суму до сімейного бюджету. У столиці це в середньому обійдеться $400 за кв. м. 

Чорнове оздоблення житла

Деякі забудовники вважають такий варіант базовим, тому часто поняття «квартира без оздоблення» і «квартира з чорновим оздобленням» ототожнюються. Однак різниця між ними таки є. У квартирі з чорновим оздобленням виконують стяжку підлоги, стартове тинькування стін. Встановлюють вхідні двері. Вікна та балконні двері монтуються відповідно до проєкту. У житло заводять основний кабель електропроводки. На кухні мають бути труби водопостачання і водовідведення, в санвузлі — мережа водопостачання та каналізації. І, якщо це передбачено договором, облаштовують сантехніку, тобто раковини та унітази. Забудовник також зобов'язаний встановити поквартирні лічильники води та електроенергії. На газовій трубі, якщо девелопер обіцяє встановити газову плиту, повинен бути змонтований опломбований прилад обліку блакитного палива. 

Під чистове оздоблення

Під цим поняттям будівельники мають на увазі або все ту ж чорнову обробку, або проміжний варіант між чорновою та чистовою. За роз'ясненнями слід звернутися до проєктної документації, де прописано все, що буде зроблено перед тим, як житло передадуть інвестору. Як правило, у квартирі під чистове оздоблення забудовник забезпечує підготовку підлоги для застелення завершального покриття. Стяжка повинна бути рівною, без дефектів. Стіни і стелі у кімнатах та на кухні покривають фінішним тинькуванням, шпаклюють і ґрунтують. Підлогу і стіни у ванній кімнаті та туалеті викладають кахлем. Електропроводку заводять у приміщення, готують місця для встановлення майбутніх вимикачів і розеток, роблять виходи кабелю в стелях для основного світильника. У санвузлі вже є труби водопостачання і каналізації. Повинна бути також готова система опалення: проведені труби і встановлені радіатори. Деякі проєкти передбачають базовий набір сантехніки, а також так званий «фартух» над робочою зоною кухні та кахель на підлозі. Окрім вхідних дверей, монтують також міжкімнатні.

White box

White box — це різновид оздоблення «під чистове». Передбачає здачу приміщення з рівними білими стінами, фінішною стяжкою підлоги і фарбуванням стелі. Від звичного варіанту відрізняється тим, що стіни і стеля в приміщенні фарбуються в універсальний білий колір. Таке житло дійсно схоже на білу коробку, звідси і назва оздоблювальних робіт — white box. Якщо власника влаштовує подібний мінімалізм, як скандинавський стиль, то білі поверхні можна такими і залишити. 

Чистове оздоблення квартири

Юридично прописаних і закріплених стандартів того, що входить до житла із чистовим оздобленням, також немає. Інколи подібний варіант позиціонують як готовий ремонт. Зазвичай на підлозі вже покладено покриття (ламінат, лінолеум чи ін.). Стіни можуть бути пофарбовані, зі шпалерами чи плиткою. Електрика не тільки разведена по точках, а ще й облаштовані розетки та вимикачі. Вікна та міжкімнатні двері повинні бути або виготовлені з матеріалу, що не потребує забарвлення (пластик) або пофарбовані. Можуть бути підключені бойлер, котли і навіть плита. Ці квартири майже готові до переїзду. Ніяких брудних робіт, пилу та шуму. 

Вартість та якість чистового оздоблення залежать від класу житла. Але слід враховувати один нюанс: перші три роки новобудови можуть давати «усадку», з'являються тріщини. Особливо це характерне для панельних будинків. 

Читайте також: Переваги житлового комплексу «Власна Квартира»

Ремонт «під ключ» 

Вибір опцій, доступних в квартирі з готовим ремонтом залежить від забудовника. У липні 2021 року, за даними пошуковика надійних новобудов Bild.ua, із майже двох сотень ЖК, що продовжують будуватися в столиці, квартири із готовим ремонтом від забудовника можна придбати лише у 26-ти об'єктах. Одні пропонують типові проєкти, інші — індивідуальний підхід до кожного клієнта. У деяких комплексах можна обрати і той, й інший варіанти. Наприклад, така фішка є у ЖК «Власна Квартира». Це комплекс комфорт-класу із п'яти клубних будинків. Розташовуються вони за адресами: вул. Академіка Вільямса, 8д, 6б, 8є та Сергія Колоса, 1б, це на межі житлового масиву Голосієво Голосієвського району та Жуляни Солом'янського. Забудовник — житлово-будівельний кооператив «Власна Квартира»

Візуалізація п'ятого будинку житлового комплексу «Власна Квартира» 

Стіни та стелі у кімнатах, на кухні та в холі спочатку тинькують, а потім фарбують. На підлогах у житлових приміщеннях укладають шар звукоізоляційного матеріалу завтовшки 40 мм — плити з кам'яної вати для акустичної ізоляції Rockwool Steprock HD. Далі роблять стяжку з цементно-піщаного розчину, а поверх застеляють німецький ламінат 32-го класу. На кухні та в коридорі замість ламінату буде покриття з керамічної плитки. У ванній обіцяють теплу підлогу, вона складатиметься із кількох шарів: гідроізоляція, теплоізоляція, стяжка з цементно-піщаного розчину та керамічна плитка. В санвузлі на стелі наносять водостійку шпатлівку та фарбу, на стіни — цементне тинькування та керамічну плитку. 

На вікна та балконні блоки ставлять металопластиковий 5-камерний профіль Rehau із 2-камерним склопакетом. Вхідні двері — металеві, вогнетривкі, покриті ПВХ плівкою та мають замок Mult-T-Lock, який можна програмувати. Міжкімнатні двері із ламінованим МДФ. Мідна електромережа. Забудовник облаштовує електричну фурнітуру французької фірми Legrand. Розташування розеток, вимикачів, точок підключення світла, панелей керування узгоджуються із власниками. Їм також пропонують обрати матеріали для оздоблення стін та підлоги, плитку, вигляд міжкімнатних дверей і колір фурнітури.

Гарячу воду забезпечить бойлер Ariston на 100 л. Сантехнічне обладнання буде від бренду Cersanit, а змішувачі від німецької фірми Kludi. У ванній також передбачений вентилятор. Влітку кімнати охолоджуватимуть кондиціонери OLMO, взимку опалюватимуть електричні радіатори «Оптімакс» з контролером. Квартири оснащуються системою «розумний будинок». За її допомогою мешканці зможуть керувати опаленням, електроприладами, освітленням, та робити все це навіть дистанційно за допомогою смартфону. Наприклад, налаштувати у кожній кімнаті свій мікроклімат, або вимкнути опалення, коли вдома нікого немає, що допоможе заощаджувати на комунальних послугах. Є поквартирні лічильники холодної води та електроенергії. 

Продумана система безпеки: пожежна сигналізація, відеодомофон VIZIT. Буде кабельна розводка під датчик відкриття дверей і клавіатуру охоронної сигналізації. Ще одна перевага — датчик «антипотоп», якщо на нього потрапить рідина, прилад автоматично перекриває подачу води у квартиру. Крім того, прокладаються мережі та облаштовуються виходи для підключення телебачення, телефону та Інтернету. Залишиться тільки занести меблі — та можна селитися.

Приклади типового оздоблення від забудовника у житловому комплексі «Власна Квартира» 

У ЖК «Власна Квартира» інвестори можуть також замовити ремонт за індивідуальним дизайнерським проєктом. Забудовники допоможуть реалізувати авторський задум. Наприклад, власники можуть продумати місце для каміну у вітальні чи ніші під майбутні меблі. Додати більше кондиціонерів. Обладнати санвузол під встановлення душової кабіни або джакузі. Замість плитки у робочій зоні кухні можна зробити захисний екран із МДФ, пластика чи скла. 

Приклад ремонту за індивідуальним проєктом інвестора у ЖК «Власна Квартира» 

Читайте також: Повний огляд житлового комплексу «Власна Квартира» в інфографіках

Порівняння цін на квартири із різними видами оздоблення

Для порівняння, розглянемо ціни на квартири у житлових комплексах комфорт-класу, що зводять у радіусі 1,5 км від ЖК «Власна Квартира». Нерухомість візьмемо приблизно однакової площі, але із відмінними типами ремонтних робіт. 

ЖК* Вид оздоблення Площа квартири, кв. м Ціна квартири, млн/грн
LIKO-GRAD Perfect Town Без оздоблення 46,36  1,25 
«4 сезони»  Без оздоблення 47,5  1,31 
«Нова Англія»  Без оздоблення/з ремонтом 41,08  1,37+від $260 за кв. м 
«Власна Квартира»  З ремонтом 45  1,71 

*Законність та темпи будівництва у даному огляді не враховувалися

У ЖК LIKO-GRAD Perfect Town житло передають без оздоблення. Із робіт буде виконана стяжка підлоги, гідроізоляційний прошарок у санвузлі, встановлені вхідні двері, радіатори, лічильники холодної води та скління. Решту інвесторам доведеться робити самостійно. Однокімнатна площею 46 кв. м обійдеться у 1,25 млн грн, це десь $46 тис. Приблизно у такому ж стані здають оселі у четвертому будинку в ЖК «4 сезони». За однокімнатну площею 47,5 кв. м там просять 1,31 млн грн, що дорівнює $48 тис. Якщо врахувати середню ціну оздоблювальних робіт $400, плюс витрати на сантехніку, столярні вироби, фурнітуру, бойлери, кондиціонери та ін., потрібно додати до вартості ще $15-20 тис.

У ЖК «Нова Англія» пропонують різні варіанти: від голих стін до дизайнерського ремонту. Однокімнатна квартира площею 41,08 кв. м без оздоблення коштує 1,37 млн грн, або $50,2 тис. Вартість ремонту залежить від побажань клієнта і стартує від $260 за кв. м. Отже загалом ця квартира із готовим оздобленням коштуватиме від $61 тис. 

У ЖК «Власна Квартира» у п'ятому будинку однокімнатну площею 45 кв. м із ремонтом від забудовника можна придбати за 1,71 млн грн, що близько $63 тис. За умов 100% оплати, інвестору надається знижка до 5%.

Висновки

Серед усіх видів оздоблення квартири із готовим ремонтом — це найкомфортніше придбання. Забудовник взяв на себе усі організаційні моменти, зроблений повний комплекс брудних, складних та довготривалих робіт. Не доведеться місяцями чути гуркіт сусідського відбійного довбня чи дриля, доки за стіною облаштовують житло. Інвестору залишаться тільки найприємніші дрібниці: декорування на власний смак. 

Звісно, квартири із голими стінами коштують на 15-30% менше. Але житло із ремонтом від забудовника може обійтись дешевше, ніж робити із оздоблення самостійно. Це тому, що будівельні компанії можуть купувати матеріали та техніку оптом та заощаджувати на дизайн-проєктах. До того ж вони співпрацюють із ремонтними бригадами, які часто роблять знижку на великий обсяг робіт. 

Обираючи варіант слід також враховувати мету придбання та життєві обставини. Так, якщо нерухомість купується під здачу в аренду, варто пам'ятати, що кожен додатковий місяць ремонту — це втрачені можливості, мінус із заробітку. Те ж саме стосується родин, які на час оздоблювальних робіт будуть вимушені винаймати житло. За даними Державної служби статистики, у Києві середня вартість оренди однокімнатної оселі у червні 2021 року становила 7868 грн/міс., майже 50 тис. грн за півроку. 

Три будинки ЖК «Власна Квартира» вже введені в експлуатацію, четвертий готується до здачі, п'ятий забудовник обіцяє завершити в IV кварталі 2021 року. 

Матеріал написаний за підтримки житлового комплексу «Власна Квартира». 

Більше інформації про новобудову можна дізнатися на форумі ЖК «Власна Квартира».

Інформаційно-аналітичний відділ Domik.ua

© domik.ua, 2021

Оцініть статтю
0 голосів

Читайте також

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Інвестиції у своє майбутнє з безпечним ЖК DELREY

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Безпека та Комфорт: Чому слід звернути увагу саме на ЖК DELREY?

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Спеціальна пропозиція на квартири бізнес-класу у ЖК DELREY

Поділіться вашою думкою

Коментарі відвідувачів

4 коментаря
Anton• 
Вы сами выставили этому ЖК мусорный рейтинг - и сами же его рекламируете... Вас ничего не смущает?
-4+0
Bild• 
А что должно смущать? Индекс какой есть, такой есть. Мы же не можем поднять индекс, если ЖК попросил упомянуть его опцию в обзоре.
-1+2
Купуй квартиру на Domik.ua
Широкий вибір квартир від власників, забудовників та ріелторів
Детальніше